Slunečnice topinambur se pěstuje pro chutné hlízy. Ty lze využít v mnoha pokrmech.

Slunečnice topinambur: Vitamínová bomba, z které lze uvařit skvostná jídla

Slunečnice topinambur je vlastně příbuzná klasické velkokvěté slunečnice roční. Taktéž oplývá krásnými, avšak podstatně menšími kvítky žluté barvy. Hlízy této rostliny jsou cenným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a inulinu, který reguluje hladinu krevního cukru. Po uvaření má topinambur mírně nasládlou chuť. Někteří lidé tvrdí, že tak trochu připomíná chřest.

Pokud jste ještě topinambur neochutnali, máte nyní příležitost. Neobávejte se a zakomponujte jej do svých pokrmů. Můžete ho smažit, vařit, nebo třeba péct. Jídlu dodá velmi nezvyklou a téměř až kouřovou chuť. Kromě jiného je vhodný i pro diabetiky pro minimální obsah škrobu. Inspirujte se těmito tipy.

Slunečnice topinambur: Večeře z jednoho pekáčku pro celou rodinu s lososem a smetanou

V tomto typu pokrmu vám topinambur zcela jistě zachutná. Příprava je velmi snadná a rychlá. Vše naskládáte do pekáčku a o zbytek se postará trouba. Zapečený topinambur s lososem a smetanou zachutná všem. Je vhodný na lehkou rodinnou večeři. Potřebovat budete tyto suroviny:

Čtěte také:

Topinambury jako moderní a velmi zdravá potravina

  • topinambur: 600 gramů
  • brambory: 300 až 400 gramů
  • červená cibule: asi 4 větší kusy
  • máslo: 150 gramů
  • uzený či čerstvý losos: 350 gramů
  • smetana na vaření: 300 mililitrů
  • sůl a mletý černý pepř: dle chuti
  • trochu vody a šťáva z ½ citronu

Nejprve si oloupejte topinambur, opláchněte jej a pak naložte do mísy se studenou vodou s trochou šťávy z citronu (tak předejdete tomu, aby nezčernal). Následně se pusťte do loupání brambor, které opláchněte, nakrájejte na půlcentimetrové plátky a dejte společně se stejně pokrájeným topinamburem vařit na 3 minuty do mírně osolené vody. Mezitím si orestujte dozlatova tenká cibulová kolečka na troše másla. V další fázi si k ruce vezměte pekáček, vymažte jej máslem, poklaďte na něj krátce povařené plátky topinamburů a brambor, na ně navrstvěte restovanou cibulku, poté přidejte kousky uzeného, nebo čerstvého lososa, opět překryjte topinambury a bramborami, přelijte vše osolenou a opepřenou smetanou na vaření, na vrch naskládejte plátky másla, přikryjte plech alobalem a dejte zapéct do trouby na zhruba 45 minut při 180 stupních Celsia. Pokrm podávejte teplý. Dobrou chuť!

Slunečnice topinambur má krásné žluté květy a nasládlé hlízy.

Slunečnice topinambur: Chuťovka k dobrému filmu aneb dokonalé placky pro každou příležitost

Jak bylo uvedeno již v úvodu, topinambur lze zpracovat jakýmkoliv způsobem. Chutný tedy bude i v plackách, které si s námi nyní můžete připravit. Hodit se budou dokonale jako chuťovka k oblíbenému filmu, nebo jako pohoštění pro vegetariánskou návštěvu. Potřebné ingredience:

  • topinambur: ½ kilogramu
  • eidam (bloček): 150 gramů
  • česnekové stroužky: 2 až 3 kusy
  • mletý muškátový oříšek: špetka
  • sušený či čerstvý tymián: 1 až 2 lžíce
  • kari koření: 1 až 2 lžičky
  • drcený kmín: 1 lžička
  • provensálské koření: 1 až 1 a 1/2 lžíce
  • vejce: 1 ks
  • hladká mouka: 80 až 100 gramů
  • sůl a mletý černý pepř: dle chuti
  • slunečnicový olej: dle potřeby na smažení placek

V první fázi je potřeba si oloupat, omýt a následně nahrubo nastrouhat topinambur do větší mísy. Pokud pustí tekutinu, odlijte ji. K topinamburům dále přisypte veškeré koření, sůl, pepř dle chuti, vložte vejce, hladkou mouku, nahrubo strouhaný eidam, lisovaný česnek a dobře suroviny zamíchejte. Mělo by vám vzniknout husté těstíčko, z kterého lze tvarovat placky. Ty tvořte ve velikosti dlaně, a nakonec smažte na rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran. Podávejte například se zakysanou smetanou, nebo bílým řeckým jogurtem. Přejeme dobrou chuť!

Slunečnice topinambur: Něco pro věčné „dietáře“ a milovníky červené čočky

Topinambur se bude skvěle vyjímat i v čočkovém salátu se sušenými rajčaty. Ten si určitě zamilujete. Nadšení z něj budou především ti jedinci, kteří myslí na svou štíhlou linii. Je totiž velmi zdravý a v podstatě nízkokalorický. Na přípravu salátu si obstarejte tyto suroviny:

  • červená čočka: 90 gramů
  • topinambur: 800 gramů
  • sušená rajčata (mohou být i v oleji): 1 a půl šálku
  • česnekové stroužky: 2 kusy
  • citronová šťáva: asi 2 lžíce
  • oregano: 1 a ½ lžíce
  • čerstvá bazalka: ½ šálku
  • sůl: dle chuti
  • olivový olej: 2 až 3 lžíce

Nejprve si dle návodu uvařte červenou čočku a pak ji nechte vychladnout. Následně si oloupejte topinambur, pokrájejte ho na středně velké kusy a dejte vařit do mírně osolené vody do změknutí. Do tekutiny také kápněte trochu citronové šťávy. Doba varu se odhaduje asi na půl hodiny. Posléze topinambury slijte a rovněž nechte vychladnout. V další fázi si pokrájejte na nudličky sušená rajčata, slisujte česnekové stroužky a vložte do velké mísy, dále přidejte i uvařenou červenou čočku a topinambury. Zakápněte citronovou šťávou, olivovým olejem, ochuťte dle potřeby solí, oreganem, jemně nasekanou bazalkou, důkladně zamíchejte a podávejte například k večeři s plátkem celozrnného chleba. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 18. 05. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 20. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 22. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 05. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Barvy aury a jejich význam

Možná jsem vídala auru i dříve, ale chvíle, kdy jsem si uvědomila, že to co vidím je aura, u mne nastala někdy...

Venkovní bouda pro kočku krok za krokem: dopřejte kočce teplý pelíšek i v zimě

chtělo by to nějakej plánek,nákres nebo něco,jinak je to k ničemu,prý krok za krokem

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Je to životní láska? Těchto pět indicií vám napoví!

Přemýšleli jste někdy nad tím, o čemže vlastně je ona životní láska? Je to snad naprosté spříznění duší, bezmezná důvěra anebo vzájemná podpora v časech dobrých i zlých? A co vlastně odlišuje věčnou lásku od vz...

Více než jen hra: Proč je společná hra s dětmi tak důležitá

"Kdo si hraje nezlobí," praví staré přísloví, které v sobě skrývá hlubší pravdu než se zdá na první pohled. Společenské hry nejen sbližují a učí, ale také podporují propojení rodinných vztahů. Hra není pouze zá...

Chcete se naučit létat? Návod, jak získat pilotní průkaz

Máte rádi létání a toužíte po tom, že byste se jednou mohli sami prolétnout nad svojí domovinou? Případně, že by se létání stalo vaším zaměstnáním? Všechno je možné a téměř v jakémkoliv věku. Láká-li vás předst...

Kocovinová úzkost: Zaručené tipy, jak se jí zbavit

Po včerejším popíjení jste se ráno probudili ne ve zcela optimálním stavu. Není vám dobře a navíc máte pocit úzkosti až depresí. Možná cítíte i vinu, hanbu a do toho je vám stále špatně. Tak přesně toto je takz...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Šerm: Historie snoubená se sportem i uměním. Chcete se naučit šermovat?

V šermu je ukryto kus historie a rozhodně má své kouzlo. Jde ale především o sport, při kterém se zapojí do práce celé tělo i naše mysl. Šerm rozvíjí koordinaci, hbitost, rovnováhu, flexibilitu, sílu a podporuj...

Umíte správně dýchat? Hluboké dýchání může vyřešit mnohé zdravotní problémy

Správný jídelníček, snížení nadváhy, cvičení, popíjení bylinek nebo meditace. To všechno jsou metody, které naše zdraví mohou prokazatelně zlepšovat. Pro pevné zdraví je však nezbytné i systematické snižování č...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.