Zdravé pomazánky mohou pomoci udržet kondici

4 rychlé a zdravé pomazánky

Ačkoli současná doba příliš návštěvám nepřeje, existují situace, kdy potřebujete naservírovat nějakou rychlou a zdravou svačinku či večeři. A k tomu se přesně hodí pomazánky. Při vyslovení zdravá pomazánka řadě lidí naskočí tik v oku, ale vězte, že i zdravá pomazánka může být chutná. Důležité totiž je zvolit správné kombinace, a hlavně kvalitní suroviny. Zkuste tedy naše tipy na čtyři rychlé a zdravé pomazánky.

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka patří mezi české klasiky. Není se čemu divit. Vajíčko je vyváženou potravinou, která obsahuje kvalitní bílkoviny, lipidy (tuky) a také například tolik žádaný vitamin D. Jsou cenná také pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin. A co je skvělé, je fakt, že jedno vajíčko má pouhých 80 kalorií. Takže jak na vajíčkovou pomazánku?

Potřebujete (2 porce): 3 vejce natvrdo, 1 lžička plnotučné hořčice, 3 lžíce pomazánkového másla (místo majonézy) a hrst nastrouhaného tvrdého sýra, sůl, pepř, kyselá okurka (na oživení chuti)

Čtěte také:

Rychlá vegetariánská večeře 10x jinak

Postup: Vajíčka uvařte natvrdo (cca 8 minut, ne déle než 10 minut) a nechte zchladnout. Mezitím nakrájejte okurky na drobné kousky (skutečně drobné) a nastrouhejte sýr, ten naopak na větší kousky. Poté vajíčka nakrájejte na menší kostičky. Přimíchejte sýr, okurku, vmíchejte hořčici a pomazánkové máslo. Dle chuti osolte a opepřete. V létě je vajíčková pomazánka chutná i s čerstvou okurkou, ze které je však potřeba vymačkat voda.

Česneková pomazánka

Další klasikou na českém stole je česneková pomazánka. Česnek patří mezi tzv. přírodní antibiotika. Jeho nejznámější účinnou látkou je allicin (ten dodává i typickou česnekovou vůni), ale najdete zde také řadu vitamínů a minerálů (železo, vápník, selen). V tradičním lidovém léčitelství se používal pro posílení imunity (je mu připisována antibakteriální a antivirová aktivita). Zkusme však typickou česnekovou pomazánku trochu oživit. Protože česnek patří mezi zahřívací potraviny, je vhodné jej konzumovat hlavně v zimě. A v zimě k nám dorazí i řada citrusů, které zase tělo ochlazují. Tím, že spojíme chutě i účinky, dosáhneme skvělé kombinace pro tělo i chuťové pohárky.

Potřebujete (2–3 porce): 5 stroužků česneku, ¼ citronu, 2 mandarinky, 1 ks lučiny Light ve vaničce, sůl, černý pepř a vlašský ořech a čerstvý koriandr na ozdobení

Postup: Společně se solí rozmačkejte česnek vidličkou na „kašičku“. Tu v misce smíchejte s lučinou, šťávou z citronu a nadrobno nakrájenými mandarinkami. Dle chuti osolte a opepřete. Nechte vychladnout. Servírujte ozdobené snítkou koriandru a vlašským ořechem.

Poznámka: Aby byl česnek co nejúčinnější, je třeba jej skutečně podrtit. Bohužel v nakrájeném česneku se neuvolní dostatečné množství.

Pomazánka je skvělá varianta večeře

Celerová pomazánka

Celerová pomazánka v sobě ukrývá řadu tělu prospěšných látek. Namátkou například vitaminy skupiny B, vitamin C, hořčík, železo, sodík či řadu aminokyselin. Celeru se tradičně připisují afrodiziakální účinky (dobře prokrvuje, čímž se stává citlivější i naše pokožka), ale údajně pomáhá i s detoxikací těla, ulevuje od zácpy a též se zmiňuje v souvislosti s bolestivými klouby. Zajímavostí může být, že jako jedna z mála zelenin při tepelné úpravě neztrácí své cenné účinky. Celerová pomazánka může využít i chutné a barevné kombinace s mrkví.

Potřebujete: půlka celeru, 1 větší mrkev, 1 malá lučina a 1 bílý jogurt, bylinky dle chuti, sůl, pepř a šťáva z citronu

Postup: Oškrábejte celer i mrkev na nastrouhejte najemno (poměr je cca 2:1, pro odvážlivé 3:1). Mrkev dodá pomazánce lehce nasládlou chuť. Přidejte lučinu a postupně jogurt dokud nevytvoříte pomazánkovou hmotu. Nakonec posolte a opepřete.

Avokádová pomazánka

Nic rychlejšího než avokádová pomazánka snad neexistuje. Stačí koupit jen kvalitní dozrálé avokádo, čerstvý koriandr, přidáte stroužek dva česneku, trochu soli a pepře. Vnitřek avokáda jednoduše vyndáte lžičkou a na prkénku podrtíte vidličkou spolu s česnekem. Koriandr nastříhejte na malé kousky a vmíchejte. Dle chuti opepřete či osolte. Nechte vychladit. Hodí se ke kukuřičným nachos.

Pokud chcete tuto pomazánku oživit, můžete vmíchat také cherry rajčátka a vše zakápnout troškou chilli omáčky. S tou však opatrně!

Pomazánkový tip

Zkuste místo tradiční veky nebo nakrájených bílých rohlíků zkusit něco jiného. Sáhněte například po celozrnném pečivu, kváskovém chlebu, knackebrotu, pitě anebo tortilách. A taková celerová pomazánka se skvěle nabírá i s řapíkatým celerem.

Autor: Markéta Palatin

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 25. 09. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 09. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 09. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 09. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 29. 09. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 30. 09. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 01. 10. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Zánět v těle? Zbavte se jej snadno, rychle a jednou provždy

Záněty jsou v dnešní době poměrně rozšířeným pojmem a trápí nejednoho z nás. Ostatně, jde vlastně o naprosto přirozenou věc. Zánět v těle je vlastně takový náš anděl strážný. Má za úkol upozornit nás, že nedělá...

Důvěra ve vztahu je důležitá. Jak ji efektivně vybudovat?

Důvěra ve vztahu je jakýmsi základním pilířem. Bez ní není možné, aby partnerství správně fungovalo. Zjednodušeně řečeno, jedná se o loajalitu vašeho protějšku vůči vám a naopak. Důvěra znamená zachování osobní...

Dlouhodobý stres a jeho vliv na tělo i duši

Dlouhodobý stres anebo také jinak řečeno chronický, je pro tělo i duši oproti tomu krátkodobému škodlivý. Může tedy negativně ovlivnit celý váš život. I přesto, že je lidský organismus stavěný na odolnost vůči ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Ještě krmíte psa klasickými granulemi? Přečtěte si, proč si pes zaslouží změnu

S některými zvyky vašeho psa nic nenaděláte. Třeba, že se vždycky vyválí v té nejméně voňavé kaluži, nebo že si ke hře vybere vaše nejoblíbenější boty. Co ale můžete ovlivnit, je způsob jeho stravování. Ne nada...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nepečený koláč v pěti skvostných variacích. Zamlsejte si!

Nepečený koláč budete mít připravený během několika málo minut. Pohostíte jím přímo královsky nejen vzácnou návštěvu, ale také svou milovanou rodinu. Pustit se do jeho výroby může i cukrář amatér. Není na tom n...

Už jsem pod čepcem...

Počítám to, a je to přesně deset dní, co jsem pod čepcem neboli už jsem provdána. A jsem provdána za muže nejlepšího, nejúžasnějšího, božského. Prostě je to moje životní láska a věřím, že je to na furt. No a taky se hlásim vám všem, že jsem...přežila!