Silvestr bez jednohubek jako by nebyl. Víme, jak připravit to nejlepší občerstvení!

Silvestr bez jednohubek jako by nebyl. Víme, jak připravit to nejlepší občerstvení!

Silvestr je potřeba řádně oslavit, a to nejen alkoholem, ale i jídlem. Kdo by si dokázal představit oslavy příchodu nového roku bez jednohubek? U nás pravděpodobně nikdo. Jedná se o jednoduchý a chutný pokrm, se kterým si však můžete vyhrát.

Čtěte také:

Kanapky na Silvestra 5x jinak s přípravou do 20 minut

Zkuste letos popustit uzdu své fantazie a místo obyčejných česnekových jednohubek připravit na občerstvení i něco originálnějšího, co nadchne každého milovníka dobrého jídla. Tak jdeme na to, ať se můžete olizovat až za ušima.

Kde se vzaly jednohubky?

Skvělé označení pro pokrm, který je tak akorát velký, že se nám vleze najednou do úst. Dělá se z malých kousků chleba, baget, rohlíků, ale i vek. Existuje celá řada receptů na tyto malé chuťovky, které jsou nejen u nás tak oblíbené. Nejčastěji je jednohubka namazaná pomazánkou a nechybí různé druhy salámů, sýrů, ovoce i zeleniny.

Často se podávají se zapíchnutými párátky, aby se snadno nabíraly a dávaly do úst. Poprvé se objevily již ve středověku, nejvíce se rozšířily po 2. světové válce za časů početných banketů a koktejlů.

Silvestr vyžaduje dokonalé občerstvení

Na oslavu příchodu nového roku je potřeba se dobře připravit. Především hospodyňky se ohání v kuchyni a předhání v tom, kdo nachystá lepší chlebíčky nebo jednohubky. Pokud nechcete dlouze vyvařovat anebo nechcete mít hluboko do kapsy, pak je příprava jednohubek ideální volbou.

Neomezujte se však jen na známou klasiku jako jsou česnekové pomazánky, vlašský a pařížský salát nebo sýrové pomazánky. Zkuste si letos vyhrát a připravit občerstvení trochu jinak. Každý recept vám zabere pár minut a hosté se o vámi připravené dobroty jen poperou.

Jednohubky na deset různých způsobů

Máme pro vás několik skvělých tipů, díky kterým budete hvězdou jakéhokoliv silvestrovského večírku. Okouzlit můžete hosty třeba avokádovými, lososovými nebo netradičními jednohubkami v podobě masových kuliček. A nebojte, naše recepty jsou zdravé a některé dokonce i skvělé pro vegany a vegetariány.

1.      Jednohubky s avokádem

avokadova-pomazanka silv

Ingredience

  • 400 g lučiny
  • 1 avokádo
  • citrónová šťáva
  • sůl a pepř
  • plátky šunky (ideálně prosciutto)

Lučinu dáme do misky a pořádně rozmačkáme anebo vyšleháme. Avokádo oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme lžičku citronové šťávy, osolíme a opepříme. Přimícháme k lučině. Hotovou pomazánku natřeme na plátky bagety a na každou jednohubku položíme plátek šunky, nejlépe prosciutto. Můžeme také dozdobit baby špenátem nebo rukolou.

Tip! Pokud na jednohubku nedáte šunku, máte skvělou variantu i pro vegany a vegetariány.

2.      Občerstvení se sušenými rajčaty a parmskou šunkou

sušená rajčata

Ingredience

  • sušená rajčata
  • čerstvá rajčata
  • rukola
  • balsamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • parmezán
  • stroužek česneku
  • parmská šunka

Čerstvá rajčata nakrájíme najemno. Rukolu opláchneme a osušíme. Rajčata dáme do misky, promícháme se solí a pepřem, přidáme balsamikový ocet a olivový olej. Nastrouháme parmezán a dáme na chvíli do chladu.

Poté nakrájíme bagetu na plátky, opečeme a potřeme česnekem. Namažeme rajčatovou směsí a navrch položíme plátek parmské šunky a kousek sušeného rajčete.

3. Hermelínové jednohubky s brusinkami

Ingredience

  • tmavý toustový chléb
  • hermelín
  • zavařené brusinky
  • chilli paprička
  • rukola
  • smetana

Každý plátek toustového chleba rozkrájíme na 4 stejné čtverce a zlehka je opečeme na pánvi z obou stran. Do misky dáme brusinky, smetanu, chilli papričku a rozmixujeme do hladka. Každý čtvereček toustového chleba potřeme připravenou pomazánkou, ozdobíme rukolou a kostkou hermelínu.

Tip! Místo toastového chleba můžeme nakrájet na podélné plátky salátovou okurku.

4. Lososová pochoutka jednou do pusy

Ingredience

Lososa nejprve nakrájíme na kostky. Mírně je osolíme a ze všech stran obalíme v sezamu. Zprudka lososa opečeme ze všech stran. Uvnitř musí totiž zůstat losos krásně růžový a šťavnatý. Kostky lososu ozdobíme nahoře trochou majonézy. Okurku očistíme a nakrájíme na malinkaté kostečky. Kostečky smícháme s nadrobno nakrájenými chilli papričkami. Chilli s okurkami položíme na vrchol majonézy. Celou kostku lososa dáme na malé plátky rozmarýnového krekru nebo rýžového chleba.

5. Občerstvení s uzeným masem

Ingredience

  • 1 jablko
  • křen
  • 200 g kvalitního uzeného masa
  • pažitka

Nastrouháme jablko a křen a dobře promícháme. Nakrájíme bagetu a potřeme ji připravenou směsí. Navrch dáme kousek uzeného masa a dozdobíme pažitkou.

6. Masové kuličky

masove-kulicky-z-mleteho-masa

Ingredience

  • stroužek česneku
  • slanina
  • cibule
  • lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 500 g mletého hovězího masa
  • pepř a sůl
  • 1 vejce
  • jablko
  • celer
  • mrkev
  • citrónová šťáva
  • med

Cibuli a slaninu nakrájíme najemno. Stroužek česneku prolisujeme. Na pánvi pak cibuli i slaninu orestujeme. V misce promícháme mletá masa, osolíme, opepříme, přidáme vajíčko, česnek a dobře promícháme. Dáme do lednice a necháme alespoň ¾ hodiny.

Jablko, celer a mrkve oloupeme a nastrouháme. Přidáme citronovou šťávu a dosladíme medem. To promícháme s orestovanou slaninou a cibulí.

Z lednice vytáhneme masovou směs a vytvarujeme malé kuličky. Opečeme je v oleji na pánvi. Hotové kuličky poté ozdobíme připravenou směsí a podáváme.

7. Sušené švestky ve slanině

sušené svestky

Ingredience

Švestky dáme do misky a polijeme jednou decí portského vína. Necháme asi 20 minut odležet. Do každé švestky poté vmáčkneme doprostřed oříšek a obalíme plátkem slaniny. Propíchneme párátkem a na sucho opečeme zprudka na pánvi.

8. Nivové kuličky

Ingredience

  • 200 g sýru Niva
  • 100 g másla
  • hroznové víno
  • pažitka
  • 50 g taveného sýra

Plíšňový sýr nastrouháme a necháme změknout máslo. Hrozny omyjeme a osušíme. Pažitku najemno nakrájíme. Změklé máslo poté s trochou soli ušleháme do pěny. Přidáme k tomu tavený sýr a nastrouhanou Nivu. Vše pořádně promícháme. Vezmeme hroznové víno a obalíme ho do sýrové pomazánky. Vše obalíme v najemno nakrájené pažitce. Kuličky necháme v lednici odležet.

Tip! Nivové kuličky můžete lehce posypat mletou červenou paprikou.

9. Jednohubka s mozzarellou bez pečiva

Jednohubka však může být také bez pečiva. Stačí nakrájet na plátky okurek. Na párátko napíchneme mozzarelovou kuličku, kterou si před tím obalíme v najemno nakrájené pažitce. A takových variací můžete udělat hned několik, ve fantazii se totiž meze nekladou.

10. Jednohubky mohou být i sladké

Chuťovky nemusí být jen slané, ale můžete si připravit také sladké varianty. Velice oblíbené jsou ty banánové. Jsou skutečně snadné na přípravu a pomáhat vám mohou i děti. Hlavně i nich je tato pochoutka top.

Ingredience

  • 1 banán
  • čokoláda na vaření
  • piškoty
  • ztužený tuk

Čokoládu na vaření si rozehřejeme ve vodní lázni společně se ztuženým tukem. Oloupeme banán a nakrájíme ho na stejně tlusté plátky. Mezi dva piškoty vložíme jeden plátek banánu a propíchneme párátkem. Poté namáčíme v čokoládové lázni a dáme ztuhnout do lednice.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 04. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.