Najdeme vám tu správnou firmu.

Volejte 720 952 910

Hlavička

Domácí přepuštěné máslo neboli ghí - recept na snadnou domácí výrobu

2. 8. 2019

Připravit si doma přepuštěné máslo neboli ghí je jednoduché a výhodné. Znovuobjevený poklad je nejen zdraví prospěšný, ale také vám dlouho vydrží a domácí přípravou ještě ušetříte peníze.

Domácí přepuštěné máslo – původ a výhody

I když by se zdálo, že ghí je trend moderní doby, jedná se o velmi starý recept původem z Indie. Tento postup používali i naši předkové především kvůli dlouhé trvanlivosti, což je jedna z hlavních výhod, které přepuštěné máslo má. Přepuštěním se z tuku odstraní bílkoviny a nečistoty a ghí tak nežlukne a dlouho vydrží. Připravte si pro domácí výrobu ghí domácí máslo

Další výhodou je, že lze přepuštěné máslo skvěle použít ke smažení, protože se až do 250 stupňů nepřepaluje jako některé jiné tuky. To je způsobeno absencí vody, o kterou během přepuštění máslo přijde.

Zdravotní výhody ghí podle indické ajurvédy:

  • přepuštěné máslo podporuje trávení a metabolismus
  • zvyšuje imunitu a obranyschopnost organismu
  • zlepšuje paměť
  • posiluje mozek, nervovou soustavu a ledviny
  • regeneruje pokožku

Údajně také ghí snižuje hladinu cholesterolu, i když jej také obsahuje. Nezanedbatelnou výhodou přepuštěného másla je, že jej na rozdíl od klasického másla může konzumovat většina osob s intolerancí laktózy, protože se laktóza stejně jako mléčná bílkovina z másla při přepuštění odstraní.

Domácí ghí – recept 

  1. Příprava domácího ghí je opravdu jednoduchá.
  2. Důležitá informace je, že by nemělo přijít do styku s plastem, to platí pro přípravu, cezení i uchování.
  3. Na přípravu tedy vybereme například nerezový hrnec.
  4. Do hrnce dáme kvalitní máslo – pozor na různé napodobeniny míchané s rostlinnými tuky!
  5. Máslo nejprve na střední teplotě rozpustíme, poté pokračujeme na slabo tak, aby jen pobublávalo/praskalo.
  6. Průběžně přepuštěné máslo promícháváme, aby se nepřipálilo.
  7. Pěnu, která se na povrchu vytváří, odebíráme lžící, dokud nám nezůstane v hrnci pouze žluté máslo, které nepění.
  8. Tento proces nám zabere asi 15-20 minut podle množství másla.
  9. Žluté máslo necháme lehce zchladnout a přelijeme přes čistou utěrku, kterou umístíme do sítka, do uzavíratelné nádoby.
  10. Hotové ghí necháme vychladnout a uchováme v uzavřené nádobě ve tmě a chladu.
  11. Přepuštěné máslo můžeme i zamrazit, ale svoji chuť si zachová asi jen 6 měsíců.

Domácí ghí – použití

  • Domácí přepuštěné máslo je nejvhodnější na tepelnou úpravu – především smažení. Smažit na něm můžete řízky, ryby i palačinky. Skvělé je také v malém množství do restované zeleniny.
  • Vyzkoušet můžete přepuštěné máslo také v receptech, ve kterých se běžně používá klasické máslo, například při pečení sušenek.
  • Mnozí ghí doporučují i například k namazání na chleba pro jeho jemnější chuť.

Při používání ghí nezapomeňte, že je to stále živočišný tuk a jako takový je zdrojem cholesterolu a nasycených mastných kyselin, proto i zde platí „všeho s mírou“. Nemělo by se tedy jednat o jediný tuk, který budete používat a doporučuje se ho prostřídat s rostlinnými tuky.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 72 Kč  87 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Řeznictví a uzenářství Piteľ Olšany

Rádi si pochutnáte na čerstvém masu a masných výrobcích či pochoutkách? Pokud kladete velký důraz na...

HEST Stanislava Kufnerová: výroba knedlíků, Jaroměř

Společnost HEST Stanislavy Kufnerové se specializuje na výrobu houskových a bramborových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Potraviny ANTON: prodejna potravin z maloobchodní sítě BALA, Nová Paka

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte