Silvestrovské pohoštění za hodinu! Rychlé, jednoduché a přitom delikatesní

silvestrovské_pohoštěníSilvestrovské pohoštění připravíte ta hodinku.

Vánoční svátky jsou plné shonu, návštěv, výletů, jídla i pití. Dlouhý týden vánočních oslav završuje Silvestr. Pokud máte letos na starosti silvestrovské pohoštění, ale nechcete v kuchyni trávit dlouhé hodiny, jistě využijete naše tipy na rychlé občerstvení pro návštěvu. Příprava celého menu vám nezabere více než hodinku. Při pohledu na voňavou bruschettu s rajčaty nebo nadýchanou pomazánku z avokáda a lučiny by přitom rozhodně nikdo nepoznal, že jste přípravám věnovali tak krátký čas!

Silvestrovské pohoštění si předem promyslete

Než s přípravou silvestrovského menu začnete, zkuste zjistit, jaké chutě vaši hosté mají a promyslete si, jak silvestrovské pohoštění skloubit s alkoholem. Milovníci piva ocení mastné slaninové jednohubky, lehčí jednohubky k vínu vašim hostům zachutnají, ať už je budou konzumovat k vínům bílým či červeným. Bruschetta s rajčaty, plněné žampiony nebo pomazánka z avokáda a lučiny určitě přijdou vhod všem, kteří mají dost svátečního nacpávání. Z naší nabídky receptů si určitě vyberete a celé silvestrovské pohoštění stihnete nachystat do hodinky.

Jednohubky k vínu 4x jinak

Plná chuť vína se nejlépe rozvine, když každý lok proložíte soustem slané pochutiny. Obměňte tradiční silvestrovské pohoštění a nabídněte svým hostům originální jednohubky k vínu. Vyberte si z naší nabídky, které jednohubky připravíte. Klidně vyrobte všechny a máte zaručeno, že si každý host vybere to, co mu chutná. Určitě jednohubky k vínu připravte v dostatečném množství – při popíjení dobrého vína mizí opravdu rychle.

Kanapky se sušenými rajčaty

  • Tmavá bageta
  • Niva
  • Rukola
  • Sušená rajčata v oleji

Sušená rajčata nejprve nechte okapat a pokud jsou naložená v celku, rozkrojte je podélně na plátky. Bagetu nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, lehce zakápněte olejem z rajčat. Na plátek bagety natrhejte trochu rukoly, na ni položte plátek rajčete a ozdobte hoblinami nivy.

Jednohubky s prosciuttem a sušenými švestkami

  • Bageta nebo ciabatta
  • Prosciutto nebo jiná sušená šunka
  • Olivový olej
  • Sušené švestky
  • Rukola

Pečivo nakrájejte na plátky, které lehce potřete olivovým olejem. Na ciabattu hezky naaranžujte prosciutto a ozdobte lístky rukoly a sušenou švestkou, kterou k jednohubce můžete připíchnout párátkem, aby lépe držela.

Zapečené kanapky s brusinkami

  • Bageta
  • Hermelín nebo jiný sýr hermelínového typu
  • Kompotované brusinky nebo brusinkový džem
  • Piniové oříšky

Bagetu nakrájejte na plátky, pokryjte plátky hermelínu a dejte zapéct do předehřáté trouby na 5 minut při 200 °C. Mezitím piniové oříšky nakrájejte na kousky. Zapečenou bagetu pak jen přelijte brusinkami, posypejte oříšky a podávejte.

Okurkové jednohubky s lososem

  • 100 g uzeného lososa
  • Citrón
  • 180 g zakysané smetany
  • Salátová okurka

Nakrájejte uzeného lososa na kousky, smíchejte ho se zakysanou smetanou a dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Okurky nakrájejte šikmo na asi centimetrové plátky, na které dejte připravenou pomazánku. Ozdobte kouskem citrónu a kouskem petrželky nebo rukoly.

Originální slaninové jednohubky k vínu i pivu

Jednohubky – to není vždy jen pečivo s pomazánkou a kouskem masa či sýra. Vyzkoušejte lahodnou kombinaci slaniny zapečené se sušeným ovocem. Slaninové jednohubky k vínu či pivu sice nejsou nejdietnější, zato ale přináší přímo explozi chutí.

Švestky pečené ve slanině

  • 15 až 20 plátků slaniny
  • 7 až 10 plátků slaniny

Sušené švestky zalijte horkou vodou a nechte asi 15 minut máčet. Slaninu nakrájejte na plátky a omotejte švestky, vše zajistěte párátky. Připravené jednohubky pečte asi 10 minut v nahřáté troubě nebo opékejte na pánvi, dokud slanina není křupavá.

Datle s mandlí ve slanině

  • 15 až 20 mandlí
  • 15 až 20 datlí
  • 7 plátků slaniny

Vypeckované datle naplňte mandlemi, omotejte plátkem slaniny a zajistěte párátkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 až 20 minut, dokud slanina nebude křupavá.

Silvestrovské pohoštění i pro vegetariány

Pomazánka z avokáda a lučiny

Pomazánka z avokáda a lučiny patří k lehkým jídlům, jak na přípravu, tak na snadné trávení. Po vánočních svátcích plných jídla ji vaši hosté určitě ocení. Navíc pomazánka z avokáda a lučiny krásně vaše silvestrovské pohoštění prozáří svou barvou.

  • 200 g lučiny
  • 1 zralé avokádo
  • ½ červené cibule
  • Šťáva z půlky limetky

Avokádo rozpulte a vydlabejte z něj dužinu. Rozmačkejte ji vidličkou a smíchejte s lučinou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a limetkovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem, milovníci pálivých jídel mohou přidat kousky chilli papriček. Pomazánka z avokáda a lučiny skvěle chutná jako dip k nachos nebo bramborovým lupínkům, můžete ji ale také natřít na plátky bagety a ozdobit kouskem rajčete.

Bruschetta s rajčaty

Podobně jako pomazánka z avokáda a lučiny, ani bruschetta s rajčaty váš trávící systém příliš nezatíží. Vyvážená chuť rajčatového concassé osloví všechny – od vegetariánů až po milovníky masa – a proto s tímto silvestrovským pokrmem rozhodně nešlápnete vedle.

  • 4 velká rajčata
  • 1 bageta
  • Čerstvá bazalka
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Olivy
  • Olivový olej

Rajčata nakrájejte na drobné kousky, stejně jako cibuli. Vše smíchejte dohromady i s nasekanou bazalkou. Přidejte utřený česnek, dochuťte solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte a zakápněte olivovým olejem. Bagetu nakrájejte na silnější plátky a lehce ze všech stran osmahněte na malém množství rozpáleného olivového oleje. Na ještě teplé bagetky navrstvěte rajčatovou směs, ozdobte olivami a podávejte.

Zapečené žampiony

Tabuli plnou masa, sýrů a pomazánek skvěle doplní a ozvláštní zapečené žampiony. Skvěle chutnají teplé i studené a jejich příprava není náročná a suroviny a zabere vám jen chviličku.

  • 20 menších žampionů
  • 250 g lučiny
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 2 stroužky česneku
  • 25 g strouhaného parmazánu
  • Olivový olej

Lučinu smíchejte s pestem a prolisovaným česnekem. Žampiony očistěte a odřežte jim nožky. Kloboučky žampionů naplňte směsí, vložte do zapékací mísy vymazané olejem, posypte je nastrouhaným parmazánem, pokapejte olejem a zapékejte na 180 °C, dokud nezačnou žampiony zlátnout. Zapékané žampiony servírujte ozdobené kouskem petrželky.

Domácí křupavé chipsy

Chipsy a brambůrky neodmyslitelně patří k oslavám. Chutnají dětem i dospělým, a i když nejsou zrovna zdravé, jako slanou tečku na závěr roku si je dopřát můžete. Smažit můžete nejen brambory, ale i další kořenovou zeleninu, třeba celer, červenou řepu, petržel nebo mrkev. Uvidíte, že pravé domácí chipsy se těm kupovaným nemohou vyrovnat.

  • 400 g brambor (řepy, celeru, mrkve, petržele)
  • 400 ml oleje
  • Mořská sůl

Brambory nakrájejte na plátky silné maximálně 2 mm, případně je naškrábejte škrabkou na brambory. V malém hrnci rozžhavte olej. Zkuste nejprve usmažit jeden zkušební lupínek a jakmile bude zlatavý, vyndejte ho a do hrnce vložte několik dalších bramborových plátků. Průběžně je během smažení otáčejte. Mezitím, co budete smažit další várku lupínků, nechejte hotové brambůrky chvíli okapat v kovovém sítku vyloženém papírovým ubrouskem a hojně je posolte mořskou solí.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1049x

array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte