Najdeme vám tu správnou firmu.

Volejte 720 952 910

Hlavička

Domácí nakládané sýry: Lahodná pochoutka za pár korun

25. 7. 2019

Nakládané sýry jsou velmi oblíbenou pochoutkou. Zpravidla jsou vhodné jak do studenějších, tak teplejších dnů. Víte však o tom, že nakládané sýry si můžete udělat i v pohodlí svého domova? Je to vhodná svačinka nejen pro rodinu, ale hlavně nezapomenutelná pochoutka hodící se na každou párty či zahradní posezení. Jak na to? My vám recept na nakládané sýry rádi prozradíme.

Neodolatelné nakládané sýry

Velkou otázkou zůstává, jaké sýry vlastně naložit. Mezi nejoblíbenější nakládané sýry patří nakládaný hermelín a olomoucké tvarůžky (syrečky), případně doplněný o pivní sýr. Naložit však můžete v zásadě jakýkoli sýr, a to včetně měkkých sýrů jako je domácí mozzarella či domácí balkánský sýr nebo tvrdých jako parmazán či gouda. Důležité je vědět, že nakládané sýry potřebují ke své dokonalosti čas. Čas na to, aby se jednotlivé složky přirozeně propojily. Proces nejde uspěchat. Připravte si s námi hned dvě sýrové pochoutky.

Nakládané sýry recept - pikantní hermelín

Ingredience

  • 3 hermelíny
  • 2 středně velké cibule 
  • 3 stroužky česneku
  • 2 feferonky
  • olivový olej (nebo jiný kvalitní olej)
  • bobkový list, nové koření, rozmarýn (ideálně čerstvý), sladká paprika

Postup

  1. Rozkrájejte hermelíny na půlky.
  2. Smíchejte drcený česnek s trochou olivového oleje, sladkou paprikou a rozmarýnem. Směsí potřete obě půlky rozkrojeného hermelínu.
  3. Pokud chcete ostřejší verzi, nakrájejte feferonky na jemno a přidejte do směsi. V opačném případě stačí „jen“ rozkrojit na půlky a vložit volně z boku sklenice.
  4. Do každého hermelínu vložte 2-3 kolečka cibule, bobkový list a nové koření (maximálně 3 kuličky).
  5. Vložte do vhodné nádoby (ideálně předem sterilované).
  6. Zalijte kvalitním olejem, dobře uzavřete a poctivě promíchejte. Uchovávejte v ledničce.
  7. Ideální doba zrání je týden.

Tip: Nakládané sýry recept pro party úpravu 

Nakrájejte hermelín na kostičky a cibuli nikoli na kolečka, ale na hrubší kostky. Poté vždy smíchejte vrstvu sýra, ingrediencí a zase sýra, dokud není sklenice plná. Bobkové listy (stačí 2 větší) a případně feferonky vložte do sklenice z boku. Vše zalejte kvalitním olejem. Připravte si také nakládaný sýr feta

Nakládané sýry recept - olomoucké tvarůžky

Ingredience

  • olomoucké tvarůžky (2 balení)
  • velká cibule
  • nakládané beraní rohy
  • sušená rajčata (pro jemnější chuť) 
  • chilli paprička (pro drsnější chuť)
  • nové koření, drcený kmín, mletá červená paprika
  • černý pepř (případně kayenský), alternativně i bobkový list
  • černé pivo a kvalitní olej

Postup

  1. Nakrájejte syrečky na kostky.
  2. Směs: nakrájejte cibuli na kolečka (větší na měsíčky), česnek na plátky, sušená rajčata na menší kostky, chilli rozkrojit. Promíchejte s bylinkami a kořením.
  3. Obalte syrečky ve směsi.
  4. Vkládejte do sklenice a mezi vrstvy přidejte beraní roh a případně bobkový list.
  5. Zalejte pivem smíchaným s olejem, aby bylo vše ponořené. Pořádně promíchejte.
  6. Nechte zrát cca 2 dny v pokojové teplotě a pak v lednici. Čím déle, tím intenzivnější chuť.
  7. Jezte s čerstvým chlebem.

Tip pro vás

Pozor, sýr při zrání trošku nabude, proto použijte spíše větší sklenici. Typická vůně se naložením neztratí, proto je recept vhodný skutečně pro milovníky této pochoutky. 

5 tipů na nakládané sýry

  • Nakládané sýry vám při správném skladování (chlad a temno) vydrží i několik týdnů.
  • Absolutně minimální doba zrání jsou 3 dny, avšak lepších výsledků docílíte až po týdnů.
  • Během prvních dnů pravidelně obsah sklenic promíchávejte, aby nevznikly usazeniny. 
  • Základním kořením pro nakládané sýry je česnek, cibule, nové koření a bobkový list - slouží k podpoře chuti a také životnosti. 
  • Před konzumací nakládané sýry vyndejte z lednice a nechte 15  minut v pokojové teplotě (chuť bude intenzivnější).

SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 72 Kč  87 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Řeznictví a uzenářství Piteľ Olšany

Rádi si pochutnáte na čerstvém masu a masných výrobcích či pochoutkách? Pokud kladete velký důraz na...

HEST Stanislava Kufnerová: výroba knedlíků, Jaroměř

Společnost HEST Stanislavy Kufnerové se specializuje na výrobu houskových a bramborových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Potraviny ANTON: prodejna potravin z maloobchodní sítě BALA, Nová Paka

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte