Najdeme vám tu správnou firmu.

Volejte 720 952 910

Hlavička

Indický sýr panýr vás překvapí svou všestranností i jednoduchou přípravou

19. 2. 2019

Panýr (anglicky paneer) je indický sýr, který si velmi jednoduše můžete připravit doma. Nejvíce receptů na jeho využití pochází ze severní Indie, ukážeme vám ale, že má mnohem více využití než jen v receptech indické kuchyně. Výhodou tohoto sýru je, že se při tepelné úpravě nerozpustí jako jiné sýry, můžeme jej tak třeba grilovat a nezmění ani tvar. Sám o sobě nemá téměř paneer žádnou chuť, můžeme jej tedy jakkoliv ochutit. Vyzkoušet můžete jeho měkkou i tuhou variantu. 

Měkký indický sýr panýr do pomazánek

Měkká varianta sýru paneer připomíná tvaroh a obdobně se využívá i ve studené kuchyni na přípravu pomazánek. Své využití najde i při pečení v podobě slaných i sladkých náplní do těst. Na přípravu základního sýru paneer budeme potřebovat:

Ingredience

  • 2 litry čerstvého plnotučného mléka (minimálně 3,5 % tuku)
  • 1 citrón

Panýr – postup výroby

Základem pro indický sýr paneer je plnotučné mléko, čím tučnější, tím lépe. Na svaření mléka budeme potřebovat buď hrnec s tlustým dnem, nebo jiný hrnec, který vymažeme lehce máslem ghí, aby se nám mléko nepřipalovalo.

  1. Studené mléko nalijeme do hrnce a pomalu jej za stálého míchání přivedeme k varu.
  2. Do vroucího mléka přilijeme šťávu z citrónu a pozorujeme, jak se v něm začnou srážet bílé vločky.
  3. Asi po 2 minutách v hrnci zůstane vysrážený bílý sýr a tekutá nažloutlá syrovátka.
  4. Pokud nedojde k úplnému vysrážení, přidáme ještě malé množství citrónové šťávy.
  5. Na jiný hrnec položíme cedník, dáme do něj plátýnko a směs přes něj slijeme.
  6. Syrovátku nevylejeme, můžeme ji vypít nebo dále použít například na výrobu chleba.
  7. Pod studenou tekoucí vodou sýr krátce opláchneme, abychom ho zbavili kyselosti.
  8. Plátýnko pevně zabalíme a vymačkáme z něj co největší množství tekutiny.
  9. Vymačkaný indický sýr bude mít právě onu konzistenci tvarohu.

sýr paneerOddělená syrovátka a sýr panýr.

Tuhý indický sýr panýr do salátů a teplých jídel

Pokud chceme z měkkého panýru získat tuhý můžeme ho buď nechat zabalený v plátýnku v chladu několik hodin přes cedník odkapat nebo můžeme panýr v plátýnku zatížit a tím proces urychlit. Každopádně platí, že čím déle bude panýr odkapávat/bude zatížený, tím bude pevnější. Ze dvou litrů mléka vznikne asi 250 gramů tuhého sýru.

  • Tuhý panýr můžeme nakrájet na kostičky a přidat do oblíbeného zeleninového salátu, na teplo do grilované zeleniny nebo ho připravit se zeleninou na špejli formou špízů.
  • Mezi oblíbené recepty indické kuchyně, které používají panýr, patří Palak Paneer – špenátové kari se sýrem panýr, Paneer Makhani – indický sýr v rajčatové omáčce nebo Matar Paneer – indický sýr se zeleným hráškem a rajčaty. Panýr můžete také přidat do indického čočkového dhálu nebo k indickému květáku

Jak uchovat indický sýr panýr v domácích podmínkách

  • V mrazničce můžeme uchovat naporcovaný tuhý panýr až 3 měsíce.
  • V lednici vydrží tuhý paneer až 2 týdny.

Nakrájíme ho na plátky nebo kostky a dáme je do uzavíratelné nádoby naplněné vodou. Paneer musí být ve vodě zcela ponořený. Vodu v nádobě každý den vyměníme za čerstvou.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 72 Kč  87 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Řeznictví a uzenářství Piteľ Olšany

Rádi si pochutnáte na čerstvém masu a masných výrobcích či pochoutkách? Pokud kladete velký důraz na...

HEST Stanislava Kufnerová: výroba knedlíků, Jaroměř

Společnost HEST Stanislavy Kufnerové se specializuje na výrobu houskových a bramborových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Potraviny ANTON: prodejna potravin z maloobchodní sítě BALA, Nová Paka

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte