Výživová expertka Lenka Špaček

Veganské vánoce od A do Z aneb zdravé cukroví na poslední chvíli

Lenka Špaček pracuje jako individuální výživový poradce a copywriter. O zdravé stravování se zajímá již dlouhá léta. Navíc se stravuje vegansky, tedy i tímto směrem vedou její kroky. Letos se rozhodla dát dohromady své nejlepší recepty na vánoční cukroví a podělit se o ně i s ostatními.

Lenko, pustila ses do výroby zdravého vánočního cukroví. Co Tě k tomu vedlo. Klasické cukroví není Tvůj šálek čaje?

„Cukroví miluju od malička a s přechodem na zdravější životní styl mi ty kousky u babiček, maminek přišly velice přeslazené a tak jsem je začala dělat o fous zdravěji. A taky se ráda na Vánoce neomezuji, co se jídla týče. Tak se snažím vybírat tak, aby nebyl nárůst hmotnosti po svátcích tak velký. Samozřejmě se nepřejídám a během svátků se více hýbu, každodenní procházky jsou nutností a protipólem k návštěvám a válení u pohádek.“ 

Co si vlastně představit pod pojmem "zdravé cukroví"? Co mu oproti tradičnímu klasickému chybí nebo přebývá?

„Pod pojmem „zdravé cukroví“ si představí každý něco jiného. Pro někoho je nejzdravější cukroví vůbec nepéct, jiní omezí cukr, další dají přednost rostlinným alternativám, jiní zas zdravé spatřují v raw cukroví, low carb a tak dále. Já si prošla asi všemi možnostmi, od snahy o úplně zdravé cukroví bez cukru a mouky až po klasiku, kterou právě připravuji méně sladkou s třtinovým cukrem nebo sirupy (čekankový, rýžový, javorový), celozrnnou jemně mletou moukou, kvalitními surovinami. Také peču rostlinně z etických důvodů, proto v mých receptech nenajdete máslo. Čím nahradit máslo, tak aby to nebylo kontroverzní je také těžké. U některých receptů skvěle funguje olej nebo třeba kokosový tuk.“

Čtěte také:

Jednoduché a výborné vánoční cukroví na poslední chvíli

Bezlepkové vánoční cukroví může být stejně chutné jako klasika

Kokosové vánoční cukroví na poslední chvíli - 4x rychlé recepty

Když člověk slyší, že je něco zdravé, netradiční, alternativní... Hned bude mít pocit, že to bude pracné, náročné, drahé. Je to tak nebo je to v případě zdravého cukroví jinak?

„Osobně všechny svoje recepty dělám co nejjednodušší, protože nemám ráda, když něco trvá dlouho. I když ráda vařím a peču, nebaví mě zdlouhavé postupy, vše se snažím urychlit, ale tak, aby výsledek neztrácel na chuti. Nevím o žádném svém receptu, který by byl pracnější než jeho „klasická“ verze. Ostatně můj e-book Veganské vánoce od A do Z vás o tom přesvědčí.“

Jaké suroviny nejčastěji používáš, podle čeho je vybíráš a kde je nakupuješ?

„Na cukroví kupuji mouku v bio kvalitě, třtinové cukry z fairtrade obchodů, stejně tak exotické produkty, které k nám cestují přes polovinu světa. Říkám si, že když se já, tady uprostřed Evropy neobejdu bez kokosu, kakaa, kávy, tak ať je alespoň její cesta férová. Co se týče ořechů, tam sázím na lokálnost a peču téměř výhradně z vlašských ořechů, které si buď sama nasbírám nebo koupím od někoho z okolí, v případě jiných druhů ořechu sázím na osvědčené značky. Ořechy musí po otevření krásně vonět, nesmí být cítit ani náznak plísně. A vždy je před použitím opražím nasucho v troubě, lépe se rozvine jejich aroma. Vajíčka nahrazuji vanilkovou hraškou a černou solí. Například můj (bez)vaječný likér je vyhlášený a to neobsahuje ani vejce, mléko, smetanu.“

Jak a čím lze v cukroví nahradit klasickou mouku?

Nejsnazší je náhrada za špaldovou, která se chová stejně jako klasická. Nebo můžete do cukroví sáhnout i po jiných druzích. Perníčky peču jen z žitné mouky. Jen pozor u celozrnných variant je potřeba do těsta dát více tekuté složky, protože celozrnné mouky nasají více vlhkosti než mouky vymleté. Dá se nahradit i bezlepkovými moukami, tam je dobré kombinovat více druhů. Na vánoční pečení doporučuji pohankovou či čirokovou mouku, vhodné jsou i ořechové druhy. Jen pokud s bezlepkovým pečením začínáte, volte raději již osvědčené recepty, přeci jen to nefunguje tak snadno, jak u náhrady jedné lepkové mouky za druhou.“

Čím nahradíme v cukroví máslo nebo olej, chceme-li nahrazovat?

„Záleží na povaze receptu a cukroví. Některé recepty mohou fungovat jen s ořechy a úplně bez přidaného tuku. V takovém případě doporučuji ořechy rozmixovat na máslo, pustí tuk a krásně se s nimi pracuje. Olej je také možné použít, ale ne všude to bude fungovat. Máslo můžete nahradit rostlinným tukem, ale netvrdím, že je to zdravější, určitě je to ale etičtější.“

A co obyčejný cukr v cukroví. Čím ten je nejlepší nahradit?

„Jak už jsem naznačila výše, záleží opět na receptu. Nejsnadnější je náhrada za třtinový cukr, u sirupů je opět nutná úprava konzistence těsta. Zajímavou variantou je náhrada cukru sušeným rozemletým ovocem, jako je například pracharanda se zralých hrušek nebo z hrozinek. Skvělá varianta na nepečené druhy, perníčky aj. Na slazení můžete použít i povidla, marmelády a další. Opět hledejte spíše osvědčené recepty.“

Když chci dělat raw cukroví, po jakých surovinách je vhodné sáhnout?

„Raw cukroví, je díky obsahu stejně kalorické, mnohdy i kaloričtější než klasické cukroví, ale zase je výživově bohaté. Kousky jsou sytější a uspokojí nás méně snědených kousků než u běžných variant, kde nám nedělá problém sníst celý talířek. U raw cukroví určitě dbejte na nejvyšší kvalitu a kupujte bio kvalitu. A i přesto, že se to úplně neslučuje s raw stravováním, doporučuji ořechy pro delší trvanlivost cukroví spíše opražit než namáčet. U namáčení je nutné počítat s rychlejší kazivostí.“

Veganské vánoce od A do Z: Vegan „sádlovky“ Vegan „sádlovky“

Přísady:

  • 140 g 100% tuku (kokosový)
  • 100 g mletého třtinového cukru
  • 150 g hladké špaldové mouky (případně více)
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 2 - 3 lžíce kakaa
  • marmeláda a sekané mandle na ozdobu

Příprava:

Z mouky, tuku, cukru, ořechů, skořice a kakaa vypracujte těsto, které nechejte 30 minut odpočinout v chladu. Poté z těsta tvarujte kuličky, do kterých koncem vařečky udělejte důlek. Pečte na pečícím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě při 170 °C zhruba 10 minut. Po upečení nechejte vychladnout. Do dolíku dejte lžičkou kyselejší marmeládu a posypejte sekanými mandlemi. Skladujte v chladu. 

Veganské vánoce od A do Z: Spekulatious

Spekulatious

Přísady:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • 125 g mletého třtinového cukru
  • 2 lžičky směsi koření Spekulatius
  • 1 lžička vanilkové hrašky
  • 2 lžíce vody
  • 125 g rostlinného tuku v bio kvalitě
  • 50 g mletých mandlí

Přísady:

Ze všech surovin vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto nechejte alespoň 30 minut odležet v chladu. Vyválejte plát o šířce zhruba 0,8 cm, poprašte lehce moukou a otiskujte embasované razítko, poté vykrájejte kolečka, položte na plech vyložený pečícím papírem a dejte na 15 minut do lednice. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Po 15 minutách dejte plech péci. Pečte 15 minut nebo dokud nebudou sušenky zlátnout. Nechejte vychladnout na plechu. Poté skladujte ve vzduchotěsné krabici v suchu a chladu. Vydrží dlouho, při správném skladování i déle než měsíc.

Veganské vánoce od A do Z: Citronová kolečka s krémem Citronová kolečka s krémem

Přísady:

Těsto:

  • 210 g hladké špaldové mouky
  • 140 g rostlinného tuku v bio kvalitě
  • 70 g mletého třtinového cukru
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce vanilkové hrašky

Krém:

  • 125 g rostlinného tuku v bio kvalitě
  • mletý cukr dle chuti
  • 2 lžíce hustého vanilkového pudingu
  • několik kapek citronové esence vhodné na potravinářské účely

Na ozdobení:

  • čokoláda, lyofilizované maliny

Příprava:

Kolečka: 

Vypracujte těsto, dejte na 30 minut do lednice a pak rychle na pomoučněném vále vyválejte a vykrajujte kolečka. Pečte na pečícím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě při 170 °C zhruba 10 minut. Nechte úplně vychladnout.

Krém:

Opět se není čeho bát. Vše, kromě esence dejte do šlehače. Úspěch je v dlouhém šlehání. Opravdu se nebát a šlehejte třeba 15 minut. Citron přidat až na závěrečnou minutu šlehání.

Kolečka slepte krémem, nechte zatuhnout v chladu a následně ozdobte čokoládou a drcenými lyo malinami. Kolečka se rozleží celkem rychle. Stačí plnit tak dva dny před Štědrým dnem. Uchovávejte v suchu a chladnu. Trvanlivost zhruba sedm dní. 

Autor článku: Monika Poledníková
Autor receptů: Lenka Špaček



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 02. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 03. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 04. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.