Jarní recepty - kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka

jarní recepty3Kuře s nádivkou. 

Příchod jara přináší hned několik výhod – vařit můžeme z čerstvých surovin, které jsou nabité vitamíny, jídlo je barevnější a i pohled na něj veselejší. Nabízíme vám tři jarní recepty, ve kterých nechybí jarní bylinky a další jarní ingredience: kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka. Tak které jarní recepty vyzkoušíte nejdřív?

Jarní recepty 3x jinak - barevné, lehké a zdravé

Kuře s nádivkou – recept  

Ingredience na kuře s nádivkou:

  • 1 větší kuře
  • 7 rohlíků
  • 5 vajec
  • 1 cibule
  • 3 hrsti mladých kopřiv
  • 1 svazek medvědího česneku
  • sůl
  • pepř
  • mléko

Kuře s nádivkou – postup

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Kopřivy spaříme a medvědím česnekem je nasekáme. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme z nich sníh. Rohlíky, nejlépe den staré, nakrájíme na kostičky a namočíme je do mléka. Po chvíli je vytáhneme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu.
  2. Do mísy dáme namočené rohlíky, nakrájenou cibuli, nasekané kopřivy, česnek, žloutky a podle chuti sůl a pepř. Vše promícháme a na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků. Kuře omyjeme zvenku i zevnitř, osušíme ho a osolíme. Nádivku plníme dovnitř kuřete i pod kůži. Nohy kuřete svážeme k sobě, aby se kuře nerozevíralo.
  3. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Kuře dáme na pekáč, podlijeme ho malým množstvím vody a zakryjeme ho víkem nebo alobalem. Pokud nám zbyla nádivka, můžeme ji upéct zvlášť nebo přidat do pekáče ke kuřeti. Pekáč vložíme do trouby. Podle potřeby podléváme kuře vodou a čas od času přelijeme kuře výpekem. Po cca 90 minutách kuře odkryjeme a dopečeme dozlatova.
  4. Kuře s nádivkou podáváme s vařenými bramborami s čerstvou pažitkou a oblíbeným zeleninovým salátem. Mezi jarní recepty se tento hodí i proto, že se na Velikonoce peče nádivka samostatně a přidává se do ní uzené maso.

Jarní bramborový salát – recept

Jarní bramborový salát má se svým jmenovcem společné snad jen brambory. Stejně jako ostatní jarní recepty je lehčí a lépe stravitelný.

Ingredience na jarní bramborový salát:

  • 800 g malých salátových brambor
  • 4 vejce
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g rukoly
  • 1 svazek pažitky

Jarní bramborový salát – postup

  1. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Brambory uvaříme doměkka. Rukolu nasekáme nahrubo a pažitku najemno.
  2. Na zálivku nejprve rozmícháme hořčici s octem/citronovou šťávou, poté přidáme olivový olej, sůl a pepř s opět vše důkladně promícháme. Výsledný dressing bude mít konzistenci jemné emulze. Ještě horké brambory oloupeme, nakrájíme a smícháme se zálivkou. Na závěr do salátů vmícháme rukolu a pažitku. Vejce nakrájíme na čtvrtiny a vložíme k salátu.
  3. Jarní bramborový salát podáváme samostatně nebo s čerstvým pečivem. Podle chuti jej můžeme obměňovat přidáním ředkviček, vařeného chřestu či jarní cibulky. 
  4. Jarní bramborový salát patří mezi jarní recepty, které vám určitě zachutnají. 

jarní recepty2Jarní bramborový salát.

Jarní zeleninová polévka – recept

Jarní zeleninová polévka patří mezi jarní recepty, které mají mnoho variant. 

Ingredience na jarní zeleninovou polévku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 pórek
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 150 g čerstvého zeleného hrášku
  • 300 g brambor
  • hrst čerstvé petrželové natě
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 vejce

Jarní zeleninová polévka – postup

  1. V hrnci na oleji lehce osmahneme nakrájenou jarní cibulku s nakrájeným pórkem. Oloupané a nakrájené brambory přidáme do hrnce, orestujeme je a vše zalijeme vodou. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, poté přidáme hrášek, část nasekané petrželové nati a ještě krátce ji povaříme. Polévku dochutíme solí a pepřem a přidáme do ní rozkvedlané vejce. Polévku podáváme ozdobenou zbylou nasekanou natí.
  2. Jarní zeleninová polévka je, stejně jako další jarní recepty, skvělá na využití dostupné mladé zeleniny – můžete do ní přidat nastrouhaný kedluben nebo ředkvičky, petrželovou nať vyměnit za čerstvou pažitku či bazalku. Tuto výhodu mají ostatně i další jarní recepty – použijte vždy bylinky a zeleninu, kterou máte po ruce, a vznikne vždy nové neotřelé jídlo.

jarní recepty1Jarní zeleninová polévka.

A jaké jarní recepty jsou vaše oblíbené?


Stáhnout v PDF
array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte