Velikonoční nádivka 3x jinak! Tradiční s uzeninou, špenátová a kaštanová z Francie

Velikonoční nádivka 3x jinak! Tradiční s uzeninou, špenátová a kaštanová z Francie

Velikonoční nádivka, někdy také velikonoční svítek nebo sekanice, se tradičně podává na Bílou sobotu k večeři. Chybět by v ní rozhodně neměly zelené bylinky - symbol jara. Ve starých receptech můžeme najít, že se velikonoční nádivka připravovala bez pečiva, a to svařením mléka a krupice. Do této směsi se pak přidalo vejce, nasekané maso a kopřiva a peklo se na plechu.

Čtěte také:

Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení

My vám zde představíme velikonoční nádivku na tři způsoby – jeden tradiční recept, jeden recept bez masa se špenátem, a nakonec recept na luxusní francouzskou nádivku. Přečtěte si, jaké jsou velikonoční zvyky ve světě i velikonoční tradice v ČR.   

Na co si dávat pozor při přípravě velikonoční nádivky

  • Dobře vyšlehejte sníh z bílků. Bílky šlehejte pomalu. To je základem nadýchané velikonoční nádivky. Ten správný sníh poznáme podle malých bublinek. Pokud jsou naopak velké, nemá pak velikonoční nádivka dobrou konzistenci.  
  • Do nádivky nepřidávejte čerstvé pečivo, protože to moc rychle nasaje mléko a pak vám vznikne kaše.

Tradiční velikonoční nádivka

Co budete potřebovat:

  • 450 g vepřové krkovice
  • 400 g uzeného bůčku
  • 250–300 ml vývaru z masa
  • 8 rohlíků
  • 8 vajec, žloutky a bílky odděleně
  • 50 g másla sůl, pepř, muškátový květ
  • 2 pořádné hrsti petrželky anebo spařených kopřiv, nasekaných
  • 1 svazek jarní cibulky, nakrájený sádlo na vymazání formy
  • 4–5 vajec uvařených natvrdo řeřicha k posypání

Postup přípravy:

  1. Vepřové a uzené maso uvařte doměkka. Vyndejte, nechte zchladnout a nakrájejte na menší kousky. Vývar uschovejte.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do velké mísy a pokropte vývarem z masa, aby se pečivo navlhčilo.
  3. Žloutky utřete máslem a špetkou soli. Pak je spolu s masem přidejte k rohlíkům, ochuťte pepřem a muškátovým květem. Přidejte nasekané kopřivy nebo petrželku a jarní cibulku. Vše promíchejte a podle potřeby přilévejte vývar – směs nesmí být příliš řídká.
  4. Ušlehejte sníh z bílků a přidejte je do syrové nádivky.
  5. Kulatou dortovou formu s otvorem uprostřed vymažte sádlem, vlijte do ní část směsi, na ni poklaďte vařená vejce a přelijte zbylou směsí.
  6. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. A velikonoční nádivka je hotová.

velikonoční nádivka3

Velikonoční nádivka se špenátem

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 50 g změklého másla + na formu
  • sůl
  • 1–2 stroužky česneku, prolisované
  • 7 tvrdších housek nebo rohlíků
  • 200–250 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 130 g baby špenátu
  • 2 velké hrsti kopřiv
  • svazek čerstvé bazalky, omyté
  • strouhanka na vysypání formy

Postup přípravy:

  1. Rozpalte troubu na 180 °C. Chlebíčkovou formu o objemu 1,2 l vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Pečivo ve velké míse pokropte mlékem a smetanou. Listy kopřiv a špenát přelijte v cedníku vroucí vodou. Nechte okapat, trochu vymačkejte vodu a nasekejte. Překrájejte i listy bazalky a vše zelené přidejte k namočenému pečivu.
  3. Žloutky s máslem a špetkou soli našlehejte do pěny a vmíchejte s prolisovaným česnekem do misky k namočenému pečivu. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a zlehka zapracujte do nádivkové hmoty.
  4. Směsí naplňte formu, vložte na střední mřížku trouby a pečte 35–40 minut, dokud velikonoční nádivka nevyběhne a nezezlátne. Přesuňte na mřížku a nechte zchladnout. Potom vyklopte, otočte vypouklou stranou nahoru a krájejte na plátky.

velikonoční nádivka2

Kaštanová velikonoční nádivka po francouzsku

Co budete potřebovat:

  • 500g uvařených a oloupaných jedlých kaštanů
  • 150g drůbežích jater
  • 50ml brandy
  • 150g šunky
  • 2 cibule
  • 50g uvařené rýže
  • lžíce olivového oleje
  • hrst nasekané petrželové nati
  • muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Kaštany rozdrťte na kaši, přidejte nadrobno nakrájená játra, která byla předtím namočená 6 hodin v brandy.
  2. Přidejte nakrájenou šunku, najemno nakrájenou cibuli, rýži, sůl, koření, petrželku a lžíci oleje.
  3. Nádivkou naplňte očištěné břicho drůbeže, zašpejlujte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby podlévejte vodou a výpekem. A velikonoční nádivka z Francie je hotová!

 nádivka s kaštany

Jaká je vaše oblíbená velikonoční nádivka?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 16. 04. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 17. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 18. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni

Těžké kovy v těle - o jaké kovy jde, co mohou způsobovat, odkud je získáváme a jak se jich zbavit

Chtěl jsem se optat jestli nevíte jak mám postupovat když mám narkolepsií s kataplexií,jestli se toho mohu zba...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Je libo nejsilnější afrodiziakum? Škornice šípolistá pomůže mužům i ženám

Škornice je bylinou, kterou už po staletí uznává tradiční čínská medicína. Využívá se především jako afrodiziakum. Tedy zejména pro povzbuzení libida nebo jako přírodní lék na erektilní dysfunkci. Umí toho však...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.