Vajíčková pomazánka 10x jinak

Vajíčková pomazánka 10x jinakVajíčková pomazánka 10x jinak

Vajíčková pomazánka je stálice, na níž si pochutná každý. V tomto článku vám proto přinášíme 10 různých receptů, abyste si mohli připravit vajíčkovou pomazánku třeba trochu jinak než obvykle.

Vajíčková pomazánka je v tuzemsku vyhledávanou dobrotou, v některých rodinách v jistém smyslu slova i tradičním pokrmem k snídaním, svačinám a večeřím v několika dnech bezprostředně následujících po Velikonocích. Vajíčková pomazánka – recept je snadný a nezabere více jak několik minut. Fantazii se při přípravě meze nekladou, a tak si může každý svou vajíčkovou pomazánku přizpůsobit svým přáním a požadavkům na konečnou chuť. Jaká vajíčková pomazánka učaruje vám? Nezapomeňte nám pak napsat do komentářů pod článkem, které jste se nemohli nabažit!

Vajíčková pomazánka – recept 1

Tradiční vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy: Uvařená oloupaná vajíčka rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme nahrubo, opatrně smícháme s máslem či margarínem, přidáme majonézu a najemno nakrájenou cibuli. Nakonec dochutíme solí a pepřem a vmícháme hořčici. Pažitku lze zapracovat na závěr přímo do pomazánky, případně nasypat až na namazané pečivo.

Vajíčková pomazánka_nová4Tradiční vajíčková pomazánka 

Vajíčková pomazánka – recept 2

Jemná vajíčková pomazánka s jogurtem

Ingredience:

  • několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 5 až 6 vajec natvrdo
  • kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy: Vajíčka je třeba rozdělit na bílek a žloutek. Nejprve zpracujeme žloutek, a to utřením s máslem nebo margarínem. Dále přidáme hořčici, jogurt a dohladka vymícháme. Bílky, cibule a pažitka se následně nakrájí nadrobno a vmíchají se do již připravené směsi. Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme lehce zatuhnout v lednici zhruba 30 minut.

Vajíčková pomazánka_nová2Jemná vajíčková pomazánka s jogurtem 

Vajíčková pomazánka – recept 3

Sýrová vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 2 lžíce másla (ne margarín!)
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • tavený sýr dle chuti a potřeby
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy: Smícháme všechny uvedené suroviny kromě vajec a soli s pepřem, přičemž cibuli je třeba nakrájet najemno. Pořádně je promícháme, vejce rozmělníme například pomačkáním vidličkou nebo nastrouháním nahrubo a opatrně přidáme do připravené směsi. Nakonec osolíme a opepříme.

Vajíčková pomazánka_nová5Sýrová vajíčková pomazánka 

Vajíčková pomazánka – recept 4

Vajíčková pomazánka s česnekovým nádechem

Ingredience:

  • několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 3 stroužky česneku (může být více dle chuti)
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule

Postup přípravy: Oloupaná vajíčka rozmačkáme a smícháme s máslem. Postupně přidáme majonézu, hořčici, najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Nakonec přijde na řadu sůl a pepř.

Vajíčková pomazánka - 10 x jinak6Vajíčková pomazánka s česnekovým nádechem

Vajíčková pomazánka – recept 5

Vajíčková pomazánka se sýrem cottage

Ingredience:

  • 1 balení přírodního sýru cottage
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 až 3 lžíce taveného sýra
  • sůl
  • pepř
  • mletá sladká paprika (na obarvení)

Postup přípravy: K rozmačkaným vajíčkům přidáme cottage a tavený sýr a opatrně promícháme. Přisypeme papriku dle chuti a nakonec osolíme a opepříme. Můžeme servírovat ve vydlabaných vejcích tak jako na fotce. 

 Vajíčková pomazánka_nová3Vajíčková pomazánka se sýrem cottage

Vajíčková pomazánka – recept 6

Vajíčková pomazánka s brokolicí

Ingredience:

  • několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 3 až 4 menší růžičky brokolice
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule

Postup přípravy: Nejprve si uvaříme brokolici, povařením ne více jak 5 minut v osolené vodě do změknutí. Nesmí se zcela rozpadnout. Až vychladne, tak ji nakrájíme na malé kousky a smícháme s máslem a majonézou. Posléze k této směsi přimícháme vidličkou pomačkaná vejce a najemno nakrájenou cibuli. Na závěr dochutíme solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka - 10 x jinak1Vajíčková pomazánka s brokolicí

Vajíčková pomazánka – recept 7

Bramborová vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 3 až 4 středně velké brambory
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 středně velké cibule
  • 3 lžíce másla
  • 5 lžic majonézy
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Postup přípravy: Nejprve si nachystáme brambory. Uvaříme je běžným způsobem do změknutí v osolené vodě. Společně s vejci je pak vychladlé nastrouháme nahrubo a promícháme (v tomto případě není vhodné použít mixér). Přidáme máslo, majonézu a najemno nakrájenou cibuli. Nakonec přimícháme pažitku a dochutíme solí a pepřem.

