Léčivé rostliny

img

Smetanka lékařská

Smetanka lékařská je úžasná také v tom, že se dají zužitkovat všechny její části, nejvíce účinných látek je však v jejím kořeni. Stonek pampelišky obsahuje hořčiny, které zlepšují metabolismus. Obzvlášť lidé trpící cukrovkou by v době květu pampelišek měli denně sníst 5 stonků pampelišky – bez květů. Smetanka lékařská totiž obsahuje inulin, který je důležitou výživnou a kalorickou látkou pro diabetiky. Pampeliškové listy se dají použít do salátů, hrst listů denně po dobu tří týdnů vám dobře pročistí játra a ledviny. Květy pampelišek sbírejte v bezprašném prostředí, v plném květenství.

SMETANKA LÉKAŘSKÁ V KUCHYNI, TEDY RECEPTY Z PAMPELIŠKY:

  • Pampeliškové víno I
    1 l pampeliškových květů, 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 2 pomeranče, 40 g droždí
    Květy spaříme ve 2,5 l vody a necháme odstát 24 hodin. Poté vylouhovanou vodu z pampelišek nalijeme do 5ti litrové lahve. Mezitím se svaříme 2 l vody s cukrem a po vychladnutí smícháme s  vodou z pampelišek.  Citrony a pomeranče oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kolečka, přidáme k pampeliškové vodě a vsypeme droždí. Zazátkujeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnů kvasit. Až pomeranče a citrony klesnou ke dnu, můžeme víno stáčet do lahví.
  • Pampeliškvé víno II
    2 l  pampeliškových květů, pomerančová kůra, 1 citron,  1 kg cukru, 2 l vody, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba
    Do velké nádoby vložíme  květy pampelišek a zajileme vařící vodou. Přikryjeme plátýnkem a necháme odstát 3 dny. Občas promícháme. Vylouhovanou vodu slijeme do hrnce, přidáme nakrájenou kůru z pomeranče, nakrájený zázvor, cukr a na kolečka nakrájený, omytý citron bez pecek. Tuto směs vaříme 30 minut. Pak tekutinu slijeme a necháme vychladit, přidáme kvasnice namazané na chlebu a necháme odstát 2 dny. Přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Po 2 měsících je víno hotové a můžeme ho stočit do lahví. Zazátkujeme korkovou zátkou.
  • Pampeliškové víno proti horečce
    Kořeny pampelišky omyjeme, nakrájíme a vložíme do 1 l bílého vína.  Necháme louhovat 3 dny. Užívá se při teplotě 1 dcl každou hodinu.
  • medPampeliškový med
    250 květů pampelišek, 2 citrony, 1 l vody, 1 kg cukru
    Květy a vložíme do vody, přidáme omyté citrony nakrájené na kolečka, bez pecek  a pozvolna vše vaříme 1 hodinu. Poté přecedíme přes síto, přidáme cukr a vaříme do zhoustutí 45-60 minut. Užívá se při nachlazení
  • Pampeliškový sirup I
    250 g pampeliškových květů, 250 g kořenů pampelišky, 1/2 l vody, 1/2 l čistého lihu
    Květy i kořeny pampelišky zalijeme vodou svařenou s lihem a necháme několik dní odstát na slunci. Poté přefiltrujeme a slijeme do lahviček.
  • Pampeliškový sirup II
    200 květů pampelišky, 2 citrony, 1,5 kg cukru krupice, 1,5 l vody
    Květy vložíme do větší nádoby, zalijeme je vodou a necháme louhovat do druhého dne.  Poté je přecedíme přes plátýnko nebo gázu, lehce vymačkáme., přidáme citron bez pecek,  nakrájený na kostičky a cukr. Vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Ještě teplý sirup plníme do malých skleniček, které uzavřeme a uložíme do temna a chladu. Sirup pomáhíá při nachlazení a na trávení.
  • Pampeliškový ocet
    20 listů pampelišky, 10 květů pampelišky, 1 vinný ocet
    Květy a listy pampelišky dáme do láhve s octem, uzavřeme a necháme odstát 12 dní na slunném místě. Každý den láhev protřepeme. Po 12ti dnech ocet scedíme, staré listy a květy nahradíme čerstvými a vše opakujeme. Za dalších 12 dnů ocet přefiltrujeme, slijeme do čisté lahve a vložíme pár čerstvých listů. Tento ocet se přidává do koupele jako tonikum. Čistí organismus od jedů a pomáhá na kožní problémy.
  • Pampeliškový likér
    1,5 l květů, 2 citrony, 2 pomeranče, 1,25 kg krystal.cukru, 4 l vody, 15 g droždí
    Do hrnce dáme oprané květy bez stopky, přidáme citrony a pomeranče nakrájené na tenká kolečka, zbavené pecek. Vše spaříme horkou vodou a přikryjeme poklicí. Necháme 24 hodin louhovat. Do 5ti litrové lahve nasypeme cukr, na to pře plátýnko nalijeme vylouhovanou vodu z pampelišek, zamícháme a nahoru nadrobíme droždí. Lahev uzavřeme kvasnou zátkou, nebo jen plátýnkem a necháme kvasit 3 měsíce. Poté likér stočíme do lahví. Užíváme 1 dcl před jídlem, hořčiny podporují chuť k jídlu a trávení.

Diskuse k článku

  • Alenka v říši divů

    08:53 4. 4. 2017 +2
    Možná proto, že jde o zaužívané spojení a možná taky proto, že se předpokládá, že čtenáři nejsou úplně hloupí a tuto věc si dobře uvědomují? Chtělo by to nebýt tolik pintlich nebo zmasírován diktátem nařízení Evropské unie.

    Alena
  • Marek Svačina

    00:26 3. 4. 2017 0
    Protože to hezký zní.
  • Jiří Svačina

    20:54 2. 4. 2017 +1
    Proč recept na pampeliškový sirup uvádíte pod názvem pampeliškový med? Med je včelí produkt.

Láska a vztahy

Dárek pro přítele? Žádný problém!

Dny v kalendáři neúprosně ubíhají a vy stojíte před nelehkým úkolem – vybrat dárek pro přítele. Samozřejmě ho chcete co nejvíc potěšit a ukázat mu, jak vám na něm záleží, jenže to lze jen těžko vyjádřit obyčejn...

Těhotenství, děti

Už vás unavuje distanční výuka? Poradíme, jak si stereotypní dny zpestřit

Distanční výuka se týká téměř všech dětí v Česku, tedy krom prvních a druhých ročníků. A vzhledem k tomu, že jde už o dlouhodobou záležitost bez vidiny světlejších zítřků, začíná to děti i rodiče unavovat. Ubíj...

Ezoterika

Archetypy planet – Mars symbolizuje akci, sílu a touhu žít

Astrologie patří mezi obory, který má řadu příznivců, ale i odpůrců. Jedni se nehnou z domu bez kontroly stavu na obloze, druzí si životem vykračují navzdory stavu na obloze. Kde leží pravda je asi určeno nasta...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Řemesla

Řemesla dávno zapomenutá: Věděli byste, co dělal hacník a marketiér?

Řemesla byla v dávných dobách mimořádně ceněna. Do této kategorie spadá ohromný počet specializací, přičemž některé byly zachovány až do dnešních dob. S příchodem jednadvacátého století sice nedošlo k úplnému v...

Fitness

Cviky na krásné ruce podporují funkčnost těla

Tělo, které vás poslouchá je zpravidla i to, které dobře vypadá. Nestačí „jen“ držet dietu, aby zmizela tuková tkáň, je třeba také posílit svalstvo. V tom spočívá kouzlo, jež dělá pěknou postavu. Zpravidla se s...

Rozvoj osobnosti

Terapie smíchem: Cesta ke zdravému vnímání reality a získání nadhledu

Smích léčí, říká se. A možná je na tom hodně pravdy. Je až překvapivé, že pohroma, která zachvátila planetu se zaměřuje právě na dýchání a plíce, tedy symbol naší radosti a svobody. Nenechte se obrat o prostřed...

Mazlíčci

Jaké zvířátko pro děti se hodí do bytu? 7 tipů na nenáročné mazlíčky

Chtějí vaše děti mazlíčka a bydlíte v bytě? Ne všechny nápady dětí na zvířátko jsou dobré z hlediska menšího prostoru, který máte k dispozici. Ovšem existuje celá řada možností, jak dítěti splnit jeho sen na ma...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Blogeři

Pilsner Urquell den...

Dneska jsem dostala znamení shůry. Jeden nejmenovanej dopravce potravin až domů mi dovezl nákup a co jsem v něm jenom nenašla! Místo dvanácti plzeňskejch piv jsem měla v tašce osmnáct krásnejch kousků! Tímto díky za šestipack navíc! Aspoň nějaká radost v tomhle potemnělym žití. Moje alkáčský buňky zajásaly a už to nasávám. Je to jasný, střízlivá usínat nebudu...