Dýně Hokaido

Podzim je obdobím sklizně dýní, které mají v kuchyni mnohostranné využití a jejich velkou výhodou je, že se dají uskladnit na dlouhou dobu. Dýně Hokaido jsou v poslední době velmi oblíbené pro svoji příjemně sladkou, oříškovou chuť.

Vzhled a původ dýně Hokaido

Dýně Hokaido je jednoletá bylina s plazivými stonky, rodiny Cucurbitaceae. V Čechách se ujal název dýně Hokaido s jedním "k", správný název je však dýně Hokkaido. Tato rostlina byla odpradávna pěstována na Dálném východě a nyní je hojně pěstována v Americe. Také u nás si rychle nachází svoje nadšence. Dýně Hokaido je severo-japonská odrůda, kde je známá jako "čínská dýně." Existují dva druhy dýně Hokaido. Jeden má tmavě oranžovou barvu a druhý má slupku světle zelenou. Plody jsou kulovitého tvaru a pocházejí původně z japonského ostrova Hokkaidó, kde rostou ve vulkanické půdě. Tyto dýně jsou bohaté na živiny a minerální látky. 100 g dýně Hokaido má tyto nutriční hodnoty: kalorie: 37, sacharidy: 8,8 g; tuk: 0.23 g, voda: 88,72; protein: 8,8 g; vláknina: 1,6 g. Dýně je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, vitamíny A, B a C. Čím více je dýně více oranžová, tím vyšší je v ní obsah vitaminu A.

Při nákupu dýně Hokaido si dobře vybírejte. Zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Nedozrálé dýně nemají chuť, příliš staré dýně jsou moc vláknité a bledé.

Pěstování dýně Hokaido

Dýně obecně nemají příliš vysoké nároky na pěstování, i nezkušený pěstitel s nimi nebude mít problémy. Rostou bujně přímo před očima a nabízejí tak snadno dosažitelnou hojnou a chutnou úrodu. Semena mají velká a tak se snadno sázejí. Pokud je den před sázením necháte přes noc na talířku s vodou, vyklíčí vám na záhonu rychleji. Dýně si můžete předpěstovat už během dubna na okenním parapetu nebo ve skleníku. Do květináče dejte 2 semena, půdu jim připravte spíše písčitou a udržujte v ní stále vlhkost. Květináč postavte na teplé místo. Mladé výhonky potřebují dostatek světla, pozor ale na přímé slunce. V druhé půlce května již předpěstované sazenice přesaďte do zahrady. Stanoviště vyberte teplé a chráněné. Vzdálenost mezi sazenicemi by měla být alespoň 1 metr. Do jamky přidejte hnojivo a kompost, na povrchu sazenici zamulčujte, např. kopřivami a trávou, aby měla dostatek vlhkosti. Během růstu na dýně použijte 2-3 dávky kopřivové jíchy.

Skladování

Tato dýně má vynikající skladovací vlastnosti, v suchém sklepě vydrží až do dubna příštího roku. Čím déle je uskladněna, tím vyšší má obsah vitaminů a cukru.

Použití při vaření

Dýně Hokaido se hodí do mnoha receptů. Její dužina má bohatou, sladkou chuť, ale nesmí se převařit, potom je na jazyku suchá a šupinatá. Před vařením dýni rozkrojte napůl a lžičkou odstraňte semínka a vlákna. Tato dýně se může vařit i se slupkou, ta totiž vařením krásně změkne. Dýně Hokaido se hodí na polévky, omáčky, do nádivky, jako příloha místo brambor, můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní marmelády, buchty, ..zkrátka cokoliv si usmyslíte a máte odvahu vyzkoušet.

DÝNĚ HOKAIDO RECEPTY

  • Polévka z dýně Hokaido

Suroviny: 1 dýně Hokaido, 1 mrkev (není nutná), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl, koření dle chuti (muškátový oříšek, kari, pepř, kurkuma)

Příprava: Dýni rozpůlíme a lžící vydlabeme semena, nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji mírně osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a dýni. Podlijeme vodou a dusíme 15 - 20 minut. Směs rozmixujeme nebo jen rozmačkáme, některé kousky dýně můžete nechat vcelku. Dochutíme solí a kořením, přidáme česnek a ještě chvíli povaříme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo bazalkou, opraženou houskou a kdo má rád, může přidat lžíci zakysané smetany.

  • Polévka s rajčaty z dýně Hokaido

Suroviny: 1 dýně Hokaido, 2-4 stroužky česneku, stejné množství čerstvého zázvoru, kari, půlka čerstvého celeru, 6 loupaných rajčat, 3 mrkve, 1 l zeleninového vývaru, olivový olej, sůl, pepř, čerstvé bylinky dle chuti

Příprava: Dýni rozpůlíme a lžičkou vydlabeme semena. Nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přisypeme kari, nastrouhaný zázvor a rozdrcený česnek. Zeleninu nakrájíme na kostičky a za několik minut přidáme k dýni. Přilijeme vývar a vaříme na mírném ohni půl hodiny. Potom polévku okořeníme, můžeme přidat čerstvě nasekané bylinky, např. petrželku nebo bazalku a podáváme.

  • Hokaido džem

Suroviny: 1 dýně Hokaido, 2 šálky cukru, 100 g ovoce (buď čerstvé, jako jsou jablka nebo hrušky, nebo sušené, jako jsou meruňky, rozinky nebo sušené švestky), 1 vanilkový cukr, skořice celá

Příprava: Uvařenou dýni rozmixujeme v mixéru, získáme tak hladké pyré. Přidáme 2 šálky cukru, vanilkový cukr a ovoce nakrájené na kostičky. Směs dáme vařit po dobu 20 minut za stálého míchání dřevěnou vařečkou. Vaříme na mírném ohni, aby se džem nechytal na dno hrnce. Ještě horkou směs nalijeme do sklenic se skořicovou tyčinkou a zavíčkujeme.

  • Buchta z dýně Hokaido

Suroviny: 2 hrnky nastrouhané dýně Hokaido(1 hrnek = ¼ lt), 3 vejce,1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek oleje nebo 250 g tuku na pečení, 1 hrnek mléka, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce medu, 1 kávová lžička sody, 2 kávové lžičky mleté skořice, oříšky, rozinky, sušené ovoce, čokoládová poleva

Příprava: Dýni očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme olej nebo tuk na pečení. Do mouky zamícháme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sodu a skořici. Přidáme rozmíchaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu. Pokud je těsto moc husté, přilijeme mléko. Můžeme přidat sekané ořechy, různá semínka, rozinky, sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Po vychladnutí buchtu přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme.

Další skvělé recepty z dýně hokaido najdete zde.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 142676x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Dýně Hokaido je většinou oranžová na povrchu i uvnitř.
Koupil jsem však Hokaido které ma na povrch zelenavé skvrny a zelenou asi 2-3 mm silnou zelenou vrstvu uvnitř,
téměř jako brambory ne správně vypěstované. Věděl by někdo zda je u Hokaidy tato zeleně zbarvená část škodlivá?

Pokud již nemám místo na skladování dýně nebo se urodí skutečně mnoho, udělám dýňové pyré a zamrazím ho. Na polévky ideální, pečené dýně si užiju vždy dostatek v sezóně a po zbytek roku vařím dýňové polévky. Super!

Hezký večer,letos jsem zasadila dýně Goliáš...a jsem mile překvapená.Čím větší,tím má více tvrdší dužiny na vaření.už jsem udělala snad vše z ní...džus,marmeládu,kompot,polévku ,omáčku..no fantasie a kord ta marmeláda...ta chutná jako pomeranč...(30… celý příspěvek


hokaido džem moc dobrý ozkoušela jsem a mooooooooooooc užasný

Taky jsem se nechala strhnout tím hokaidovým boomem a celkem pravidelně dělám rizoto z dýně hokaido. Měním bylinky podle toho, co mi zrovna roste v květináči a už dlouho se nedivím, že tu dýni u nás lidi tolik "žerou".

Právě dlabu dýňovou polévku s rajčaty, uvařenou dle výše uvedeného receptu, a je Ú Ž A S N Á! Velká mňamka :) ♥

Jedna z nejlepších polévek, co existuje na této planetě je dýňová a navíc je velmi zdravá. Mohu doporučit pro mlsné jazýčky. Skvělá, skvělá, skvělá.

Dobrý den, může mi někdo poradit, jak poznám, že je dýně zralá? Zdá se mi, že už některé zralé mám, ale je mi líto jednu na zkoušku utrhnout, kdyby ještě nebyla. Zasadila jsem dýně poprvé, takže ještě nemám zkušenost. Děkuji moc za radu. :o)

Vysadil jsem 4 rostliny a první plody mají dnes průměr cca 20 cm, podle mne jsou akorát na sklizeň, byl jsem ale upozorněn, že je sklízím příliš brzo. Já si ale myslím, že jako u všech lilkovitých rostlin, pokud se plody trhají, rostliny nasazují… celý příspěvek

Souhlasím s názorem, že sklizeň dýně hokaido by měla být postupná a může začít dříve, než na konci srpna. Snažil jsem se dýni pěstovat v nádobě a když jsem zjistil, že potřebuje větší prostor, přesadil jsem jí do volné půdy. Na rostlině však již byla velká dýně. Abych rostlině usnadnil zakořenění, odlomil jsem jí a po rozkrojení jsem… celý příspěvek

dobrý den, dýni jsem zkoušela uskladnit na chalupě,tam bylo moc vlhko,zplesnivěla.Letos přežila v paneláku ve sklepě většina,poslední do konce dubna. musí se ale uskladnit se stopkou!
Semínka jsou jedlá,moc dobrá a líp se vyloupají za vlhka - brzy po vyjmutí z dýně,Pak je usuším - vyloupaná- a uložím do ledničky.
Připravuji dýni nakrájenou na… celý příspěvek

… všechny příspěvky