Vietnamská kuchyně je velmi pestrá co do použitých surovin.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček. Připravte si tyto tři typické pokrmy

Vietnamská kuchyně je plná intenzivních vůní a chutí. Převážná většina receptů obsahuje velké množství zeleniny. Dá se tedy říct, že jsou výsledné pokrmy i prospěšné pro zdraví. Pokud budete chtít odlehčit těžší český jídelníček, vsaďte na jídla původem z Vietnamu. Jsou svěží a skvěle vás i celou rodinu zasytí.

Jak již bylo uvedeno, vietnamská kuchyně je lehká, ale i pestrá. Představíme vám tři typické pokrmy, které má v oblibě celá řada Čechů. Nic nepředčí aromatickou a chuťově dokonalou polévku Pho Bo, nebo třeba smažené závitky Nem Ran. Zatoužili jste ovšem po vydatnějším masitém jídle? Tak vsaďte na Bún Chả, což je opečený vepřový bůček s nudlemi a hromadou zeleniny.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček: Recept na vydatnou polévku Pho Bo

Rádi s rodinou navštěvujete vietnamské restaurace a s oblibou si dopřáváte voňavou polévku s hovězím masem, nudlemi, intenzivním kořením, bylinkami a zeleninkou zvanou Pho Bo? Pak vás jistě potěší recept na ni. Domácí je prostě domácí. Pro čtyřčlennou rodinu si připravte tyto ingredience:

Čtěte také:

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

  • hovězí kližku: ½ kilogramu
  • hovězí oháňku: ½ kilogramu
  • hovězí kýtu: ½ kilogramu
  • morkové kosti: 3 kusy
  • žlutou cibuli: 1 kus
  • červenou cibuli: 2 kusy
  • celou skořici: 1 kus
  • čerstvý zázvor: asi 70 až 80 gramů
  • celý badyán: 4 až 5 kusů
  • celý kardamom: 3 až 4 kusy
  • čerstvý koriandr: 3 až 4 snítky
  • čerstvou mátu: 2 až 3 snítky
  • jarní cibule: 4 stonky
  • rýžové nudle: dle počtu strávníků
  • mungo výhonky: cca ½ kilogramu na 4 osoby
  • čerstvý citron: 1 kus
  • chilli papričky: 2 kusy nebo dle preferencí
  • rybí omáčku: dle chuti
  • sůl: dle chuti

Vietnamská kuchyně si při přípravě pokrmů dává na čas, proto se připravte, že polévku Pho Bo budete vařit zhruba 7 hodin. Začněte tedy ideálně ráno, pokud ji chcete na oběd. Nejdelší dobu varu vyžaduje samozřejmě vývar. Začněte tím, že do velkého hrnce umístíte morkové kosti, přelijte je studenou vodou a přiveďte k varu. Pro lepší čirost polévky je vhodné provést výměnu vody zhruba po půl hodině vaření. Do druhé várky tekutiny přidejte hovězí oháňku. Po zhruba dalších třiceti minutách odstraňte pěnu z hladiny vývaru a vložte do něj hovězí kližku, také na suché pánvi opražený zázvor (paličkou poklepaný, přepůlený, neloupaný) i cibuli (loupanou a přepůlenou), badyán, kardamom a skořici. Dále vsypte do tekutiny i jednu až dvě lžíce soli a vařte vývar po dobu alespoň pěti hodin na mírném až středním plamenu. V momentu, kdy bude vývar hotový, dochuťte jej dle preferencí rybí omáčkou.

V další fázi se pusťte do servírování polévky Pho Bo. Je potřeba do misek vyskládat veškeré další suroviny, které budete přelévat vývarem. Hovězí kýtu pokrájejte na velice tenké plátky a syrovou ji vložte do misek v přiměřeném množství. Poté přidejte na kolečka pokrájenou červenou cibuli, mungo výhonky, lístky důkladně opláchnuté máty a koriandru, nasekanou jarní cibuli a předem rozmočené rýžové nudle. Vše přelijte horkým vývarem z hovězího masa, tím se kýta „uvaří“ a podávejte s půlměsíčky citronu k zakápnutí polévky a nasekanou chilli papričkou (tyto suroviny si každý přidá sám, proto je dejte stranou). A nyní se můžete ponořit do chutí a vůní skvostného jídla. Vietnamská kuchyně vás zcela pohltí a „roztančí“ vaše chuťové pohárky.

Vietnamská kuchyně je zdravá.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček: Recept na křupavé závitky Nem Ran

Nyní vám představí vietnamská kuchyně dokonale křupavé závitky Nem Ran, které prostě musíte ochutnat. I přesto, že jsou smažené, jsou prakticky zdravé. Obsahují totiž opět velké množství zeleniny a bylinek. Obstarejte si tyto suroviny:

  • mletý vepřový bok: ¼ kilogramu
  • Jidášovo ucho (sušené houby): cca 1 menší šálek
  • čerstvý koriandr: 1 až 2 snítky
  • čerstvou kedlubnu: ½ kusu
  • mrkev: 1 kus
  • cibuli: 1 kus
  • česnekové stroužky: 2 až 3 kusy
  • vajíčka: 2 kusy
  • rybí omáčku: 1 lžíci
  • rýžový papír: cca 15 listů
  • rýžový olej: dle potřeby na osmažení závitků
  • skleněné nudle: 50 gramů
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti

