Domácí přepuštěné máslo neboli ghí - recept na snadnou domácí výrobu

img
02. 08. 2019 Přečteno: 5485x

Připravit si doma přepuštěné máslo neboli ghí je jednoduché a výhodné. Znovuobjevený poklad je nejen zdraví prospěšný, ale také vám dlouho vydrží a domácí přípravou ještě ušetříte peníze.

Domácí přepuštěné máslo – původ a výhody

I když by se zdálo, že ghí je trend moderní doby, jedná se o velmi starý recept původem z Indie. Tento postup používali i naši předkové především kvůli dlouhé trvanlivosti, což je jedna z hlavních výhod, které přepuštěné máslo má. Přepuštěním se z tuku odstraní bílkoviny a nečistoty a ghí tak nežlukne a dlouho vydrží. Připravte si pro domácí výrobu ghí domácí máslo

Čtěte také:

Domácí máslo jako hit posledních týdnů! Finančně se příliš nevyplatí, ale je chutnější než kupované

Další výhodou je, že lze přepuštěné máslo skvěle použít ke smažení, protože se až do 250 stupňů nepřepaluje jako některé jiné tuky. To je způsobeno absencí vody, o kterou během přepuštění máslo přijde.

Zdravotní výhody ghí podle indické ajurvédy:

  • přepuštěné máslo podporuje trávení a metabolismus
  • zvyšuje imunitu a obranyschopnost organismu
  • zlepšuje paměť
  • posiluje mozek, nervovou soustavu a ledviny
  • regeneruje pokožku

Údajně také ghí snižuje hladinu cholesterolu, i když jej také obsahuje. Nezanedbatelnou výhodou přepuštěného másla je, že jej na rozdíl od klasického másla může konzumovat většina osob s intolerancí laktózy, protože se laktóza stejně jako mléčná bílkovina z másla při přepuštění odstraní.

Domácí ghí – recept 

  1. Příprava domácího ghí je opravdu jednoduchá.
  2. Důležitá informace je, že by nemělo přijít do styku s plastem, to platí pro přípravu, cezení i uchování.
  3. Na přípravu tedy vybereme například nerezový hrnec.
  4. Do hrnce dáme kvalitní máslo – pozor na různé napodobeniny míchané s rostlinnými tuky!
  5. Máslo nejprve na střední teplotě rozpustíme, poté pokračujeme na slabo tak, aby jen pobublávalo/praskalo.
  6. Průběžně přepuštěné máslo promícháváme, aby se nepřipálilo.
  7. Pěnu, která se na povrchu vytváří, odebíráme lžící, dokud nám nezůstane v hrnci pouze žluté máslo, které nepění.
  8. Tento proces nám zabere asi 15-20 minut podle množství másla.
  9. Žluté máslo necháme lehce zchladnout a přelijeme přes čistou utěrku, kterou umístíme do sítka, do uzavíratelné nádoby.
  10. Hotové ghí necháme vychladnout a uchováme v uzavřené nádobě ve tmě a chladu.
  11. Přepuštěné máslo můžeme i zamrazit, ale svoji chuť si zachová asi jen 6 měsíců.

Domácí ghí – použití

  • Domácí přepuštěné máslo je nejvhodnější na tepelnou úpravu – především smažení. Smažit na něm můžete řízky, ryby i palačinky. Skvělé je také v malém množství do restované zeleniny.
  • Vyzkoušet můžete přepuštěné máslo také v receptech, ve kterých se běžně používá klasické máslo, například při pečení sušenek.
  • Mnozí ghí doporučují i například k namazání na chleba pro jeho jemnější chuť.

Při používání ghí nezapomeňte, že je to stále živočišný tuk a jako takový je zdrojem cholesterolu a nasycených mastných kyselin, proto i zde platí „všeho s mírou“. Nemělo by se tedy jednat o jediný tuk, který budete používat a doporučuje se ho prostřídat s rostlinnými tuky.



Napsat komentář: Domácí přepuštěné máslo neboli ghí - recept na snadnou domácí výrobu

RE: Domácí přepuštěné máslo neboli ghí - recept na snadnou domácí výrobu

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.