Velikonoční nádivka 3x jinak! Tradiční s uzeninou, špenátová a kaštanová z Francie

Velikonoční nádivka 3x jinak! Tradiční s uzeninou, špenátová a kaštanová z Francie

Velikonoční nádivka, někdy také velikonoční svítek nebo sekanice, se tradičně podává na Bílou sobotu k večeři. Chybět by v ní rozhodně neměly zelené bylinky - symbol jara. Ve starých receptech můžeme najít, že se velikonoční nádivka připravovala bez pečiva, a to svařením mléka a krupice. Do této směsi se pak přidalo vejce, nasekané maso a kopřiva a peklo se na plechu.

Čtěte také:

Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení

My vám zde představíme velikonoční nádivku na tři způsoby – jeden tradiční recept, jeden recept bez masa se špenátem, a nakonec recept na luxusní francouzskou nádivku. Přečtěte si, jaké jsou velikonoční zvyky ve světě i velikonoční tradice v ČR.   

Na co si dávat pozor při přípravě velikonoční nádivky

  • Dobře vyšlehejte sníh z bílků. Bílky šlehejte pomalu. To je základem nadýchané velikonoční nádivky. Ten správný sníh poznáme podle malých bublinek. Pokud jsou naopak velké, nemá pak velikonoční nádivka dobrou konzistenci.  
  • Do nádivky nepřidávejte čerstvé pečivo, protože to moc rychle nasaje mléko a pak vám vznikne kaše.

Tradiční velikonoční nádivka

Co budete potřebovat:

  • 450 g vepřové krkovice
  • 400 g uzeného bůčku
  • 250–300 ml vývaru z masa
  • 8 rohlíků
  • 8 vajec, žloutky a bílky odděleně
  • 50 g másla sůl, pepř, muškátový květ
  • 2 pořádné hrsti petrželky anebo spařených kopřiv, nasekaných
  • 1 svazek jarní cibulky, nakrájený sádlo na vymazání formy
  • 4–5 vajec uvařených natvrdo řeřicha k posypání

Postup přípravy:

  1. Vepřové a uzené maso uvařte doměkka. Vyndejte, nechte zchladnout a nakrájejte na menší kousky. Vývar uschovejte.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do velké mísy a pokropte vývarem z masa, aby se pečivo navlhčilo.
  3. Žloutky utřete máslem a špetkou soli. Pak je spolu s masem přidejte k rohlíkům, ochuťte pepřem a muškátovým květem. Přidejte nasekané kopřivy nebo petrželku a jarní cibulku. Vše promíchejte a podle potřeby přilévejte vývar – směs nesmí být příliš řídká.
  4. Ušlehejte sníh z bílků a přidejte je do syrové nádivky.
  5. Kulatou dortovou formu s otvorem uprostřed vymažte sádlem, vlijte do ní část směsi, na ni poklaďte vařená vejce a přelijte zbylou směsí.
  6. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. A velikonoční nádivka je hotová.

velikonoční nádivka3

Velikonoční nádivka se špenátem

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 50 g změklého másla + na formu
  • sůl
  • 1–2 stroužky česneku, prolisované
  • 7 tvrdších housek nebo rohlíků
  • 200–250 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 130 g baby špenátu
  • 2 velké hrsti kopřiv
  • svazek čerstvé bazalky, omyté
  • strouhanka na vysypání formy

Postup přípravy:

  1. Rozpalte troubu na 180 °C. Chlebíčkovou formu o objemu 1,2 l vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Pečivo ve velké míse pokropte mlékem a smetanou. Listy kopřiv a špenát přelijte v cedníku vroucí vodou. Nechte okapat, trochu vymačkejte vodu a nasekejte. Překrájejte i listy bazalky a vše zelené přidejte k namočenému pečivu.
  3. Žloutky s máslem a špetkou soli našlehejte do pěny a vmíchejte s prolisovaným česnekem do misky k namočenému pečivu. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a zlehka zapracujte do nádivkové hmoty.
  4. Směsí naplňte formu, vložte na střední mřížku trouby a pečte 35–40 minut, dokud velikonoční nádivka nevyběhne a nezezlátne. Přesuňte na mřížku a nechte zchladnout. Potom vyklopte, otočte vypouklou stranou nahoru a krájejte na plátky.

velikonoční nádivka2

Kaštanová velikonoční nádivka po francouzsku

Co budete potřebovat:

  • 500g uvařených a oloupaných jedlých kaštanů
  • 150g drůbežích jater
  • 50ml brandy
  • 150g šunky
  • 2 cibule
  • 50g uvařené rýže
  • lžíce olivového oleje
  • hrst nasekané petrželové nati
  • muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Kaštany rozdrťte na kaši, přidejte nadrobno nakrájená játra, která byla předtím namočená 6 hodin v brandy.
  2. Přidejte nakrájenou šunku, najemno nakrájenou cibuli, rýži, sůl, koření, petrželku a lžíci oleje.
  3. Nádivkou naplňte očištěné břicho drůbeže, zašpejlujte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby podlévejte vodou a výpekem. A velikonoční nádivka z Francie je hotová!

 nádivka s kaštany

Jaká je vaše oblíbená velikonoční nádivka?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 19. 03. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 20. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 21. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 03. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 03. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 03. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah, dnes je úplněk. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Umělý odchov kachen: Jak inkubovat vejce a postarat se o mláďata

jak si může kachna do líhně nanést 15 vajec když se píše že starší 8 dnu jsou na nic

Černé fazole chrání srdce a rýsují štíhlou postavu. Chutnají božsky a jsou rychle připravené

Vážená paní Ellen,

děkujeme, že jste naší věrnou čtenářkou a zároveň jsme vděční za upozornění na chybu. V...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...

potřebujete finanční pomoc, pokud ano, kontaktujte tuto legitimní společnost

Solidní půjčka Potřebujete úvěr na konsolidaci dluhu, hypotéku, nákup nemovitosti, zah...
Zobrazit všechna témata

Pití alkoholu a jeho účinky na fyzické i duševní zdraví

Pití alkoholu je ošemetné téma, na které bylo napsáno již mnoho vědeckých i zdravotních článků. Ve společnosti jde zpravidla o tolerované chování, obzvlášť v době narozeninových či jiných oslav. Anebo se může j...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Žít svý sny...

Znám hodně lidí, který celej život jen dřou nebo všechen svůj čas věnujou dětem a svýmu okolí... A na sebe zapomínaj. Anebo ztratěj smysl svýho bytí a hledaj útěchu v chlastu, jinejch drogách, nakupování, půjčování si a bůhví v čem ještě. Když nám něco vnitřně chybí, snažíme se to někde jinde najít. Neuvědomujeme si ale, že odpovědi máme v sobě po celou tu dobu. Kdy jste naposledy naslouchali sobě samým? Nemáte pocit, že děláte hodně věcí jen proto, abyste se někomu nebo něčemu zavděčili?