Vietnamská kuchyně je dá se říct pro opravdu trpělivé kuchaře. Pokud jím jste, pak začněte s vařením. Namočte si nejprve skleněné nudle do studené vody, aby zvláčnily, a to samé proveďte i se sušenými houbami (k nim přidejte horkou vodu). Poté si oloupejte mrkev a kedlubnu a obě suroviny nastrouhejte nahrubo do hlubší nádoby. K zelenině přidejte i najemno nasekanou cibuli a česnek. Postupně také do mísy vkládejte vejce, namočené houby, skleněné nudle, nasekaný čerstvý koriandr, mletý vepřový bok, osolte, opepřete, zakápněte rybí omáčkou dle chuti a dobře rukama směs ingrediencí promíchejte. Nyní se pusťte do balení závitků. Do suché a čisté pánve si nalijte trochu vody (můžete použít i tmavé pivo) a v tekutině namáčejte rýžové listy. Do každého vláčného listu pak pečlivě zabalte zhruba lžíci až dvě masové směsi se zeleninou. Nakonec závitky smažte na rýžovém oleji dozlatova z obou stran. Podávejte ihned po přípravě. Hodit se bude k pokrmu třeba typická vietnamská omáčka Nuoc Cham (postup naleznete v posledním receptu). Přejeme dobrou chuť.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček: Recept na vepřový bůček Bún Chả

Vietnamská kuchyně s oblibou pracuje s vepřovým masem. Opečený nebo chcete-li grilovaný vepřový bůček Bún Chả si zamilujete už po prvním soustu. Je dokonale křupavý a v kombinaci s rýžovými nudlemi, česnekem, aromatickými surovinami a pikantní omáčkou je prostě božský. Pro 4 osoby potřebujete tyto ingredience:

  • vepřový bůček: 600 gramů
  • rýžové nudle: množství dle preferencí
  • česnekové stroužky: 4 kusy
  • cibuli: 2 kusy
  • šťávu z limet: 4 lžíce
  • sójovou omáčku: 2 lžíce
  • třtinový cukr: 6 lžic
  • rybí omáčku: 4 lžíce
  • mungo výhonky: dle chuti
  • mrkev: cca 3 kusy
  • čerstvý koriandr: 2 až 3 snítky
  • listový salát: dle preferencí

Vietnamská kuchyně má v oblibě univerzálně použitelnou omáčku/zálivku Nuoc Cham, která má pikantní chuť a k vepřovému bůčku se také skvěle hodí. Připravte si na její zhotovení:

  • chilli papričku: 2 kusy
  • česnekové stroužky: 4 kusy
  • vlažnou vodu: 6 lžic
  • rybí omáčku: 2 lžíce
  • šťávu z limet: 2 lžíce
  • krupicový cukr: 2 lžíce

V první fázi si naložte vepřový bůček v marinádě, kterou jste si v misce připravili z jemně nasekané cibule, lisovaných česnekových stroužků, sójové omáčky, limetové šťávy, rybí omáčky a třtinového cukru. Maso nechte marinovat ideálně 8 až 12 hodin v lednici. Poté jej vyjměte a nakrájejte na asi 3 až 4 milimetry silné plátky. Ty buď opékejte zprudka na pánvi nebo nechte grilovat v rozpálené troubě dozlatova a křupava. Mezitím si rozmočte rýžové nudle (dle návodu) a posléze je umístěte do misek. K nim přidejte nasekaný čerstvý koriandr, listový salát dle výběru, nahrubo nakrouhanou a loupanou mrkev a mungo výhonky. Nakonec se ještě pusťte do přípravy zálivky Nuoc Cham. Jemně si nasekejte chilli papričky a vložte je do hlubší mísy, pak přidejte jemně nasekaný či lisovaný česnek, zalijte vlažnou vodou, rybí omáčkou a dochuťte cukrem a limetovou šťávou. Omáčkou přelijte nudle s dalšími ingrediencemi a na vrch pokládejte grilovaný bůček. Ihned podávejte. Přejeme dobrou chuť. Doufáme, že vás vietnamská kuchyně alespoň trochu zaujala a zařadíte ji do jídelníčku.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 09. 05. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 05. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 05. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 05. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 05. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 05. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 05. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nemoc zvaná gamblerství – jak se projevuje a jak ji léčit

Já hraju taky online automaty. Našla jsem si kasina v České republice, která jsou přes internet na https://ces...

Venkovní bouda pro kočku krok za krokem: dopřejte kočce teplý pelíšek i v zimě

chtělo by to nějakej plánek,nákres nebo něco,jinak je to k ničemu,prý krok za krokem

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Na wellness do Polska? Určitě to zkuste!

Kde jinde byste si mohli tolik odpočinout jako na wellness pobytu? Wellness pobyt se navíc dá pojmout různými styly. Buď si budete užívat všech wellness procedur, nebo ho spojíte i s poznáváním okolí. A právě p...

Hledáte nejšťastnější datum svatby? Tyto dny v roce 2024 a 2025 nepřehlédněte!

Každý zamilovaný a zasnoubený pár se snaží vybrat nejen nejpohodlnější ale také nejšťastnější datum svatby. Pokud se i vy v následujících měsících či letech plánujete vzít, máme pro vás několik tipů od astrolog...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Více než jen hra: Proč je společná hra s dětmi tak důležitá

"Kdo si hraje nezlobí," praví staré přísloví, které v sobě skrývá hlubší pravdu než se zdá na první pohled. Společenské hry nejen sbližují a učí, ale také podporují propojení rodinných vztahů. Hra není pouze zá...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Umíte správně dýchat? Hluboké dýchání může vyřešit mnohé zdravotní problémy

Správný jídelníček, snížení nadváhy, cvičení, popíjení bylinek nebo meditace. To všechno jsou metody, které naše zdraví mohou prokazatelně zlepšovat. Pro pevné zdraví je však nezbytné i systematické snižování č...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.