img

Ochutnejte vánoční punč, jaký se pil za první republiky

Adina Mandlová, Vlasta Burian, Hugo Haas, Lída Baarová. Na herecké hvězdy, které zářily za první republiky, není až tak těžké si vzpomenout. Málokdo ale ví, co se za první republiky jedlo a jaké recepty patřily u lidí mezi neoblíbenější. Dnes vám proto představíme dva recepty - a to na vánoční punč z období první republiky. Tak jak ho tehdejší hospodyňky připravovaly a muži milovali. Pokud vás zajímá období první republiky, přečtěte si, jak lidé slavili vánoce za první republiky a jaké vánoční recepty si připravovali. 

Čtěte také:

Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Věděli jste, že punč jako takový, pochází z Indie? Odtud byl v 17. století přivezen do Anglie, kde si ho lidé velmi oblíbili a recept se brzy objevil i v dalších evropských i neevropských zemích. Punč můžeme připravovat alkoholický i nealkoholický. Jeho základem je ovoce nebo ovocná šťáva, kterou můžeme volit v závislosti na sezóně nebo momentální chuti. Do tradičního punče patří následujících 5 ingrediencí:

  • cukr 
  • alkohol
  • voda nebo jiná tekutina
  • koření nebo čaj
  • citrónová šťáva

CUKR

Tradiční vánoční punč se může připravovat z klasického bílého cukru, případně ze zdravější třtinové varianty. Běžně se jako základ pro punč také používá cukrový rozvar, který se vyrábí z vody a cukru. 

ALKOHOL

Původně se do punče přidávalo červené víno nebo brandy. Následně se začal používat i rum - a přesně takto nejčastěji známe vánoční punč i my. Do punče ale můžete směle přidat také tequillu, gin nebo jiný destilát. 

VODA

Aby se alkohol v punči naředil, je třeba použít nějakou tekutinu. V originálním receptu na punč, tak jak ho znali v Indii, bylo běžné přidávat vodu. Za první republiky ale hospodyňky běžně používaly mošt, při slavnostních příležitostech pak pomerančový džus. Dnes se můžeme setkat s přidáváním různých ovocných šťáv nebo sirupů. 

KOŘENÍ NEBO ČAJ

Vánoční punč je oblíbený nejen pro svou zahřívací schopnost, ale také pro svou opojnou vůni. Nejčastěji se do něj přidává osvědčená trojkombinace - badyán, skořice a hřebíček. Vyzkoušet můžete také variantu s vanilkou, ořechy a sušeným ovocem

CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA

Klasický recept na punč vyžaduje citrónovou šťávu, která spolu s cukrem nápoj konzervuje a také slouží pro povzbuzení a oživení sladké chuti. V moderních receptech se do punče kromě citrónů přidávají také pomeranče, limetky nebo grepová šťáva

Vánoční punč můžete připravit zastudena i zatepla. Při silvestrovském veselení hosté spíše ocení studenou variantu s ledem, po návratu z venkovních radovánek je pak rozhodně lepší horká varianta punče. Servírovat ho můžete jako bowli, tedy v míse, ze které si každý sám nabírá. Případně klasicky ve džbánku a punč sami nalévat. 

Jablečný vánoční punč s rozinkami

Tento recept je skvělou variantou, jak pohostit vaše přátele během vánočních svátků nebo na Silvestra. Nápoj je chutný a může být také příjemně alkoholický, záleží, kolik přidáte rumu. Pokud naopak rum vynecháte, punč můžete směle dát dětem. Bude jim chutnat. 

Ingredience:

  • 100 ml cukrového sirupu (vyrobíme tak, že svaříme stejné množství vody a cukru)
  • 1 litr jablečného moštu (nedoslazovaného)
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 2 jablka nakrájená na plátky
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky
  • 3 skořice
  • 3 badyány
  • 6 hřebíčků
  • 1 lusk vanilky
  • 2 hrsti rozinek (předem naložených v rumu)
  • 200 - 500 ml kvalitního rumu podle chuti 
  • v případě studené varianty led

Jablečný vánoční punč s rozinkami - postup

Teplá varianta:

Všechny suroviny kromě rumu a rozinek smíchejte v hrnci a krátce pozvolna zahřejte v hrnci. Dětem dejte variantu bez alkoholu, pro dospělé přidejte rum a rozinky. 

Studená varianta:

Připravte si mísu nebo velký džbán a do ní dejte všechny ingredience kromě rumu a rozinek. Nechte odstát tak dlouho, jak máte čas, nejméně však 15 minut. Poté přidejte rum a rozinky a podávejte s ledem. 

Vánoční punč z první republiky (1)

Tradiční vánoční punč s pomerančem

Recept na tento vánoční punč je poměrně silný, neboť kombinuje jak červené víno, tak rum. Na konci receptu proto přidejte právě tolik vody, jak chcete mít nápoj silný. 

Ingredience:

  • 250 g cukru krystal
  • troška vody
  • 2 velké citróny
  • 2 skořice
  • 3 badyány
  • 3 hřebíčky
  • 500 ml červeného vína
  • 300 ml rumu
  • 400 - 600 ml horké vody 
  • ovoce na ozdobení do sklenic

Tradiční vánoční punč s pomerančem - postup

Do hrnce si nasypejte cukr, přidejte vodu tak, aby byl cukr potopený a na mírném plamenu směs zahřívejte, dokud vám nevznikne cukrový rozvar (cukr se rozpustí ve vodě). Poté přidejte šťávu ze dvou citrónů, koření a víno a směs zahřívejte, dokud nebude teplá. Punč ale zbytečně dlouho nevařte, abyste nepřišli o alkohol. Stáhněte plamen, přidejte rum a horkou vodu podle chuti a podávejte. Do každé sklenice dejte nakrájené ovoce na ozdobu. 

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zdraví a krása

Husté obočí je trendy. 5 přírodních tipů, díky kterým bude skvěle růst

Husté obočí je znovu několik let v módě. Dávno jsou pryč ty doby, kdy si dámy chloupky vytrhávaly a domalovávaly tužkou na oči. Hitem je zkrátka přirozenost. A že vám příroda nenadělila? Žádný problém s babským...

Láska a vztahy

Dárek pro přítele? Žádný problém!

Dny v kalendáři neúprosně ubíhají a vy stojíte před nelehkým úkolem – vybrat dárek pro přítele. Samozřejmě ho chcete co nejvíc potěšit a ukázat mu, jak vám na něm záleží, jenže to lze jen těžko vyjádřit obyčejn...

Bydlení, zahrada

Zbavte domov negativních vibrací

Úklid. Pro jedny nenáviděná činnost, pro jiné forma meditace. Voňavý byt, poskládané šuplíky a obsah zůstává ve skříni, když otevřeme dveře. Jenže úklid není jen mechanické odstraňování prachu a neviditelných m...

Těhotenství, děti

Už vás unavuje distanční výuka? Poradíme, jak si stereotypní dny zpestřit

Distanční výuka se týká téměř všech dětí v Česku, tedy krom prvních a druhých ročníků. A vzhledem k tomu, že jde už o dlouhodobou záležitost bez vidiny světlejších zítřků, začíná to děti i rodiče unavovat. Ubíj...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Řemesla

Řemesla dávno zapomenutá: Věděli byste, co dělal hacník a marketiér?

Řemesla byla v dávných dobách mimořádně ceněna. Do této kategorie spadá ohromný počet specializací, přičemž některé byly zachovány až do dnešních dob. S příchodem jednadvacátého století sice nedošlo k úplnému v...

Fitness

Cviky na krásné ruce podporují funkčnost těla

Tělo, které vás poslouchá je zpravidla i to, které dobře vypadá. Nestačí „jen“ držet dietu, aby zmizela tuková tkáň, je třeba také posílit svalstvo. V tom spočívá kouzlo, jež dělá pěknou postavu. Zpravidla se s...

Rozvoj osobnosti

5 tipů, jak udržet svou pozornost

Chtělo by se říct, že káva, káva, káva, káva, a ještě jednou káva, avšak i ta má své limity. Navíc, při nadměrném užívání i tento lahodný mok se stává více jedem než „lékem“, jak by řekl Paracelsus. Pozornost l...

Mazlíčci

Zajímavosti z historie chovu koček – co víte o chovu kočky domácí?

První kočky začaly s lidmi žít někdy v rozmezí 7 – 9 000 let před naším letopočtem a první kostry, které by se daly považovat za těsné sousedství s člověčími, byly nalezeny na Kypru. Tam tedy začala historie ch...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské okénko

Otoky nohou nepodceňujte. Tyto babičkovské rady s nimi zatočí!

Otoky nohou nemívají jen starší lidé, ale také ti mladí. Svou roli při jejich vzniku hraje zejména životní styl a zdravotní stav. Inklinovat k nim mohou jedinci obézní, nebo ti, co dlouhé hodiny stojí či sedí v...

Blogeři

Na sídlišti nám to mečí

Od tý doby, co chodim v pravidelnejch intervalech ven se psem, vnímám čím dál víc maličkosti kolem nás. Sídliště teda máme ultra hnusný, samý vodpadky všude, lidi jsou prasata... Člověk aby měl voči i na prdeli, aby mu hafik nesežral nějakej hegeš... Je to smutný, že si člověk po sobě neni schopen uklidit. Jak by to bylo krásný všude, kdyby bylo uklizeno. Nikde žádnej igeliťák, zbytky jídla a lejna zvířat.