Zelené potraviny proti nemocem i jako účinná prevence

Zelené potraviny proti nemocem i jako účinná prevence

Tzv. zelené potraviny obsahují chlorofyl – rostlinné barvivo, zelený pigment, který je obsažen v zelených rostlinách, sinicích a některých druzích řas. Mají zcela jedinečné regenerační, protizánětlivé a rovněž hojivé účinky. Obsahují také mnoho vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin, aktivních enzymů a dalších živin v ideálních vzájemných poměrech. Jejich podpůrné účinky na lidské zdraví jsou skoro zázračné.

Čtěte také:

Superfoods neboli superpotraviny a jejich přínos pro zdravé tělo i mysl

Ve chvíli, kdy začnete zelené potraviny užívat, měli byste se připravit na to, že započínáte očistu svého organismu a ta může následně trvat po dobu několika měsíců. Nejčastěji je to doba dvou až tří měsíců, než dojde k regeneraci organismu. To, v jakém stavu váš organismus právě je, závisí na celé řadě faktorů, momentálním zdravotním stavu a rovněž na tom, jakou péči jste svému organismu poskytovali v letech minulých, tedy na vašem stravování a životním stylu.

Již dávno před objevem zeleného pigmentu chlorofylu a procesu fotosyntézy, byly zelené části rostlin oceňovány a využívány jako přírodní léčiva. Jedinečné vlastnosti chlorofylu způsobily, že byl jednou z nejdříve vědecky zkoumaných přírodních látek za účelem terapeutického využití. Moderní medicína začala tyto prostředky využívat v první polovině 20. století, dnes se v medicínské praxi využívají různě. Krom toho, že jsou potravinovými doplňky, užívají se také jakožto prostředky pro podporu hojení ran a v oblasti ústní hygieny.

V současné době uživatelů zelených potravin přibývá. Kvalita ostatních běžných potravin nebývá často příliš velká a jsme rovněž pod různými negativními vlivy okolního životního prostředí, stresových situací, toxické zátěže a dalších. Zdravotní stav české populace není příliš povzbudivý. Výskyt alergických onemocnění a astmatu je vysoký, těmito obtížemi trpí každý pátý Čech. Každý třetí občan naší republiky onemocní rakovinou. Začít žít zdravě od základu je možné právě třeba zařazením zelených potravin do našeho jídelníčku. Zelené potraviny jsou velice vhodné pro sportovce, kteří vydávají mnoho energie pohybem, stejně tak i pro lidi s náročným zaměstnáním, ať už po fyzické nebo psychické stránce, jsou dobré pro děti všech věkových kategorií i pro těhotné ženy a kojící ženy.

Základními zelenými potravinami jsou mladý ječmen a sladkovodní řasa chlorella pyrenoidosa. Působí jakožto skvělé harmonizátory našich tělesných procesů, zlepšují kvalitu buněk v celém našem těle.

Mladý ječmen

ječmen-nápojZ mladého ječmene se z prášku po smíchání s vodou stane nápoj, který vás zasytí a pročistí zároveň. Má vysoký obsah chlorofylu, velké množství aktivních enzymů a je schopen dobře nastartovat trávení a očistu organismu. Díky vysokému obsahu oxidantů zpomaluje buněčné stárnutí, snižuje rovněž riziko rakovinového bujení. Často bývá využíván jakožto součást různých diet, redukčních kůr a půstů. Posiluje imunitní systém organismu a také jeho rovnováhu. Pozitivně působí i na kardiovaskulární systém člověka, a to zejména díky vysokému obsahu železa a chlorofylu. Příznivě ovlivňuje krevní obraz, má protisrážlivé účinky, zabraňuje vzniku trombů, koronárních onemocnění a infarktu myokardu. Podporuje také léčbu kožních onemocnění, urychluje regeneraci organismu a regeneraci veškerých tkání v těle člověka a hojení ran.

Pěstování mladého ječmene

Mladý ječmen se pěstuje podle zásad biologického pěstování, bez použití pesticidů a herbicidů. Sklízejí se pouze jeho mladé listy, kdy vykazují nejvyšší obsah užitečných látek a výživných složek. Nejvíce bývá pěstován na území Spojených států amerických. Půda, ve které se mladý ječmen pěstuje, bývá obdělávána šetrným způsobem. Často se střídá pěstování mladého ječmene a vojtěšky, tímto způsobem je půda pravidelně obohacována o dusík, který pak přirozeně zvyšuje obsah chlorofylu v rostlině.

Sklízení mladého ječmene

Mladý ječmen se sklízí za přísných hygienických podmínek, sklizeň probíhá poměrně rychle. Ve chvíli, kdy jsou listy mladého ječmene sklizeny, tak se oplachují a lisují. Vylisovaný extrakt se pak usuší během necelých dvou minut při teplotě 31°C. Teplota nesmí být vyšší, pak by totiž došlo ke zničení významných látek v ječmeni obsažených. Po správném usušení vznikne světle zelený prášek.

Prášek z mladého ječmene obsahuje enzymy a chlorofyl, celou škálu vitamínů a minerálů, stopových prvků a vitamínů. Důležitý je též obsah nezanedbatelného množství vlákniny a rostlinných bílkovin. Krom toho obsahuje mladý ječmen i enzym tryptofan, který vytváří serotonin. Jedná se o hormon, který podporuje dobrou náladu, tzv. „hormon štěstí“.

Užívání mladého ječmene

Doporučená dávka pro dospělého je jedna čajová lžička dvakrát denně nalačno. Pro děti od tří let je to půl čajové lžičky denně. Prášek smíchejte se 150 ml vody, šťávy nebo džusu. Pokud k přípravě navíc použijete shaker, pak získáte jemnější chuť nápoje. Pokud užíváte mladý ječmen, pak je žádoucí, abyste měli dostatečný přísun tekutin během dne. V prvních deseti dnech užívání ječmene je rovněž vhodné, aby přijímaná dávka byla zpočátku nižší. Z počátku probíhá detoxikace organismu, ta může krátkodobě zhoršit stav pleti, způsobovat nadýmání a průjmy.

Mladý ječmen nikdy nerozpouštějte při teplotě, která je vyšší než 45°C. Důležité enzymy a látky byste tak zničili. Hořkost nápoje můžete zmírnit smícháním s rajčatovou nebo mrkvovou šťávou.

Přestože je mladý ječmen vesměs doporučován, existují i výjimky, kdy není vhodné jej užívat. Není doporučován lidem po transplantaci orgánů a to nejméně po dobu 9 měsíců. Po prodělané operaci trávicího systému se doporučuje užívání zeleného ječmene na týden vynechat. Při léčbě ozařováním se mladý ječmen nemá užívat 3 dny před a 3 dny po ozařování. Nedoporučuje se také při akutní plicní embolii a akutním zánětu hlubokého žilního systému.

Chlorella

V dobách, kdy zejména v rozvojových zemích prudce stoupal počet hladovějících obyvatel, se intenzívně pátralo po nových zdrojích kvalitních potravin. V padesátých a šedesátých letech minulého století se pozornost soustředila na řasy. Jedná se o vodní rostliny, z nichž zvláště buněčné, mikroskopické formy se vyznačují velikou rychlostí růstu a vysokým obsahem cenných látek. Obrovskou výhodou řas je možnost jejich úplného využití, neboť nevznikají méně hodnotné vedlejší produkty, obvyklé u pěstovaných plodin (sláma, odumřelé listy, kořeny). Další jejich výhodou je i to, že při kultivaci řas, nedochází ke ztrátám dodávaných živin nebo k jejich znehodnocení, jako tomu v klasickém zemědělství bývá.

chlorella_hromada

Chlorella je sladkovodní mikroskopická jednobuněčná řasa, která je jedinečná tím, že obsahuje největší množství chlorofylu ze všech nám známých rostlin vůbec. Není však užívána pouze pro svůj vysoký obsah chlorofylu, ale také pro to, že pro člověka představuje jeden z nejbohatších zdrojů minerálů, bílkovin a minerálů. Bývá označována za nejzdravější stravu v historii. Má také antibakteriální účinky a to díky obsahu chlorellinu, který umí zastavit či potlačit řadu infekcí. Mezi její další pozitivní účinky na organismus patří to, že pomáhá zvyšovat imunitu a také sexuální výkonnost. Přispívá k celkovému pročištění a detoxikaci organismu. Organismus se díky ní stává odolnější proti různým infekcím.

Podobně jako zelený ječmen má chlorella pozitivní účinky na kardiovaskulární systém člověka, přispívá k ochraně srdce a cév, snižuje hladinu cholesterolu. Celkově pozitivně působí na energetický náboj organismu, pozitivně ovlivňuje spánek, schopnost myšlení a spánek člověka.

Jednou z nejdůležitějších složek chlorelly je růstový faktor (CFG, chlorella growth factor). Chlorella, jakožto jediný organismus na zemi, dokáže zčtyřnásobit svůj objem během dvaceti hodin. To žádný jiný organismus na planetě nedokáže. Všechny přesné účinky CFG faktoru neznáme, ale je zcela evidentní, že je velmi účinný při léčení chronických chorob různého druhu a urychluje hojení všech druhů tkáně.

Pěstování a sklízení chlorelly

Nejdelší tradici v pěstování této jednobuněčné řasy mají asijské země, a to zejména Japonsko. Zde má užití chlorelly nejen ve výživě, ale také v oblasti farmacie a kosmetiky letitou tradici. Ve své přírodní formě není chlorella ke konzumaci pro člověka vhodná, a tak se nadále zpracovává. Stupeň kvality chlorelly určuje šetrnost a kvalita jejího zpracování. V teplém klimatickém pásmu se tato řasa pěstuje nejčastěji. V této oblasti jsou pro její růst ideální klimatické podmínky, sběr probíhá ve večerních hodinách, kdy již řasa načerpala dostatek energie ze slunečního záření. Vysoký obsah chlorofylu je vidět na krásné, smaragdově zelené barvě řasy.

