Remoska je stále v kurzu! Vyzkoušejte rychlé a jednoduché recepty z remosky

Remoska je stále v kurzu! Vyzkoušejte rychlé a jednoduché recepty z remosky

Remoska a její historie

Remoska je jeden z historických důkazů o šikovnosti českých ručiček. Tento ryze český vynález totiž spatřil světlo světa již v roce 1957 a velmi brzy se stal oblíbeným pomocníkem mnoha domácností. Není divu, remoska zvládne zastoupit elektrickou troubu i plynový sporák, umí totiž péct, vařit, dusit, smažit, rozmrazovat a dokonce i ohřívat. Pro to vše vám stačí trocha místa a elektrická zásuvka. Skvěle se tak hodí do menších kuchyní i na chaty. Díky své životnosti a nenáročnosti na údržbu si ale své místo vydobyla i v dnešní moderní době. Uvařit s ní totiž zvládne i naprostý kuchařský začátečník, a to rychle a bez zbytečného nádobí.

Jak remoska funguje?

Většina remosek se skládá ze tří základních dílů – mísy, víka a podstavce. Mísa s nepřilnavým povrchem slouží k umístění veškerých potravin, podstavec pak usnadňuje manipulaci s remoskou a dává jí stabilitu. Velmi důležitou součástí remosky je pak její víko. To je totiž vybaveno topnou spirálou, která zajišťuje rovnoměrné pečení, vaření i dušení. Víko remosky ale obsahuje i důležité ventilky, které umožňují odvod přebytečné páry během přípravy pokrmu. Potraviny si tak i při dlouhém pečení zachovají svoji šťavnatost, vůni a důležité vitamíny. Víko je pak vybaveno také vypínačem a napájecí šňůrou. Stačí tak zastrčit remosku do zásuvky a během několika okamžiků se můžete pustit do vaření.

Výhody remosky

Hlavní výhodou remosky je bezesporu její jednoduchost. Na rozdíl od trouby zde totiž nemusíte řešit správné nastavení teploty, programu či roštu, vše jednoduše vložíte do mísy, zakryjete víkem a pečete bez dalších starostí. Remoska vám tak šetří drahocenný čas, nervy, ale samozřejmě i místo a náklady na energie. Vaření v remosce je navíc o mnoho zdravější. Nepřilnavý povrch remosky totiž umožňuje vaření pouze s minimálním množstvím tuku.

Jakto, že jsou pokrmy z remosky tak dobré a šťavnaté a jejich příprava trvá jen chvíli? Tajemství je v proudění tepla. V běžném pečení v troubě se totiž nejdříve ohřívá okolní vzduch, který až následně začne ohřívat jídlo. Teplo v remosce ale vchází přímo do surovin. Celá příprava je tak o poznání rychlejší a levnější a navíc nedojde k nežádoucímu vysušení jídla.

Recepty z remosky – předkrmy a chuťovky

Pečené papriky plněné mletým masem

Ingredience

  • 400 – 500 g mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího)
  • 4 velké červené papriky
  • 1 cibule
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 1 vejce
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • strouhanka dle potřeby
  • mléko dle potřeby
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • bobkový list
  • tymián
  • 1 lžička cukru

Pečené papriky plněné mletým masem - recept

Mleté maso ochutíme solí, pepřem a majoránkou, přidáme utřený česnek dle chuti. K masu poté přidáme několik lžic mléka a strouhanku tak, aby vznikla hustá směs, která se dá tvarovat. Papriky seřízneme na vrchu a odříznout pokličku si schováme. Papriky zbavíme jader a důkladně je umyjeme. Vyčištěné papriky plníme masovou směsí. Naplněné papriky vložíme do remosky, masovou směs zasypeme na jemno pokrájenou cibulí a přikryjeme čepičkou. Vše pak podlijeme vodou a pečeme asi 20 minut. Po 20 minutách přidáme jemně nasekaná konzervovaná rajčata, která dochutíme cukrem, solí, pepřem, tymiánem a bobkovým listem. Vše pečeme dalších 15 minut. Hotové plněné papriky podáváme ještě teplé.

Sváteční nádivka z remosky

Ingredience

  • 300 g uzeného masa nebo slaniny
  • 5 tvrdších rohlíků
  • 300 ml mléka
  • 6 vajec
  • čerstvé bylinky dle chuti
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • majoránka
  • máslo na vymazání remosky
  • strouhanka na vysypání remosky

Sváteční nádivka z remosky – recept

Rohlíky i uzené maso nakrájíme na drobno, vložíme do remosky a krátce zapečeme. Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozmícháme s mlékem. Směs žloutků a mléka poté přidáme k rohlíkům a slanině. Přidáme pokrájené bylinky dle chuti. Skvěle se hodí například čerstvá petržel, pažitka, špenát nebo kopřivové listy. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou a špetkou muškátového květu. Na závěr jemně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Směs navrstvíme do remosky a pečeme do zlatova. Sváteční nádivku jíme samotnou nebo jako přílohu k pečenému kuřeti.

TIP: Vegetariáni mohou uzené maso vynechat. Nádivka je výborná i pouze s bylinkami a čerstvými špenátovými listy.

