Sobotní oběd 30x jinak: Co vařit o víkendu, aby si pochutnala celá rodina

 sobotní oběd 30x jinakSobotní oběd 30x jinak!

"Co vařit o víkendu"... Nezačíná nějak takhle náhodou váš každý páteční nákup? Pokud každý týden tápete, co rodině nabídnout na sobotní oběd, máme pro vás řešení. Sestavili jsme pro vás 30 nejoblíbenějších českých receptů, které udělají o víkendu radost celé vaší rodině.

V našich tipech jsme navíc nezapomněli také na 5 senzačních víkendových dezertů, aby byl váš sobotní oběd opravdu kompletní. Celý recept na daný oběd najdete vždy v odkazu, který stačí jen rozkliknout. Tak dobrou chuť! A pokud rádi vaříte rychle, mrkněte taky na rychlý oběd 30x jinak

Sobotní oběd 30x jinak aneb co vařit o víkendu

1. Vepřo knedlo zelo

Dalším jídlem, které je sázkou na senzační sobotní oběd, je vepřo knedlo zelo. Ačkoliv to nevypadá, toto jídlo navíc umožňuje řadu proměn. Zelí můžete připravit bílé, červené, či třeba kedlubnové. A stejně tak houskové knedlíky můžete nahradit za knedlíky karlovarské, bramborové, hrníčkové nebo jiné vaše oblíbené. 

Vepřo knedlo zelo - recept

recept

2. Vídeňský řízek

Ačkoliv řízky nejsou původním českým jídlem, ale pokrmem, který se k nám dostal z Rakouska-Uherska, Češi je milují. A tak se tato smažená lahůdka pravidelně umisťuje na předních místech v žebříčku nejoblíbenějších českých jídel. S bramborovým salátem, kaší nebo vařeným bramborem - ideální sobotní oběd.

Vídeňský řízek - recept

recept

3. Plněné papriky v rajské omáčce

Plněné papriky buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud se ale řadíte do první skupiny jedlíků a zbožňujete kombinaci pečené papriky, rajčatové omáčky a mletého masa, pak jsou plněné papriky na sobotní oběd opravdu skvělou volbou. Podávejte je s knedlíkem, těstovinami nebo jinou oblíbenou přílohou. 

Plněné papriky v rajské omáčce - recept

recept

4. Losos na másle s bylinkami

Hned po vánočním kapru je losos jednou z nejoblíbenějších ryb v Česku. A není divu! Maso z lososa je jemné, libové, zdravé a plné omega-3 mastných kyselin. A navíc ve filetách, které koupíte v obchodě, většinou nebývají žádné kosti. Pokud chcete, aby se rodina nejen najedla, ale byla i zdravá, připravte jim na sobotní oběd právě lososa. 

Losos na másle s bylinkami - recept

recept

5. Houbová omáčka na smetaně

Houbová omáčka na smetaně je česká klasika, která si navíc mohou připravit i ti, kteří nechtějí jíst maso. Nejlepší je houbová omáčka s těstovinami. Můžete ji ale podávat taky s knedlíkem nebo třeba s bramborem. 

Houbová omáčka na smetaně - recept

recept

6. Hovězí vývar

Poctivý vývar je základ české kuchyně. A kdy jindy si doma uvařit poctivý hovězí vývar než právě o víkendu, kdy máme nejvíce času. Aby si vývar zachoval veškeré vitamíny, potřebuje jednu jedinou věc. Čas. Proto vývar vařte minimálně 2 hodiny na velmi nízkém plameni. Servírujte s nudlemi, bylinkami a čerstvou zeleninou jako první chod víkendového obědu

Hovězí vývar - recept

recept

7. Kuřecí závitky se šunkou a sýrem

Dokřupava opečené kuře dochucené bylinkami a naplněné šunkou a sýrem, který se navíc po rozkrojení příjemně roztéká. Pokud jste už po přečtení první věty dostali na kuřecí závitky chuť, pak je to pro vás ideální sobotní oběd, kterým jistě uděláte radost nejen sobě, ale i své rodině. Kuřecí závitky podávejte s pečeným nebo vařeným bramborem

Kuřecí závitky se šunkou a sýrem - recept

recept

8.  Pravé italské rizoto

Pokud rádi experimentujete a rádi občas nahradíte tradiční českou kuchyni za svěží italskou - středomořskou kuchyni, pak by vás neměl minout recept na pravé italské rizoto. Dnes už koupíte všechny tři potřebné ingredience - kulatozrnnou rýži, parmazán a bílé víno v pohodě v supermarketu, a tak se nemusíte bát, že byste nákupem strávili více času než obvykle. 

