Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Co na štědrovečerní tabuli je asi každému jasné. Vítězí ryba, ať už český kapr nebo exotičtější mořské ryby a k nim většinou bramborový salát. Tradice se musí dodržovat. Avšak sváteční dny 25. a 26. prosince si zaslouží sváteční menu. K pečínce či jinému masu se bude skvěle vyjímat neobvyklá příloha. Zkuste místo klasiky připravit noky, lokše nebo třeba gratinované brambory a překvapte své hosty.

Čtěte také:

Vánoční recepty – jak chutnaly tradiční Vánoce našich předků?

Neobvyklé přílohy k masu pro sváteční menu

Knedlíky, brambory či jiné přílohy k masu jsou nepochybně lahodné a skvěle se hodí k jakémukoliv masu. S blížícími se svátky byste ale mohli popřemýšlet o jiných přílohách. Jsou snadné na přípravu, přitom méně obvyklé a pro sváteční tabuli tím pádem jako dělané. Záleží jen na vás, jestli zvolíte noky, lokše, plněné brambory nebo slavnostní gratinované brambory. Pomůžou vám recepty, které jsme pro vás připravili.

Noky jako příloha – jednoduché a nápadité

„Já bych nikdy nepozřel něco tak odporného jako je nok!“ Nejspíš si vybavujete slavnou filmovou scénu, která ve spojitosti s noky mnohým přijde na mysl. A snad patříte spíše k těm, kterým noky chutnají. Jsou totiž lahodné, přesto jednoduché na přípravu. Noky jako příloha dokonale doplní a ozvláštní nejedno jídlo, navíc jsou nápadité a připravit je lze na mnoho způsobů. Místo klasické přílohy k masu je o svátcích prostě musíte vyzkoušet!


Krupicové noky jako příloha k masu i omáčkám

Pokud na sváteční tabuli plánujete maso s omáčkou, jako příloha k masu by se mohly hodit krupicové noky. Jsou snadné, lahodné a obědu dodají punc svátečnosti.

Na krupicové noky budete potřebovat:

  • půl litru mléka
  • třetinu kostky másla
  • 200 g krupice
  • dvě vejce
  • sůl

Krupicové noky - příprava

Do hrnce nalijte mléko a máslo, obojí ohřejte téměř k varu. Poté osolte a za stálého míchání vařečkou opatrně přisypávejte krupici, dokud se vám nevytvoří hustá kaše. Tu nechte vystydnout a až poté do ní zamíchejte dvě rozšlehaná vejce. Nyní máte připravené těsto na noky. Dejte vařit hrnec vody, kterou osolte. Z těsta pomocí lžíce tvarujte noky, ještě je můžete obalit krupicí. Noky vložte do vařící osolené vody a vařte několik minut. Hotové noky poznáte podle toho, že vyplavou na hladinu.


Bramborové noky

Místo bramborových knedlíků k pečené kachně či jiné pochoutce zkuste protentokrát udělat jako přílohu bramborové noky. Uvidíte, že s nimi budete mít úspěch.

Na bramborové noky budete potřebovat:

  • 800 g brambor
  • jedno vejce
  • máslo
  • polohrubá mouka
  • sůl

Bramborové noky - příprava

Brambory neloupejte, pouze je omyjte a uvařte ve slupce. Poté je nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno. Do nastrouhaných brambor přidejte vejce, trochu osolte a přisypávejte mouku, dokud vám nevznikne hladké nelepivé těsto. Na vál si nasypte trochu mouky a tvarujte na něm z těsta malé nočky, které uvaříte v osolené vodě. Uvařené noky ještě můžete opéct na rozpáleném másle dozlatova.

bramborové knedlíky jednoduché


Lahodné lokše 

Mezi další zajímavé a méně obvyklé přílohy k masu patří lokše. K jejich přípravě budete potřebovat jen brambory a trochu mouky, výsledek však bude famózní a jako příloha k masu, například k pečené huse, kachně nebo k jiné sváteční pochoutce vám zajistí skvělý gurmánský zážitek i nejednu pochvalu od spokojených hostů.

Na bramborové lokše budete potřebovat:

  • kilo brambor
  • polohrubou mouku
  • sůl

Lokše - příprava

Nejprve si oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě uvařte brambory. Slijte z nich vodu a nechte vychladnout. Vlažné brambory rozmačkejte pomocí šťouchadla. Poté si posypte na vál nasypte polohrubou mouku, přidejte sůl a brambory. Vypracujte těsto, udělejte z nich váleček a ten nakrájejte na tenké plátky. Z plátků rozválejte tenké placky. Teflonovou pánev rozpalte a nasucho na mírném ohni na ní opékejte bramborovou placku. Jakmile se na lokši začnou objevovat hnědé puchýřky, otočíme ji a opečeme i z druhé strany.

Hotové lokše můžete ještě na talířku potřít rozpuštěným máslem či směsí másla a sádla. Jako přílohu je podávejte třeba smotané, aby se daly ukrajovat nebo klidně ukusovat k masu. Podávat je můžete ale klidně i ve formě malých placiček jako třeba bramboráky.

lokše z brambor


Gratinované brambory jako příloha pro sváteční menu

Pokud chcete na sváteční stůl připravit něco opravdu luxusního, vyzkoušejte gratinované brambory. Plátky brambor se smetanovou omáčkou a vypečenou sýrovou krustou budou dokonalou sváteční přílohou, kterou si budou zajisté všichni pochvalovat.

Na gratinované brambory budete potřebovat:

  • kilo brambor
  • hrnek mléka
  • kelímek smetany ke šlehání
  • sýr – Ementál či jiný dle chuti
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Gratinované brambory - příprava

Omyjte a oloupejte brambory, nakrájejte je na tenké plátky. Mléko smíchejte se smetanou. Nachystejte si zapékací mísu a vymažte ji máslem. Do mísy skládejte plátky brambor, každou vrstvu osolte, opepřete. Podle chuti můžete přidat i nastrouhaný muškátový oříšek. Jakmile máte všechny brambory naskládané v míse, zalijte je hlavně po stranách mlékem se smetanou. Vrch posypte sýrem a přidejte kousky másla. Brambory dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte zhruba 50 minut, dokud brambory nebudou měkké a s vypečenou krustou.

Gratinované brambory jako příloha skvěle doplní pečenou drůbež, ale také přírodní plátky masa s trochou šťávy nebo třeba pořádný steak.

gratinované brambory recept


 Pečené brambory s máslovou náplní

Pečené brambory patří k oblíbeným přílohám k nejrůznějším masitým pokrmům. Pro sváteční tabuli je ale zkuste trochu ozvláštnit a uvidíte, jak se tím pozvedne úroveň celého jídla. Stačí brambory naplnit třeba bylinkovo-česnekovým máslem.

Na brambory s náplní budete potřebovat:

  • přibližně kilo menších brambor
  • máslo
  • česnek
  • bylinky podle chuti

Pečené brambory - příprava

Brambory důkladně omyjte, protože se budou péct ve slupce. Malou lžičkou do nich udělejte důlek, pozor si dávejte na to, abyste bramboru nepropíchli naskrz. Druhou (spodní) stranu brambor případně trochu seřízněte, aby bezpečně stály důlkem nahoru. V misce si rozmíchejte změklé máslo s prolisovaným česnekem a bylinkami, zkusit můžete třeba petržel nebo jakékoliv jiné bylinky dle chuti. Směsí naplňte důlky v bramborách zhruba do poloviny. Na vyšším plechu nebo v pekáčku je dejte péct do trouby rozehřáté na 200 °C. Po zhruba 45 minutách by mělo být hotovo. Brambory nechte vychladnout a máslo v nich ztuhnout. Poté důlky doplňte zbytkem ochuceného másla. Plněné brambory se hodí jako přílohy k masu z ryb, ale také k plátkům masa na šťávě nebo steakům. Místo másla můžete náplň brambor vyrobit i z tvarohu.

Kterou neobvyklou přílohu si nakonec letos vyberete a zpestříte si s ní sváteční menu?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ A NALÉHAVÉ PŮJČKY.. Dobrý den, potřebujete půjčku? Na dům? Na podnikán�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ A NALÉHAVÉ PŮJČKY. Dobrý den, potřebujete půjčku? Na dům? Na podnikání...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nowadays, it is difficult to find a serious loan due to several scams related to advertising on...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.