Velikonoční pomazánkaBramborová vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka – recept 8

Vajíčková pomazánka s tvarohem

Ingredience:

  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 3 až 4 vejce natvrdo
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Nahrubo nastrouhaná vajíčka smícháme s tvarohem a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme hořčici a nakonec dochutíme solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka - 10 x jinak7Vajíčková pomazánka s tvarohem

Vajíčková pomazánka – recept 9

Vajíčková pomazánka z pomazánkového másla

Ingredience:

  • 3 až 4 vejce natvrdo
  • 200 g přírodního pomazánkového másla
  • tavený sýr (dle chuti a množství – 2 až 3 trojúhelníčky)
  • 2 středně velké cibule
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Postup přípravy: Pomazánkové máslo je třeba ušlehat se sýrem, nejlépe s pomocí ručního mixéru. Přidáme sladkou papriku a promícháme. Následně vmícháme najemno nakrájenou cibuli a nakonec nahrubo nastrouhaná oloupaná vajíčka. Celou směs opatrně propracujeme a na závěr dochutíme solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka_nová1Vajíčková pomazánka z pomazánkového másla 

Vajíčková pomazánka – recept 10

Mrkvová vajíčková pomazánka s bazalkou

Ingredience:

  • 3 mrkve
  • několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule
  • 1 až 2 lžičky sušené bazalky
  • pažitka

Postup přípravy: Mrkev nastrouháme najemno a smícháme s máslem a majonézou. Přidáme nahrubo nastrouhaná vajíčka, najemno nakrájenou cibuli a pažitku. Na závěr osolíme a opepříme a přidáme bazalku. Důkladně promícháme a necháme odležet při pokojové teplotě zhruba 20 minut.

Vajíčková pomazánka se nejlépe hodí k tmavému pečivu, které by vždy mělo být čerstvé a křupavé. Konzistenci lze upravovat přidáním másla či vajíček, ke zjemnění můžete u jakéhokoliv receptu využít trošku bílého jogurtu nebo mléko.

Vajíčková pomazánka - 10 x jinak2Mrkvová vajíčková pomazánka s bazalkou


Poznámka redakce - 9. 8. 2018

Tento článek na téma Vajíčková pomazánka 10x jinak jsme zveřejnili v dubnu roku 2012. Za dobu 6 let si ho přečetlo téměř milion lidí a desítky lidí článek okomentovali a připsali recept na vlastní oblíbenou vajíčkovku. Proto jsme se po letech rozhodli článek oprášit a přidat do něj další nové podobné recepty - najdete je níže. 

Vajíčková pomazánka – recept 11

Vajíčková pomazánka s lučinou

Ingredience:

  • 5 vajec natvrdo
  • 200g lučiny
  • svazek pažitky
  • špetka mletého koriandru

Postup přípravy: Vajíčka si uvaříme natvrdo a oloupeme. Vyjmeme si žloutky, které si smícháme v misce s lučinou. Poté přidáme bílky, které si nakrájíme nožem na malé kousky. Úplně nakonec pomazánku ochutíme pepřem, solí a špetkou mletého koriandru. Přidáme nakrájenou pažitku.

Vajíčkovou pomazánku s lučinou podáváme s celozrnným pečivem. Věděli jste, že lučinu si můžete vyrobit doma?

Vajíčková pomazánka - 10 x jinak4Vajíčková pomazánka s lučinou

Vajíčková pomazánka – recept 12

Rychlá vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 5 vajec natvrdo
  • 250 g tvarohu
  • 2 lžíce dijonské hořcice
  • sůl, pepř 

Postup přípravy: Tato vajíčková pomazánka je opravdu rychlá. Uvařená vejce natvrdo si oloupeme a vyjmeme z nich žloutky, které v misce utřeme s tvarohem. Bokem si nakrájíme bílky, stačí na větší kousky. Do rozmíchaného tvarohu se žloutky si přidáme hořčici a nakonec také nakrájené bílky.

Tuto pomazánku budete mít hotovou do 10 minut. 

Vajíčková pomazánka - 10 x jinak8Rychlá vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka – recept 13

Vajíčková pomazánka z tofu (veganská)

Ingredience:

  • 250 g obyčejného tofu
  • 2 lžíce veganského másla
  • 1 lžička černé soli (nahradí vůni vajec)
  • 1 lžička kurkumy (pro žlutou barvu)
  • sůl, pepř 

Postup přípravy: Vegani z etických důvodů nejí vejce. To ale neznamená, že se musí vzdát vajíčkovky. Stačí vejce nahradit jednoduše tofu!