Užívání chlorelly

Chlorella se užívá ve formě tablet. Obvykle doporučovaná dávka pro dospělého je kolem dvaceti tablet denně, rozložených do několika denních dávek, nejlépe tří až čtyř. Na zelené potraviny je však vhodné organismus nejdříve připravovat a dávky zvyšovat postupně. Na doporučené dávkování se dostaňte během dvou až čtyř týdnů. Harmonizační účinky chlorelly na organismus se začnou projevovat po třech měsících užívání, očista organismu přibližně po půl roce.

Spirulina

Spirulina je mnohobuněčná, do spirály formovaná rostlina, patřící mezi řasy, které rostou ve slané nebo sladké vodě. Vypadá jako malá pružinka ve vodě. Je to cenná mikrořasa, která obsahuje celou řadu prvků a poskytuje speciální živiny pro lidský organismus. Je bohatým zdrojem chlorofylu a má vynikající detoxikační účinky. Pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky, chemické toxiny a těžké kovy. Jakožto výživový doplněk se vyznačuje především tím, že má jeden z nejvyšších obsahů bílkovin vůbec. Patří mezi nejúčinnější pomocníky při hubnutí.

Spirulina doplňuje vitamíny a minerály a podporuje trávící systém. Redukuje cholesterol, má protivirové účinky, dodává potřebné minerály, vitamíny a živiny organismu. Pomáhá při cukrovce a zvyšuje imunitu organismu. Je prevencí proti chudokrevnosti a podporuje krvetvorbu.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 21. 04. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 22. 04. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 23. 04. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 24. 04. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 25. 04. 2021
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 26. 04. 2021
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 27. 04. 2021
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Láska a vztahy

Chcete si vybudovat trvalý vztah? 4 pravidla, jak na to

Vztah či trvalý vztah chce jistě většina z nás. Ani pandemie koronaviru toto příliš nezměnila. Navzdory zákazům se lidé stále zamilovávají a berou se. Ve světě se dokonce, co do počtu, počet svateb zvýšil. Jak ...

Těhotenství, děti

Hlídání dětí: Babička, kamarádka nebo profesionál?

Na příchod potomka se těšíme a představujeme si, jak růžové a šťastné dny nás čekají. Obvykle to tak i je, přesto jsou tyto pozitivní momenty občas protkány něčím, co lze minimálně nazvat výzvou. Mnoho žen si t...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Wellness

Domácí olej do koupele 4x jinak. Dopřejte si luxusní relaxaci v pohodlí domova

Domácí olej do koupele si můžete připravit kdykoliv do zásoby. Kromě jiného vám tak nenabourá rozpočet, jako když byste si ho šli zakoupit do drogérie. Stačí si obstarat pár nejnutnějších ingrediencí, jako jsou...

Fitness

Rozhýbejte své lopatky a dejte do pořádku mezilopatkové svaly

Mezilopatkové svaly jsou místem, které pocítí většina dospělých. Důvod je prostý. Náš životní styl to této oblasti našich zad zrovna neulehčuje. Oblast hrudní páteře je sama o sobě značně nepohyblivá a pokud př...

Rozvoj osobnosti

Fobie, které se tváří velmi kuriózně: Jaké strachy si lidé dokázali vybudovat?

Fobie komplikují životy lidí již po stovky let. Tyto stavy se vyznačují až chorobným strachem z konkrétní věci anebo činnosti. Někdy mohou dotyčného doslova paralyzovat. Mezi nejčastější příznaky fobií patří úz...

Recepty

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Mazlíčci

Nejoblíbenější mazlíčci do terária

Řada lidí by rádi svůj domov a život obohatili o domácího mazlíčka. Jenže pracovní vytížení nebo alergie na srst, resp. roztoče v ní výběr značně omezuje. Není třeba zoufat. Pořídit si můžete i terarijní zvířat...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Blogeři

Takový ty maličkosti, co tvoří život

Každej by si mohl stěžovat na tuhle dobu zcela beztrestně a vlastně i permanentně, protože je fakt na prášky… Ale co, já dycky řikám, že může bejt ještě hůř. Spíš se poslední dobou snažim vnímat to krásný kolem sebe. Zrovna v sobotu jsem šla na večer venčit a nebe bylo úplně jasný. Hvězdy mě oslňovaly a já si sundala roušku a snažila se nadechnout zhluboka toho jarního vzdoušku. Bylo to osvobozující a nabíjející zároveň. Žít není blbý, hele…