Recepty z remosky – hlavní chody

Hovězí na červeném víně

Ingredience

  • 500 g hovězího masa (zadní)
  • 3 velké cibule
  • 3 PL olivového oleje
  • 1 plechovka krájených rajčat

Na marinádu

  • 100 ml červeného vína
  • 2 PL vinného octa
  • 4 kuličky celého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 1 celá skořice
  • sůl
  • pepř

Hovězí na červeném víně – recept

Hovězí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Z červeného vína, vinného octa, plátků česneku a koření vytvoříme marinádu. Maso vložíme do marinády, důkladně promícháme a necháme uležet alespoň 7 hodin. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V remosce rozhřejeme olivový olej a smažíme cibuli do růžova. Poté přidáme kousky masa a necháme zatáhnout. Přidáme zbytek marinády a konzervovaná rajčata. Vše pak ještě podlijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopíme víkem a dusíme asi 90 minut do měkka. Hovězí na červeném víně podáváme s bramborovým pyré.

Kapr na česneku

Ingredience

  • 4 filety z kapra
  • 150 ml bílého vína
  • 3 PL olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 2 velké cibule
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • 1/2 citronu

Kapr na česneku – recept

Porce kapra omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Poté maso dochutíme solí a pepřem dle chuti a potřeme prolisovaným česnekem. Porce naskládáme do remosky, přidáme bílé víno a trochu oleje. Vše pak zasypeme na kolečka pokrájenou cibulí a petrželkou. Přidat můžeme také bobkový list a několik kuliček celého pepře. Kapra pečeme v remosce do změknutí asi půl hodiny. Podáváme ihned, ideálně s bramborem nebo s chlebem a zeleninovou oblohou.

Vepřové kostky na rozmarýnu

Ingredience

  • 700 g vepřové plece
  • 2 velké červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř

Vepřové kostky na rozmarýnu – recept

Vepřovou plec omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kostky. V remosce rozpustíme sádlo a zprudka na něm opečeme maso. Přidáme na kolečka pokrájenou červenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme jednu snítku rozmarýnu, sůl, pepř a podlijeme vodou. Vepřové maso pečeme do měkka asi hodinu. Během pečení maso podléváme výpekem, v případě potřeby přidáme vodu. Hotové maso ozdobíme druhou snítkou čerstvého rozmarýnu a podáváme s vařeným bramborem.

Francouzské brambory

Ingredience

  • 800 g brambor
  • 4 vejce
  • 150 g slaniny
  • 100 ml smetany
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 PL olivového oleje
  • citronová kůra
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Francouzské brambory – recept

Brambory důkladně omyjeme a překrojíme na půlky nebo na čtvrtky. Smícháme olivový olej, kůru z půlky citronu, lžíci citronové šťávy a na jemno nastrouhaný česnek. Přidáme malou lžičku soli. Vzniklou marinádu promícháme s brambory, vložíme do remosky a pečeme asi 20 minut.

Mezitím si pokrájíme slaninu na drobné kostičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na hrubo. Vše přidáme k bramborám, promícháme a pečeme dalších 10 – 15 minut, dokud brambory zcela nezměknou.

Vejce promícháme se smetanou, směs dochutíme solí a pepřem. Vzniklou směsí přelijeme brambory v remosce, vypneme ji a necháme dojít asi 5 minut. Francouzské brambory podáváme s kyselou okurkou nebo zelným salátem.

Recepty z remosky – sladké pokrmy a moučníky

Rýžový nákyp s meruňkami

Ingredience

  • 130 g rýže
  • 700 ml mléka
  • 50 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 500 – 700 g meruněk (kompotovaných nebo čerstvých)
  • rozinky dle chuti
  • vanilkový cukr
  • sůl
  • tuk na vymazání remosky
  • strouhanka na vysypání remosky

Rýžový nákyp s meruňkami – recept

K mléku přidáme špetku soli a přivedeme ho k varu. Přidáme propláchnutou rýži, polovinu másla a vaříme za stálého míchání doměkka. Rozinky ponoříme do horké vody a necháme bobtnat. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a části cukru vyšleháme sníh.

Poté co nám rýže změkne, ji necháme chvíli vychladnout. Poté k ní vmícháme zbytek másla a cukru. Přidáme rozinky, žloutky a vanilkový cukr. Na závěr jemně vmícháme sníh. Polovinu rýžové směsi vložíme do vymazané a strouhankou vysypané remosky. Poklademe půlkami kompotovaných nebo čerstvých meruněk. Vrstvu ovoce poté přikryjeme zbytkem směsi. Pečeme do zlatova asi 20 minut.

TIP: Rýžový nákyp chutná skvěle i s jiným ovocem – doporučujeme švestky nebo jablka.

Ovocný koláč z remosky

Ingredience

  • 100 g tuku (např. Hera)
  • 150 g krupicového cukru
  • 140 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • ½ prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • ovoce dle chuti (např. rybíz, maliny, třešně, švestky, jablka hrušky…)

Ovocný koláč - recept

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky společně s tukem a cukrem utřeme do pěny. Postupně přidáváme hrubou mouku a vlažné mléko, přidáme prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto. Remosku vyložíme pečicím papírem nebo vysypeme hrubou moukou. Rozetřeme těsto a poklademe ho sezónním ovocem dle naší chuti. V případě potřeby ovoce dosladíme vanilkovým cukrem. Pečeme do zlatova asi 30 minut. Před ukončením pečení zkontrolujeme těsto pomocí špejle.

TIP: Pokud obalíte ovoce v hrubé mouce, zajistíte, že se v koláči nepropadne na dno. 

Máte také nějaké zaručené recepty z remosky? Podělte se s námi v komentáři pod článkem. 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.