Tofu si nastrouháme najemno a vložíme do misky. Přidáme černou sůl, kurkumu, pepř a promícháme. Měli bychom cítit typicky sirnou vaječnou vůni. Nakonec přidáme veganské máslo, které nám pomazánku krásně spojí. Můžeme podávat se sterilovanými okurkami. 

Vajíčková pomazánka - 10 x jinak3Vajíčková pomazánka z tofu (veganská)

Vajíčková pomazánka – recept 14

Vajíčková pomazánka s cibulí

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 menší cibule
  • 6 sterilovaných okurek včetně láku
  • 200 g tvarohu
  • 1 lžíce jogurtu (lehčí verze) nebo majonézy (těžší verze)
  • sůl, pepř

Postup přípravy: Tato vajíčková pomazánka chuťově připomíná Vánoce. Uvaříme a oloupáme si vejce, které si nakrájíme na drobné kousky a dáme bokem. Cibuli si také nakrájíme na malé kousky a zalijeme třemi lžícemi láku z okurek. Díky tomu cibule ztratí svou štiplavost. V misce si promícháme tvaroh s nakrájenými vejci, přidáme cibuli, nakrájené okurky nadrobno a jogurt nebo majonézu. 

Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Podáváme s chlebem. 

Vajíčková pomazánka_nová6Vajíčková pomazánka s cibulí 

Vajíčková pomazánka – recept 15

Vajíčková pomazánka se šunkou 

Ingredience:

  • 4-5 vajec natvrdo
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžíce másla
  • 200 g šunky od kosti
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

Postup přípravy: Vejce si uvaříme natvrdo a oloupeme. V misce si rozmícháme tvaroh s máslem, směs osolíme a opepříme. Přidáme nakrájenou šunku na kostičky a nakrájenou petrželku. Dobře promícháme a ideálně necháme 1 hodinu odležet v lednici, aby se veškeré chutě propojily. 

Vajíčková pomazánka - 10 x jinak5vajíčková pomazánka se šunkou

DOBROU CHUŤ!


Stáhnout v PDF

Přečteno: 701654x

array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Klasické máslo musí být,cibulka,domácí majonéza,pažitka z balkonu,súl,troška kurkumy pro barvičku,tavený Primátor není až tak měkký,aby se nedal nastrouhat najemno,dijonskou hořčici teď nemám,steaková posloužila stejně dobře,jdu si namazat další krajíc.

ja jsem skusil tuhle

a jakou tuhle? .,.tady je cca 10 ruznych receptu

Ach jo, máslo, máslo, máslo... Jde to i jinak.

Já náhodou mám máslo rád a teď když je drahý tak aspoň na mě víc ho zbude :-). Nicméně vajíčkovou pomazánku dělám rád z tvarohu, do kterého vajíčka vetřu a zjemnim to přidáním majonézy, nejlépe domácí. Dle chuti se dá doladit jemnou cibulkou, okurkou ale nemusi. Mňam jak sviňa. :)

Vajíčkovou pomazánku děláme pro mnohé možná trochu netradičně na štědrý den dopoledne. Naopak do bramborového salátu vajíčka večer už nepatří!

Mrkvovú robím často je super mňam :-)

Vajíčkovka se mi nikdy nepřejí !! Mňam mňam

Moc moc dobra.klasicka je nejlepsi.

pridavam nadrobno nakrajanu redkovku, jej chut sa vyborne doplna s vajcom

Ta s brokolicí je super!!!

Nezobrazuje se mi, jen nadpis, nemohu to nikde najit

Byla to chyba v systému, text je už zpět. Omlouváme se.


Doporučujeme k tématu

Mléčná čokoláda BIO na vaření VIVANI…

BIO mléčná čokoláda je vhodná k přípravě kvalitní polevy na zdobení dortů…

Cena: 94 Kč

Pohanka ve mlýně a v kuchyni

Publikace přináší informace o vlastnostech pohanky a jejího významu pro zdravou…

Cena: 171 Kč

Bambusové výhonky 170g

Jemný, mirně aromatický bambus, vhodný k masu, zeleninovým pokrmům, salátům.…

Cena: 43 Kč

Hmoždíř kovový nerez

menší nerezový hmoždíř na drcení koření a bylinek Hmoždíře se…

Cena: 393 Kč

Kayenský pepř mletý 50g DNM

Směs mletých chilli papriček Složení: chilli papričky mleté Kayenský pepř…

Cena: 30 Kč

Kukuřičné lupínky cornflakes 500g REJ

Kukuřičné lupínky - cornflakes obohacené o vitaminy a železo Popis:Cornflakes…

Cena: 38 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte