Inovativní gel Enterosgel®: podpora trávicí soustavy a lepší imunita
Inovativní gel Enterosgel je špičkovým produktem pro očistu těla. Pohlcuje...
23. 2. 2018
Pokud patříte mezi jogurto-milce, pak vaší pozornosti určitě neunikl řecký jogurt. Jak název napovídá, pochází z oblasti Balkánu a vyznačuje se vekou tučností a hustotou. Řekové ho nejraději podávají s medem a ořechy. V obchodě za malý kelímek zaplatíte až 20 korun, proto se dnes naučíme, jak si vyrobit domácí řecký jogurt snadno a rychle.
V našem mléčném seriálu už jsme se zabývali výrobou domácího másla, mascarpone, lučiny a taveného sýra. Naučili jsme se také, jak si vyrobit klasický bílý jogurt, recept si můžete osvěžit TADY. No a řeckým jogurtem na tradiční bílý jogurt navážeme. Postup pro výrobu je totiž téměř identický, až na jedno malé tajemství, které může za požadovanou hustotu a které vám dnes prozradíme.
Původní surovinou pro domácí řecký jogurt bylo ovčí mléko, dnes se ale jogurty běžně průmyslově vyrábějí i z mléka kravského. Tajemství oné hustoty a krémovosti je jednak v tučnosti použitého mléka, a také v cezení. Zatímco běžný jogurt se vyrábí tak, že se po naočkování mléka nechá jen 6 hodin uzrát a poté se konzumuje, řecký jogurt potřebuje ještě další úpravu. Po uzrání se jogurt ještě pasíruje (cedí) přes sítko a tím získává svou krémovou strukturu a požadovanou hustotu.
Pro výrobu domácího jogurtu si dejte skutečně záležet při výběru mléka. Zvolte mléko pasterizované, pokud byste měli k dispozici mléko přímo od kraviček, musíte ho doma nejprve pasterizovat. Mléko by mělo být co nejtučnější, chybu neuděláte, pokud dáte přednost mléku v bio kvalitě.
Ingredience
Jaký je postup?
Domácí řecký jogurt je výbornou snídaní.
Pokud nemáte teploměr, nevadí! Můžete si snadno vyrobit i domácí jogurt bez teploměru. Teplota 40 až 45 stupňů zhruba odpovídá teplotě těla. Jak tedy poznáte, že má mléko takovou teplotu? Pokud do něj ponoříte prst a nepoznáte, že jej máte v mléce. Podobně se měří i teplota mléka pro miminka.
Pokud chcete vést skutečně ekonomickou a šetrnou domácnost, máme pro vás tip, jak už nebudete muset nikdy jogurt kupovat v obchodě, ale vždy si sami vyrobíte jen domácí řecký jogurt. Poslední dvě až tři lžíce z domácího jogurtu nespotřebujte, ale schovejte si je. Poslouží vám jako základ pro domácí řecký jogurt. A to je celé kouzlo.
Domácí řecký jogurt se vyznačuje neobvyklou hustotou a krémovostí. Je smetanový, avšak trošku nakyslý a chutí nejvíce připomíná zakysanou smetanu. Můžete ho proto směle použít nejen ve sladké, ale i ve slané kuchyni. Máme pro vás několik tipů, jak lze řecký jogurt využít:
Přečteno: 3027x
MAHA NARAYANA olej 180 ml, Link Naturals Products Masážní olej dle ájurvédské…
Cena: 289 Kč 399 Kč
BIO kondicionér pro každodenní použití Zelený čaj a citrus Ta nejlepší BIO…
Cena: 179 Kč 249 Kč
BIO kondicionér pro objem - Kiss My Face Ta nejlepší BIO péče o vaše…
Cena: 179 Kč 249 Kč
šťáva z listů, zlepšuje zažívání a trávení, posiluje organismus a…
Cena: 420 Kč 574 Kč
další podobná témata
Inovativní gel Enterosgel®: podpora trávicí soustavy a lepší imunita
Inovativní gel Enterosgel je špičkovým produktem pro očistu těla. Pohlcuje...
Ing. Ondřej Král: Zdravé grilování se stolním grilem Cobb
Multifunkční stolní gril od firmy Cobb umí kromě grilování také péct, smažit, dusit i...
Petr Rubeš - Prodej brambor a jahod v Lysé nad Labem
V dnešní době je velmi populární nakupování surovin od domácích pěstitelů. Patří mezi ně i Petr...
Zemědělské družstvo Lipová je klasický zemědělský podnik s mnohaletou tradicí. V rámci svého působení a provozované...
MUDr. Petra Uríková: Lektorka tradiční čínské medicíny
Vystřídali jste již několik diet na zhubnutí, ale stále nepřichází očekávaný výsledek?...