Ajurvédské recepty podle typu osobnosti - pro vátu, pittu i kaphu

Ajurvédské recepty podle typu osobnosti - pro vátu, pittu i kaphu

Zkoušíte jíst zdravě podle různých doporučení, ale přesto se necítíte nejlíp? Nechcete se omezovat, držet diety, ale zároveň byste rádi udělali něco pro své tělo? Vyzkoušejte ajurvédské recepty. Fungují na principu, že existují tři typy osobností, pro které platí lehce odlišné zásady stravování - váta, pitta a kapha. Dnes vám ukážeme, co by tyto typy osobností měly jíst. 

Čtěte také:

Ajurvédská medicína radí, jak spokojeně žít a co jíst. Jste typ Váta, Pitta nebo Kapha?

Ajurvéda – medicína zdravého životního stylu

Ajurvéda je nejstarší stále používaný medicínský systém na světě. Je založena na péči jak o zdraví fyzické, tak i duševní. Jde tedy o celostní medicínu, která k léčení využívá principy jógy, meditace, detoxikaci organismu, relaxaci, masáže a jiné procedury. Dbá také na správnou životosprávu a zdravou výživu. Přečtěte si o ajurvédě více. 

Váta, pitta a kapha

Ajurvédská medicína vychází z předpokladu, že existují určité typy lidí. Konkrétně ajurvéda rozlišuje tři typy osobností – jsou to váta, pitta a kapha. V člověku bývají obvykle zastoupeny všechny tři typy, ale jeden z nich je převažující a určující. Přečtěte si, jaký typ osobnosti podle ajurvédy jste vy. 

A jak tato typologie souvisí s jídlem? Podle učení ajurvédy závisí naše zdraví velkou měrou i na tom, co jíme. Neplatí přitom stejné zásady pro všechny, ale liší se právě podle typologie lidí.

Ajurvédské recepty podle typu osobnosti

Principem ajurvédy je žít v souladu s přírodou, tedy i v souladu s tím, jakou tělesnou konstitucí a dalšími vlastnostmi nás příroda obdařila. Podle této nauky proto nemohou být účinné různé obecné poučky o stravování a diety. Stejně tak se nedá říct, že to, co platí pro někoho, musí zákonitě fungovat i u někoho jiného. Nápovědou vám ale může být právě typologie osobností a to, do jaké ze tří skupin se zařadíte.

Jinými slovy: pokud zjistíte, jaký typ osobnosti jste, ukáže vám ajurvéda potraviny a recepty, které jsou vhodné právě pro vaši osobnost, ze kterých načerpáte potřebné živiny právě pro své tělo a které vám tak budou nejlépe prospívat.

recepty podle ajurvédy2

Ajurvédské recepty - váta

Jedinci, u kterých převažuje typ váta, bývají rychlí v pohybu i jednání, kreativní, obvykle štíhlí a energičtí. Ale také náladoví, proměnliví a zapomnětliví, se sklonem přepínat své síly. Proto potřebují energii pořádně doplňovat – k tomu jim pomáhá výživné a syté jídlo, nevadí jim ani trochu tučného jídla.

Ideálními potravinami pro váty podle ajurvédy jsou maso nebo mléčné výrobky. Lidé tohoto typu by měli jíst teplé husté polévky, rýži nebo těstoviny. Naopak pro ně není úplně vhodné jíst přemíru syrové studené zeleniny a ovoce.

Ajurvédské recepty pro vátu

Pro vátu jsou vhodné následující recepty:

recept

Ajurvédské recepty - pitta

Druhým osobnostním typem je pitta. Tito lidé jsou střední postavy a bývají v dobré fyzické kondici. Jejich metabolismus je rychlý, stejně jako jejich myšlení. Mají rádi výzvy a náročné úkoly, jsou to vůdčí osobnosti, někdy až příliš soutěživé a kritické vůči ostatním i sobě. Rychle vzplanou, rozčílí se a mohou být podráždění.

Na rozdíl od lidí typu váta by pro pitty čerstvé ovoce a zelenina měly být základem jídelníčku. Doporučuje se jim jíst hlavně vegetariánská jídla a luštěniny. Tyto potraviny totiž ochlazují jejich horkokrevnost. Vyhýbat by se měli příliš kořeněným jídlům.

Ajurvédské recepty pro pittu

Pro pittu jsou vhodné následující recepty:

recept

Ajurvédské recepty - kapha

Třetí typ osobnosti ajurvéda nazývá kapha. Lidé, u kterých převládá tento typ, dávají přednost pomalejšímu tempu, ale zároveň mají dobrou výdrž a také perfektní paměť. Jde o silné osobnosti, fyzicky zdatné, ale také se sklonem k pohodlnosti a tloustnutí. Proto by se měly vyhýbat tučným a smaženým jídlům. Do svého jídelníčku naopak musí zapojovat více zeleniny, ovoce, luštěnin.

Ajurvédské recepty pro kaphu

Pro kaphu jsou vhodné následující recepty:

recept

Tři druhy osobnosti a tři kvality

Kromě tří typů osobnosti najdeme v ajurvédských principech i tři kvality.

  • Sattva je kvalitou harmonie
  • Rajas kvalitou vášně
  • Tamas kvalitou netečnosti

Všechny tři kvality jsou zastoupeny v každém z nás, ale některá převahuje. Podle těchto tří kvalit ajurvéda rozlišuje i potravu a rozděluje ji do tří kategorií.

Principy kvality v ajurvédě

  • Sattva strava je lehká, ale výživná, šťavnatá a čerstvá. Řadíme sem zeleninu, ovoce, obiloviny, oříšky, rýži, mléko nebo jogurt.
  • Pro rajas stravu je typický vysoký obsah bílkovin. Patří sem drůbeží a rybí maso, některé druhy zeleniny (paprika, rajčata, cibule, brambory, česnek) a luštěniny.
  • Tamas strava je ta, kterou bychom mohli označit jako méně zdravou. Patří sem smažená jídla, polotovary, ale i červené maso.

Ajurvédské recepty se proto soustředí na používání zejména sattva potravin, případně v kombinaci s rajas. Naopak tamas stravě se snaží spíše vyhýbat.

10 zásad stravování podle ajurvédy

Ať už jste jakýkoliv typ a jsou pro vás vhodné určité potraviny, dodržovat byste pro své zdraví a pohodu měli i další principy stravování podle ajurvédy.

  • Dávejte přednost domácí stravě, kterou si připravíte sami a také ji čerstvě připravenou sníte.
  • Vyhýbejte se polotovarům a kupovaným hotovým jídlům.
  • Jezte v klidu, v příjemném prostředí, nespěchejte a nedělejte u jídla další činnosti jako sledování televize, čtení knihy a podobně.
  • Na jídlo se soustřeďte a opravdu si ho vychutnávejte.
  • Při jídle nehltejte.
  • Po jídle byste se neměli cítit ani přejezení, ani hladoví.
  • Dobré je jíst pravidelně a každý den přibližně ve stejnou dobu.
  • Mezi jídly dopřejte svému tělu dostatek času na trávení.
  • Před jídlem ani po něm byste neměli pít větší množství tekutin. Podívejte se na pitný režim podle ajurvédy
  • Naopak ajurvéda doporučuje lehce popíjet malé doušky vody během jídla.

A co vy a ajurvédské recepty - vyzkoušíte je?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 19. 07. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v přibývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 07. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 07. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha, dnes je úplněk. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?