Černý kořen neboli Hadí mord španělský

Černý kořen neboli Hadí mord španělský

Díky obsahu inulinu je vhodný černý kořen i pro diabetiky. Je kořenovou zeleninou, která je vhodná i pro děti a doporučuje se při redukčních dietách. Pomáhá rovněž při onemocnění dnou a při revmatických chorobách. Největšími pěstiteli černého kořene jsou Franci, Belgie a Nizozemsko.

Vyšlechtěné druhy černého kořene mohou dosahovat délky až 40 cm a průměr 4 cm. Vzhledem je černý kořen docela podobný mrkvi nebo petrželi, ale barva kořene je na rozdíl od nich temně černá. Na povrchu se nacházejí jemné proužky a kořínky, dužina je bílá a křehká. Při naříznutí nebo nalomení kořene z něj vytéká hustá bílá šťáva, které se říká latex, po několika minutách však šťáva zasychá a v místě se utvoří bílý film.

Lodyha černého kořene pak může dosahovat ve druhém roce pěstování až 120 cm výšky, v červenci a srpnu kvete žlutými květy. Tyto květy příjemně voní, avšak odpoledne se uzavírají. Semena lze sbírat v září a koncem srpna, jejich klíčivost je až dva roky.

Pěstování černého kořene

Na klimatické podmínky není černý kořen nijak náročný, daří se mu v mnohých oblastech. Nevyhovuje mu však půda přihnojovaná dusíkatými hnojivy, přímé hnojení chlévským hnojem ani kyselé půdy. Rostliny jsou mrazuvzdorné. Stálá půdní vlhkost, ve které se černý kořen pěstuje, je zárukou vysokých výnosů, nesmí však spodní hladina vody, kde kořen pěstujete, přesahovat 80 cm, pak se mu nedaří.

Černý kořen má dlouhou vegetační dobu, vysazuje se časně zjara do řádků od sebe vzdálených 30 - 40 cm, hloubka výsevu by měla být 2 - 3 cm. Poté, co rostlinka vzejde, vzdálenosti vyjednoťte na cca 10 centimetrů. Sklizeň černého kořene probíhá v průběhu října. Je možné jej pěstovat i jako ozimovou zeleninu, v tom případě ho vysejte začátkem srpna a sklízet můžete na jaře dalšího roku.
V našich podmínkách se nejčastěji pěstuje odrůda černého kořene libochovický. Tento černý kořen má válcovitý, stejnoměrný kořen s krémově bílou dužinou, vyžaduje časný výsev a spolehlivě přezimuje i ve volné půdě.

Semena černého kořene připomínají úlomky slámy. Tato kořenová zelenina se pěstuje jako jednoletá nebo dvouletá. Půda, ve které má černý kořen růst, nesmí být kamenitá ani hrudkovitá, jinak by kořeny byly zdeformované. Zpočátku se rostlinka vyvíjí pomalu a tak je zapotřebí často odplevelovat. Je možné tuto plodinu i uskladňovat na zimu.

Sklizeň a skladování černého kořene

Kořeny jsou obvykle velmi dlouhé a křehké, proto je při jejich sklizni nutné postupovat opatrně, aby se nepoškodily. Doporučuje se vedle řádku s rostlinami vyrýt brázdu a kořeny pak z druhé strany těchto brázd vidlemi vyvracet.

Pro uskladnění na zimu je třeba černé kořeny svázat do svazků, zabalit do folie a uložit je do vlhkého písku, případně do pařeniště. Poměrně rychle jinak vysychají, ale při vysoké vzdušnosti je možné je uchovat až do jara.

Před konzumací samotnou je nutné černý kořen řádně omýt a zbavit černého povrchu. Tato plodina je velice lepkavá. Někdy se doporučuje jej na 20 - 25 minut povařit pak oloupat. Pečlivě celý kořen namočte do okyselené vody, zabráníte tím jeho zhnědnutí.

Léčivé účinky černého kořene

Černý kořen je velice vhodný zejména pro diabetiky, má totiž vysoký obsah sacharidů a inulinu. Obsahuje také vysoké množství vody, bílkovin, tuků a vlákniny. Ze stopových prvků je to pak hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík a sodík. Je zdrojem vitamínů, nejvíce jsou vněm zastoupeny vitamíny A, B1, C a E. Je vhodný i pro ty, kteří trpí obtížemi s revmatismem.

Černý kořen využívalo i lidové léčitelství, a to zejména kvůli obsahu alantoinu, který má hojivé účinky a působí společně s dalšími látkami protizánětlivě. Užívá se při léčbě pohybového aparátu, při bolestech svalů, kloubů a páteře. Napomáhá urychlovat hojení ran, zmírňuje otoky, léčí popáleniny a opruzeniny. Vysoký obsah draslíku v černém kořeni je nápomocný pro revmatiky a pro lidi s onemocněním srdce. V minulosti se používal i při uštknutí hadem a jako lék proti moru.

Černý kořen v kuchyni

Černý kořen má lahodnou, ačkoliv ne až příliš výraznou chuť, obsahuje málo kalorií a výše uvedené zdraví prospěšné látky. Je snadno stravitelný a tak si jej bez obav můžeme dopřát, i když třeba zrovna trpíme nějakými zažívacími obtížemi. Je vhodnou součástí diet při chorobách žaludku a střev.

Černým kořenem můžete oživit například zeleninový salát, Nastrouhejte jej najemno a k ostatní zelenině přidejte. Je možné jej smažit v klasickém trojobalu a osmažit na kvalitním oleji. Je možné připravit jej podobně jako chřest, podusit ho a podávat jako přílohu k masu, součást zeleninové směsi nebo z něj připravit zeleninový polévkový krém.

Chuť černého kořene je příjemná a jemná, připomíná chuť pastináku, jen latex z něj vytékající je nahořklý, proto je nutné zabránit tomu, aby se dostal do připravovaného pokrmu.

Hadí mord španělský 

Černý kořen - recepty

Pomazánka z černého kořene

Ingredience

  • 1 balení cottage cheese 
  • cca 20 cm černého kořene
  • lněný olej
  • sůl
  • Pro chuť můžeme přidat trochu zázvoru nebo muškátového oříšku apod.

Pomazánka z černého kořene - postup přípravy

Černý kořen oloupeme a najemno nastrouháme. Smícháme v misce s cottage sýrem, lněným olejem a přichutíme zázvorem či muškátovým oříškem. Připravujeme-li pomazánku pro děti, pak už nekořeníme. Pomazánku namažeme na chlebíčky a můžeme dozdobit ještě kouskem citronu a nasekanou petrželkou.

Černý kořen smažený

Ingredience

  • 1 kg černého kořene
  • 500 ml vývaru
  • 150 g mouky
  • 220 ml světlého piva
  • 50 g másla
  • citron, sůl, pepř
  • olej na smažení

Černý kořen smažený - postup přípravy

Nejprve připravenou mouku rozšleháme v pivu, přidáme změklé máslo a vše šleháme, dokud se máslo dobře nerozpustí a nevytvoří jemnou hmotu. Osolíme, opepříme a necháme nejméně půl hodinky odpočinout. Černý kořen si oloupeme a nakrájíme na 5 cm kousky, ve vývaru pak vaříme do poloměkka. Až kořen vychladne, poprášíme ho moukou a obalíme v těstíčku. Ve fritéze pak smažíme do zlatova.
Takto připravený podáváme s bramborami a omáčkou, která nám chutná. Dozdobit můžeme pokrm například citrónem.

Gratinovaný černý kořen

Ingredience

  • 1 kg černého kořene
  • 2 - 3 rajčata
  • 5 plátků šunky
  • 1 žloutek
  • 200 ml mléka
  • 250 ml kysané smetany
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř

Gratinovaný černý kořen - postup přípravy

Nejprve černý kořen oloupeme a vaříme v osolené vodě po dobu 20 - 30 minut. Na sítku necháme okapat a vložíme do zapékací formy. Posypeme šunkou nakrájenou na kostičky a zalijeme směsí ze smetany, mléka, žloutku, soli a pepře. Na plátky nakrájená rajčata naklademe na povrch, vše posypeme strouhaným sýrem a rozehřáté troubě zapékáme.

Zeleninová polévka z černého kořene

Ingredience

  • černý kořen
  • zeleninový bujón
  • jíška
  • tvrdší houska
  • žloutek
  • sůl
  • petrželka

Zeleninová polévka z černého kořene - postup přípravy

Černý kořen omyjeme, očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. V osolené vodě jej pak vaříme doměkka. Přidáme zeleninový bujón, jíšku, sůl a po dobu cca 5 minut povaříme. Housku nakrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji osmahneme do křupava. Do hotové polévky ještě vmícháme žloutek a již nevaříme. Polévku rozdělíme do talířů, podáváme s osmaženou houskou a dozdobený petrželkou.

 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.