Vajíčková pomazánka 10x jinak

Vajíčková pomazánka 10x jinakPo skončení oblíbených svátků jara se v mnohých domácnostech sejde velké množství vařených vajec. Možností, jak je následně využít, než se zkazí, je celá řada. Vajíčková pomazánka je však stálice, na níž si pochutná každý. V tomto článku vám proto přinášíme 10 různých receptů, abyste si mohli připravit vajíčkovou pomazánku třeba trochu jinak než obvykle.

Vajíčková pomazánka je v tuzemsku vyhledávanou dobrotou, v některých rodinách v jistém smyslu slova i tradičním pokrmem k snídaním, svačinám a večeřím v několika dnech bezprostředně následujících po Velikonocích. Vajíčková pomazánka – recept je snadný a nezabere více jak několik minut. Fantazii se při přípravě meze nekladou, a tak si může každý svou vajíčkovou pomazánku přizpůsobit svým přáním a požadavkům na konečnou chuť. Jaká vajíčková pomazánka učaruje vám? Nezapomeňte nám pak napsat do komentářů pod článkem, které jste se nemohli nabažit!

Vajíčková pomazánka – recept 1

Tradiční vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy: Uvařená oloupaná vajíčka rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme nahrubo, opatrně smícháme s máslem či margarínem, přidáme majonézu a najemno nakrájenou cibuli. Nakonec dochutíme solí a pepřem a vmícháme hořčici. Pažitku lze zapracovat na závěr přímo do pomazánky, případně nasypat až na namazané pečivo.

Vajíčková pomazánka – recept 2

Jemná vajíčková pomazánka s jogurtem

Ingredience:

  • několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 5 až 6 vajec natvrdo
  • kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy: Vajíčka je třeba rozdělit na bílek a žloutek. Nejprve zpracujeme žloutek, a to utřením s máslem nebo margarínem. Dále přidáme hořčici, jogurt a dohladka vymícháme. Bílky, cibule a pažitka se následně nakrájí nadrobno a vmíchají se do již připravené směsi. Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme lehce zatuhnout v lednici zhruba 30 minut.

Vajíčková pomazánka – recept 3

Sýrová vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 2 lžíce másla (ne margarín!)
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • tavený sýr dle chuti a potřeby
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy: Smícháme všechny uvedené suroviny kromě vajec a soli s pepřem, přičemž cibuli je třeba nakrájet najemno. Pořádně je promícháme, vejce rozmělníme například pomačkáním vidličkou nebo nastrouháním nahrubo a opatrně přidáme do připravené směsi. Nakonec osolíme a opepříme.

Vajíčková pomazánka – recept 4

Vajíčková pomazánka s česnekovým nádechem

Ingredience:

  • několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 3 stroužky česneku (může být více dle chuti)
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule

Postup přípravy: Oloupaná vajíčka rozmačkáme a smícháme s máslem. Postupně přidáme majonézu, hořčici, najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Nakonec přijde na řadu sůl a pepř.

Vajíčková pomazánka – recept 5

Vajíčková pomazánka se sýrem cottage

Ingredience:

  • 1 balení přírodního sýru cottage
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 až 3 lžíce taveného sýra
  • sůl
  • pepř
  • mletá sladká paprika

Postup přípravy: K rozmačkaným vajíčkům přidáme cottage a tavený sýr a opatrně promícháme. Přisypeme papriku dle chuti a nakonec osolíme a opepříme.

Vajíčková pomazánka – recept 6

Vajíčková pomazánka s brokolicí

Ingredience:

  • několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 3 až 4 menší růžičky brokolice
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule

Postup přípravy: Nejprve si uvaříme brokolici, povařením ne více jak 5 minut v osolené vodě do změknutí. Nesmí se zcela rozpadnout. Až vychladne, tak ji nakrájíme na malé kousky a smícháme s máslem a majonézou. Posléze k této směsi přimícháme vidličkou pomačkaná vejce a najemno nakrájenou cibuli. Na závěr dochutíme solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka – recept 7

Bramborová vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 3 až 4 středně velké brambory
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 středně velké cibule
  • 3 lžíce másla
  • 5 lžic majonézy
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Postup přípravy: Nejprve si nachystáme brambory. Uvaříme je běžným způsobem do změknutí v osolené vodě. Společně s vejci je pak vychladlé nastrouháme nahrubo a promícháme (v tomto případě není vhodné použít mixér). Přidáme máslo, majonézu a najemno nakrájenou cibuli. Nakonec přimícháme pažitku a dochutíme solí a pepřem.

Velikonoční pomazánky

Vajíčková pomazánka – recept 8

Vajíčková pomazánka s tvarohem

Ingredience:

  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 3 až 4 vejce natvrdo
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Nahrubo nastrouhaná vajíčka smícháme s tvarohem a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme hořčici a nakonec dochutíme solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka – recept 9

Vajíčková pomazánka z pomazánkového másla

Ingredience:

  • 3 až 4 vejce natvrdo
  • 200 g přírodního pomazánkového másla
  • tavený sýr (dle chuti a množství – 2 až 3 trojúhelníčky)
  • 2 středně velké cibule
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Postup přípravy: Pomazánkové máslo je třeba ušlehat se sýrem, nejlépe s pomocí ručního mixéru. Přidáme sladkou papriku a promícháme. Následně vmícháme najemno nakrájenou cibuli a nakonec nahrubo nastrouhaná oloupaná vajíčka. Celou směs opatrně propracujeme a na závěr dochutíme solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka – recept 10

Mrkvová vajíčková pomazánka s bazalkou

Ingredience:

  • 3 mrkve
  • několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule
  • 1 až 2 lžičky sušené bazalky
  • pažitka

Postup přípravy: Mrkev nastrouháme najemno a smícháme s máslem a majonézou. Přidáme nahrubo nastrouhaná vajíčka, najemno nakrájenou cibuli a pažitku. Na závěr osolíme a opepříme a přidáme bazalku. Důkladně promícháme a necháme odležet při pokojové teplotě zhruba 20 minut.

Vajíčková pomazánka se nejlépe hodí k tmavému pečivu, které by vždy mělo být čerstvé a křupavé. Konzistenci lze upravovat přidáním másla či vajíček, ke zjemnění můžete u jakéhokoliv receptu využít trošku bílého jogurtu nebo mléko.

DOBROU CHUŤ!

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 371355x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Mrkvovú robím často je super mňam :-)

Vajíčkovka se mi nikdy nepřejí !! Mňam mňam

Moc moc dobra.klasicka je nejlepsi.

pridavam nadrobno nakrajanu redkovku, jej chut sa vyborne doplna s vajcom

Ta s brokolicí je super!!!

Nezobrazuje se mi, jen nadpis, nemohu to nikde najit

Byla to chyba v systému, text je už zpět. Omlouváme se.