Zahřívací potraviny podporují organismus

Co bychom měli jíst v zimě? Zahřívací potraviny

Podle východních přístupů k člověku se pracuje s mnoha aspekty vlivu. Jedním jsou samozřejmě roční období, dalším pak jsou naše emoce a v neposledním případě také strava. Podle této filozofie se potraviny dělí na zahřívací, ochlazující a neutrální. Každé roční období bychom měli tedy přizpůsobit svůj jídelníček. Jak zařadit zahřívací potraviny?

Jaký účinek má daná potravina?

Pamatovat si dlouhé seznamy vhodných a nevhodných potravin pro konkrétní období je téměř nemožné. Existuje však mnoho náznaků, které vám pomohou určit, zda je potravina spíše zahřívací a nebo ochlazující. První pomocí je samozřejmé sezónnost. Ty potraviny, které se v daném období a v dané zemi přirozeně vyskytují, jsou tím, co tělo primárně potřebuje. Vše ostatní je bonus navíc, který nás bohužel někdy může paradoxně oslabit. Druhým ukazatelem je uvědomění si, kde daná potravina roste, resp. kdy zraje. Obecně lze říci, že čím více slunce, o to více vody, tzn. efekt je následně ochlazující. Lokální potravinou v tomto duchu je okurka, kterou bychom měli jíst zejména v létě, ale také tropické ovoce, které v místě svého původu má za cíl ochladit.

Zahřívací potraviny: V konkrétní zemi konkrétní pravidla

U mnohých potravin se dozvíme, že mají například zahřívací účinek (zázvor), ale v konkrétní zemi se konzumují celoročně. Proč se tedy u nás doporučují „jen“ v zimě? Opět je třeba přihlédnout k rizikům globalizace, kdy se daná potraviny doslova vytrhne ze své země a je přesunuta jinam. Například zázvor se hojně používá v asijské kuchyni, kde plní zároveň dezinfekční, antibakteriální a antivirovou funkci. U nás tyto funkce neztrácí, avšak v létě zde máme jiné podmínky, než jsou v asijských zemích. Je pravda, že je teplo, ale vlhkost a jiné hodnoty jsou rozdílné. Při využívání síly takových potravin, koření a bylin je tedy dobré zvolit taktiku „s mírou“.

Čtěte také:

6x nejlepší vegan recepty na sobotní oběd

Ne každá ochlazující potravina je v zimě „špatná“

Brát seznamy a návody dogmaticky se ne vždy vyplácí, stejně tak je tomu ohledně jídelníčku. Ten by měl být především pestrý, abychom podpořili i variabilitu střevního mikrobiomu, a tím i naši obranyschopnost. Ochlazující potraviny (většina syrového ovoce a zeleniny, tropické ovoce – pomeranče, mandarinky, citrony; jogurty, melouny, hlávkový salát, džusy i kravské mléko, bílý cukr) lze totiž vhodně kombinovat s potravinami neutrálními či zahřívacími. Tím se jejich „negativní“ účinek minimalizuje. Mezi ochlazující potraviny patří i káva! Pokud však do kávy přidáte kardamon, je to už o něčem jiném… Zeleninu a ovoce lze tepelně upravit, místo jogurtů sáhněte po tvarohu nebo zakysaných výrobcích.

zahřívací potravina je i vývar

Zahřívací potraviny

Názory na jednotlivé potraviny se liší například v Ajurvédském přístupu a v tradiční čínské medicíně. Přesto jsou tam některé, ve kterých se shodnou.

Mezi klasické zahřívací potraviny patří: pohanka, tepelně opracované maso, vnitřnosti, vejce, kozí a ovčí sýry, vařená zelenina, červené víno, křen, česnek, cibule, chřest, med, úhoř či losos, růžičková kapusta, dýně, vodnice, špenát, kukuřice

Mezi zahřívací koření a byliny patří: zázvor, skořice, hřebíček, rozmarýn a tymián (pozor, ty by se neměly míchat), kardamon, pepř

Neutrálními potravinami jsou: většina ořechů a semen (mandle a kokos je ochlazující), luštěniny, kořenová zelenina, ovoce středního pásma (jablka, hrušky…), červená řepa, mořské plody, máslo či brambory

Mezi jídla, která jsou typicky zahřívací patří vývary, a to jak zeleninové, tak masové.

Při výběru správné sklady potravin je však třeba přihlédnout nejen k ročnímu období ale i k dalším faktorům. Mezi ty zásadní patří aktuální zdravotní stav, životní rytmus a fáze (jiné potřeby má kojící matka a jiné zralá aktivní žena či starší muž), typ zaměstnání (sedavé či fyzicky náročné), stavba těla, fyzická aktivita během dne a u žen i k menstruačnímu cyklu či menopauze.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 02. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 03. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.