Najdeme vám tu správnou firmu.

Volejte 720 952 910

Hlavička

Vyrobte si domácí sýr z tvarohu - i bez syřidla

21. 5. 2019

Na přípravu domácího sýra obvykle potřebujeme použít syřidlo. Tentokrát si ale ukážeme recept na domácí sýr z tvarohu, k jehož přípravě syřidlo nepotřebujeme a všechny potřebné ingredience máme běžně doma. Výhodou domácí přípravy sýra je nejen, že víme, co obsahuje, ale také že si ho můžeme dochutit podle vlastní chuti a fantazie. 

Domácí sýr z tvarohu – ingredience

K výrobě tohoto domácího sýra budeme potřebovat:

  • 250 g kostku tučného měkkého tvarohu
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíci másla
  • půl lžičky jedlé sody
  • sůl a koření podle chuti

Tipy k výrobě sýra:

Pro domácí sýr z tvarohu je lepší tvaroh v kostce než z vaničky – i ten se dá použít, ale vyrobíte méně sýra a zpracování může být pracnější. Mléko použijte ideálně čerstvé, farmářské (ne trvanlivé) a plnotučné, lze však vyrobit sýr i z polotučného mléka.

Domácí sýr z tvarohu můžete připravit čistý bez bylinek a koření nebo jej dochutit podle libosti. Mezi oblíbené varianty patří drcený barevný pepř, mletý kmín a chilli, sušená bazalka nebo pažitka, ořechy, sušená rajčata atd.

Jako vedlejší produkt při výrobě sýra se oddělí syrovátka, kterou můžete vypít. Syrovátka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a čistí organismus.

Domácí sýr z tvarohu – postup

  1. Rozdrobený tvaroh a mléko vložíme do hrnce. Ideální je hrnec s dvojitým dnem nebo teflonový.
  2. Tvaroh s mlékem za stálého míchání zahříváme, dokud se nezačne srážet hustá sýrová hmota (sýřenina) a neoddělí se syrovátka.
  3. Pokud by nedošlo ke srážení, můžeme přidat lžičku citronové šťávy, která tomu pomůže.
  4. Na čistý hrnec nebo mísu položíme sítko a vyložíme jej plátnem nebo utěrkou.
  5. Na plátno přelijeme směs z hrnce, necháme odkapat syrovátku a hmotu v plátnu ještě vymačkáme, abychom se zbavili veškeré syrovátky.
  6. Do původního hrnce dáme máslo, přidáme sýrovou hmotu a jedlou sodu a směs za stálého míchání zahříváme.
  7. Sýr by se měl začít tavit. Pokud se dostatečně netaví, přidáme ještě malé množství jedlé sody.
  8. Hrnec s roztaveným sýrem odstavíme z plotny, přidáme do něj sůl, bylinky nebo koření podle našeho výběru a vše zamícháme.
  9. Domácí sýr z tvarohu formujeme buď v silikonových formičkách nebo, pokud použijeme pevnou nádobu, vložíme do ní potravinovou fólii, aby se nám později ztuhlý sýr dobře vytahoval z formy.
  10. Hmotu přendáme do formy a domácí sýr z varohu dáme ztuhnout do lednice, ideálně přes noc.
  11. Z uvedeného množství ingrediencí získáme asi 200 gramů domácího sýra.

Vyzkoušíte domácí sýr z tvarohu?

SERIÁL - Přečtěte si ostatní díly


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

AMALAKI sušené 200g FUDCO

Sušené plody ovoce amalaki, slazené Plod Amalaki je v ajurvédské medicíně…

Cena: 58 Kč  89 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Agrodružstvo Klas – živočišná a rostlinná výroba

Agrodružstvo Klas se sídlem v obci Křičeň se zabývá chovem skotu, prasat a produkcí mléka....

Řeznictví a uzenářství Piteľ Olšany

Rádi si pochutnáte na čerstvém masu a masných výrobcích či pochoutkách? Pokud kladete velký důraz na...

HEST Stanislava Kufnerová: výroba knedlíků, Jaroměř

Společnost HEST Stanislavy Kufnerové se specializuje na výrobu houskových a bramborových...

Bílovská zemědělská a.s. produkuje kvalitní pšenici i mléčný skot

Máte zájem o koupi většího množství kvalitní krmné pšenice? Nakupujete...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte