Ajurvédské recepty podle typu osobnosti - pro vátu, pittu i kaphu

Ajurvédské recepty podle typu osobnosti - pro vátu, pittu i kaphu

Zkoušíte jíst zdravě podle různých doporučení, ale přesto se necítíte nejlíp? Nechcete se omezovat, držet diety, ale zároveň byste rádi udělali něco pro své tělo? Vyzkoušejte ajurvédské recepty. Fungují na principu, že existují tři typy osobností, pro které platí lehce odlišné zásady stravování - váta, pitta a kapha. Dnes vám ukážeme, co by tyto typy osobností měly jíst. 

Čtěte také:

Ajurvédská medicína radí, jak spokojeně žít a co jíst. Jste typ Váta, Pitta nebo Kapha?

Ajurvéda – medicína zdravého životního stylu

Ajurvéda je nejstarší stále používaný medicínský systém na světě. Je založena na péči jak o zdraví fyzické, tak i duševní. Jde tedy o celostní medicínu, která k léčení využívá principy jógy, meditace, detoxikaci organismu, relaxaci, masáže a jiné procedury. Dbá také na správnou životosprávu a zdravou výživu. Přečtěte si o ajurvédě více. 

Váta, pitta a kapha

Ajurvédská medicína vychází z předpokladu, že existují určité typy lidí. Konkrétně ajurvéda rozlišuje tři typy osobností – jsou to váta, pitta a kapha. V člověku bývají obvykle zastoupeny všechny tři typy, ale jeden z nich je převažující a určující. Přečtěte si, jaký typ osobnosti podle ajurvédy jste vy. 

A jak tato typologie souvisí s jídlem? Podle učení ajurvédy závisí naše zdraví velkou měrou i na tom, co jíme. Neplatí přitom stejné zásady pro všechny, ale liší se právě podle typologie lidí.

Ajurvédské recepty podle typu osobnosti

Principem ajurvédy je žít v souladu s přírodou, tedy i v souladu s tím, jakou tělesnou konstitucí a dalšími vlastnostmi nás příroda obdařila. Podle této nauky proto nemohou být účinné různé obecné poučky o stravování a diety. Stejně tak se nedá říct, že to, co platí pro někoho, musí zákonitě fungovat i u někoho jiného. Nápovědou vám ale může být právě typologie osobností a to, do jaké ze tří skupin se zařadíte.

Jinými slovy: pokud zjistíte, jaký typ osobnosti jste, ukáže vám ajurvéda potraviny a recepty, které jsou vhodné právě pro vaši osobnost, ze kterých načerpáte potřebné živiny právě pro své tělo a které vám tak budou nejlépe prospívat.

recepty podle ajurvédy2

Ajurvédské recepty - váta

Jedinci, u kterých převažuje typ váta, bývají rychlí v pohybu i jednání, kreativní, obvykle štíhlí a energičtí. Ale také náladoví, proměnliví a zapomnětliví, se sklonem přepínat své síly. Proto potřebují energii pořádně doplňovat – k tomu jim pomáhá výživné a syté jídlo, nevadí jim ani trochu tučného jídla.

Ideálními potravinami pro váty podle ajurvédy jsou maso nebo mléčné výrobky. Lidé tohoto typu by měli jíst teplé husté polévky, rýži nebo těstoviny. Naopak pro ně není úplně vhodné jíst přemíru syrové studené zeleniny a ovoce.

Ajurvédské recepty pro vátu

Pro vátu jsou vhodné následující recepty:

recept

Ajurvédské recepty - pitta

Druhým osobnostním typem je pitta. Tito lidé jsou střední postavy a bývají v dobré fyzické kondici. Jejich metabolismus je rychlý, stejně jako jejich myšlení. Mají rádi výzvy a náročné úkoly, jsou to vůdčí osobnosti, někdy až příliš soutěživé a kritické vůči ostatním i sobě. Rychle vzplanou, rozčílí se a mohou být podráždění.

Na rozdíl od lidí typu váta by pro pitty čerstvé ovoce a zelenina měly být základem jídelníčku. Doporučuje se jim jíst hlavně vegetariánská jídla a luštěniny. Tyto potraviny totiž ochlazují jejich horkokrevnost. Vyhýbat by se měli příliš kořeněným jídlům.

Ajurvédské recepty pro pittu

Pro pittu jsou vhodné následující recepty:

recept

Ajurvédské recepty - kapha

Třetí typ osobnosti ajurvéda nazývá kapha. Lidé, u kterých převládá tento typ, dávají přednost pomalejšímu tempu, ale zároveň mají dobrou výdrž a také perfektní paměť. Jde o silné osobnosti, fyzicky zdatné, ale také se sklonem k pohodlnosti a tloustnutí. Proto by se měly vyhýbat tučným a smaženým jídlům. Do svého jídelníčku naopak musí zapojovat více zeleniny, ovoce, luštěnin.

Ajurvédské recepty pro kaphu

Pro kaphu jsou vhodné následující recepty:

recept

Tři druhy osobnosti a tři kvality

Kromě tří typů osobnosti najdeme v ajurvédských principech i tři kvality.

