Staňte se expertem na druhy dýní: Každá je vhodná na jiné recepty z dýně

Druhy dýníExistují desítky druhů jedlých dýní.

Poslové podzimu. Mají různé barvy, tvary i chutě, ale jedno mají společné - všechny odrůdy bez výjimky jsou skvělé. Některé druhy dýní jsou vhodnější na slané recepty z dýně, z jiných je výborný kompot nebo koláč. Podívejte se na nejznámější druhy dýní a inspirujte se.

Jak rozeznat druhy dýní a udělat si chutné recepty z dýně?

1. Dýně Hokaido

V Česku jedna z neoblíbenějších dýní. Pochází z japonského ostrova Hokkaidó, kam byla zavlečena z Nové Anglie. Je skvělá pro své všestranné využití, jemnou chuť a minimální energetickou hodnotu. Jako jediná z dýni se nemusí loupat. Podívejte se recepty z dýně Hokaido, které si zamilujete!

  • nejpopulárnější a nejrozšířenější dýně
  • má žluto-oranžovou barvu
  • ve 100 g má jen 38 kalorií
  • její pěstování je snadné
  • chuťově velmi jemná, podobná bramborám

2. Máslová dýně

Tato dýně je oblíbená hlavně kvůli minimu semínek. Po jejím vydlabání Vám tak zbude velká část dužiny, kterou můžete spotřebovat. Chutná po oříškách a je vhodná na pomazánky, omáčky i koláče.

  • výrazná chuť
  • musí se loupat
  • má málo semínek
  • chutná po oříškách a muškátu
  • vhodná na slané recepty z dýně

3. Muškátová dýně

Kulatá dýně se snadno peče a má hutnou konzistenci. Proto je vhodná především na polévky, pomazánky nebo omáčky.

  • aromatická chuť
  • patří mezi mazlavé druhy dýni
  • hutná konzistence
  • chutí podobná sladkým bramborám
  • musí se loupat

4. Špagetová dýně

Tato dýně se jmenuje po své dužnině, která po vydlabání připomíná špagety. Můžete jí proto použít místo těstovin, dobře ochutit a servírovat s oblíbeným sýrem. Patří mezi chuťově méně výrazné odrůdy dýně. Skvělá bude i jako dýňové zelí. Zjistěte, jak na pěstování dýní

  • dužnina ve tvaru špaget
  • snadno se dlabe
  • málo výrazná chuť
  • vhodná na smaženky, pomazánky a koláče
  • slupka se nejí

5. Dýně Sweet dumpling

V překladu sladký knedlík, je dýně vhodná na sladké pečení, omáčky i dýňové zavařeniny. Má menší tvar a poznáte ji podle toho, že je pruhovaná.

  • má sladkou chuť
  • patří mezi málo běžné druhy dýní
  • menší tvar
  • vhodná na sladké recepty z dýně
  • musí se loupat

6. Patisony

Někdy jsou řazené k cuketám, ale botanicky patří patisony mezi druhy dýní. Mají diskovitý tvar a různé barvy. Nejznámější je bílá, koupíte ale i žluté nebo zelené patisony. Největší slávu uděláte, když patisony zapečete.

  • patří k dýním
  • mají menší tvar
  • vhodné na zapékání
  • jemná chuť
  • slupka se loupe

a mnoho dalších dýní...

Jak zpracovávat jednotlivé druhy dýní?

Jaké dýně kupovat?

Vybírejte těžké dýně, ty lehké mají více semínek a méně dužniny. Také si dejte pozor, aby nebyla slupka dýně poškozená. Mohla by se snadněji začít kazit.

Co se semínky?

Semínka odmočte, zbavte přilepených vláken a osušené sladujte. Můžete si ji zasadit na zahrádce a další rok budete mít vlastní dýně. Některé druhy dýní mají tvrdší semínka, ty nejezte. Jiné mají měkčí semínka, které můžete upéct a sníst. Semínka se vám budou hodit i na některé recepty z dýně. 

Jak dýně skladovat?

Celé a nepoškozené dýně skladujte na suchém a chladném místě. Vydrží tam i několik měsíců.

Jak dýně zavařovat?

Dýni si upečte a rozmixujte ji na hustší pyré. To potom plňte do vymytých sklenic a ihned otočte dnem vzhůru. Nechte sklenice zchladnout, a potom je přendejte do hrnce. Zalijte vodou do ¾ a vařte 30 minut na 85 stupňů. Podívejte se, jak na zavařování dýně

Jak některé druhy dýní zbavit slupky?

Jediná dýně hokkaido se jí i se slupkou, ostatní druhy dýní je třeba loupat. Nejjednodušší je dýni rozkrojit napůl a upéct. Teprve potom z ní vydlabat dužninu. Můžete samozřejmě dýně i loupat a až potom péct, ale je to pracnější. Pro některé recepty z dýně budete potřebovat dýně oloupané, pro jiné recepty můžete dýni péct spolu se slupkou a odstranit až poté. 

Druhy dýníMáslovou dýni je nutné oloupat a zbavit jí semínek.  

Recepty z dýně aneb co vařit z jednotlivých druhů dýní?

Dýňová polévka

Polévky se dají připravit ze všech druhů dýní. Výborná je například polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem. Je ostřejší a výborná na zahřátí v sychravém podzimním počasí. Na polévku můžete využít prakticky všechny druhy dýní. 

Pomazánka z dýně Hokkaido

Pomazánky z dýně jsou skvělé. Do základu můžete přidat krémový sýr, tvaroh, bylinky nebo další zeleninu. 

Dýňové zelí

Dýňové zelí bude senzační k pečenému masu. Vyzkoušejte ji k pečené huse, kačeně nebo králíkovi. Recept můžete využít při slavnostní martinské huse. 

Polévka z pečené dýně

Podzimní klasika, kterou má rád snad každý. Chuť dýňové polévky zvýrazníte, pokud dýni před vařením upečete. 

Dýňový koláč

Dýně bude senzační například v kynutém těstu v kombinaci se skořicí a jablky. Na koláč využijte sladké druhy dýní. 

Zapečená dýně Hokaido

Dýně můžete plnit masem, sýrem nebo směsí různé zeleniny. Upečte si například dýni hokkaido plněnou mletým masem. Je výborná a zvládne ji uvařit každý.

Druhy dýníPečená dýně je klasika, dýni hokkaido nemusíte loupat.

Dále si můžete připravit:

dýňové pyré, kompoty z dýně, dýňové noky, dýňové omáčky, dýňové muffiny, dýňové lívance a mnohé další recepty z dýně

A jaké jsou Vaše oblíbené recepty z dýně? A pěstujete si na zahrádce vlastní dýně? Podělte se s námi o tom v diskuzi. 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 3166x

array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Obří ovesná tyčinka 90g

Ovesná tyčinka, která vás zasytí, různé příchutě Zdravá pochoutka z…

Cena: 33 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte