spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1708 receptů

Ostatní

recept

Cizrnový hummus

Ingredience

Pro kolik lidí vaříte?

cizrna: {75} g 

česnek - stroužky: {2} ks  

vývar z cizrny: {50} ml  

olivový olej: {25} ml  

tahini pasta: {1} PL  

citronová šťáva: {1} PL 

římský kmín drcený

sůl

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Léčivá potravina

Stupeň zdravosti:

Super zdravé, doporučujeme

Cizrnový hummus – recept

Cizrnu neboli římský hrách si musíme nachystat den před plánovanou přípravou hummusu. Propláchneme ji, dáme do hrnce, ve kterém ji budeme vařit a necháme přes noc namočenou ve vodě. Druhý den ji vaříme ve stejné (mírně osolené) vodě asi jednu hodinu. Cizrna musí být při přípravě pomazánky opravdu dostatečně uvařená, rozměklá na máslovou konzistenci.

Jakmile dosáhneme požadované konzistence, scedíme cizrnu a vývar a obojí necháme vychladit. Pak cizrnu promícháme s citronem, prolisovaným česnekem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí a rozmixujeme dohladka. Nakonec přidáváme pastu tahini, která všechny ingredience propojí. Je nutné ji přidat opravdu až na závěr, jinak se nám nepodaří umixovat tak jemná pasta.

Cizrnový hummus je možné dále kombinovat s dalšími přísadami – s červenou řepou, s dýní nebo s fazolkami mungo. Lze jej připravit také z naklíčených semínek cizrny, nikoliv z vařených.

Cizrnový hummus podáváme buď s pečivem nebo jako dip k zelenině nakrájené na proužky.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Přečteno: 1644x

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Pomazánky

Pomazánka z červené čočky

Ve středním hrnci si rozehřejeme olivový olej a přidáme k němu najemno nakrájené jarní cibulky a papriku. Necháme chvíli orestovat, a potom přidáme nahrubo nastrouhané mrkve. Opět chvíli opékáme a...

Tip na recept

všechny recepty >

Indická pakora

Brambory a cibuli nakrájíme na velmi tenké nudličky, přidáme všechny ostatní ingredience (prosátou mouku naposledy) a důkladně promícháme. V hrnci nebo woku rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Do směsi přidáme asi 2 lžíce...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Doporučené recepty

Saláty:

Cizrnový salát

Uvařenou nebo nakládanou cizrnu smícháme s nakrájenými sušenými rajčaty, cibulí a petrželkou, osolíme, opepříme a zalijeme olivovým olejem a citrónovou šťávou.  Cizrnový salát podáváme vychlazený s čerstvým pečivem.

Polévky:

Cizrnová polévka se zeleninou

Brambory nakrájíme na kostky, řapíkatý celer na plátky, cibuli, česnek a petrželku nadrobno. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, na kterém...

Hlavní jídla:

Cizrna na paprice

Cizrnu uvaříme dle návodu na obalu. V hrnci rozehřejeme olej, ve kterém necháme rozpustit polovinu másla, na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, krátce promícháme a zalijeme horkým vývarem....

Hlavní jídla:

Falafel

Cizrnu namočíme přes noc do studené vody, vodu vyměníme a uvaříme asi 1,5 hodiny doměkka. Při vaření můžeme přidat do vody trochu jedlé sody. Vodu slijeme, cizrnu necháme vychladnout a rozmixujeme. Do mixéru k cizrně...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte