Najdeme vám tu správnou firmu.

Volejte 720 952 910

Hlavička

Domácí lučina lepší než z obchodu. Postačí vám 15 minut

26. 1. 2018

Žervé nebo chcete-li lučina je jemný smetanový sýr, který se výborně hodí jak k podávání nasladko, tak naslano. Z této pochoutky se dají připravovat pomazánky, může se přidávat do těstovin nebo jen tak mazat na chleba. Při pečení s ním zase vykouzlíte skvostné polevy a náplně dortů. V obchodě ale za smetanový sýr zaplatíte poměrně dost peněz. Proto vás dnes naučíme, jak se taková domácí lučina vyrábí. Nebojte, je to snadné a bude vám stačit 15 minut. Zbytek už sýr zvládne obstarat sám. 

Základem pro domácí lučinu jsou jen dvě ingredience - poctivý jogurt a kysaná smetana. Případně také smetana ke šlehání a právě tady se recept liší. Proto vás dnes naučíme obě varianty, abyste mohli vyzkoušet obě a teprve doma sami rozhodnout, která varianta vám bude více sedět. 

Domácí lučina - 1. recept

Tato domácí lučina je tradičnější a chutná podobně jako její kamarádka z obchodu. Skvěle se hodí na dortové krémy a náplně, proto nepřidávejte sůl. 

Co budete potřebovat?

  • 500 g poctivého jogurtu (nejlépe domácího)
  • 125 ml smetany ke šlehání 
  • čisté plátýnko nebo jemná utěrka

Domácí lučina - postup

Jogurt přendejte do mísy a smíchejte se smetanou. Do hrnce vložte síto nebo cedník, do něj plátýnko nebo utěrku a do ní nalijte připravenou směs. Aby se do lučiny nedostaly nečistoty, můžete povrch cedníku přikrýt. Hrnec dejte do lednice a nechte 24 hodin vykapávat. Poté obsah cedníku vyklopte a můžete jíst. 

Domácí lučina - 2. recept

Domácí lučina se zakysanou smetanou je maličko kyselejší a skvěle se proto hodí na chleba nebo na nejrůznější pomazánky, dále do těstovin, omáček, polévek nebo salátů. Domácí lučina má skvělé univerzální využití. 

Co budete potřebovat?

  • 500 g poctivého jogurtu (nejlépe domácího)
  • 200 g zakysané smetany
  • čisté plátýnko nebo jemná utěrka

Domácí lučina - postup

Smíchejte jogurt se smetanou, směs můžete podle chuti osolit. Do hrnce vložte síto nebo cedník, do něj plátýnko nebo utěrku a do ní nalijte připravenou směs. Aby se do lučiny nedostaly nečistoty, můžete povrch cedníku přikrýt. Hrnec dejte do lednice a nechte 24 hodin vykapávat. Poté obsah cedníku vyklopte a můžete jíst. 

Co s vykapanou syrovátkou?

Vykapaný obsah, který zbude po domácí lučině, se nazývá syrovátka. Jedná se o bíložlutou tekutinu, která vznikne po sražení mléka. Syrovátka obsahuje velké množství vitamínů skupiny B. Proto ji nevylévejte, ale vypijte nebo použijte při pečení chleba

Další tipy

Domácí lučinu můžete ještě před vykapáním ochutit nejen solí, ale spoustou dalších ingrediencí. 

  • Do lučiny přidejte nasekané bylinky
  • Pro kapiovou lučinu přidejte pokrájenou červenou papriku
  • Přidejte česnek, olivy nebo další pochutiny. 

Domácí lučina se finančně vyplatí!

V našem seriálu, ve kterém si doma vyrábíme mléčné produkty, jsme už vyráběli mascarpone, máslo i jogurty. A zjistili jsme, že zatímco mascarpone a máslo se nevyplatí, domácí jogurty se naopak finančně zhodnotí mnohonásobně. A finančně se vyplatí také domácí lučina.

Ze zhruba 700 gramů hmoty (což odpovídá 500 g jogurtu, získáte asi 300 g lučiny). Nákupní výdaje na jogurt a zakysanou smetanu činí 35 až 40 Kč. Za 100 gramů lučiny bez slevy v obchodě zaplatíte až 20 Kč. V obchodě byste tedy za 300 gramů lučiny zaplatili 60 korun, doma vás to bude stát zhruba 35 až 40 Kč. Ušetříte tedy 20 korun za jednu dávku lučiny

SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky


Stáhnout v PDF

Přečteno: 10657x

Chcete se na cokoliv zeptat? Obraťte se na naše poradce:

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 72 Kč  87 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Zemědělské družstvo Lipová

Zemědělské družstvo Lipová je klasický zemědělský podnik s mnohaletou tradicí. V rámci svého působení a provozované...

Řeznictví a uzenářství Piteľ Olšany

Rádi si pochutnáte na čerstvém masu a masných výrobcích či pochoutkách? Pokud kladete velký důraz na...

Agrodružstvo Klas – živočišná a rostlinná výroba

Agrodružstvo Klas se sídlem v obci Křičeň se zabývá chovem skotu, prasat a produkcí mléka....

HEST Stanislava Kufnerová: výroba knedlíků, Jaroměř

Společnost HEST Stanislavy Kufnerové se specializuje na výrobu houskových a bramborových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte