Jidášovo ucho – exotická houba se všestranným využitím. Najdete ji i v lese!

jidášovo ucho1Jidášovo ucho.

Tuto neobvyklou houbu znáte nejspíš z jídel asijského typu. Kde si ji můžete sami nasbírat? Jaké pozitivní účinky má na vaše zdraví a jak si ji chutně upravit? Přečtete si více o houbě se záhadným názvem Jidášovo ucho – recepty najdete na konci článku.

Jidášovo ucho – taxonomie 

Říše - houby (Fungi)

Oddělení - houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Čtěte také:

Atlas hub

Třída – agaricomycetes

Pododdělení - agaricomycotina

Řád – boltcovitkotvaré (Auriculariales)

Čeleď - bolcovitkovité (Auriculariaceae)

Rod - bolcovitka (Auricularia)

Tato černá houba se čínsky nazývá „mu-er“, což znamená „dřevnatá ouška“. Název Jidášovo ucho získala podle pověsti, že ji poprvé našli na stromě, na kterém se oběsil Jidáš.

Jidášovo ucho poznáme podle gelovitých blan, které mají velikost obvykle 2-12 centimetrů. Pokud najdete plodnice větší, jedná se zpravidla o příbuznou boltcovitku mozkovitou, která je sice jedlá, ale již ne tak chutná. Čerstvé plodnice mají světle nebo tmavě hnědou barvu. Svou charakteristickou černou barvu získají až při usušení. Právě sušení je nejčastějším způsobem, jak si zásoby této houby uchovat k dalšímu využití v kuchyni.

Jidášovo ucho – pěstování aneb najdeme ho i u nás?

Sušené Jidášovo ucho si můžeme poměrně jednoduše a levně koupit v obchodech se zdravou výživou či asijských obchodech. Pokud však rádi sbíráte houby vlastními silami, máme pro vás dobrou zprávu. I když je vzhled této houby poměrně exotický, jeden z jejích druhů – boltcovitka bezová – roste i u nás. Můžeme ji najít nejen na bezu nebo akátu, ale také na starých a odumřelých kmenech listnatých stromů jako je javor, dub, buk nebo vrba. Na černém bezu ji však najdeme nejčastěji.  Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Výhodou je, že Jidášovo ucho můžeme sbírat téměř celoročně. Svědčí mu především silné deště. Důležité je sbírat Jidášovo ucho vždy čerstvé než jej pokryje zelená řasa. Ve vlhku houba bobtná, v suchém období je svraštělá a tuhá. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Jidášovo ucho – pozitivní účinky na zdraví 

čínské medicíně má Jidášovo ucho dlouholeté využití. Z nejčastějších účinků se využívá na potíže očí, nosu a krku. Doporučuje se také na podporu léčby hemeroidů. Jidášovo ucho přispívá ke snižování krevního tlaku, a protože zabraňuje shlukování krevních destiček, působí proti trombózám, infarktu a kornatění cév.

Pro své vlastnosti je Jidášovo ucho používáno na zlepšení zažívání včetně bolestí břicha a žaludku. Celkově tato houba posiluje imunitu a detoxikuje díky obsahu antioxidantů. Navíc zdá se - urychluje hojení, čehož se využívá například po porodu. Vedle pozitivního vlivu na kvalitu pleti, vlasů a nehtů dále působí příznivě na lidskou psychiku.

Jediným omezením v konzumaci Jidášova ucha je těhotenství, kdy se doporučuje mu vyhnout z důvodu nebezpečí možného potratu. Naopak k alergickým reakcím dochází u této houby jen zřídka, a to i tak při konzumaci velkého množství nad 250 gramů čerstvých hub.

Jidášovo ucho – recepty

Chuťově není Jidášovo ucho příliš výrazné a ani nijak zvlášť nevoní. Texturu má mírně křupavou. Barevně vytváří zajímavý kontrast s ostatními ingrediencemi. Díky své neutrálnosti je možné ho využít v široké škále receptů, nejčastěji se s ním však setkáme v jídlech asijské kuchyně, variant na „čínu“ se i u nás připravuje mnoho. Vedle toho jej samozřejmě můžeme uplatnit i v klasické české kuchyni – například v bramboračce, rizotu či v salátu nebo omáčce, jak si ukážeme níže.

Pokud budeme Jidášovo ucho namáčet, nebo vařit, odvar z něj můžeme vypít i jako čaj a využít tak prospěšné látky, které se do výluhu uvolní. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Jidášovo ucho v čínské polévce 

Ingedience

  • 5 g sušeného Jidášova ucha
  • 1 balení skleněných nudlí
  • 2 litry kuřecího vývaru
  • 150 g kuřecího masa
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • 100 g pórku
  • sójovou omáčku
  • ústřicovou omáčku
  • olej

Jidášovo ucho v čínské polévce – recept 

Jidášovo ucho namočíme na hodinu do vlažné vody a poté ho nakrájíme na menší kousky. Na oleji orestujeme kuřecí maso nakrájené na kousky, přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev, pórek a Jidášovo ucho. Vše zalijeme vývarem a vaříme asi půl hodiny téměř do měkka. Skleněné nudle nejprve na 10 minut namočíme do vody, poté je přidáme do polévky a ještě krátce povaříme. Vejce rozmícháme a vmícháme do polévky na konci vaření. Polévku dochutíme sójovou a ústřicovou omáčkou a ihned podáváme.

 jidášovo ucho2Jidášovo ucho v čínské polévce.

Zeleninový salát s Jidášovým uchem

Ingedience

  • 5 g sušeného Jidášova ucha
  • 1 salátovou okurku
  • 1 čerstvou červenou papriku
  • půl pórku
  • polovinu malé plechovky sterilované kukuřice
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej ochucený

Zeleninový salát s Jidášovým uchem - recept

Sušené Jidášovo ucho namočíme na hodinu do vody, poté ho 20 minut povaříme a nakonec nakrájíme na menší kousky. Okurku a papriku očistíme a nakrájíme na kostičky. Můžeme použít i jinou oblíbenou zeleninu. Pórek nakrájíme na tenké proužky. Zeleninu včetně kukuřice a uvařené Jidášovo ucho dáme do mísy, posolíme, opepříme, zakapeme olejem, přidáme malé množství cukru a necháme v lednici několik hodin uležet. Na přípravu salátu můžeme použít i čistý olivový olej, nicméně olej ochucený například chilli nebo česnekem dodá salátu ostřejší chuť.

Salát podáváme samostatně s pečivem nebo jako přílohu ke grilovanému, či jinak upravenému masu.

Jidášovo ucho na smetaně

Ingedience

  • 100 g čerstvého Jidášova ucha
  • 50 g másla
  • 700 ml smetany 
  • 1 cibuli
  • mletou sladkou papriku
  • kukuřičný škrob
  • sůl

Jidášovo ucho na smetaně - recept

Jidášovo ucho omyjeme, nakrájíme na nudličky, osolíme, popepříme a necháme 10 minut odležet. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. V kastrolu rozpustíme máslo, osmahneme na něm lehce cibuli, přidáme mletou papriku, Jidášovo ucho a spolu vše krátce orestujeme. Poté přilijeme do kastrolu malé množství vody a houby ještě asi 15 minut dusíme doměkka. Většinu smetany nalijeme k houbám a za stálého míchání přivedeme omáčku k varu. Zbylou smetanu smícháme s asi 1 lžičkou škrobu a vmícháme ji do vroucí omáčky. Podle potřeby omáčku dochutíme solí a pepřem. Omáčka může skvěle doplnit maso nebo se podávat i bez masa. Přílohu zvolíme podle vlastních preferencí, není nutné vybrat knedlík – omáčka chutná skvěle i s těstovinami nebo rýží

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka

Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte