Vychutnejte si zdravější žitno-pšeničný toustový chléb! Přinášíme recepty nejen na zapečené tousty

Vychutnejte si zdravější žitno-pšeničný toustový chléb! Přinášíme recepty nejen na zapečené tousty

Žitno-pšeničný toust si zamilujete hned z několika důvodů. Tu pravou domácí snídani i večeři si vychutnáte díky tradiční receptuře z kvalitního českého obilí. Konzervanty byste v žitno-pšeničném toustu hledali marně, zato pšeničný kvas ve vláčném těstě rozhodně nechybí. S novými zdravějšími tousty se můžete vrhnout do příprav vydatných snídaní, rychlých večeří či chutných svačinek. Inspirujte se našimi vypečenými recepty.

Čtěte také:

5 důvodů, proč zařadit Toustís do moderního jídelníčku + neodolatelné recepty!

Tři hlavní důvody, proč mít žitno-pšeničný toust neustále po ruce

1. Žitno-pšeničný toustový chléb si vychutnáte všemi smysly

Již po otevření vás překvapí, jak jsou tousty krásně provoněné. Vychutnejte si nadýchaný a vláčný toust jako žádný jiný, a to všemi smysly najednou! Kouzlu opečeného žitno-pšeničného toustu propadnete hned na první křupnutí. Zachovává si svou lahodnou konzistenci, i když si na něj naložíte pořádnou vrstvu oblíbené pomazánky. 

2. Dodá energii pro zdravý životní styl bez zbytečné chemie

Žitno-pšeničný toustový chléb spojuje jedinečnou chuť s ingrediencemi, které dělají toust ještě zdravější než doposud. Může se pochlubit nebývale vysokým podílem žitné mouky i velkým obsahem bílkovin. Doporučuje jej i zakladatel Aliance výživových poradců.  Toustový chléb se peče podle přísné cechovní normy a pro zbytečnou chemii v něm již není žádné místo. To vše díky technologii Clean room, která využívá čistého prostředí, kam se vzduch nasává přes několik filtrů a kde je udržovaný neustálý přetlak, aby se zabránilo kontaminaci. To umožní prodloužit dobu trvanlivosti toustu právě bez zbytečné chemie. A palmový olej? Tak ten do toustu rozhodně nepatří! Při pečení tradičních toustů má přednost řepka. 

Zajímá vás složení žitno-pšeničného toustového chleba?

3. Praktické a chytré balení toustů pro každou příležitost

Aby bylo toustování ještě snadnější, balení žitno-pšeničného toustového chleba neobsahuje žádné patky, všechny plátky na sebe přesně padnou a každý toust je do páru. Nestane se tak, že na někoho zbyde osamnělý jedináček. Otvírejte a zavírejte, kdykoli dostanete chuť na křupavou a zdravou sváču. Balení je přizpůsobeno tak, abyste i po několika dnech vytáhli vždy čerstvý a voňavý toust.

žitno-pšeničný toustový chléb

A jak si žitno-pšeničný toust vychutnat? Vyzkoušejte naše recepty!

Nebojte se experimentovat! Křupavý toust si vychutnáte nejen na slano, ale také třeba s malinami a jogurtem. Hledáte inspiraci na servírování? Navštivte facebookovou stránku Toustování. Příprava není časově náročná, takže si na toustech pochutnáte i když vás za chvíli čekají ještě náročné úkoly. Vyzkoušejte například zapékané panini, toust s lososovou pomazánkou nebo pizza tousty.

Zapečené tousty k snídani nebo panini?

Víme, že brzké vstávání do školy či do práce občas nebývá příjemné. S poctivou snídaní však vykročíte do nového dne plni elánu a energie.

Co budeme potřebovat na snídaňové panini?

  • čtyři plátky pšenično-žitného toustového chleba
  • dva plátky sýru cheddar a dva plátky šunky
  • lžíce másla a lžíce olivového oleje
  • bylinky pro lepší chuť i na ozdobu

Jak na zapečené paniny?

Přípravu snadno zvládnete za 10 minut. Nahřátý sendvičovač s žebrovanými grilovacími plotýnkami potřete olivovým olejem. Plátek toustu namažte máslem, položte plátek sýru a šunky a přiklopte druhým toustem. Sendvič zapečte a nezapomeňte po vychladnutí ozdobit bylinkami, třeba rukolou.

zapékané tousty panini

Toust s pomazánkou z uzeného lososa

Co budeme potřebovat pro přípravu lososové pomazánky?

  • 100 g uzeného lososa
  • 250 g čerstvého krémového sýra
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce nasekané pažitky a 4 lžíce kopru
  • Sůl, pepř, kopr nebo bylinky na ozdobu
  • citronové plátky

Vychutnejte si lososový toust k večeři

Připravíme si pomazánku. Sýr s hořčicí smícháme v míse a přidáme nadrobno nakrájené kousky lososa. Poté přidáme kopr, pažitku a dochutíme citronovou šťávou. Opepříme a osolíme podle chuti. V toustru opečeme plátky žitno-pšeničného toustu Penam. Potřeme pomazánkou a ozdobíme bylinkami nebo koprem a plátkem citrónu.

toust s lososovou pomazánkou

Pomazánka s červenou čočkou

Pokud vám losos zrovna nepřijde k chuti, máme vegetariánskou alternativu. Chutnou večeři nebo svačinu si můžete připravit i s pomazánkou z červené čočky, která se řadí mezi superpotraviny.

Co budeme potřebovat na přípravu pomazánky?

  • 200 g červené čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule a 1 mrkev
  • 5 lžic olivového oleje a 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvé bylinky a cherry rajčata na ozdobu

Toust s pomazánkou z červené čočky. Jak na to?

Najemno nakrájenou cibulku necháme zesklovať s vylisovaným česnekem. Dále přidáme nastrouhanou mrkev a citronovou kůru. Restujeme dvě až tři minuty. Poté přidáme propláchnutou a okapanou čočku. Ještě vše společně restujeme dalších 5 minut. Přilijeme půl litru vařící vody a pod pokličkou vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut za občasného míchání. A máme hotovo! Všechna voda se vyvaří a čočka má ideální konzistenci pro přípravu pomazánky. Směs dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Po vychladnutí můžeme podávat s opečeným plátkem žitno-pšeničného toustového chlebu. Lepšího dojmu i chuti docílíme bylinkami a cherry rajčátky.

toust s pomazánkou z červené čočky

Výtečné pizza tousty

Pizza tousty nejen krásně vypadají, ale také při přípravě provoní vaší kuchyni. Servírovat je můžete i návštěvě nebo dětem jako zdravou a rychlou odpolední svačinku.

Co budeme potřebovat na přípravu osmi pizza toustů?

  • 8 plátků Penam žitno-pšeničného toustu
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 8 mini mozzarell, 8 plátků kvalitní šunky, 8 cherry rajčátek a 8 černých oliv
  • 3 lžičky kukuřice
  • sůl
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • hrstku lístků bazalky na ozdobu

Jak na zdravou a rychlou svačinu v podobě pizza toustu?

Plátky pšenično-žitného toustového chleba potřeme tenkou vrstvou protlaku. Dochutíme oregánem a posolíme. Na plátek dále položíme šunku a natrhanou mozzarellu. Každý plátek ozdobíme nakrájenými olivami a cherry rajčaty. Podle chuti přidáme kukuřici. Pečeme v troubě na plechu vyloženým pečícím papírem při 180°C po dobu 5-10 minut. Po vychladnutí dozdobíme pizza tousty čerstvou bazalkou a můžeme se s chutí zakousnout.

pizza tousty

Vymýšlejte vlastní recepty a objevujte nové chuťové kombinace! Kulinářské fantazii se totiž meze nekladou. Žitno-pšeničný toustový chléb vám poskytne kvalitní a zdraví prospěšný základ pro každý den.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.