Indické hovězí biryani si zamilujete. Patří mezi velmi chutná exotická jídla.

Exotická jídla vám připomenou dovolenou u moře. Inspirujte se čtyřmi zajímavými recepty

Exotická jídla si můžete dopřát, aniž byste za nimi vycestovali do dalekých destinací. Moderní doba poskytuje rozsáhlé možnosti k přípravě vlastních pokrmů. V supermarketech či online obchodech s potravinami natrefíte i na méně obvyklé ingredience v našich končinách. Zaexperimentujte si a zavzpomínejte na prosluněné dny u pláže.

Mezi exotická jídla, která vám zcela jistě připomenou plachtění na širém moři, relax v houpací síti pod palmami anebo procházky podél pláže, můžeme zařadit například thajský pokrm Pad Thai, indonéské kuřecí satay s arašídovou omáčkou, kreolské dušené krevety v rajčatové omáčce a indické hovězí biryani.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Návštěva v Thajsku a ochutnávka Pad Thai

Thajská exotická jídla jsou pro Čechy velmi lákavá, proto zde milovníci zeleniny a mořských plodů zajásají. Nyní si připravte spolu s námi pokrm Pad Thai, který je skutečným skvostem v tamější gastronomii.

Čtěte také:

Vegetariánská jídla podle babiček: 4 recepty, které ocení i milovníci masa

Potřebné ingredience k přípravě Pad Thai (pro jednoho až dva strávníky)

  • thajské nudle (může být i jiný druh, ideální jsou však ty skleněné): 1 balení nebo dle počtu strávníků
  • omáčka Pad Thai: 4 lžíce
  • větší krevety (čerstvé): 3 až 4 ks nebo dle počtu strávníků
  • čerstvé fazolové klíčky: ½ balení
  • slunečnicový olej: 3 lžíce
  • česnek: 3 ks
  • voda: ¼ hrnku
  • krevetová pasta: asi 1 lžíce (nemusí být)
  • pažitka: asi hrst
  • loupané nesolené arašídy: ¼ hrnku

Recept na Pad Thai

Pad Thai se řadí mezi exotická jídla, která budete mít připravená v rámci několika málo minut. Začněte tím, že si změkčíte thajské nudle v převařené horké vodě po dobu čtyř minut. Během „vaření“ je občas promíchejte. Následně si ve větší pánvi orestujte vyloupané krevety na troše slunečnicového oleje. Můžete použít i olivový. K mořským plodům v další fázi přidejte jemně nasekaný česnek, zakápněte omáčkou Pad Thai, krevetovou pastou, přilijte dle potřeby trochu vody a na závěr ještě vložte změklé thajské nudle. Řádně pokrm promíchejte a krátce ještě prohřejte. Poté odstavte ze sporáku, zasypte čerstvými klíčky, nasekanou pažitkou a na sucho opraženými arašídy. Ihned podávejte. Přejeme dobrou chuť.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Na skok v Indonésii pro kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Exotická jídla z Indonésie jsou taktéž plná intenzivních chutí i vůní. Na kuřecí satay s arašídovou omáčkou můžete natrefit třeba u pouličních kuchařů. Nyní si však připravte svou vlastní verzi.

Potřebné ingredience na přípravu kuřecího satay s arašídovou omáčkou

  • kuřecí prsa a vykostěná stehna: 400 g
  • česnek: 3 stroužky
  • limetové listy (Kaffir): 2 ks
  • sladká sójová omáčka Ketjap Manis: 2 lžíce
  • slunečnicový olej: 1 lžíce
  • čerstvý zázvor: 1 až 2 cm

Na arašídovou omáčku pak potřebujete:

  • nesolené a loupané arašídy: 150 g
  • limetové listy: 2 až 3 ks
  • palmový cukr: 2 lžíce
  • česnek: 3 stroužky
  • šalotka: 5 ks
  • červená paprika: 2 ks
  • pasta z tamarindu: asi 1 lžička
  • trochu slunečnicového oleje
  • šťáva z 1 ks limety
  • sladká sójová omáčka Ketjap Manis: 2 lžičky
  • sůl: dle chuti

Recept na kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Exotická jídla v Indonésii jsou velmi rozmanitá a hned si je zamilujete. Pusťte se tedy do vaření. Do mixéru nebo sekáčku vložte loupaný a pokrájený česnek, limetové listy, loupaný čerstvý zázvor a rozmělněte na pastu. Poté ji smíchejte v misce se sójovou omáčkou Ketjap Manis, olejem a limetkovou šťávou. Nyní si pokrájejte na větší kostky kuřecí maso, a to vložte do právě připravené marinády minimálně na půl hodiny (ideálně však přes noc). Následující den marinované kostky masa napíchněte na špízy a grilujte dozlatova ze všech stran. Mezitím si pak připravte arašídovou omáčku. V sekáčku si rozmělněte loupaný česnek, šalotky a limetové listy. Dále směs přeneste do menšího rendlíku a krátce opražte na mírném plamenu. Pak přidejte palmový cukr, tamarind, trochu vody a po třech minutách vsypte nadrcené arašídy. Až omáčka zhoustne, zakápněte ji ještě sójovkou Ketjap Manis a limetkovou šťávou. Dosolte dle potřeby a odtavte z plotny. Hotový pokrm podávejte například s rýží. Dobrou chuť.

Satay si můžete připravit nejen z kuřecího, ale i z vepřového masa.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Cesta na Mauricius za kreolskými krevetami v rajčatové omáčce

Pokud jste někdy zavítali na Mauricius, jistě vás nadchla nejen krásná příroda kolem, ale i gastronomie. Tamější exotická jídla obsahují velké množství mořských plodů. Proto si nyní můžete společně s námi připravit kreolské krevety v rajčatové omáčce.

Potřebné ingredience na přípravu kreolských krevet v rajčatové omáčce

  • středně velká cibule: 1 ks
  • jemně nasekaný čerstvý zázvor: asi 1 lžíce
  • česnek: 4 stroužky
  • mletý kmín: ¼ lžičky
  • mleté chilli: ½ lžičky
  • mletý černý pepř: ¼ lžičky
  • sůl: 1 a ½ lžičky
  • čerstvá jemně nasekaná mrkev: 4 lžíce
  • čerstvý jemně nasekaný celer: 4 lžíce
  • zralá rajčata: 6 ks
  • středně velké loupané krevety: 250 g
  • voda: ½ šálku (nemusí být)
  • sušený tymián: ½ lžičky
  • jemně nasekaná čerstvá petržel: 3 lžíce
  • hnědý cukr: ½ lžičky
  • slunečnicový olej: 3 lžíce

Recept na kreolské krevety v rajčatové omáčce

Exotická jídla, která se podávají na Mauriciu mají svůj původ z větší části ve Francii, Africe a Indii. Začněte tedy s vařením. V hlubším hrnci si zahřejte trochu slunečnicového oleje a na něm orestujte jemně pokrájenou cibuli. Za chvíli přidejte i jemně nasekaný čerstvý zázvor a česnek. Po dvou minutách okořeňte směs kmínem, chilli, pepřem, solí a vařte asi minutu. V dalším kroku přisypte mrkev, celer a na kostičky pokrájená zralá rajčata. Snižte plamen a vše duste po dobu asi čtvrt hodiny, než se vytvoří rajčatová omáčka. Nakonec do ní vložte loupané krevety, tymián, dvě lžíce petrželky jemně nasekané a hnědý cukr. Dobře promíchejte a nechte probublávat asi pět minut. Volitelně lze do omáčky vlít i trochu vody. Pokrm ozdobte petrželí a podávejte třeba s vařenou rýží. Dobrou chuť.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Do voňavé Indie na hovězí biryani

Milujete indická exotická jídla? Potom vás jistě uchvátí tento recept na lahodné hovězí biryani.

Potřebné ingredience na přípravu hovězího biryani (pro cca 4 osoby)

  • hovězí maso (ideálně svíčková nebo jiný kvalitnější druh masa): ½ kg
  • mletá kurkuma: ½ lžičky

Na omáčku si obstarejte:

  • červená cibule: 2 ks
  • zelená chilli paprička: 1 až 2 ks
  • česnek: 3 až 4 stroužky
  • čerstvý drcený zázvor: cca 2 cm
  • mletá kurkuma: ½ lžičky
  • mleté chilli: ½ lžičky
  • mletý koriandr: 1 lžička
  • kari koření: 2 lžičky
  • garam masala: 1 lžička
  • malá rajčata: 2 ks
  • slunečnicový olej: 2 lžíce

Na přílohu pak potřebujete:

  • rýži basmati: ½ kg
  • bobkový list: 2 až 3 ks
  • anýz mletý: 2 lžičky
  • semínka koriandru: ¼ lžičky
  • celý zelený kardamom: 10 ks
  • kešu ořechy: 2 lžíce
  • rozinky: 1 lžíce
  • mletá kurkuma: ¼ lžičky
  • máslo ghí: 1 až 2 lžíce

Recept na hovězí biryani

Indická exotická jídla si oblíbí zejména ti, kteří holdují pikantním chutím. Začněte tedy tím, že si do velkého hrnce vložíte na kostky pokrájené hovězí maso, posypete ho kurkumou, přelijete vodou a vaříte do měkka asi hodinu. Pakliže se voda odpaří, přidejte další. Také si uvařte do měkka rýži basmati. Dále si na pánvi rozpalte olej a na něm orestujte na plátky pokrájenou chilli papričku a jemně nasekanou cibuli. Až ta zezlátne, vložte k ingrediencím i kousky omytých rajčat, ochuťte kurkumou, kari kořením, chilli, koriandrem, garam masalou, nasekaným česnekem, nadrceným zázvorem a solí. Po třech minutách vložte do směsi vařené hovězí maso a důkladně promíchejte. Nakonec ještě dokončete přílohu. Na pánvi si rozpusťte ghí, přidejte k němu celé bobkové listy, anýz, semínka koriandru a zelený kardamom. Po minutě přisypte nadrcené kešu ořechy, rozinky a vařenou rýži s mletou kurkumou. Hovězí maso s omáčkou podávejte ihned s ovoněnou a ochucenou rýží, přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 17. 05. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 05. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 20. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 22. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Barvy aury a jejich význam

Možná jsem vídala auru i dříve, ale chvíle, kdy jsem si uvědomila, že to co vidím je aura, u mne nastala někdy...

Venkovní bouda pro kočku krok za krokem: dopřejte kočce teplý pelíšek i v zimě

chtělo by to nějakej plánek,nákres nebo něco,jinak je to k ničemu,prý krok za krokem

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Je to životní láska? Těchto pět indicií vám napoví!

Přemýšleli jste někdy nad tím, o čemže vlastně je ona životní láska? Je to snad naprosté spříznění duší, bezmezná důvěra anebo vzájemná podpora v časech dobrých i zlých? A co vlastně odlišuje věčnou lásku od vz...

Více než jen hra: Proč je společná hra s dětmi tak důležitá

"Kdo si hraje nezlobí," praví staré přísloví, které v sobě skrývá hlubší pravdu než se zdá na první pohled. Společenské hry nejen sbližují a učí, ale také podporují propojení rodinných vztahů. Hra není pouze zá...

Chcete se naučit létat? Návod, jak získat pilotní průkaz

Máte rádi létání a toužíte po tom, že byste se jednou mohli sami prolétnout nad svojí domovinou? Případně, že by se létání stalo vaším zaměstnáním? Všechno je možné a téměř v jakémkoliv věku. Láká-li vás předst...

Kocovinová úzkost: Zaručené tipy, jak se jí zbavit

Po včerejším popíjení jste se ráno probudili ne ve zcela optimálním stavu. Není vám dobře a navíc máte pocit úzkosti až depresí. Možná cítíte i vinu, hanbu a do toho je vám stále špatně. Tak přesně toto je takz...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Šerm: Historie snoubená se sportem i uměním. Chcete se naučit šermovat?

V šermu je ukryto kus historie a rozhodně má své kouzlo. Jde ale především o sport, při kterém se zapojí do práce celé tělo i naše mysl. Šerm rozvíjí koordinaci, hbitost, rovnováhu, flexibilitu, sílu a podporuj...

Umíte správně dýchat? Hluboké dýchání může vyřešit mnohé zdravotní problémy

Správný jídelníček, snížení nadváhy, cvičení, popíjení bylinek nebo meditace. To všechno jsou metody, které naše zdraví mohou prokazatelně zlepšovat. Pro pevné zdraví je však nezbytné i systematické snižování č...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.