Pěstování bylinek: Pažitka

 pažitka_pěstování bylinek2Pěstování pažitky.

V tomto seriálu o pěstování bylinek se budeme věnovat pažitce. Pažitka patří mezi jedny z prvních jarních bylinek a ke konci zimy je pro nás ideální, co se zdraví týče. Dodává nám hlavně vápník a draslík, posiluje naši imunitu a přispívá k aktivitě trávícího traktu. Pažitka se dá použít na pomazánky, nejlepší je na vajíčkové pomazánce, na saláty nebo s ní můžete posypat brambory. Jak tedy pěstovat pažitku doma v květináči?

Hlavní je světlo

Při pěstování pažitky si musí dát záležet na výběru místa, kde pažitku necháme růst. Pažitku v bytě pěstujeme nejlépe na jednom místě a nikam ji moc nepřenášíme. Pažitka má ráda světlo a nemá ráda výkyvy teplot způsobené větráním nebo průvanem.

Pažitka patří mezi bylinky, které vyžadují hodně světla, proto květník s pažitkou dejte na okno orientované na jih, jihovýchod anebo na západ. Na severní straně se bohužel pažitce kvůli nedostatku světla dařit nebude. Nedostatek světla vede k tomu, že bylinky jsou slabé a nažloutlé.

Důležité je i správné zalévání

Další důležitá věc při pěstování pažitky je pak zálivka. Protože pažitka roste v omezeném množství zeminy, kontrolujeme vodní režim každý den. Pokud bude mít pažitka hodně tepla, kořenový bal může rychle vysychat. Je dobré tedy pažitku zalévat častěji a menšími dávkami vody. Zároveň je třeba hlídat, aby nedošlo k přelití rostlin. Dobré je také pažitku pravidelně přihnojovat, nejlépe organickými hnojivy.

Výsev pažitky do květináče

  • Pažitka se pěstuje v květináči se zeminou s vysokým obsahem živin (půda by měla být spíše lehčí).
  • Vyhloubíme si jamku a do té vyséváme pažitku po více kusech.
  • Po výsevu substrát zalijeme a postavíme ho na světlé místo. Po několika dnech můžeme čekat první semínka.
  • Po zastřihnutí můžeme nechat pažitku znovu vyrůst.
  • Tento postup je možné opakovat mnohokrát po sobě. Pažitka, i přesto, že je vytrvalou rostlinou začne po čase slábnout a ztrácet aroma. V tuto dobu je dobrý výsev nové pažitky.

Tipy:

  • Pažitku nikdy nestříhejte blízko zeminy, jinak bude usychat.
  • Dejte nastříhanou pažitku do chladničky do vlhké utěrky, vydrží vám déle čerstvá.

pažitka_pěstování bylinekPažitka na pomazánce je výborná.

Pažitka obsahuje vitaminy C a B2

Pažitka má dobrý vliv na náš organismus a naše zdraví. Obsahuje velké množství vitamínu C a B2, vápník a draslík. Pažitka také zlepšuje trávení a chuť k jídlu. Pokrmy jsou díky ní dobře ochucené, pažitkou můžeme posypat chleba s máslem, dají se s ní ozdobit polévky, omáčky i další jídla. Použít ji také můžeme jako náhradu za cibuli, například ve vaječné omeletě nebo na míchaných vajíčkách.

Přečtěte si také další pěstování bylinek

Bazalka

Rozmarýn

Tymián

Pažitka

Řeřicha

Citrónová tráva


Stáhnout v PDF
array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte