Slunečnice topinambur se pěstuje pro chutné hlízy. Ty lze využít v mnoha pokrmech.

Slunečnice topinambur: Vitamínová bomba, z které lze uvařit skvostná jídla

Slunečnice topinambur je vlastně příbuzná klasické velkokvěté slunečnice roční. Taktéž oplývá krásnými, avšak podstatně menšími kvítky žluté barvy. Hlízy této rostliny jsou cenným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a inulinu, který reguluje hladinu krevního cukru. Po uvaření má topinambur mírně nasládlou chuť. Někteří lidé tvrdí, že tak trochu připomíná chřest.

Pokud jste ještě topinambur neochutnali, máte nyní příležitost. Neobávejte se a zakomponujte jej do svých pokrmů. Můžete ho smažit, vařit, nebo třeba péct. Jídlu dodá velmi nezvyklou a téměř až kouřovou chuť. Kromě jiného je vhodný i pro diabetiky pro minimální obsah škrobu. Inspirujte se těmito tipy.

Slunečnice topinambur: Večeře z jednoho pekáčku pro celou rodinu s lososem a smetanou

V tomto typu pokrmu vám topinambur zcela jistě zachutná. Příprava je velmi snadná a rychlá. Vše naskládáte do pekáčku a o zbytek se postará trouba. Zapečený topinambur s lososem a smetanou zachutná všem. Je vhodný na lehkou rodinnou večeři. Potřebovat budete tyto suroviny:

Čtěte také:

Topinambury jako moderní a velmi zdravá potravina

  • topinambur: 600 gramů
  • brambory: 300 až 400 gramů
  • červená cibule: asi 4 větší kusy
  • máslo: 150 gramů
  • uzený či čerstvý losos: 350 gramů
  • smetana na vaření: 300 mililitrů
  • sůl a mletý černý pepř: dle chuti
  • trochu vody a šťáva z ½ citronu

Nejprve si oloupejte topinambur, opláchněte jej a pak naložte do mísy se studenou vodou s trochou šťávy z citronu (tak předejdete tomu, aby nezčernal). Následně se pusťte do loupání brambor, které opláchněte, nakrájejte na půlcentimetrové plátky a dejte společně se stejně pokrájeným topinamburem vařit na 3 minuty do mírně osolené vody. Mezitím si orestujte dozlatova tenká cibulová kolečka na troše másla. V další fázi si k ruce vezměte pekáček, vymažte jej máslem, poklaďte na něj krátce povařené plátky topinamburů a brambor, na ně navrstvěte restovanou cibulku, poté přidejte kousky uzeného, nebo čerstvého lososa, opět překryjte topinambury a bramborami, přelijte vše osolenou a opepřenou smetanou na vaření, na vrch naskládejte plátky másla, přikryjte plech alobalem a dejte zapéct do trouby na zhruba 45 minut při 180 stupních Celsia. Pokrm podávejte teplý. Dobrou chuť!

Slunečnice topinambur má krásné žluté květy a nasládlé hlízy.

Slunečnice topinambur: Chuťovka k dobrému filmu aneb dokonalé placky pro každou příležitost

Jak bylo uvedeno již v úvodu, topinambur lze zpracovat jakýmkoliv způsobem. Chutný tedy bude i v plackách, které si s námi nyní můžete připravit. Hodit se budou dokonale jako chuťovka k oblíbenému filmu, nebo jako pohoštění pro vegetariánskou návštěvu. Potřebné ingredience:

  • topinambur: ½ kilogramu
  • eidam (bloček): 150 gramů
  • česnekové stroužky: 2 až 3 kusy
  • mletý muškátový oříšek: špetka
  • sušený či čerstvý tymián: 1 až 2 lžíce
  • kari koření: 1 až 2 lžičky
  • drcený kmín: 1 lžička
  • provensálské koření: 1 až 1 a 1/2 lžíce
  • vejce: 1 ks
  • hladká mouka: 80 až 100 gramů
  • sůl a mletý černý pepř: dle chuti
  • slunečnicový olej: dle potřeby na smažení placek

V první fázi je potřeba si oloupat, omýt a následně nahrubo nastrouhat topinambur do větší mísy. Pokud pustí tekutinu, odlijte ji. K topinamburům dále přisypte veškeré koření, sůl, pepř dle chuti, vložte vejce, hladkou mouku, nahrubo strouhaný eidam, lisovaný česnek a dobře suroviny zamíchejte. Mělo by vám vzniknout husté těstíčko, z kterého lze tvarovat placky. Ty tvořte ve velikosti dlaně, a nakonec smažte na rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran. Podávejte například se zakysanou smetanou, nebo bílým řeckým jogurtem. Přejeme dobrou chuť!

Slunečnice topinambur: Něco pro věčné „dietáře“ a milovníky červené čočky

Topinambur se bude skvěle vyjímat i v čočkovém salátu se sušenými rajčaty. Ten si určitě zamilujete. Nadšení z něj budou především ti jedinci, kteří myslí na svou štíhlou linii. Je totiž velmi zdravý a v podstatě nízkokalorický. Na přípravu salátu si obstarejte tyto suroviny:

  • červená čočka: 90 gramů
  • topinambur: 800 gramů
  • sušená rajčata (mohou být i v oleji): 1 a půl šálku
  • česnekové stroužky: 2 kusy
  • citronová šťáva: asi 2 lžíce
  • oregano: 1 a ½ lžíce
  • čerstvá bazalka: ½ šálku
  • sůl: dle chuti
  • olivový olej: 2 až 3 lžíce

Nejprve si dle návodu uvařte červenou čočku a pak ji nechte vychladnout. Následně si oloupejte topinambur, pokrájejte ho na středně velké kusy a dejte vařit do mírně osolené vody do změknutí. Do tekutiny také kápněte trochu citronové šťávy. Doba varu se odhaduje asi na půl hodiny. Posléze topinambury slijte a rovněž nechte vychladnout. V další fázi si pokrájejte na nudličky sušená rajčata, slisujte česnekové stroužky a vložte do velké mísy, dále přidejte i uvařenou červenou čočku a topinambury. Zakápněte citronovou šťávou, olivovým olejem, ochuťte dle potřeby solí, oreganem, jemně nasekanou bazalkou, důkladně zamíchejte a podávejte například k večeři s plátkem celozrnného chleba. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.