Hit jménem ovocné kůže! Šetrně sušené ovocné placky vám uchovají cenné vitamíny na dlouhé měsíce

Hit jménem ovocné kůže! Šetrně sušené ovocné placky vám uchovají cenné vitamíny na dlouhé měsíce

Sušené ovocné placky jsou zdravá delikatesa. Navíc jsou jednoduché na přípravu. V kuchyni najdou placky nejedno využití, hodí se do různých pokrmů nebo jen tak na chuť. Tomuto netradičnímu pokrmu se jinak říká ovocné kůže. Řekneme, jak na ně.  Také poradíme nejlepší recepty na rybízové placky, hruškové placky, jablečné placky, meruňkové placky a jahodové placky. Zaručeně s nimi sklidíte úspěch.

Čtěte také:

Černý, červený nebo bílý rybíz: barevné letní osvěžení plné vitamínů

Sušené ovocné placky zasytí a chutnají

Stačí ovoce, mixér, trouba a zdravá svačinka je na světě. Sušené ovocné placky neboli ovocné kůže jsou jednoduše ovocné pyré, které jsme dostatečně dlouho sušili v troubě či sušičce.  Výhodou placek je, že při sušení si ovoce zachovává většinu cenných živin. Suší se ideálně při teplotě 40°C až 45°C, tak teplo neničí ani vlákninu, ani vitamíny a minerály. Další výhodou placek je jejich široké využití.

  • Jako přesnídávky a svačiny
  • V müsli a jogurtech
  • Do ovesných, jáhlových a rýžových kaší
  • Nakrájené na tvary ozdobí dezerty či cukroví
  • Jako rolády, které naplníme krémem
  • Do ovocných salátů a mís
  • Do klasických rolád

Jak připravit ovocné kůže v 10 krocích

  • Vezmeme ovoce, ze kterého ovocné kůže budeme připravovat. Hodí se na ně v podstatě jakýkoli druh, ideální je ovoce přezrálé. Pokud chceme vyrobit sušené ovocné placky z tvrdšího ovoce, jako jsou třeba jablka, krátce je povaříme.

OČIŠTĚNÍ A ROZMIXOVÁNÍ OVOCE

  • Ovoce omyjeme a očistíme. Pokud používáme ovoce jako je třeba rybíz, zbavme ho stopky a všech dalších částí, aby nám zbyly pouze bobule.
  • Ovoce dáme do mísy a rozmixujeme na co nejhustší a nejjemnější pyré. Pokud bude směs příliš hustá a mixér bude mít potíže, můžeme přidat trochu vody. Větší ovoce před samotným mixováním nakrájíme na menší kusy. Pokud nám ve směsi zůstanou zrníčka, která by nám vadila, pyré propasírujeme.

DOCHUCENÍ OVOCNÉHO PYRÉ

  • Směs na sušené ovocné placky můžeme dochutit, například přidáním vanilky, skořice či koření. Pokud budeme chtít placky ještě zdravější, rozmixujme společně s nimi i slunečnicová nebo dýňová semínka.
  • Na ovocné kůže můžeme použít i více druhů ovoce. Například kyselejší rybíz s jemnějším jablkem.
  • Rozmixovanou směs nalijeme na nepřilnavý povrch, jako jsou silikonové podložky na pečení nebo pečící papír. Vrstva pyré by měla být široká asi 3 až 4 milimetry. Jak se při sušení ovocné kůže zbaví vody, bude jejich šířka zhruba poloviční.

SUŠENÍ PLACEK

  • V sušičce nebo troubě ovocné kůže sušíme ideálně při teplotě 40°C až 45°C. Tato teplota je velmi šetrná k živinám, které ovoce obsahuje. Sušit ale můžeme až na teplotu 60°C.
  • Doba sušení je celkem různá. Záleží na typu ovoce, množství obsažené vody a šířce vrstvy ovocné kůže. Obvykle jsou sušené ovocné placky hotové za deset hodin. Poté je zkontrolujeme a podle potřeby dobu sušení upravíme. Placky jsou suché, když na dotek přestanou lepit.
  • Aby měly sušené ovocné placky hezčí tvar, můžeme je po usušení okrojit.
  • Hotové ovocné kůže můžeme stočit do ruliček.

Ovocné kůže

Sušené ovocné placky skladujeme v suchu a chladu

Nejpraktičtější je skladovat sušené ovocné placky ve stočených ruličkách. Aby vypadaly ještě o něco lépe, můžeme je převázat provázkem nebo stuhou. Stejně tak je ale můžeme skladovat v celých plátech.

Dejme je do vzduchotěsné uzavíratelné nádoby. Svědčí jim spíše chladno, zabraňme také přímému slunečnímu světlu. Světlem ovocné kůže přichází o svou barvu. Takto nám sušené ovocné placky vydrží až několik měsíců.

Sušené rybízové placky

  • Na sušené rybízové placky potřebujeme půl kila rybízu.
  • Omyjeme ho a zbavíme stopek.
  • Poté propasírujeme přes cedník.
  • Kvůli trpčí chuti rybízu můžeme směs dochutit trochou cukru.
  • Na voskovaný papír vylijme rybízové pyré, ideálně v tloušťce 3 milimetry.
  • Sušičku zapněme na 60°C a rybízové placky nechejme sušit 12 hodin.

Sušené meruňkové placky

  • Na meruňkové placky budeme potřebovat asi půl kila meruněk. Ty nám vystačí na jeden plech.
  • Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtiny.
  • Ovoce rozmixujeme na husté a hladké pyré.
  • Směs rozlijeme na plech zhruba v tloušťce 3 až 4 milimetry. Pokud bude šířka ovocné kůže tlustší, bude se déle sušit a bude tvrdá.
  • Sušené ovocné placky dáme do trouby nebo sušičky na 8 hodin na teplotu 40°C.

ovocné placky2

Sušené hruškové placky

  • Hruškové placky jsou poměrně sladké. Abychom jim ze sladkosti trochu ubrali, použijeme k nim i kiwi. Na 4 hrušky připadají 2 kiwi.
  • Ovoce oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hrušky zbavíme jádřinců.
  • Ovoce rozmixujeme na husté pyré.
  • Směs rozlijeme v tloušťce půl centimetru na voskovaný papír nebo silikonové podložky.
  • Hruškové ovocné kůže sušíme při teplotě 50°C 8 až 10 hodin. Pak jsou sušené ovocné placky hotové.

Sušené jablečné placky

  • Na jablečné placky jablka nejprve omyjeme, oloupeme a zbavíme je jádřinců.
  • Jablka nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme je.
  • Směs dáme krátce povařit, dokud nezačne probublávat. Důležité je směs stále míchat.
  • Rozložíme v tloušťce 3 až 4 milimetry na voskový papír nebo silikonovou podložku.
  • Ovocné kůže sušíme při teplotě 55°C . Sušené ovocné placky jsou hotové za 9 až 11 hodin.

Sušené jahodové placky

  • Na jahodové placky použijeme asi 750 gramů jahod. Vystačí nám na necelé dva plechy jahodové ovocné kůže.
  • Jahody zbavíme stopek, omyjeme a nakrájíme na kusy.
  • Ovoce rozmixujeme.
  • Ovocné kůže rozlijeme v tloušťce zhruba 3 milimetry na pečící papír.
  • Jahodové sušené ovocné placky sušíme při teplotě zhruba 50°C asi 10 hodin.


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 29. 06. 2022
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 30. 06. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 01. 07. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 02. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 03. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 04. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 05. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
Ivana Víšová
Hledáte místo odpočinku, relaxace…
František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…

Přírodní afrodiziaka pro muže: Nejlepší byliny na potenci

pro manžela je nejlepší afrodiziakum moje nové krajkové prádlo z ekondomy https://e-kondomy.cz/eroticke-oblece...

Využití jogurtu v kuchyni

jogurty josu mnam, nejraději mam čokoladové a vanilkové a poslední dobou spíše smetanové krémy. Zasytí mně a n...

5 potravin, které spolehlivě podpoří vaše trávení

potřebuji ho spíše stabilizovat a narovnat střevní mikrofloru

Depilace - lunární kalendář

Zdravim, myslela jsem ze ubyvajici v kozorohovi je idel. Ted jsem zmatena, muzete tedy shrnout ...

Operace

Dobrý den, úpro všechny operace je nejvhodnější ubývající Měsíc, vyhněte se však d...

Operace

Dobrý den,prosím kdy je nejlepší čas na gynekologickou operaci(odstranění dělohy )?deku...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Čakrová svíce Cereus fialová - TRANSFORMACE

Fialová čakrová svíce – transformace, životní změny, léčení…
199 Kč

Limetkové mýdlo Siddhalepa 60g

Ájurvédské ručně dělané mýdlo Mýdlo s výraznou citrusovou…
149 Kč

Tekutý písek 500ml ALMACABIO

Jemný ekologický čistič Tekutý písek s rostlinnými tenzidy…
107 Kč

Solný svícen HVĚZDA

Broušený solný krystal na svíčku ve tvaru hvězdy
250 Kč

Solná lampa elektrická střední 4-6kg

Solný krystal z Himaláje o váze 3-5 kg, s el.kabelem a…
699 Kč

Sužují vás tropy? Poradíme, jak je přežít ve zdraví

Tropy jsou v našich končinách čím dál častější záležitostí. Lidský organismus se na extrémní teploty adaptuje, ovšem velmi záleží na tom, v jaké zdravotní kondici jste, jaký je váš věk a co děláte pro to, abyst...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Karmický vztah je plný vášně i bolesti. Je to jízda na horské dráze. Karmický vztah bývá velmi intenzivní a zároveň i hodně těžký pro obě strany. Často jde o vztahy egoistické, které nerespektují toho druhého. ...

15 receptů na ovocné sorbety s alkoholem i bez

Ovocné sorbety osloví především ty mlsouny, kteří jsou vegetariány, vegany nebo se potýkají s laktózovou intolerancí. Některé z nich totiž neobsahují žádné živočišné suroviny. Jedná se prakticky o dietní (nejen...

Pronásledování neboli stalking: Proč k němu dochází a jak ho poznat?

Pronásledování doslova posedlou a zaujatou osobou je vážný problém. V našich končinách je toto chování označováno též velmi známým anglickým výrazem stalking. Jedná se o značně obtěžující počínání, které dokonc...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Ananasový sorbet se sektem

Nejprve si pečlivě oloupejte ananas, ten pak nakrájejte na menší kusy a rozmixujte v mixéru spolu s cukrem. Ovocnou směs pak vložte do plastové misky, přiklopte a nechte mrazit několik minut až hodin v mrazáku....

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nostalgický chvilky...

Taky míváte nostalgický chvilky...? Já si myslim, že je má snad čas od času každej. Možná ženský o trochu víc než chlapi. Já jsem nostalgik jak vyšitej. Miluju se hrabat ve starejch fotkách a otáčet stránky zatuchlejch alb, který v rukách drželi mí pra pra pra rodiče... Fotky tě totiž přenesou do jinýho času - je to vlastně takový cestování časem. Je to úžasná věc... Já v ten moment skoro nedejchám. A představuju si, kde asi jaká fotka vznikla a proč.