Himalájská sůl a černá sůl - poklady nejen veganské kuchyně

Himalájská sůl a černá sůl - poklady nejen veganské kuchyně

Alternativou k obyčejné kuchyňské soli, ve které bývá obsažen chlorid sodný a protispékací látky je například himalájská sůl nebo černá sůl, která je druh nerafinovaného vulkanického minerálu. Běžná kuchyňská sůl obsahuje činidla, která brání vlhnutí a slepování soli, avšak činí tuto sůl hůře rozpustnou v lidském těle. To pak člověku způsobuje různé zdravotní komplikace, neboť sůl se může v různých místech těla hromadit. U himalájské nebo černé soli tyto potíže nehrozí.

Rizika používání klasické kuchyňské soli

Mezi nevýhody běžné kuchyňské soli patří vysoký obsah chloridu sodného. Ten naše tělo považuje za cizího vetřelce, a tak se jí snaží zbavit, protože je to však pro organismus poměrně složitý proces, hromadí ji v těle. Nahromaděná sůl pak způsobuje zadržování vody v organismu, podráždění tkání i vysoký krevní tlak. Pokud konzumujeme běžnou sůl pravidelně, pak naše tělo zbytečně musí plýtvat velkým množstvím energie, aby udrželo vyrovnanou hladinu tekutin. Nežádoucí odvodňování pak způsobuje problémy, jako jsou revmatismus, dna, artritida, ledvinové a žlučníkové kameny nebo celulitida.

Konzumace soli v České republice

Spotřeba a konzumace soli je v České republice mnohem vyšší, než je doporučená dávka. Zdravému člověku by mělo stačit 2-4 gramy soli na den, u nás však spotřeba činí často 12-16 gramů na den na člověka.

Většina chloridu sodného, který přijmeme, pochází z průmyslově zpracovaných potravin, kolem patnácti procent je z ochucování a přípravy jídla a deset procent je obsaženo v přírodních potravinách a surovinách.

Největšími zdroji soli jsou průmyslově konzervované výrobky, výrobky z ryb, uzeniny, potraviny uložené ve slaných nálevech, tvrdé a plísňové sýry, salátové dresinky, instantní polévky a instantní omáčky, kořenící směsi a masové extrakty, slané pochutiny, slané pečivo.

Zvyky ohledně solení a příjmu soli se fixují již v dětství, špatné návyky se pak v dospělosti většinou dosti obtížně odbourávají.

Himalájská sůl

Pro himalájskou sůl je typická její narůžovělá barva, této barvy tato sůl dosahuje díky obsahu železa. Není obohacena jódem ani jinými látkami, což z ní činí oblíbenou alternativu běžné kuchyňské soli zejména u příznivců zdravé výživy.

Růžová himalájská sůl je těžena na úpatí Himalájí a v oblasti jejího původu se jí přezdívá „bílé zlato“. Himalájská sůl obsahuje přes osmdesát přírodních složek a minerálů, obecně je tedy považována za sůl zdravou, která neobsahuje chemikálie ani další nežádoucí přídatné složky.

Himalájskou sůl je možné zakoupit rozemletou, ve velkých blocích nebo hrubozrnnou.

Jaké má himalájská sůl přínosy pro naše zdraví?

  • Hydratuje, vyvažuje obsah vody v buňkách a kontroluje hladinu vody v těle
  • Vyvažuje pH v organismu
  • Kontroluje celkově hladinu vody v těle
  • Pomáhá s regulací cukru v krvi
  • Reguluje krevní tlak
  • Pozitivně se podílí na absorbci živin v zažívacím traktu, tělu dodává potřebnou energii
  • Zajišťuje zdravé a průchodné cévy (v přiměřené konzumaci himalájské soli doporučených dávek, tj. 2-4 gramy na den na člověka)
  • Posiluje kosti
  • Posiluje dýchací soustavu a podporuje její správnou funkci
  • Pomáhá předcházet svalovým křečím
  • Pomáhá předcházet onemocněním štítné žlázy
  • Podporuje zdravý spánek
  • Oddaluje příznaky stárnutí
  • Podporuje libido
  • Rozpouští a odstraňuje toxiny z organismu

Himalájská sůl je tedy v mnoha ohledech zdraví přínosná, množství její konzumace je ale i tak radno si pohlídat a nepřehánět ji. Stejně jako obyčejná kuchyňská sůl i himalájská sůl obsahuje sodík (1/4 lžičky himalájské soli obsahuje kolem 0,5 gramů sodíku, je to o něco méně, než u obyčejné stolní soli), jehož přílišné množství v organismu může vést k různým zdravotním obtížím, jako je vysoký krevní tlak nebo srdeční onemocnění.

Himalájská sůl není obohacována jódem, který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy a produkci hormonů. Himalájská sůl obsahuje jen stopové množství jódu, a tak je třeba jej získávat i z jiných potravin. Zdrojem jódu jsou některé ryby, jako třeba losos nebo sardinky, mořské řasy a také česnek, mrkev nebo špenát.

Černá sůl neboli Kala Namak

Černá sůl, která se v Indii nazývá Kala Namak nebo Sanchal, je zvláštním druhem nerafinované vulkanické směsi minerálů. Těží se v sopečných oblastech Indie a Pákistánu.

Jde o bohatou směs minerálů, s vysokým obsahem železa nebo siřičitých složek. Český název trochu mate, neboť se nejedná o sůl a ani její barva není černá.

Její zbarvení závisí především na zdroji, odkud pochází a rovněž způsobu zpracování vytěžené suroviny. Černá sůl může mít odstíny šedé, růžové, ale i béžové. Její chuť a vůně začátečníky může snadno odradit, protože připomíná vejce natvrdo a síru. Avšak stačí i jen drobná tepelná úprava a její aroma se stane příjemným a zemitým.

Krom kuchyně můžete černou sůl využít i při tzv. jógovém nétí, detoxikačním čištění nosu. Černá minerální sůl totiž výborně rozpouští hleny, takže perfektně vyčistí a uvolní nos. Černou sůl je možné využít i v lázni.

 Černá sůl

Zdravotní přínosy černé soli

Pro své složení s obsahem železa je černá sůl vhodná pro lidi, kteří trpí chudokrevností a nedostatkem železa. Díky obsahu sirných minerálů má tato sůl antiparazitní účinky.

  • Pomáhá při trávení
  • Čistí střeva
  • Pomáhá při potížích s nadýmáním a pálením žáhy
  • Je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem, neobsahuje tolik sodíku ani nezvyšuje obsah sodíku v krvi
  • Podporuje tvorbu krve a žluči
  • Zlepšuje zrak
  • Má omlazující účinky
  • Působí antioxidačně
  • Regeneruje tkáně
  • Je vhodná ke kloktání při alergiích dýchacích cest
  • Je velice vhodná pro lidi, kteří dávají přednost nesolené stravě
  • Vegani ji velmi rádi používají a oceňují právě pro její vaječnou chuť, používá se jako koření k dochucení tofu, aby napodobila vaječný salát nebo jednoduše míchaná vajíčka

Použití černé soli v kuchyni

Bohatou tradici používání má černá sůl v indické kuchyni. Indové ji užívají do čatní, pickles, jogurtových omáček i jako přísadu do salátů, kterým se říká chaat. Černá sůl je zde považována za chladivé koření a tak se používá do různých chladivých letních nápojů.

Veganské recepty s černou solí

Vejce na tvrdo po vegansku

Jeden kus celého tofu natural se dochutí černou solí, kurkumou a řepkovým olejem.

Míchaná vejce z tofu

K přípravě budeme potřebovat jeden balíček tofu, půlku cibule, dvě lžíce rostlinného oleje, drcený kmín a mletou kurkumu.

Cibuli si nakrájíme na kostičky, tofu předpřipravíme tak, že ho nakrájíme najemno, nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou. Na oleji osmahneme cibuli, posypeme mletým kmínem, přidáme rozmačkané tofu a osmažíme. Po chvíli přidáme kurkumu a pepř, ke konci vaření dosolíme i černou solí. Podáváme s pečivem.

Chléb s černou solí

Žitný chléb namažeme obyčejným máslem, na plátky nakrájeným Tofu a posypeme černou solí. Tofu můžeme také nastrouhat a umíchat z něj společně s černou solí pomazánku. Chuťově bude připomínat vajíčkovou.

Falešná vajíčková pomazánka

Bílé tofu dejte do misky a vidličkou rozmačkejte nebo na struhadle nastrouhejte. K takto připravenému tofu přidejte najemno nakrájenou cibulku, kurkumu, černou sůl, pepř, hořčici a sojanézu, tofunézu či jinou alternativu ke klasické majonéze. Vše dobře promíchejte a nechte chvíli uležet v chladu. Podle vlastní chuti můžete přidat ještě pažitku nebo papriku apod.

Indická citrónová šťáva

Indická citrónová šťáva je nejen osvěžující, ale je i dobrým lékem proti pálení žáhy, Dvě deci vody smícháme se šťávou z jednoho citronu, přidáme špetku černé soli a mletého černého pepře.

Černá sůl se dále hodí k ochucení čerstvého ovoce, vyzkoušet můžete třeba nakrájené jablko ochucené černou solí, výborně také dochutí nejrůznější polévky, je vhodná k rybám i jiným druhům masa i do salátů. Černá sůl se používá i k dochucení omáček a jogurtových zálivek.



Diskuse k článku

  • zog

    10:31 15. 11. 2017 0
    Takovou hromadu ničím podložených lží a sraček jsem už dlouho nečetl.

Lunární kalendář

NEDĚLE 12. 10. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

mimo téma avšak důležité –'dejte vědět svým známým,....
Pomozte Šarlotě v boji s nádorem mozku
https://donio...

Kávový peeling

Skvělý impuls, právě se chystám na peelingové mýdlo s mletou kávou. Domácí výroba mýdel (ale od základu, žádná...

Ředkev proti kašli

Je třeba rozlišovat druh ředkve. Ta na obrázku je chutná, ale na kašel a rozpouštění hlenů (též na žlučníkové ...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabízíme půjčky s konkurenceschopnými úrokovými sazbami. Jednoduché a rychlé osobn�...

Zkušenosti s brýlemi z Grandoptical

Mám od nich brýle a s kvalitou mám dobrou zkušenost. I obsluha je milá a vstřícná.

Získejte zde svou legitimní půjčku

Nabízím půjčky vážným lidem Hledáte půjčku na zahájení podnikání, ať už na re...
Zobrazit všechna témata

Masáž, která přijede za vámi – kdykoli a kamkoli

Bolí vás záda, jste ve stresu a chcete si na chvíli odpočinout od každodenního shonu? Zajděte si na masáž. Pokud vám to zdraví nedovoluje, nemáte času nazbyt nebo si jen chcete užít masáž v pohodlí svého domova...

Hádka není konec světa: 5 tipů, jak ji zvládnout s nadhledem

Hádka je v každém vztahu nevyhnutelná, ale rozhodně nemusí znamenat konec světa ani vztahové krize. Správný přístup k hádce dokáže zabránit zbytečnému vyostření a proměnit ji v nástroj lepší komunikace a porozu...

Říjnová sadba muchovníku: Proč je nyní ten správný čas?

Říjen je ideální čas pro sadbu muchovníku, méně známé, ale mimořádně odolné ovocné dřeviny s vysokou výživovou hodnotou. Sadba muchovníku na podzim dává rostlině dostatek času k zakořenění před zimou, což zvyšu...

Jak nejlépe vybrat autosedačku pro dítě?

Správný výběr autosedačky je pro bezpečné cestování našich dětí zcela zásadní. Podle aktuální legislativy musí všechny děti do výšky 150 cm nebo hmotnosti 36 kg používat schválenou autosedačku odpovídající jeji...

Zapomenuté klenoty Česka: Podzimní výlety do míst, která nejsou příliš známá

Česká příroda na podzim umí překvapit. I když je většina oblíbených míst stále ještě plná turistů, přesto je možné najít místa, kde budete téměř sami. Pokud máte chuť vyrazit na podzimní výlet, ale vyhnout se d...

Zapomeňte na kupované směsi. Namíchejte si vlastní podzimní koření

Cítíte to? Podzim voní tak nějak jinak. Ve vzduchu se mísí sušené listí, skořice, jablka a hřejivá atmosféra domova. Tu umí dokreslit i mnoho druhů koření. Obchodníci se předhánějí, kdo nabídne lepší podzimní s...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Trendy na podzim: Jak si vyrobit originální šperky z přírodních materiálů?

Podzim je ideálním obdobím pro tvoření. Příroda nabízí nepřeberné množství inspirace i materiálů: barevné listy, větvičky, plody, kamínky či dřevo. Pokud toužíte po jedinečných doplňcích, zkuste si vyrobit vlas...

Přírodní anabolika jako Bezpečná cesta k růstu svalů a regeneraci

Přírodní anabolika představují stále oblíbenější alternativu ke syntetickým anabolickým steroidům. Nabízejí možnost podpořit růst svalové hmoty, regeneraci a celkovou výkonnost, aniž by zatěžovala organismus ch...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Hořčík v hlavní roli: Která forma hořčíku nejlepší?

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro správnou funkci svalů, nervového systému i metabolismu. Správná forma hořčíku může zásadně ovlivnit jeho vstřebatelnost a účinnost v těle. Existuje několik druhů...

Jak nepodlehnout na podzim nachlazení? Pomohou babské rady na posílení imunity

S přicházejícím sychravým podzimem jistě uplatníte osvědčené babské rady na posílení imunity. Je to totiž právě podzimní období, které nás ohrožuje daleko více virózami, nachlazeními nebo chřipkami. Zjistěte, c...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.