Pravé italské rizoto - recept

recept

9. Koprová omáčka

Jedni ji mají za postrach školních jídelen, druzí za excelentní lahůdku. Ať tak či tak, faktem zůstává, že koprovka je ideální sobotní oběd. Připravit ji totiž můžete na 10 různých způsobů - s masem a knedlíkem, s vajíčkem a bramborem nebo třeba ve veganské verzi s rýžovým mlékem a seitanem

Koprová omáčka - recept

recept

10. Kuřecí steak s bylinkovým máslem

Kuřecí maso je lehce stravitelné, jednoduché na přípravu a když se k němu navíc přidají čerstvé bylinky a máslo, dokážete s pár ingrediencemi navíc, vykouzlit chuťový tanec pro váš mlsný jazýček. Kuřecí steak podávejte se zeleninovým salátem a bramborami nebo bramborovou kaší. 

Kuřecí steak s bylinkovým máslem - recept

recept

11. Halušky s brynzou

Halušky jsou na přípravu trošku složitější, zvlášť když je děláte poctivě, tak jak to má být. Proto je ideální je dělat nikoliv v týdnu na večeři, ale právě na sobotní oběd. Pokud chcete mít při servírování větší volnost, nechte slaninu i brynzu stranou a přidělejte ještě misku s kysaným zelím. A rodina si bude moci vybrat, zda si raději dá halušky či slovenské střapačky

Halušky s brynzou - recept

recept

12. Jednoduché cuketové placičky

Česko je plné milovníků cukety. Naštěstí ale tito lidé nemusí čekat, až bude mít jejich oblíbená zelenina sezónu, což je jen v červenci a srpnu, ale mohou si cuketu koupit v supermarketu po celý rok. A tak si tento jednoduchý, zdravý a levný sobotní oběd můžete připravit už třeba tento víkend. 

Jednoduché cuketové placičky - recept

recept

13. Boloňské špagety s mletým masem

Špagety milují děti i dospělí. Hlavně musí mít červenou omáčkou a kopec sýra. A jestli je to eidam nebo pravý parmezán, na tom už zas tolik nesejde. Jestli chcete potěšit svou rodinu, připravte jim na sobotní oběd právě boloňské špagety. Budou nadšení a vy budete mít hotovo do 45 minut

Boloňské špagety s mletým masem - recept

recept

14. Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem

Češi jsou knedlíkovým národem a jednou z našich nejoblíbenějších kombinací jsou právě bramborové knedlíky s uzeným masem a zelím. Tip pro vás - až budete knedlíky na sobotní oběd připravovat, udělejte jich alespoň 2x víc, než rodina sní. Zbytek dejte do mrazáku a až se vám nebude chtít vařit, jednoduše je vytáhněte a ohřejte na pařáčku

Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem - recept

recept

15. Pikantní kuřecí křidýlka na medu

Ačkoliv se to nezdá, kuřecí křidýlka patří mezi časově velmi nenáročná jídla. Pokud tedy tápete, co vařit o víkendu, sáhněte po tomto receptu. Křidýlka stačí omýt, namarinovat pálivou omáčkou a potom už jen šupnout do trouby. Pokud je navíc budete podávat s chlebem, nemusíte připravovat ani přílohu. 

Pikantní kuřecí křidýlka na medu - recept

recept

16. Smažený květák

Nevíte, co vařit o víkendu a chcete, aby byl oběd rychlý, chutný a levný? Tato tři kritéria stoprocentně splňuje právě smažený květák. Když k němu navíc přihodíte vařené brambory s máslem a petrželkou a tatarskou omáčku, bude vaše rodina v sedmém nebi. 

Smažený květák - recept

recept

17. Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Češi milují vepřové, a není divu! Aby ale vepřové maso nebylo vysušené, je třeba ho kromě správné úpravy nabídnout rodině s pořádným kopcem smetanové omáčky. Pokud vás tento sobotní oběd zaujal, klikněte na odkaz níže, kde najdete celý recept. 

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou - recept

recept

18. Polévka z pečené dýně

Hned v těsném závěsu za cuketou se v žebříčku oblíbenosti zeleniny u Čechů drží dýně, konkrétně pak dýně hokaido. Kromě toho, že je dýně hokaido superzdravá, nemusí si navíc loupat, a tak ji stačí umýt, nakrájet a uvařit, případně upéct. Dýňová polévka je rozhodně ideálním zahájením víkendového menu. 

Polévka z pečené dýně - recept

recept

19. Kuřecí kung pao

Asijská jídla mezi Čechy získávají právem stále větší oblibu, protože jsou lehká, snadno stravitelná a zdravá. Pokud jste i vy o víkendu zatoužili po kousku Asie, kuřecí kung pao s rýží bude pro vás na sobotní oběd tou správnou volbou.

Kuřecí kung pao - recept

recept

20. Hovězí svíčková na smetaně

Jestli jste si mysleli, že v našem seznamu 30 tipů na sobotní oběd, bude chybět svíčková, tak jste se spletli. Svíčková je českou stálicí a ačkoliv je její příprava časově trošku náročnější, její chuť je neopakovatelná. Svíčkovou navíc potěšíte každého. 

Hovězí svíčková na smetaně - recept

recept

21. Pstruh na másle

Pstruh rozhodně není doménou jen letní grilovací sezóny, naopak! Na pánvi si ho můžete připravit v průběhu celého roku. Kupte si celého pstruha i s hlavou. Budete ho moct naplnit bylinkami a citrónem a výsledná chuť bude famózní - nejen na sobotní oběd

Pstruh na másle - recept

recept

22. Hovězí guláš z kližky

V našem výčtu 30 nejlepších jídel na sobotní oběd samozřejmě nesmí chybět ani pravý český guláš z hovězí kližky. Servírovaný samozřejmě s cibulí a poctivým houskovým knedlíkem. Pokud tedy nevíte, co vařit k obědu, sáhněte určitě právě po guláši. 

Hovězí guláš z kližky - recept

recept

23. Květákové karbanátky

Květákové karbanátky jsou malinko pracnější v tom, že květák musíte uvařit, rozmačkat a potom z něj ještě vytvarovat kuličky, které následně obalujete a smažíte... Na chuti se vám to ale stonásobně vrátí. Když navíc kuliček uděláte víc, budete mít jídlo i na nedělní nebo pondělní oběd

Květákové karbanátky - recept

recept

24. Těstoviny se špenátem a ricottou

Pokud si na sobotní oběd přejete připravit nějaké lehčí jídlo, sáhněte po tomto receptu. Hotový ho budete mít do 25 minut včetně uvaření těstovin a rodina bude nadšená. Pro masožravce můžete přidat opražené kuřecí kousky

Těstoviny se špenátem a ricottou - recept

recept

25. Bramboráky s masovou směsí

Kdybyste si na vaření mohli vybrat jen jednu jedinou ingredienci, nebyly by to náhodou brambory? Pro mnoho lidí ano, brambory jsou totiž senzační ve své univerzálnosti. Nejspíš z fleku dokážete vyjmenovat deset jídel, jejichž základem jsou právě brambory. No a české bramboráky s pořádnou dávkou česneku a majoránky, jsou jedním z nich.

Bramboráky s masovou směsí - recept

recept

26. Borůvkové knedlíky

Knedlíky nemusíte vařit jen naslano, ale také nasladko. Tyto knedlíky navíc snesou jakoukoliv ovocnou náplň - nejen borůvkovou. A tak je můžete naplnit třeba meruňkami, jahodami, švestkami nebo povidlím a mákem. Stejně jako u knedlíků s uzeným je pak dobré část hotových knedlíků po uvaření zamrazit "na horší časy"

Borůvkové knedlíky - recept

recept

27. Hrníčková bábovka

S bábovkou je to jako se svíčkovou - každá rodina má ten "svůj recept". Většinou poděděný - když ne po babičce, tak určitě po mamince. Tento recept vás však nadchne svou jednoduchostí. Na odměření surovin vám bude stačit pouhý hrnek.  

Hrníčková bábovka - recept

recept

28. Malinový cheesecake

Cheesecake má svůj původ v New Yorku, pomalu si ale probojovává výsadní místo i do české kuchyně. A to hlavně proto, že cheesecake nemusíte dělat jen krémových sýrů (jako v americkém originálním receptu), ale také z českého tvarohu. Výsledek bude senzační!

Malinový cheesecake - recept

recept

29. Čokoládové muffiny

Čokoláda bezpochyby patří mezi oblíbené české sladkosti. Tyto čokoládové muffiny jsou navíc skvělé v tom, že do nich můžete nacpat přesně to, co má ráda vaše rodina - nalámané snickers tyčinky, čerstvé ovoce, lentilky nebo třeba ořechy

Čokoládové muffiny - recept

recept

30. Zdravá tvarohová buchta na plech

Co by to bylo za sobotní oběd bez dezertu? Pokud ale do sebe ani do své rodiny nechcete cpát kila zbytečného cukru, máme pro vás řešení! Připravte rodině tuto zdravou buchtu na plech. Kromě hromady ovoce, tvarohu a jogurtu obsahuje taky med, takže po ní určitě nepřiberete. 

Zdravá tvarohová buchta na plech - recept

recept

 A jaký je váš oblíbený sobotní oběd? Napište nám do komentářů. 

Přečtěte si také další díly našeho seriálu

30 tipů na zdravý oběd do 30 minut

30x dietní recepty na hubnutí

30 jednoduchých grilovacích receptů


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2563x

array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte