Kváskové pečivo skvěle chutná a je zdravé

Máte doma kvásek? Upečte si to nejlepší kváskové pečivo! 

Kvásek se stává čím dál populárnější surovinou v kuchyni. Vlastně se dá říci, že se k němu vlastně navracíme. Dříve bylo kváskové pečivo běžnou součástí jídelníčku. Dnes to považujeme za něco extra. A za kváskové pečivo si připlácíme. Zbytečně. Snadno si dobroty z kvásku můžete upéct i doma.

Naprostá většina pečiva v obchodě je vyrobena pomocí pekárenského droždí – kvasnic. Chcete-li, aby vaše koupené rohlíky, chleba či sladké pečivo obsahovalo kvásek, budete si muset připlatit. Jaký je vůbec rozdíl mezi těmito dvěma ingrediencemi?

Kvásek versus droždí

Hlavní funkcí kvasnic je vlastně pojídání cukrů z mouky. A zároveň produkce oxidu uhličitého a etanolu. Díky tomu pečivo krásně a rychle nakyne, je nadýchané a ukrývá v sobě spoustu drobných bublinek. Naopak kvásek má na všechno spoustu času. A navíc si ho musíte sami „vypěstovat“. Nemusíte se ale bát, není na tom nic složitého. Smícháte jen žitnou mouku s vodou a necháte zkvasit. Všechno trvá déle, ale kváskové pečivo je pak díky tomu mnohem chutnější i zdravější. Doma vypěstovaný kvásek obsahuje ve své konečné formě i druh kvasnic jako droždí, avšak také celou řadu kvasinek. Ty vytvářejí plyny, aby pečivo mohlo pěkně nakynout. Kvásek v sobě ukrývá i bakterie mléčného kvašení. Ty tvoří kyseliny, které utužují strukturu těsta a významně přispívají k typické nakyslé chuti i dlouho trvanlivosti. Mimochodem – v 1 gramu zralého kvasu může být cca 50 miliónů kvasinek a 2500 milionů mléčných bakterií!

Čtěte také:

Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů

Bezlepková mouka a bezlepkové pečivo – kdy je dobré dát jim přednost?

Jak poznat kvalitní pečivo a nenaletět trikům obchodníků?

Kvásek má spoustu výhod

Největší výhodu má kváskové pečivo v trvanlivosti. Vydrží opravdu dlouho, ani by potřebovalo nějaké další „pomocníky“. Chléb vydrží chutný klidně i 14 dní. Kváskové pečivo je však i mnohem zdravější než pečivo z droždí. Díky dlouhému procesu výroby chleba se výrazně snižuje obsah fytátů a zvyšuje se zároveň vstřebávání důležitých minerálních látek. A kvásek je skvělou surovinou i pro jedince, kteří se snaží omezit množství lepku ve stravě. Čtyřiadvacetihodinové kvašení kváskového chleba rozloží lepek a lepkové bílkoviny až 250x víc oproti běžnému chlebu. Lepek je lépe rozložitelný i díky působení bakterií mléčného kvašení.

Kváskové pečivo: Loupáčky z kvásku

Přísady:

  • Nejprve necháme rozkvasit 100 g hladké mouky, 100 ml vody a 20 g žitného nebo pšeničného kvásku
  • Po 10-14 hodinách přidáme:
  • 50 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetku soli

Příprava:

Umícháme těsto a necháme v míse vykynout. Práci si můžeme ulehčit domácí pekárnou. Zde pak můžeme kváskové pečivo nechat i kynout. Po vykynutí těsto několikrát přeložíme. Potřeme jej olejem a necháme půl hodiny zrát. Poté na vále rozdělíme na osm dílů, ze kterých motáme loupáky. Přeložíme je na plech, kde je necháme cca půl hodiny kynout. Ideálně pod utěrkou. Před pečením je potřeme vajíčkem a posypeme mákem. Troubu vyhřejeme na maximum. Loupáky pak pečeme 10 minut.

Kváskové pečivo: Vláčná bábovka s rumem

Přísady:

  • 200 g pšeničného kvásku: (100 g hladké mouky + 100 ml vody + 20 g kvásku) necháme cca 6-8 hodin rozkvasit.
  • Dále přidáme:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru moučka
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • 100 ml vody nebo mléka
  • 5 polévkových lžic rumu

Příprava:

Kvásek i všechny suroviny na kváskové pečivo smícháme a promícháme. Pokud chceme mramorovou bábovku, můžeme třetinu těsta poté oddělit a obarvit kakaem. Těsto má konzistenci jako na lívance. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a necháme zhruba tři hodiny kynout. Forma by měla být přikrytá utěrkou nebo igelitem. Poté pečeme stejně jako běžnou bábovku.

MOHLO BY SE VÁM HODIT: Domácí žitný kvásek: Víte, jak jej vyrobit a udržovat?

Kváskové pečivo: Bagetky rustikálního stylu

Přísady:

  • 150 g brambor
  • 330 g chlebové mouky
  • 3 lžičky soli
  • 340 g kvásku
  • 55 ml vody
  • 4 lžičky olivového oleje

Příprava:

Brambory uvaříme doměkka. Vodu slijeme a brambory rozmixujeme, případně propasírujeme. Pak je necháme v míse zchladnout. Následně k nim přidáme mouku a sůl. Přidejte i ostatní ingredience na kváskové pečivo a vypracujte těsto. Poté jej překlopíme na vál, a ještě jednou zlehka propracujeme. Rozdělíme na dvě části a z každé poloviny vyválíme obdélník, který pak zarolujeme ještě více do válce. Obě bagetky pak vložíme na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi hodinu kynout. Troubu předehřejeme na 230 stupňů a na dno umístíme menší pekáč. Než dáme bagety péct, lehce je pomoučíme a uděláme ostrým nožem nebo žiletkou sérii příčných řezů. Plech vložíme do trouby a do spodního plechu vhodíme několik kostek ledu nebo studenou vodu. Kváskové pečivo pečeme 35 minut.

Kváskové pečivo: kyselo z Krkonoš

Přísady:

Příprava:

Chlebový kvásek předem omladíme vlažnou vodou a necháme přes noc zrát. Druhý den dáme do slané vody vařit houby s kmínem. Když jsou měkké, přilijeme chlebový kvásek a tím odvar i zahustíme. Vše povaříme a omastíme drobně nakrájenou cibulkou, zpěněnou na másle. Zvlášť usmažíme na másle řídká vajíčka a přidáme do polévky. V některých oblastech se kyselo jí i s brambory buď na loupačku, nebo zvlášť vařenými, nakrájenými na kostičky, které se přidají do hotového kysela. Přikusovat můžete i kváskové pečivo.

Kváskové pečivo: Lívance z kvásku

Přísady:

  • 250 g aktivního žitného kvásku
  • 600 g celozrnné pšeničné mouky
  • 950 ml mléka
  • 60 g cukru
  • tři špetky soli
  • 3 vejce
  • olej na smažení

Příprava:

Smícháme všechny suroviny kromě vajec a necháme půl hodiny odpočívat. Poté přidáme vejce a necháme zrát dalších minimálně 20 minut. Poté je těsto hotové a můžeme se pustit do smažení lívanců.

Výroba kvásku není nic náročného, zvládnete to hravě

Kváskové pečivo: Kváskové buchty Honzovky

Přísady:

  • pšeničný kvásek ze 150 g pšeničné hladké mouky a 150 g vody
  • 350 g mouky (možno namíchat špaldovou a pšeničnou hladkou)
  • 60 g cukru
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 100 ml teplého mléka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • citrónová nebo pomerančová kůra
  • náplň dle libosti (tvaroh, mák, povidla)

Příprava:

Nejprve na kváskové pečivo smícháme mouku, cukr, sůl, mléko s máslem a vejce. Přidáme kvásek a hněteme, dokud se těsto nepřestane odlepovat od stěn. Těsto vyklopíme na pomoučený vál nebo ještě necháme v míse cca 1/2 hodiny až hodinu odpočinout. Můžeme několikrát přeložit. Pak rozdělíme těsto na polovinu, lehce vytvoříme váleček o průměru cca 4cm a z něj nakrájíme jednotlivé dílky. Totéž z druhé poloviny. Necháme znovu půl hodiny odpočívat. Pak z jednotlivých dílků vytvoříme placičky. Doprostřed vložíme náplň a pevně seštípneme švy. Pokládáme švem dolů na plech, mezi jednotlivými kousky necháváme prostor. Pečeme asi půl hodiny při 170 stupních.

Kváskové pečivo: Zelné placky s kváskem

Přísady:

  • 170 g žitného kvásku
  • 340 polohrubé mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 g sádla

Příprava: Všechny ingredience, i kvásek, smícháme a necháme těsto kynout. Poté do něj zamícháme 500 g nakrájeného zelí. Z lepkavého těsta uděláme placičky a necháme opět na pečícím papíru vykynout. Do těsta můžeme přidat i špek nebo anglickou slaninu či šunku.

Kváskové pečivo: Dalamánky z kvásku

Přísady:

  • 120 ml vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky lněného semínka
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g pšeničné hladké mouky
  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 250 ml žitný kvásek
  • kmín na posypání

Příprava:

Suroviny na kváskové pečivo dáme do domácí pekárny a zapneme program „těsto“. Případně vypracujeme ručně, ale bude to náročnější. Po vykynutí vyklopíme na vál, propracujeme a necháme ještě půl hodinky zakryté pod miskou odpočinout. Hotové těsto na kváskové pečivo rozdělíme na 10-12 kousků, vytvarujeme podlouhlé dalamánky a necháme ještě 15 minut kynout. Nakynuté dalamánky podélně rozkrojíme žiletkou, potřeme vodou, posypeme kmínem a pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem pří 180 cca 25-30 min. V průběhu pečení můžeme dalamánky orosit vodou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 20. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 22. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 05. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 05. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 05. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Barvy aury a jejich význam

Možná jsem vídala auru i dříve, ale chvíle, kdy jsem si uvědomila, že to co vidím je aura, u mne nastala někdy...

Venkovní bouda pro kočku krok za krokem: dopřejte kočce teplý pelíšek i v zimě

chtělo by to nějakej plánek,nákres nebo něco,jinak je to k ničemu,prý krok za krokem

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Je to životní láska? Těchto pět indicií vám napoví!

Přemýšleli jste někdy nad tím, o čemže vlastně je ona životní láska? Je to snad naprosté spříznění duší, bezmezná důvěra anebo vzájemná podpora v časech dobrých i zlých? A co vlastně odlišuje věčnou lásku od vz...

Více než jen hra: Proč je společná hra s dětmi tak důležitá

"Kdo si hraje nezlobí," praví staré přísloví, které v sobě skrývá hlubší pravdu než se zdá na první pohled. Společenské hry nejen sbližují a učí, ale také podporují propojení rodinných vztahů. Hra není pouze zá...

Kocovinová úzkost: Zaručené tipy, jak se jí zbavit

Po včerejším popíjení jste se ráno probudili ne ve zcela optimálním stavu. Není vám dobře a navíc máte pocit úzkosti až depresí. Možná cítíte i vinu, hanbu a do toho je vám stále špatně. Tak přesně toto je takz...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Šerm: Historie snoubená se sportem i uměním. Chcete se naučit šermovat?

V šermu je ukryto kus historie a rozhodně má své kouzlo. Jde ale především o sport, při kterém se zapojí do práce celé tělo i naše mysl. Šerm rozvíjí koordinaci, hbitost, rovnováhu, flexibilitu, sílu a podporuj...

Umíte správně dýchat? Hluboké dýchání může vyřešit mnohé zdravotní problémy

Správný jídelníček, snížení nadváhy, cvičení, popíjení bylinek nebo meditace. To všechno jsou metody, které naše zdraví mohou prokazatelně zlepšovat. Pro pevné zdraví je však nezbytné i systematické snižování č...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.