  • Sattva je kvalitou harmonie
  • Rajas kvalitou vášně
  • Tamas kvalitou netečnosti

Všechny tři kvality jsou zastoupeny v každém z nás, ale některá převahuje. Podle těchto tří kvalit ajurvéda rozlišuje i potravu a rozděluje ji do tří kategorií.

Principy kvality v ajurvédě

  • Sattva strava je lehká, ale výživná, šťavnatá a čerstvá. Řadíme sem zeleninu, ovoce, obiloviny, oříšky, rýži, mléko nebo jogurt.
  • Pro rajas stravu je typický vysoký obsah bílkovin. Patří sem drůbeží a rybí maso, některé druhy zeleniny (paprika, rajčata, cibule, brambory, česnek) a luštěniny.
  • Tamas strava je ta, kterou bychom mohli označit jako méně zdravou. Patří sem smažená jídla, polotovary, ale i červené maso.

Ajurvédské recepty se proto soustředí na používání zejména sattva potravin, případně v kombinaci s rajas. Naopak tamas stravě se snaží spíše vyhýbat.

10 zásad stravování podle ajurvédy

Ať už jste jakýkoliv typ a jsou pro vás vhodné určité potraviny, dodržovat byste pro své zdraví a pohodu měli i další principy stravování podle ajurvédy.

  • Dávejte přednost domácí stravě, kterou si připravíte sami a také ji čerstvě připravenou sníte.
  • Vyhýbejte se polotovarům a kupovaným hotovým jídlům.
  • Jezte v klidu, v příjemném prostředí, nespěchejte a nedělejte u jídla další činnosti jako sledování televize, čtení knihy a podobně.
  • Na jídlo se soustřeďte a opravdu si ho vychutnávejte.
  • Při jídle nehltejte.
  • Po jídle byste se neměli cítit ani přejezení, ani hladoví.
  • Dobré je jíst pravidelně a každý den přibližně ve stejnou dobu.
  • Mezi jídly dopřejte svému tělu dostatek času na trávení.
  • Před jídlem ani po něm byste neměli pít větší množství tekutin. Podívejte se na pitný režim podle ajurvédy
  • Naopak ajurvéda doporučuje lehce popíjet malé doušky vody během jídla.

A co vy a ajurvédské recepty - vyzkoušíte je?

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 18. 10. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 19. 10. 2021
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 20. 10. 2021
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je úplněk. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 21. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 10. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Amalgámy a těžké kovy v těle. Jak moc nás mohou ovlivňovat?

Poslední dobou se hodně hovoří o negativních následcích těžkých kovů, které se nám usazují v těle. Ať už jde například o amalgámové výplně nebo třeba o těžké kovy z mořských ryb, které konzumujeme, nelze opomíj...

Manželská krize se může dostavit kdykoliv. Jak ji společně zvládnout?

Manželská krize přichází z čista jasna a ohrožuje soužití dvou lidí. Může ji způsobit náhlý a aktuální problém anebo i ten, který se táhne po několik let. Podle odborníků nelze očekávat, že bude manželství vždy...

Amalgámy a těžké kovy v těle. Jak moc nás mohou ovlivňovat?

Poslední dobou se hodně hovoří o negativních následcích těžkých kovů, které se nám usazují v těle. Ať už jde například o amalgámové výplně nebo třeba o těžké kovy z mořských ryb, které konzumujeme, nelze opomíj...

Syndrom podvodníka je reálnou úzkostnou poruchou. Jak z toho ven?

Syndrom podvodníka je známý též pod cizojazyčným pojmem imposter syndrom. Řadí se mezi úzkostné poruchy, tudíž jeho projevy není radno podceňovat. Vyvinout se může u jakéhokoliv člověka, a to jak u studenta, ta...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Je cvičení během menstruace prospěšné nebo byste měla zůstat spíše v klidu?

Známe to všechny velmi dobře. Jakmile přijde menstruace, do ničeho se nám nechce, jsme unavené a často i bez energie. I když to bude znít zvláště, tak správný a vhodný pohyb během menstruace napomůže vyplavován...

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Osmák degu je chytrý hlodavec. Na co myslet, než si ho pořídíte?

Osmák degu je známý též jako chilská veverka. Jak již sám název napovídá, pochází z daleké Chile. Tento malý hlodavec je mezi chovateli velice oblíbený. Jeho chov není nijak zvlášť náročný. Kromě jiného bývá os...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nepečený koláč v pěti skvostných variacích. Zamlsejte si!

Nepečený koláč budete mít připravený během několika málo minut. Pohostíte jím přímo královsky nejen vzácnou návštěvu, ale také svou milovanou rodinu. Pustit se do jeho výroby může i cukrář amatér. Není na tom n...

Už jsem pod čepcem...

Počítám to, a je to přesně deset dní, co jsem pod čepcem neboli už jsem provdána. A jsem provdána za muže nejlepšího, nejúžasnějšího, božského. Prostě je to moje životní láska a věřím, že je to na furt. No a taky se hlásim vám všem, že jsem...přežila!