Čerstvá pampeliška skvěle chutná

Pampeliška v kuchyni. Připravte si dobroty plné žlutých květů!

Pampeliška je teď naprosto všude a rozzářila celé své okolí. Je na ni pěkný pohled, ale taky skvěle chutná. Vydejte se na sběr a připravte si z jasně žlutých květů netradiční dobroty.

Nezapomínejte však na to, že pampeliška se musí sbírat výhradně v čisté lokalitě. Mimo město, mimo obytné plochy. Pochutnejte si na zdravých sezónních lahůdkách. Vyzkoušeli jsme je za vás a jsou skvělé!

Pampeliška – recept: Pampelišková polévka

Přísady: 

Čtěte také:

Kořen pampelišky čistí játra a ledviny a pomáhá při hubnutí i cukrovce

Sami sobě lékařem. Zázračné divoké jarní bylinky, které si nasbíráte zdarma v přírodě

Pampeliška jako přírodní lék i gurmánská ingredience na talíři? Dejte si na zdraví!

  • 4 ks pampeliška kořen (i s mladými lístky)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce grahamové mouky
  • sůl
  • petrželka
  • pampeliška květ

Příprava: 

Pampeliškové kořeny očistíme a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji je osmahneme do růžova. Zaprášíme moukou a zalijeme ¼ litrem vody. Přikryjeme pokličkou a necháme deset minut probublávat. Poté přidáme nadrobno nasekané mladé pampeliškové lístky a ještě chvíli povaříme. Nakonec rozmixujeme, přidáme sůl a ozdobíme petrželovou natí. Polévku ozdobíme čerstvými pampeliškovými květy.

Pampeliška – recept: Pampeliškový salát se sýrem 

Přísady: 

  • 400 g pampeliška list
  • hrst pampeliška květ
  • 1 tenčí pórek
  • 12 oliv
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce bylinkového octa
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g kozího sýra
  • 2 vejce

Příprava: 

Listy omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Také z pórku připravíme nudličky. Vejce uvaříme natvrdo. Smícháme lisovaný česnek s octem, cibulí, olejem a hořčicí. Nakrájené listy a pórek přelijeme zalivkou, porce posypeme nasekaným sýrem. Dozdobíme rozčtvrcenými vejci a pampeliškovými květy.

Pampeliška – recept: Pampeliškové listy s mungem 

Přísady: 

  • 600 g pampeliška list
  • 300 g naklíčeného munga
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžičku tymiánu
  • 1 lžíci slunečnicových semínek
  • šťávu z menšího citrónu
  • troška smetany
  • 1 lžíci opražených ovesných vloček
  • pampeliška květ na ozdobu

Příprava: 

Listy od pampelišky omyjeme, osušíme a natrháme. Smícháme je s mungem. Česnek prolisujeme a promícháme s olejem. Přidáme sušený tymián, smetanu a šťávu z citrónu. Promícháme. Marinádou salát zalijeme a posypeme praženými vločkami a semínky. Nakonec dozdobíme pampeliškovými květy.

Pampeliška – recept: Krůtí maso plněné pampeliškou 

Přísady: 

  • 600 g krůtích prsou
  • 2 housky
  • 200 g pampeliška květ
  • sůl, mletý pepř
  • 50 ml mléka
  • 1 lžičku másla
  • špetka prášku do pečiva
  • 4 plátky kvalitní šunky
  • 2 dl šlehačky
  • 20 pampeliškových květů
  • šťáva z ½ citrónu

Příprava: 

Porce krůtích prsou naklepeme, osolíme, opepříme. Housky nakrájíme na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem, zalijeme rozpuštěným máslem a vmícháme posekané pampeliškové listy, které předtím omyjeme a osušíme. Přidáme špetku prášku do pečiva a vymícháme. Na prsíčka klademe plátek šunky, připravenou nádivku, zabalíme a zapečeme. Po 20 minutách zalijeme šlehačkou a ještě 10 minut podusíme. Květy pampelišek spaříme ve vodě s citrónovou šťávou. Nejlépe chutná s bulgurem. Pampeliškami dozdobíme.

Pampeliška – recept: Pampeliškový sirup 

Přísady: 

Příprava: 

Květy očistíme a dáme je do větší nádoby. Přelijeme je vlažnou vodou a přikryjeme poklicí. Necháme v chladu louhovat do druhého dne. Po minimálně 24 hodinách je přecedíme přes plátno a důkladně vyždímeme. S pampeliškovému macerátu přidáme na kolečka nakrájený citrón (bez pecek) a cukr. Dáme na plotnu a povaříme do zhoustnutí. Ještě horký sirup naléváme do uzavíratelných sklenic. Otočíme je dnem vzhůru a necháme zchladnout. Pak uložíme do temna a chladu.

Pampeliška – recept: Pampeliškový med

Přísady: 

  • 400 ks pampeliška květ
  • 2 l vody
  • 2 citróny
  • 2 kg krystalového cukru 

Příprava: 

Pampeliškové květy očistíme a propláchneme po tekoucí vodou. Vložíme je do velkého hrnce. Přidáme k nim dva litry vody a na kolečka nakrájené citróny. Přikryjeme pokličkou a vaříme cca 15-20 minut. Sejmeme z plotny, odložíme do chladu a necháme do druhého dne (nebo alespoň přes noc) louhovat. Druhý den směs přecedíme, přidáme a občas promícháme. Vaříme zhruba hodinu a půl, dokud se med nezačne táhnout. Nakonec přelijeme do sklenic a uchováváme v chladu a temnu.

Z pampelišek je možné připravit spoustu dobrot

Pampeliškové víno 

Přísady: 

  • 2 l pampeliška květ
  • pomerančová kůra
  • 1 citrón
  • 1 kg cukru
  • 2 l vody
  • 2,5 cm kořene zázvoru
  • ½ lžičky pivovarských kvasnic
  • ½ krajíce chleba

Příprava: 

Pampelišky očistíme, vhodíme je do velké nádoby a přelijeme je vařící vodou. Přikryjeme plátnem a necháme za pokojové teploty tři dny odstát. Když si vzpomeneme, promícháme. Třídenní výluh přelijeme do jiné nádoby, přihodíme do něj pomerančovou kůru, nadrobno nakrájený zázvor, citrón na kolečka a cukr. Vaříme společně asi půl hodiny, pak necháme zchladnout. Opět přelijeme do čisté nádoby, přidáme kvasnice, krajíc chleba a necháme dva dny stát. Nakonec přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Kvašení trvá zhruba dva měsíce, teprve pak je možné stočit jej do lahví.

Likér z pampelišek 

Přísady: 

  • 1,5 l pampeliška květ
  • 2 citróny
  • 2 pomeranče
  • 1,25 kg cukru krystal
  • 4 l vody
  • 15 g droždí

Příprava: 

Pampeliška jako netradiční likér? Vyzkoušejte ji. Očištěné květy a na kolečka nakrájené citróny a pomeranče dáme do větší nádoby. Spaříme je vroucí vodou a přikryjeme. Necháme celý den louhovat. Druhý den dáme do pětilitrové lahve cukr, nalijeme přepasírovanou vylouhovanou tekutinu a nahoru nadrobíme droždí. Uzavřeme plátnem a necháme tři měsíce kvasit. Pak stočíme do lahví.

Alternativou může být příprava likéru, kdy se pampelišky (květy) smíchá s vodkou a nechá se 14 dní takto louhovat na světlém místě. Poté se směs přepasíruje a přidá se stejné množství zchladlé vody převařené s cukrem (množství podle toho, jak likér chceme mít sladký). Promíchá se a je hotovo!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.