Ochutnejte vánoční punč, jaký se pil za první republiky

Ochutnejte vánoční punč, jaký se pil za první republiky

Adina Mandlová, Vlasta Burian, Hugo Haas, Lída Baarová. Na herecké hvězdy, které zářily za první republiky, není až tak těžké si vzpomenout. Málokdo ale ví, co se za první republiky jedlo a jaké recepty patřily u lidí mezi neoblíbenější. Dnes vám proto představíme dva recepty - a to na vánoční punč z období první republiky. Tak jak ho tehdejší hospodyňky připravovaly a muži milovali. Pokud vás zajímá období první republiky, přečtěte si, jak lidé slavili vánoce za první republiky a jaké vánoční recepty si připravovali. 

Čtěte také:

Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Věděli jste, že punč jako takový, pochází z Indie? Odtud byl v 17. století přivezen do Anglie, kde si ho lidé velmi oblíbili a recept se brzy objevil i v dalších evropských i neevropských zemích. Punč můžeme připravovat alkoholický i nealkoholický. Jeho základem je ovoce nebo ovocná šťáva, kterou můžeme volit v závislosti na sezóně nebo momentální chuti. Do tradičního punče patří následujících 5 ingrediencí:

  • cukr 
  • alkohol
  • voda nebo jiná tekutina
  • koření nebo čaj
  • citrónová šťáva

CUKR

Tradiční vánoční punč se může připravovat z klasického bílého cukru, případně ze zdravější třtinové varianty. Běžně se jako základ pro punč také používá cukrový rozvar, který se vyrábí z vody a cukru. 

ALKOHOL

Původně se do punče přidávalo červené víno nebo brandy. Následně se začal používat i rum - a přesně takto nejčastěji známe vánoční punč i my. Do punče ale můžete směle přidat také tequillu, gin nebo jiný destilát. 

VODA

Aby se alkohol v punči naředil, je třeba použít nějakou tekutinu. V originálním receptu na punč, tak jak ho znali v Indii, bylo běžné přidávat vodu. Za první republiky ale hospodyňky běžně používaly mošt, při slavnostních příležitostech pak pomerančový džus. Dnes se můžeme setkat s přidáváním různých ovocných šťáv nebo sirupů. 

KOŘENÍ NEBO ČAJ

Vánoční punč je oblíbený nejen pro svou zahřívací schopnost, ale také pro svou opojnou vůni. Nejčastěji se do něj přidává osvědčená trojkombinace - badyán, skořice a hřebíček. Vyzkoušet můžete také variantu s vanilkou, ořechy a sušeným ovocem

CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA

Klasický recept na punč vyžaduje citrónovou šťávu, která spolu s cukrem nápoj konzervuje a také slouží pro povzbuzení a oživení sladké chuti. V moderních receptech se do punče kromě citrónů přidávají také pomeranče, limetky nebo grepová šťáva

Vánoční punč můžete připravit zastudena i zatepla. Při silvestrovském veselení hosté spíše ocení studenou variantu s ledem, po návratu z venkovních radovánek je pak rozhodně lepší horká varianta punče. Servírovat ho můžete jako bowli, tedy v míse, ze které si každý sám nabírá. Případně klasicky ve džbánku a punč sami nalévat. 

Jablečný vánoční punč s rozinkami

Tento recept je skvělou variantou, jak pohostit vaše přátele během vánočních svátků nebo na Silvestra. Nápoj je chutný a může být také příjemně alkoholický, záleží, kolik přidáte rumu. Pokud naopak rum vynecháte, punč můžete směle dát dětem. Bude jim chutnat. 

Ingredience:

  • 100 ml cukrového sirupu (vyrobíme tak, že svaříme stejné množství vody a cukru)
  • 1 litr jablečného moštu (nedoslazovaného)
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 2 jablka nakrájená na plátky
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky
  • 3 skořice
  • 3 badyány
  • 6 hřebíčků
  • 1 lusk vanilky
  • 2 hrsti rozinek (předem naložených v rumu)
  • 200 - 500 ml kvalitního rumu podle chuti 
  • v případě studené varianty led

Jablečný vánoční punč s rozinkami - postup

Teplá varianta:

Všechny suroviny kromě rumu a rozinek smíchejte v hrnci a krátce pozvolna zahřejte v hrnci. Dětem dejte variantu bez alkoholu, pro dospělé přidejte rum a rozinky. 

Studená varianta:

Připravte si mísu nebo velký džbán a do ní dejte všechny ingredience kromě rumu a rozinek. Nechte odstát tak dlouho, jak máte čas, nejméně však 15 minut. Poté přidejte rum a rozinky a podávejte s ledem. 

Vánoční punč z první republiky (1)

Tradiční vánoční punč s pomerančem

Recept na tento vánoční punč je poměrně silný, neboť kombinuje jak červené víno, tak rum. Na konci receptu proto přidejte právě tolik vody, jak chcete mít nápoj silný. 

Ingredience:

  • 250 g cukru krystal
  • troška vody
  • 2 velké citróny
  • 2 skořice
  • 3 badyány
  • 3 hřebíčky
  • 500 ml červeného vína
  • 300 ml rumu
  • 400 - 600 ml horké vody 
  • ovoce na ozdobení do sklenic

Tradiční vánoční punč s pomerančem - postup

Do hrnce si nasypejte cukr, přidejte vodu tak, aby byl cukr potopený a na mírném plamenu směs zahřívejte, dokud vám nevznikne cukrový rozvar (cukr se rozpustí ve vodě). Poté přidejte šťávu ze dvou citrónů, koření a víno a směs zahřívejte, dokud nebude teplá. Punč ale zbytečně dlouho nevařte, abyste nepřišli o alkohol. Stáhněte plamen, přidejte rum a horkou vodu podle chuti a podávejte. Do každé sklenice dejte nakrájené ovoce na ozdobu. 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.