Vyzkoušejte moderní kanapky - ideální pohoštění na silvestrovskou párty!

canapes1Kanapky, známé také jako jednohubky nebo chuťovky, jsou oblíbeným a praktickým malým občerstvením při různých oslavách, narozeninových párty, pracovních večírcích a samozřejmě ideální variantou pohoštění na blížící se silvestrovské oslavy. Variací a možností příprav těchto malých pochoutek je v podstatě neomezeně mnoho. Chlebíčkům odzvonilo, letos jsou in právě kanapky!

Základem takovéto jednohubky neboli kanapky může být pečivo, případně krekry, nebo i plátek ředkvičky, okurky a podobně, variant oblohy je rovněž nepřeberné množství. Některé kanapky se obejdou bez pečiva úplně, mohou mít formu třebas malé rolky. Velikost kanapek odpovídá jednomu malému soustu.

Kanapky skvěle doplní alkoholické i nealkoholické nápoje a skvěle naladí chuťové buňky Vašich hostů. Variant kanapek existuje nepřeberné množství a inspiraci můžete hledat v různých zemích napříč světem, např. ve španělských „tapas".

Několik tipů na moderní kanapky na úvod

  • Tradiční veku nebo rohlíky nahrazujte celozrnnými bagetami, tmavým toustovým chlebem nebo krekry.
  • Moderní kanapky nemají příliš zatěžovat žaludek, ale naladit chutě, podle toho volte i ingredience (méně tuků, chemie a „špatných" cukrů)
  • Použité ingredience by se měly vzájemně chuťově doplňovat a podporovat, ne „zabíjet".
  • Připravené kanapky vždy dozdobte, třeba kouskem zeleniny, bylinkami,... Používejte ozdobné doplňky a párátka, kreativita je v tomto případě žádaná, ne-li přímo nutná.
  • Jíme i očima, a tak nepodceňte celkový vzhled občerstvení, s aranžováním i prostíráním si dejte záležet.

Kanapky - recepty pro inspiraci

Sýrovo-ořechové kanapky

Ingredience

  • celozrnný toustový chléb
  • máslo
  • tvrdý sýr
  • Lučina
  • bílý pepř, sůl
  • vlašské ořechy
  • hroznové víno
  • kudrnka

Sýrovo-ořechové kanapky – postup přípravy

Z toustového chleba vykrojíme jednohubku vykrajovátkem na cukroví, namažeme máslem a poklademe vykrojeným plátkem sýra. Lučinu smícháme se solí, bílým pepřem a trochou nadrobno nasekané kudrnky a naneseme krém pomocí cukrářského sáčku. Na závěr tuto jednohubku ozdobíme hroznovým vínem, vlašským ořechem a kudrnkou.

Kanapky s bylinkovým pestem

Ingredience

  • celozrnný toastový chléb
  • svazek máty
  • svazek bazalky
  • svazek sladkolisté petrželky
  • sůl
  • citron
  • lžíce olivového oleje
  • okurek
  • cherry rajčátka
  • černé olivy

Kanapky s bylinkovým pestem – postup přípravy

Bylinky omyjte, zbavte stonků a natrhejte do mísy. Přidejte sůl, šťávu z půlky citronu, olej a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Toastové chleby si nakrájejte na šestinky (trojhránky) a lžičkou bylinkového pesta poklaďte každou kanapku. Kouskem očištěné okurky dozdobte, také půlkou cherry rajčátka a kolečkem olivy.

Kanapky s brusinkami a kozím sýrem

Ingredience

  • křupavé bagetky
  • čerstvý kozí sýr
  • zavařené brusinky
  • vlašské ořechy

Kanapky s brusinkami a kozím sýrem – postup přípravy

Bagetky si nakrájejte na kolečka, rozprostřete si je po plechu a na každý kousek položte trochu kozího sýra. Je možné bagetky potřít i kouskem másla, tenkou vrstvou. Plech vložte do trouby, rozpálené na 180°C a sýr na kanapkách nechejte chvíli mírně rozpéct. Tento základ vyndejte z trouby a na každou kanapku doplňte pár brusinek, půl jádra vlašského ořechu a kanapky jsou připraveny k podávání. Kanapky nepřipravujte dopředu, aby bageta neztvrdla.

Kanapky "berušky"

Ingredience

  • slané sušenky – krekry
  • vypeckované černé olivy
  • cherry rajčátka
  • pažitka
  • listy salátu
  • light majonéza

Ingredience na přípravu pěny

  • 100 g šunky
  • 100 g másla
  • 50 g šlehačky
  • sůl

Berušky – postup přípravy

Pěnu si připravíme tak, že změklé máslo našleháme na jemno s nakrájenou šunkou, osolíme a opět ušleháme. Ušlehanou šlehačku zlehka vmícháme do připravené hmoty. Vzniklou pěnu necháme v ledničce odležet. Slané sušenky namažeme touto pěnou a ozdobíme kouskem salátu. Navrch položíme půlky mírně nakrojených cherry rajčátek a čtvrtky oliv. Pomocí špejle a majonézy vytvoříme beruškám oči a tečky, pažitku pak zapíchneme do kanapky tak, aby tvořila tykadla a kanapky – berušky máme hotové.

Kanapky z uzeného lososa

Ingredience

  • plátky uzeného lososa
  • ředkvičky nakrájené na silnější kolečka
  • trocha sekaného kopru
  • Lučina
  • zakysaná smetana

Kanapky z uzeného lososa – postup přípravy

Lososa nejprve nakrájejte na malé kousíčky. Zakysanou smetanu v misce smíchejte s Lučinou (na 1 Lučinu asi 2 lžíce smetany) a nasekaným koprem. Na každé kolečko ředkvičky položte kousek uzeného lososa a ozdobte kopečkem koprové směsi za pomoci cukrářského sáčku.

Kanapky s avokádem

Ingredience

  • salátová okurka
  • 100 g nakládané červené řepy bez šťávy
  • 1 ks zralého avokáda
  • sůl
  • mletý barevný pepř
  • petrželka
  • 1 ks nakládané kapie

Kanapky s avokádem – postup přípravy

Červenou řepu a oloupané, nakrájené avokádo rozmixujte. Opepřete a osolte dle Vaší chuti. Následně nakrájejte okurku na silnější plátky. Na každý plátek okurky dejte malou lžičku rozmixované směsi a dozdobte petrželkou a kouskem kapie.

Kanapky z mozzarelly

Ingredience

  • 250 g mozzarelly
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • čerstvý rozmarýn na ozdobu

Ingredience na marinádu

  • 80 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce nasekané ploché petrželky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky italského koření
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Kanapky z mozzarelly – postup přípravy

Veškeré suroviny pro přípravu marinády promíchejte. Na stejně velké kousky nakrájejte sýr a vše dejte do dobře uzavíratelné nádoby. Přelijte marinádou, promíchejte, nádobu uzavřete a nechejte po dobu 24 hodin marinovat. Na kostku sýra pak položte kousek dobře okapaného rajčete, ozdobte kouskem rozmarýnu a zapíchněte ozdobné párátko.

Kanapky se sušenými rajčaty

Ingredience

  • tmavá bageta
  • parmazán
  • rukola nebo listový salát
  • sušená rajčata v oleji

Kanapky se sušenými rajčaty – postup přípravy

Sušená rajčata naložená v oleji nechte nejprve okapat. Poté je podélně rozkrojte na plátky a připravte tmavou bagetu. Bagetu si nakrájejte na půlcentimetrová kolečka a mírně zakápněte olejem z rajčat. Na vrch dejte kousek rukoly a plátek sušeného rajčete. Dle chuti dozdobte hoblinami z parmazánu.

Ovocné jednohubky

Ingredience

  • hroznové víno
  • jahody
  • kiwi
  • ozdobná napichovátka
  • rozpuštěná čokoláda

Ovocné jednohubky – postup přípravy

Veškeré ovoce důkladně opereme. Na napichovátka napícháme jahody, hrozny a nakrájené kiwi. K takto připraveným ovocným jednohubkám servírujeme rozpuštěnou horkou čokoládu, do které se připravené jednohubky namáčejí.

Kiwi kanapky

Ingredience

  • 5 ks kiwi
  • 250 g mozzarelly
  • 20 lístků baby špenátu
  • čerstvě mletý pepř
  • 20 lžiček jadérek granátového jablka

Kiwi kanapky – postup přípravy

Kiwi oloupejte a nakrájejte na 4 plátky. Mozzarellu nakrájejte na dvacet proužků. Na každý plátek kiwi položte mozzarellu a na sýr dejte lžičku jadérek granátového jablka. Posypte jemně pepřem a ozdobte lístkem baby špenátu.

canapes

Recepty na další silvestrovské občerstvení

Rychlé pečivo z listového těsta

K přípravě budete potřebovat jen v obchodě koupené listové těsto, vejce, koření a případně kousky oříšků, sýra na dozdobení. Těsto rozválejte si jej na placku silnou cca půl centimetru. Z této placky pak vykrajujte malé tvary vykrajovátky na cukroví – stromečky, hvězdy, srdíčka, čtverce nebo jednoduché tyčinky. Takto vykrájené a připravené tvary potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte dle fantazie například kmínem, pizza kořením, hrubozrnnou solí, sezamovými semínky, kousky oříšků, strouhaným sýrem apod. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Domácí slané mandle

Mandle vložte do vroucí vody a po vytažení je oloupejte a osušíte. Poté je vložíte do oleje – na 100 gramů mandlí dvě lžíce oleje a nechejte tak asi 30 minut. Dobře okapané mandle dejte na pánvičku nebo pekáč a opražte dorůžova. Hotové ještě promíchejte se solí a můžete podávat.

Cukrové pražené mandle se skořicí

Nejprve míchejte na plotně 250 g cukru s 1/8 litru vody až k zežloutnutí. Přisypte čtvrt kila neloupaných mandlí, přisypte trochu skořice a míchejte do doby, než se cukr nabalí na mandle. Nakonec přidejte ještě 20 g převařeného másla, zamíchejte a vsypte do jiné nádoby. Tu na chvíli přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.

Cibulový koláč – Quiche

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • 350 – 450 g strouhaného sýra
  • 250 g slaniny, na kostičky nakrájené
  • 500 - 750 g nahrubo nasekané cibule
  • 2 vejce
  • 1 kysaná smetana
  • sůl, pepř, mletý kmín

Cibulový koláč – postup přípravy

Listové těsto si rozválejte na obdélník, který položíte na plech. Na pánvi rozškvařte slaninu, přidejte cibuli a smažte do mírně zlatova. Směs dosolte, opepřete a okmínujte dle Vaší chuti a nechte vychladnout. Dvě vejce a zakysanou smetanu promíchejte se slaninovo-cibulovou směsí a potom ji na plát těsta směs rozetřete. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200-220°C. Když začne těsto zlátnout, posypte strouhaným sýrem a nechejte dopéct.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 32496x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.