Jak na zavařování dýně?

Jak na zavařování dýně?

Dýně je lidovým názvem užívaným nejběžněji pro rostlinu tykev turek či tykev velkoplodá. Výjimkou není ani označení dýně obecná nebo dýně velkoplodá. V každém případě se jedná o popínavé rostliny náležící do čeledi tykvovitých, jsou tedy příbuzenstvem okurek, cuket či melounů. Díky nenáročnosti pěstování a rychlému růstu jsou u zahrádkářů oblíbené. V současné době se pozornost upíná na dýně hokaido, které jsou severojaponskou odrůdou, u nás stále žádanější pro příjemně sladkou chuť připomínající ořechy. Všechny druhy dýně lze všestranně zpracovávat. Díky dobrým skladovacím vlastnostem je možné udržet dýně čerstvé až 5 měsíců, musí se však dbát na to, aby se jednotlivé kousky vzájemně nedotýkaly a v dané místnosti byla teplota zhruba 10 až 19 °C s ideální vlhkostí 60 až 75 %.

Čtěte také:

Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

Kdy se do zavařování dýně pustit?

Předpokladem chutného plodu je správně načasovaná sklizeň a následná péče. Nenechávejte proto dýně na zahrádce, když už hrozí první přízemní mrazíky. V těchto dnech byste tak už dýni určitě měli mí doma. Podmínkou je samozřejmě dostatečná vyzrálost, kterou lze rozpoznat tak, že slupka zmatněla a je velmi tvrdá. Na stonku se také postupně vytváří malé prasklinky. Je také vhodné ponechat dýni minimálně 5 cm stopku, která se však při sklízení a další manipulaci nesmí odlomit či naříznout, jinak by vznikl prostor pro pronikání mikroorganismů a dalších škodlivin, co se podílí na rychlém rozkladu plodu. Po sklizni jako takové se doporučuje dýni ještě dosušit. Pokud je ještě přes den dostatek slunečních paprsků a teploty nesestupují moc nízko, je možné nechávat dýně dosušit venku. Pokud ne, je třeba využít kamen nebo trouby. V ideálním případě se dýně umístí blízko zdroje tepla do prostoru, kde teplota šplhá nad 30 °C, není-li taková možnost, pomůže i klasická trouba, kde se s častou kontrolou a dostatečnou opatrností může dýně dosušovat téměř celý den.

Recepty na zavařování dýně

Zavařování dýně je nejoblíbenější úpravou. Dýně jako taková dokáže „přijímat“ okolní chutě a vůně, a tak je možné uzpůsobovat ji touto cestou pro různá další kulinářská využití. Zavařování je v českých luzích a hájích tradicí, některé rodinné recepty a tajemství s ním související se tradují z generace na generaci. My vám v tomto článku přinášíme vybrané recepty na zavařování dýně, které určitě stojí za vyzkoušení. Nebude samozřejmě chybět klasický kompot z dýně. Množství uvedených ingrediencí je samozřejmě možné upravovat dle potřeby a chuti.

Dýně jako ananas aneb tradiční kompot z dýně

Ingredience:

  • cca 2,5 až 3 kg očištěné dýně
  • 600 až 750 g cukru
  • 0,25 l octa
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 až 2 citrony
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 až 2 ks skořice
  • 1 až 2 lžičky ananasové tresti

Jak se kompot z dýně připravuje?

Očištěná dýně se nakrájí na kostičky (hrana cca 1 až 2 cm dlouhá) a vloží se do nádoby s vodou a octem. Všechny kousky musí být ponořené. Nejlepší je si takto dýni připravit večer a ráno s úpravou pokračovat. Díky octu se zbaví nicneříkající chuti. Další den vodu z dýně slijeme a použijeme dále. Rozvaříme v ní oba druhy cukru, přidáme hřebíček, skořici a i se slupkou na kolečka pokrájený citron, z něhož předtím odstraníme jadérka. Vzniklou směs necháme „probublat“, aby se chutě ingrediencí uvolnily a spojily. Posléze přidáme připravené kostky a ananasovou tresť. Za občasného míchání vaříme na mírném až středním ohni, dokud kostičky nezměknou a nezesklovatí. Je třeba dávat pozor, aby se nepřevařily a nezačaly se rozpadat. Poté kostičky vkládáme do připravených sklenic a zaléváme nálevem z nich. Dýně musí být vždy potopená. Na konec zavaříme v hrnci po dobu 20 minut, při teplotě 80 °C.

Dýňový džem s jablky

Ingredience:

  • 1 kg dýňové dužiny
  • 1 kg jablek
  • 1 až 2 citrony
  • 1,5 až 2 kg želírovacího cukru
  • 3 až 4 balíčky vanilkového cukru
  • šťáva z 1 citronu

Jak se dýňový džem s jablky připravuje?

Dýni je třeba očistit, zbavit semínek a dužinu nakrájet na kostičky (hrana 1 cm). Z jablek odstraníme slupku i jádřince a nakrájíme také na kostičky. Dýni i s jablky rozvaříme ve vodě, kterou celou dobu necháme vyvařovat. Přidáme oba druhy cukru a šťávu z citrónu. Za stálého míchání přivedeme vzniklou kaši k varu, dále ještě minimálně 5 minut provaříme. Na konec plníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 až 85 °C.

Zavařování dýně na čínský způsob

Ingredience:

  • 1,5 kg dýně
  • 4 až 6 cibulí (středně velkých)
  • 2 paličky česneku
  • 2 rajské protlaky
  • sádlo
  • mletý zázvor
  • pálivá paprika
  • sladká paprika
  • sojová omáčka

Jak se dýně na čínský způsob připravuje?

Oloupanou dýni nakrájíme na kostičky. Poté zpracujeme ostatní suroviny, a to tak že na sádle osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, aby se chutě promíchaly. Následně do směsi vložíme dýni, přimícháme koření (vždy 1 až 2 lžičky) a dochutíme sojovou omáčkou a solí. Vzniklou směs podusíme alespoň 30 minut, přidáme rajský protlak a povaříme ještě alespoň 10 minut, na konec jí naplníme předehřáté skleničky, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Zásady při zavařování dýně a nejen jí

Při zavařování dýně a dalších vypěstovaných plodů je třeba pamatovat na určité zásady, s jejichž dodržením se vyvarujete případným nezdarům a zklamání, že zavařování dýně nevyšlo, jak jste chtěli. Základem je hluboký a dostatečně velký hrnec (případně speciální zavařovací s teploměrem a mřížkou), na jehož dno se rozloží utěrka či jiný kus látky. Sklenice je nutné vkládat opatrně, aby se nedotýkaly. Poté se přilije teplá voda (zhruba do 1/2 výšky sklenic) a opatrně se zahřívá na požadovanou teplotu. Nikdy se nesmí vařit. Po procesu zavaření se sklenice vyndají speciálním zavařovacími kleštěmi a nechají se vychladnout na nějaké dřevěné podložce. Po ochlazení se postaví dnem vzhůru, čímž se ověří těsnost víček.

K zavařování dýně je nutné využít jen plody zdravé a kvalitní, nevhodné jsou i s malým náznakem napadení škůdcem apod. Velkou pozornost je třeba věnovat přípravě sklenic a víček. Musí být důkladně umyté a vysušené. Zapomeňte však na utírání utěrkou, která i při velké snaze zanechá na sklenici miniaturní chloupky, ty by mohly být následně velkým rizikem úspěšného zavařování dýně. Nikdy také nezapomeňte opatřit sklenice popiskem, kdy zavařování dýně proběhlo, abyste následně věděli, do kdy ji můžete spotřebovat či jak dlouho ještě vydrží.

Zavařování dýně je oblíbené, protože poskytuje komfort dopřávat si dýni i během zimy a jara, zkrátka do další sklizně. Výjimkou nejsou ani případy, kdy je zavařenina dobrá i po 2 až 3 letech i delší době. Po zavařování dýně často kontrolujte a ujistěte se, že ve sklenici nezačínají probíhat nechtěné procesy. Zavařování dýně je možné uzpůsobit dle chuti, jaké chcete u zavařeniny dosáhnout, není proto problém připravit si dýni chutnající po okurkách či připomínající broskve nebo meruňky. Pusťte se do zavařování dýně i vy a připravte si pochoutku v různých obměnách, kterou si budete moci dopřávat kdykoliv budete chtít.

Dýně hokaido je univerzální potravina. Lze ji připravit jako předkrm, polévku, hlavní jídlo, přílohu i dezert. Přesvědčte se v článku s recepty z dýně hokaido.



Diskuse k článku

  • Irena Müllerová

    18:39 23. 11. 2016 +6
    Dobrý den, pokud nemáte vhodný sklep k přezimování dýní (tam skutečně vydrží celou zimu), tak si ji nastrouhejte na hrubém struhadle či na robotu a dejte v mikrotenovém sáčku do mrazáku. Takto mraženou používám jak na přípravu polévky, tak dýně na způsob dušeného zelí /k vepřovému či huse):)
  • Marie

    15:55 2. 11. 2016 +12
    Prosím kdo někdy zavařoval dýni k přípravě polévky, atˇporadí. Díky
  • Iveta

    19:54 7. 11. 2012 +11
    Musí se dýně v nálevu vařit?
    Nestačí, aby byla namočená 24 hodin, pak naskládaná do sklenic, podobně jako broskve, meruňky a zalitá nálevem?...Mám dýni na zavařování a je dost vyzrálá. Obávám se, že se mi rozvaří, i když ji budu vařit krátce ...Děkuji za odpověď. Iveta
  • Laďka

    08:57 18. 10. 2012 +3
    Jdu zavařovat kpmpot.Nelíbí se mi,když jsou vydlabané na Helovin
  • Martin

    11:56 10. 10. 2012 -1
    Super tipy, z dýní dělám úplně všechno.

Lunární kalendář

PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 04. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.