Kanapky na Silvestra 5x jinak s přípravou do 20 minut

Kanapky na Silvestra 5x jinak s přípravou do 20 minut

Silvestrovské oslavy tak, jak je známe, mají svůj původ až v 19. století. Dříve byl konec roku ve znamení návštěv kostelů, kde naši předci děkovali za vše dobré, co jim končící rok přinesl a prosili o stejně dobrý nový rok. Až na konci 19. století se začal konec roku slavit tak, jak ho známe dnes. Lidé se scházeli, bavili, popíjeli a také jedli. Na stolech se objevovalo drobné občerstvení, podobné dnešním chlebíčkům či jednohubkám. A to kanapky na Silvestra. 

Čtěte také:

Vyzkoušejte moderní kanapky - ideální pohoštění na silvestrovskou párty!

Chlebíčky a kanapky najdeme dnes na většině silvestrovských oslav. Máte chuť na česnekovou, nebo rybičkovou pomazánku? Žádný problém, pravděpodobně ji na oslavu konce roku donese někdo z vašich přátel. Chystáte se i vy připravit jednohubky? Co kdybyste tentokrát zkusili překvapit něčím neobvyklým? Připravili jsme pro vás tipy na netradiční kanapky na Silvestra, kterými určitě ohromíte.

Kanapky na Silvestra 5x jinak

Uzeného lososa můžeme vídat stále častěji na našich stolech. Nejen, že skvěle chutná, ale zároveň je zdrojem bílkovin, vitamínu D, hořčíku a zároveň je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Proč ho tedy nenechat zazářit i na vaší silvestrovské oslavě?

Kanapky s lososem a avokádem

Ingredience

  • 100 g uzeného lososa

  • 2 zralá avokáda

  • domácí lučina

  • šťáva z půlky limetky

  • špetka soli a bílý pepř

  • kopr

  • okurek
  • bagetka

  • olivový olej

Kanapky s lososem a avokádem

  1. Jedno celé avokádo rozmixujeme, popřípadě rozmačkáme vidličkou a přidáme šťávu z limetky.
  2. Druhé avokádo nakrájíme na tenké plátkya zakápneme zbytkem limetky.
  3. K rozmačkanému avokádu přidáme lučinu, osolíme, opepříme a dokonale promícháme.
  4. Předehřejeme si troubu, připravíme plech vyložený pečícím papírem, na něj poklademe bagetku nakrájenou na plátky, lehce zakápneme olivovým olejem, dáme do trouby a necháme chvilku rozpéct.
  5. Lehce rozpečenou bagetku namažene avokádovou pomazánkou, poklademe na ni plátky avokáda, nahoru dáme lososa a dozdobíme kouskem okurky a koprem.

pomazánky na jednohubky na Silvestra4 

Sýrovo-ořechové jednohubky

Ingredience

  • celozrnný toustový chléb

  • tvrdý sýr

  • vlašské ořechy

  • hroznové víno

  • lučina

  • máslo

  • špetka soli a bílý pepř

  • petržel

Sýrovo-ořechové jednohubky - příprava

  1. Smícháme lučinu se solí, pepřem a nadrobno nasekanou petrželkou.
  2. Chléb nakrájíme na čtvrtky a namažeme máslem.
  3. Chléb poté namažeme připravenou pomazánkou, přidáme kousek sýru a ozdobíme kuličkou hroznového vína a půlkou vlašského ořechu.  

pomazánky na jednohubky na Silvestra1

Kanapky v podobě lososových rolek

Ingredience

  • 1 tortilla

  • 100 g uzeného lososa

  • 80 g žervé

  • hrst polníčku

  • kopr
  • šťáva z jednoho citronu

  • špetka soli a pepř

Kanapky v podobě lososových rolek - příprava

  1. Žervé smícháme s citronovou šťávou a dle chuti osolíme a opepříme.
  2. Připravíme si tortillu, kterou celou potřeme již dochuceným žervé.
  3. Do středu tortilly vložíme lososa, navrch polníček nebo kopr. 
  4. Tortillu zamotáme do rolky, kterou upevníme párátkem.

pomazánky na jednohubky na Silvestra3 

Vyzkoušejte také další pomazánky na jednohubky.  

Kanapky s lososem a kaviárem

Ingredience

  • 4 vejce natvrdo

  • 4 cherry rajčátka

  • 1 balení uzeného lososa

  • 1 balení kaviáru

  • tmavý toastový chléb

  • nasekaná pažitka

  • kopr

  • máslo

Kanapky s lososem a kaviárem - příprava

  1. Vejce nakrájímena tenká kolečka, cherry rajčátka nakrájíme na tenké plátky, chléb zbavíme kůrky a nakrájíme na čtvrtky.
  2. Chléb namažeme mírně povoleným máslem a na jednotlivé kousky přidáme kousek rajčete, vajíčka a lososa.
  3. Ozdobíme kopečkem kaviáru, pažitkou a koprem.

Švestkové kanapky s kozím sýrem

Ingredience

  • 30 ks vypeckovaných sušených švestek

  • 15 plátků kvalitní sušené šunky

  • 200 g kozího sýra

  • olivový olej

Švestkové kanapky s kozím sýrem - příprava

  1. Švestky necháme změknout, a to tak, že je vložíme do misky s vodou.
  2. Po změknutí je vyndáme z vody, necháme okapat a naplníme kouskem kozího sýru.
  3. Takto naplněné švestky zabalíme do poloviny plátku šunky a propíchneme párátkem.
  4. Předtím, než budete podávat, opečte zprudka na pánvi na kapce olivového oleje.

Jaké jednohubky na Silvestra si letos připravíte?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.