Kanapky na Silvestra 5x jinak s přípravou do 20 minut

pomazánky na jednohubky na Silvestra5Kanapky na Silvestra. 

Silvestrovské oslavy tak, jak je známe, mají svůj původ až v 19. století. Dříve byl konec roku ve znamení návštěv kostelů, kde naši předci děkovali za vše dobré, co jim končící rok přinesl a prosili o stejně dobrý nový rok. Až na konci 19. století se začal konec roku slavit tak, jak ho známe dnes. Lidé se scházeli, bavili, popíjeli a také jedli. Na stolech se objevovalo drobné občerstvení, podobné dnešním chlebíčkům či jednohubkám. A to kanapky na Silvestra. 

Chlebíčky a kanapky najdeme dnes na většině silvestrovských oslav. Máte chuť na česnekovou, nebo rybičkovou pomazánku? Žádný problém, pravděpodobně ji na oslavu konce roku donese někdo z vašich přátel. Chystáte se i vy připravit jednohubky? Co kdybyste tentokrát zkusili překvapit něčím neobvyklým? Připravili jsme pro vás tipy na netradiční kanapky na Silvestra, kterými určitě ohromíte.

Kanapky na Silvestra 5x jinak

Uzeného lososa můžeme vídat stále častěji na našich stolech. Nejen, že skvěle chutná, ale zároveň je zdrojem bílkovin, vitamínu D, hořčíku a zároveň je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Proč ho tedy nenechat zazářit i na vaší silvestrovské oslavě?

Kanapky s lososem a avokádem

Ingredience

  • 100 g uzeného lososa

  • 2 zralá avokáda

  • domácí lučina

  • šťáva z půlky limetky

  • špetka soli a bílý pepř

  • kopr

  • okurek
  • bagetka

  • olivový olej

Kanapky s lososem a avokádem

  1. Jedno celé avokádo rozmixujeme, popřípadě rozmačkáme vidličkou a přidáme šťávu z limetky.
  2. Druhé avokádo nakrájíme na tenké plátkya zakápneme zbytkem limetky.
  3. K rozmačkanému avokádu přidáme lučinu, osolíme, opepříme a dokonale promícháme.
  4. Předehřejeme si troubu, připravíme plech vyložený pečícím papírem, na něj poklademe bagetku nakrájenou na plátky, lehce zakápneme olivovým olejem, dáme do trouby a necháme chvilku rozpéct.
  5. Lehce rozpečenou bagetku namažene avokádovou pomazánkou, poklademe na ni plátky avokáda, nahoru dáme lososa a dozdobíme kouskem okurky a koprem.

pomazánky na jednohubky na Silvestra4Kanapky s lososem a avokádem. 

Sýrovo-ořechové jednohubky

Ingredience

  • celozrnný toustový chléb

  • tvrdý sýr

  • vlašské ořechy

  • hroznové víno

  • lučina

  • máslo

  • špetka soli a bílý pepř

  • petržel

Sýrovo-ořechové jednohubky - příprava

  1. Smícháme lučinu se solí, pepřem a nadrobno nasekanou petrželkou.
  2. Chléb nakrájíme na čtvrtky a namažeme máslem.
  3. Chléb poté namažeme připravenou pomazánkou, přidáme kousek sýru a ozdobíme kuličkou hroznového vína a půlkou vlašského ořechu.  

pomazánky na jednohubky na Silvestra1Domácí lučina na kanapky.

Kanapky v podobě lososových rolek

Ingredience

  • 1 tortilla

  • 100 g uzeného lososa

  • 80 g žervé

  • hrst polníčku

  • kopr
  • šťáva z jednoho citronu

  • špetka soli a pepř

Kanapky v podobě lososových rolek - příprava

  1. Žervé smícháme s citronovou šťávou a dle chuti osolíme a opepříme.
  2. Připravíme si tortillu, kterou celou potřeme již dochuceným žervé.
  3. Do středu tortilly vložíme lososa, navrch polníček nebo kopr. 
  4. Tortillu zamotáme do rolky, kterou upevníme párátkem.

pomazánky na jednohubky na Silvestra3Malé tortilly s lososem a koprem.  

Vyzkoušejte také další pomazánky na jednohubky.  

Kanapky s lososem a kaviárem

Ingredience

  • 4 vejce natvrdo

  • 4 cherry rajčátka

  • 1 balení uzeného lososa

  • 1 balení kaviáru

  • tmavý toastový chléb

  • nasekaná pažitka

  • kopr

  • máslo

Kanapky s lososem a kaviárem - příprava

  1. Vejce nakrájímena tenká kolečka, cherry rajčátka nakrájíme na tenké plátky, chléb zbavíme kůrky a nakrájíme na čtvrtky.
  2. Chléb namažeme mírně povoleným máslem a na jednotlivé kousky přidáme kousek rajčete, vajíčka a lososa.
  3. Ozdobíme kopečkem kaviáru, pažitkou a koprem.

Švestkové kanapky s kozím sýrem

Ingredience

  • 30 ks vypeckovaných sušených švestek

  • 15 plátků kvalitní sušené šunky

  • 200 g kozího sýra

  • olivový olej

Švestkové kanapky s kozím sýrem - příprava

  1. Švestky necháme změknout, a to tak, že je vložíme do misky s vodou.
  2. Po změknutí je vyndáme z vody, necháme okapat a naplníme kouskem kozího sýru.
  3. Takto naplněné švestky zabalíme do poloviny plátku šunky a propíchneme párátkem.
  4. Předtím, než budete podávat, opečte zprudka na pánvi na kapce olivového oleje.

Jaké jednohubky na Silvestra si letos připravíte?


Stáhnout v PDF
array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte