Burčáková sezóna: Je burčák zdravý?

Burčáková sezóna: Je burčák zdravý?

Burčák, sladký vinařský start každého podzimu. Zatímco mnozí se na burčák dívají z opovržením, další si jej užívají pro jeho sladkou chuť, jiní tuší, že takový nápoj nemůže být „jen tak“. A opravdu, řada studií napovídá, že burčák má v mnoha oblastech pozitivní vliv na fyzickou i psychickou stránku našich osobností. Samozřejmě záleží na jeho kvalitě, kvalitě surovin, způsobu skladování a hlavně množství, které vypijeme. Co všechno burčák údajně umí udělat pro naše zdraví?

Co je burčák?

Burčák je zkvašený hroznový mošt, který obsahuje 1–7 % alkoholu. Není to tedy dětské pití, i když je sladký. Není to ani „druh vína“, jak se mnozí domnívají. Burčák se vyrábí vylisováním hroznů na mošt, který díky kvasinkám začne kvasit. Probíhá tam přeměna cukrů na alkohol, ve kterém hraje důležitou roli oxid uhličitý. Většina kvasinek pochází ze samotného moštu a říká se jim „divoké kvasinky“. Jejich role obvykle končí na hranici 7 % alkoholu. Právě takový burčák je považován za nejlepší. Dostat jej můžete v klasické „žluté“ ale i červené variantě

Burčák: Pro náladu i jako vzpruha organismu

Kvalitní burčák obsahuje řadu důležitých prvků, prostřednictvím kterých působí na naše těla i psychiku. Vždy záleží na odrůdě hroznů.

  • Vitaminy skupiny B – přispívají ke správné činnosti srdce, podporují nervový systém, regenerují pokožku a přispívají k její pružnosti a pevnosti, jsou významné pro krvetvorbu a metabolismus bílkovin
  • Vitamin C – podporuje imunitu, je silným antioxidantem (například zabraňuje stárnutí buněk a činí regeneraci buněk efektivnější), urychluje hojení ran, pomáhá s dopady stresu
  • Železo – podílí se na tvorbě červených krvinek (součást hemoglobinu, proto je krev červená), transportuje kyslík, živiny (energii) k orgánům
  • Zinek – přispívá k normálnímu stavu kostí, potřebný pro funkční imunitní reakce, podílí se na obraně před infekcemi, některé studie uvádí i jeho pozitivní vliv na mužskou potenci
  • Blahodárné živé bakterie – správné trávení
  • Kyselina panthonelová (vitamin B5) – chrání sliznice trávicího ústrojí, čímž znesnadňuje usazení nežádoucích patogenů
  • Přirozené cukry – pro mnoho lidí je burčák díky tomu rychlým a chutným zdrojem energie, opět však pozor na míru, jinak získáte nenápadných pár kilo navíc

Aby byly účinky burčáku skutečně pozitivní, neměla by denní dávka u mužů přesáhnout půl litru a u žen cca 3 dl.

 2-9395

Jak poznat kvalitní burčák?

Oblíbenost burčáku má bohužel i řadu stinných stránek. Ne každý nápoj prodávaný pod tímto názvem je skutečně burčákem, navíc ne vždy jsou suroviny v kvalitě, které našemu tělu po požití prospějí. Na co si dát pozor?

  • V první řadě se podívejte na jeho barvu. V žádném případě by neměl mít výrazný hnědý odstín (tam hrozí, že byl vyroben z plesnivého ovoce). Typickou barvou je okrová s lehce nahnědlým odstínem.
  • Jeho vůně by měla odkazovat na odrůdu hroznů, ze kterých je vyroben. Pozor tedy na zvláštní „směsky“, chtějte znát, z jaké odrůdy vznikl.
  • Sledujte bublinky. Burčák je živý nápoj, proto aktivně bublá. Nejedná se však o vířivku! Pokud nebublá, vyberte jinde.
  • Usazeniny na stěnách i dně jsou v pořádku, ale… Nesmí jich být velké množství nebo splašeně „bublat“ (pak obsahují příliš mnoho kvasinek).
  • Nápoj by měl být bez větších nečistot, i když je kalný.
  • Při prvním doušku byste měli lehce cítit šimrání bublinek po jazyku (nikoli drátěnku, slzy v očích a nutkavost na zkroucení obličeje)
  • Pokud po ochutnání cítíte kvasnice nebo dokonce plíseň, plast či zatuchlinu, pak se nejedná o kvalitu.
  • Nepřevažuje žádná z chutí – ani sladkost ani trpkost.

Jak pít burčák? Jak skladovat burčák?

Jak si vychutnat burčák je samozřejmě otázkou osobního vkusu, ale také zvyku. Nicméně, uvádí se, že chuť burčáku nejlépe vynikne při teplotách 20–25 °C, kdy je takovým milým zpestřením. Osvěžujícím nápojem se stane mírně podchlazený. Burčák byste měli skladovat v chladnějších podmínkách, neboť čím více tepla mu dopřejete, tím rychleji kvasí. Tím se mění i chuť, neboť přibývá alkoholu. Vždy je třeba skladovat s lehce pootevřeným víčkem (i v případě delší přepravy), jinak hrozí výbuch. Natlakovaný oxid uhličitý je totiž neúprosný. Vyplatí se ho upouštět i v lednici. Burčák není určen ke skladování, po zakoupení je nejlepší jej vypít co nedříve. V okamžiku prodeje bývá chuť nejlepší. Při pokojové teplotě vydrží burčák obvykle den, v lednici dva.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 12. 10. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

mimo téma avšak důležité –'dejte vědět svým známým,....
Pomozte Šarlotě v boji s nádorem mozku
https://donio...

Kávový peeling

Skvělý impuls, právě se chystám na peelingové mýdlo s mletou kávou. Domácí výroba mýdel (ale od základu, žádná...

Ředkev proti kašli

Je třeba rozlišovat druh ředkve. Ta na obrázku je chutná, ale na kašel a rozpouštění hlenů (též na žlučníkové ...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabízíme půjčky s konkurenceschopnými úrokovými sazbami. Jednoduché a rychlé osobn�...

Zkušenosti s brýlemi z Grandoptical

Mám od nich brýle a s kvalitou mám dobrou zkušenost. I obsluha je milá a vstřícná.

Získejte zde svou legitimní půjčku

Nabízím půjčky vážným lidem Hledáte půjčku na zahájení podnikání, ať už na re...
Zobrazit všechna témata

Masáž, která přijede za vámi – kdykoli a kamkoli

Bolí vás záda, jste ve stresu a chcete si na chvíli odpočinout od každodenního shonu? Zajděte si na masáž. Pokud vám to zdraví nedovoluje, nemáte času nazbyt nebo si jen chcete užít masáž v pohodlí svého domova...

Hádka není konec světa: 5 tipů, jak ji zvládnout s nadhledem

Hádka je v každém vztahu nevyhnutelná, ale rozhodně nemusí znamenat konec světa ani vztahové krize. Správný přístup k hádce dokáže zabránit zbytečnému vyostření a proměnit ji v nástroj lepší komunikace a porozu...

Říjnová sadba muchovníku: Proč je nyní ten správný čas?

Říjen je ideální čas pro sadbu muchovníku, méně známé, ale mimořádně odolné ovocné dřeviny s vysokou výživovou hodnotou. Sadba muchovníku na podzim dává rostlině dostatek času k zakořenění před zimou, což zvyšu...

Jak nejlépe vybrat autosedačku pro dítě?

Správný výběr autosedačky je pro bezpečné cestování našich dětí zcela zásadní. Podle aktuální legislativy musí všechny děti do výšky 150 cm nebo hmotnosti 36 kg používat schválenou autosedačku odpovídající jeji...

Zapomenuté klenoty Česka: Podzimní výlety do míst, která nejsou příliš známá

Česká příroda na podzim umí překvapit. I když je většina oblíbených míst stále ještě plná turistů, přesto je možné najít místa, kde budete téměř sami. Pokud máte chuť vyrazit na podzimní výlet, ale vyhnout se d...

Zapomeňte na kupované směsi. Namíchejte si vlastní podzimní koření

Cítíte to? Podzim voní tak nějak jinak. Ve vzduchu se mísí sušené listí, skořice, jablka a hřejivá atmosféra domova. Tu umí dokreslit i mnoho druhů koření. Obchodníci se předhánějí, kdo nabídne lepší podzimní s...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Trendy na podzim: Jak si vyrobit originální šperky z přírodních materiálů?

Podzim je ideálním obdobím pro tvoření. Příroda nabízí nepřeberné množství inspirace i materiálů: barevné listy, větvičky, plody, kamínky či dřevo. Pokud toužíte po jedinečných doplňcích, zkuste si vyrobit vlas...

Přírodní anabolika jako Bezpečná cesta k růstu svalů a regeneraci

Přírodní anabolika představují stále oblíbenější alternativu ke syntetickým anabolickým steroidům. Nabízejí možnost podpořit růst svalové hmoty, regeneraci a celkovou výkonnost, aniž by zatěžovala organismus ch...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Hořčík v hlavní roli: Která forma hořčíku nejlepší?

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro správnou funkci svalů, nervového systému i metabolismu. Správná forma hořčíku může zásadně ovlivnit jeho vstřebatelnost a účinnost v těle. Existuje několik druhů...

Jak nepodlehnout na podzim nachlazení? Pomohou babské rady na posílení imunity

S přicházejícím sychravým podzimem jistě uplatníte osvědčené babské rady na posílení imunity. Je to totiž právě podzimní období, které nás ohrožuje daleko více virózami, nachlazeními nebo chřipkami. Zjistěte, c...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.