img

Pohanka: Potravina našich předků proti hemoroidům i oparům

Pohanka není výmyslem moderního zdravého stravování. Je to plodina, která se na našem území vyskytuje již od 12. století a od té doby tvořila součást každodenního jídelníčku zdejšího obyvatelstva. Postupně byla nahrazována jinými obilovinami. Problémem i darem pohanky je, že nesnáší chemikálie, proto lze pěstovat pouze na nekontaminovaných půdách. A to se modernímu způsobu hospodaření nehodí/nevyplácí. Co jsou další důvody, proč pohanku zařadit do našeho jídelníčku?

Pohanka a zdraví: V řadě zemí je považována za bylinu

Pohanka je bohatá na řadu pro náš organismus důležitých látek: mangan, hořčík, měď, selen, zinek, železo, dále pak vitaminy skupiny B (B1, B2, B6), vitamin C a E, kyselinu linolovou a linoleovou a další. V sušině semen nalezneme 50–70 % škrobu, obsahuje tedy poměrně vysoké procento kvalitních sacharidů. Pohanka je přirozeně bezlepková, může se tedy stát cenným zdrojem bílkovin pro lidi s citlivostí nebo alergií na lepek (celiaky). Je též cenným zdrojem vlákniny.

Mezi nejdůležitější látky, které pohanka obsahuje ve velkém množství je rutin (bioflavanoid), někdy označován jako vitamin P. Jedná se o antioxidant, který v kombinaci s vitaminem C prospěšně působí na naši obranyschopnost a zároveň posiluje (a vrací jim pružnost) stěny krevních vlásečnic (prevence kardiovaskulárních chorob). Jsou mu připisovány protizánětlivé účinky, podíl na snižování cholesterolu a údajně zpomaluje stárnutí organismu.

Čtěte také:

České superpotraviny vyčistí tělo a postaví vás na nohy

Mezi další látky, kterou pohanka obsahuje je lysin, která se používá jako účinná prevence herpetických virů (způsobují opary) nebo cholin, kterému se připisují regenerační schopnosti zejména u jaterních buněk.

Pohanka a zdraví: Kde může být prospěšná

  • Žilní a cévní onemocnění (chronické i akutní): metličky, křečové žíly či hemoroidy
  • Prevence kardiovaskulárních chorob (vč. snižování „špatného“ cholesterolu)
  • Snižuje riziko vzniku trombů (a následného infarktu či mrtvice)
  • Podílí se na regulaci krevního oběhu
  • Při častém krvácení z nosu či dásní, případně příliš silné menstruaci
  • Zánětlivé procesy všeho druhu
  • Působí prospěšně na funkce imunitního systému
  • Je vhodná při revmatických obtížích a artritidě
  • Posiluje potenci a chuť k intimním hrátkám

Pohanka je potravina, která zahřívá

Pohanka: Jak ji zařadit do jídelníčku?

Pohanka vypadá jako malé nahnědlé diamanty či pyramidy. Má charakteristickou vůni a chuť. Z tohoto důvodu ji řada lidí „odsoudí“ ještě před tím, než ji skutečně ochutná. Pohanka je však velmi variabilní a zařadit do jídelníčku ji můžete různými způsoby: pohanková kaše, příloha (například místo rýže), pohankové těstoviny, pohankové snídaňové vločky či pukance, pohanková mouka – například právě z pohankové mouky mají být připravovány typické francouzské palačinky „naslano“ (například se špenátem, kozím sýrem a sázeným vejcem).

Pohanka lze zamíchat i do zelných salátů, kam přidá tolik potřebné kvalitní sacharidy a bílkovinu. Pohankou můžete obohatit i zeleninový vývar místo zápražky. Pohanka může být i rychlou večeří: Stačí si k ní udělat trochu zeleniny (v zimních měsících spíše tepelně upravenou, v létě i syrovou), ale také osmahnout cibulku, česnek, vhodit bylinky dle chuti a přihodit trošku sýra. Anebo místo sýru kousek kvalitní slaniny či uzeného. Z pohankové mouky můžete stvořit i chutný chléb či buchty/koláče. Pokud chcete dokonalý koktejl prospěšných látek, kombinujte pohanku (rutin) s potravinami s vysokým obsahem vitaminu C (jahody, ananas, kapusta, zelený hrášek, květák, červená řepa…).

Příprava pohanky: Metod je více, ale tím nejčastějším způsobem je vložit propláchnutou a přebranou pohanku do vroucí osolené vody (poměr 3:1), povařte pod pokličkou cca 1 minutu, pak dejte přes hrnec utěrku, přikryjte pokličkou a nechte odpočívat cca 10–15 minut.

Pohanka zdravá potravina, ale…

Podle východních přístupů patří pohanka k potravinám, které náš organismus zahřívají. Je tedy vhodná zejména do období chladu (podzim, zima, předjaří). Neznamená to však, že bychom pohanku měli během zbytku roku vynechat, spíš nalézt takové kombinace, které náš organismus nezatíží (vyvážit potravinami, které naopak ochlazují). V parném létě totiž mohou citlivější jedinci pocítit „přehřátí“, na něž budou reagovat zvýšeným pocením. Nezapomeňme také, že dávka rutinu je v pohance opravdu vysoká, proto při citlivosti na tuto látku byste ji z jídelníčku měli spíše vyřadit. Signálem, že pohanka (resp. látky v ní) pro vás vhodná není je například kopřivka.

Pohanka a zdraví jinak

Zajímavostí může být, že se neloupaná pohanka (anebo její slupky), která není určena k jídlu, používá jako výplň zahřívacích polštářků.

Autor: Markéta Palatin

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zdraví a krása

Trápí vás mastné vlasy? Co na to psychosomatika?

Vlasy jsou jedním z informátorů o stavu naší duše. Navzdory všem změnám v módě jsou vlasy také symbolem krásy a síly. V celostním přístupu ke zdraví jsou vlasy také ukázkou, jaký vztah máme ke své minulosti, ke...

Psychologie

Proč intuice potřebuje myšlení a myšlení intuici?

Zvykli jsme si žít v protikladech. Věci, názory, lidi, situace zpravidla považujeme za dobré anebo špatné. To, co je v našem světě dobré, se snažíme podporovat, a to špatné vymýtit. Už zde však narážíme na prob...

Academy

Onemocnění koronavirem, COVID-19

COVID-19 je označení onemocnění způsobené odhaleným typem koronaviru. Jelikož jde o zcela nově objevený virus, onemocnění se nejčastěji označuje jako onemocnění koronavirem. Je nutné podotknout, že existuje mno...

Řemesla

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Rozvoj osobnosti

Tvorba vize aneb silvestrovské oslavy nově a jinak

Silvestr jsme ještě v loňském roce slavili často ve společnosti širší rodiny, přátel a nebo v nějakém hotelu či horské chatě. Letošní rok je v mnohém jiný, a tak i silvestrovská oslava pravděpodobně bude jiná, ...

Mazlíčci

Jak používat klikr pro psy? Jednoduchý trénink naučí vašeho psa poslušnosti

Sedni, lehni, dones nebo zůstaň. Základní povely, které musí umět každý pes. Ne vždy si je dokáže mazlíček snadno osvojit. Existuje však výborný trik, díky kterému psa naučíte snadno povely i další psí kusy. Př...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské okénko

Domácí perníkové koření ve třech různých kombinacích

Domácí perníkové koření dodá vašemu pečivu nenahraditelnou vůni i chuť. Piškot nebo medové perníčky si s voňavou směsí skořice, hřebíčku, badyánu, nového koření a třeba i zázvoru můžete připravit kdykoliv v roc...