Bezinkový likér a další recepty z plodů černého bezu

Bezinkový likér a další recepty z plodů černého bezu

Léto se sice blíží ke konci a většina oblíbeného ovoce je již sklizená a zpracovaná, ale přesto nemusíte mít strach, že je letos všem dobrotám konec. Na přelomu srpna a září totiž začíná dozrávat černý bez, čehož je potřeba využít. Tato rostlina má nejen blahodárné účinky na lidské zdraví, ale i skvělou chuť. Vyrazte tedy do přírody, nasbírejte černý bez a vyrobte si například lahodný bezinkový likér, sirup z černého bezu nebo další skvělé produkty. Poradíme vám, jak na to.

Čtěte také:

Vyrobte si bezinkový likér. Je skvělý na bolavá záda, kolena i na migrény

Zázračná rostlina jménem černý bez

Kdo někdy vyzkoušel bezinkový likér, šťávu či sirup z černého bezu nebo třeba bezinkový čaj, pravděpodobně na černý bez už nedá dopustit. I když se jedná o keř poměrně nenápadný a často přehlížený, jeho květy i plody jsou skvělým pomocníkem na léčbu řady chorob, ale i chutným doplňkem v kuchyni.

Naši předci si bez černého bezu dokonce neuměli ani život představit. Tento keř byl součástí téměř každého dvorku a lidé si ho velmi vážili. Byli si totiž vědomi jeho zázračných účinků na zdraví. Dokazuje to i staré přísloví „Před heřmánkem smekni, před bezem pak klekni.“.

Na přelomu léta a podzimu dozrávají plody černého bezu, které obsahují vitamíny C a B, karoteny, organické kyseliny, cholin, glykosidy, antokyan a další látky, díky nimž jsou produkty z bezu zdraví velmi prospěšné. A vzhledem k tomu, že černý bez roste ve volné přírodě v hojném množství, byla by škoda toho nevyužít.

Černý bez léčí migrénu i nevolnost

Černý bez je mezi lidmi od pradávna oblíbený nejen díky lahodné chuti, kterou dokáže dodat, ale především pro své léčebné účinky. Využít se dá v léčitelství celá rostlinka – kořen, list, květ i plod. Čaj z květů například mírní kašel, rýmu, horečku, ale i zažívací potíže. Výhonky léčí bolesti zubů, listy zase mírní popáleniny. Plody černého bezu jsou pak vynikajícím pomocníkem při léčení migrén a nervových chorob, především zánětů nervů. Mít tedy doma vždy připravený například sirup z černého bezu je pro každý případ vhodné.

Proč je nutné černý bez dobře zpracovat?

Pozor však na projímavé účinky černého bezu. Pokud budete konzumovat ne zcela zralé plody, můžete se s tímto problémem setkat. Doporučuje se tedy buď nechat plody opravdu pořádně dozrát, nebo převařit. Vařením černý bez své projímavé účinky ztrácí. Konzumace syrových bezinek se nedoporučuje, jelikož obsahují glykosid sambunigrin, který může způsobit nevolnost. Ten se tepelnou úpravou či sušením vytrácí.

Na výslednou chuť produktu mohou mít neblahý vliv také stopečky. Je proto dobré je důkladně otrhat.

Bezinkový likér na tři způsoby

Pokud se rozhodnete vyrobit si bezinkový likér, určitě neprohloupíte. Je výborný, slaďoučký a má řadu příznivých účinků na zdraví. Pomáhá například při revmatismu, bolestech páteře, příznivě působí na zažívání a má protineuralgický účinek.

Každá hospodyňka má ve zvyku bezinkový likér vyrábět trošku jinak. Někdo dává více cukru, někdo méně, někdo ho chce silnější, někdo slabší, někdo rád dochucuje tím, někdo zase tamtím a podobně. My vám nabídneme tři recepty, z nichž si snad každý vybere podle svých preferencí.

Bezinkový likér 1

Suroviny:

  • 5 kg černého bezu - zralé plody
  • 2 kg cukru krupice
  • 3 l vody
  • 1 l rumu
  • 2 citróny
  • 5 lžic mleté kávy
  • 5 ks hřebíčku

Bezinkový likér 1 – recept:

Zralé plody černého bezu důkladně propereme, zbavíme stopek a přelijeme vodou tak, aby byl všechen černý bez ponořený. Přidáme omytý a na kolečka nakrájený a vypeckovaný citrón, hřebíček a společně přivedeme k varu. Asi 10 minut povaříme, následně přecedíme a důkladně vymačkáme přes cedník či plátno do velikého hrnce tak, abychom se zbavili veškerého odpadu.

Do hrnce s vymačkanou šťávou přidáme nachystaný cukr s kávou a důkladně promícháme. Ochutnáme a podle chuti přisladíme, přikyselíme či přidáme kávu. Následně vše společně za občasného míchání vaříme ještě 15 minut.

Bezinkový likér necháme vychladnout a přilijeme do něj rum. Dobře promícháme a rozlijeme do skleněných uzavíratelných lahví.

Hotový bezinkový likér skladujeme v chladu a temnu, podáváme vychlazený a s ledem.

Bezinkový likér 2

Suroviny:

  • 4 kg černého bezu – zralé plody
  • 1 kg cukru krupice
  • 2 l vody
  • 1 l vodky
  • 1 citrón
  • 2 ks celé skořice
  • 2 ks badyánu

Bezinkový likér 2 – recept:

Nejprve si propereme zralé a stopek zbavené plody černého bezu. Stopky odstraníme opravdu důkladně, jinak by mohl být výsledný bezinkový likér hořký. Nachystaný černý bez přelijeme vodou, abychom všechny kuličky měli ponořené a společně s nakrájeným a vypeckovaným citrónem vaříme asi 10 minut. Následně přecedíme přes síto či plátýnko tak, abychom se zbavili veškerého odpadu.

Do přeceděné bezové šťávy přidáme cukr, badyán a skořici a za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Po vychladnutí odebereme koření, přidáme vodku a promícháme.

Hotový bezinkový likér rozlejeme do čistých skleněných nádob s uzávěrem a uchováváme v chladu a temnu. Likér podáváme dobře vychlazený.

Bezinkový likér 3

Suroviny:

  • 4,5 kg černého bezu – zralé plody
  • 1,5 kg cukru krupice
  • 3 l vody
  • 1 l slivovice
  • 2 citróny
  • 4 lžíce mleté kávy
  • 2 lžičky černého pepře
  • 2 ks celé skořice

Bezinkový likér 3 – recept:

Zralý a stopek zbavený černý bez dobře propereme, přidáme nakrájený a vypeckovaný citrón a vaříme asi 10 minut v hrnci s vodou tak, aby byly všechny plody ponořené. Následně přecedíme obsah hrnce přes sítko s plátýnkem tak, aby nám zůstala pouze čistá bezová šťáva. Do ní přidáme cukr, kávu, pepř a skořici a za občasného míchání vaříme společně asi 15 minut.

Uvařenou směs necháme vychladnout, odebereme koření, přidáme slivovici a dobře promícháme. Bezinkový likér nalahvujeme do uzavíratelných sklenic a skladujeme v chladu a temnu. Před podáváním dobře vychladíme.

Další recepty z plodů černého bezu

Sirup z plodů černého bezu

Suroviny:

  • 2 kg zralých plodů černého bezu
  • 1 kg cukru
  • 20 g kyseliny citrónové
  • voda

Sirup z plodů černého bezu – recept:

Černý bez opereme, zbavíme stopek a přelijeme vodou tak, aby byly všechny bobulky ponořené. Přidáme kyselinu citrónovou, promícháme a na 30 – 40 hodin dáme do chladu. Následně vše promixujeme a přes síto s plátýnkem propasírujeme a procedíme tak, aby nám zbyla pouze čirá tekutina. Přidáme cukr a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut.

Sirup z černého bezu rozlejeme do skleněných uzavíratelných nádob a skladujeme v chladu.

čaj z černého bezu

Čaj z plodů černého bezu

Suroviny:

  • 1 kg zralého černého bezu
  • 1 citron
  • med
  • voda

Čaj z plodů černého bezu – recept

Nasbíraný černý bez dobře propereme a zbavíme ho veškerých stopek. Citrón omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Kuličky bezu společně s nadrobno nakrájeným citrónem rozložíme rovnoměrně na suché, teplé, provzdušněné místo a necháme řádně vysušit. Pokud máme sušičku na ovoce, použijeme ji, celý proces se urychlí.

Jakmile máme černý bez pořádně proschlý, uchováváme jej v uzavíratelné nádobě, aby se k němu nedostávala vlhkost.

Samotný čaj připravíme tak, že jednu lžíci sušeného bezu přelijeme 250 ml vroucí vody, přidáme lžičku medu a necháme 15 minut louhovat.

Džem z plodů černého bezu

Suroviny:

  • 2 kg zralých plodů černého bezu
  • 2 kg cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 600 ml vody

Džem z plodů černého bezu – recept:

Zralé bobulky černého bezu propereme, zbavíme stopek a rozmixujeme. Přidáme cukr a vodu, dobře promícháme a necháme vařit do té doby, než směs zhoustne. Následně přidáme kyselinu citrónovou a ještě velmi krátce povaříme.

Dokud je džem ještě horký, rozdělíme ho do omytých sklenic, uzavřeme je a necháme vychladnout dnem vzhůru. V případě, že džem zavařujeme, učiníme tak při teplotě 85°C po dobu 10 minut.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.