Rajčata - pěstování, recepty z rajčat

Rajčata - pěstování, recepty z rajčat

Původ rajčat

Rajčata mají svůj původ z oblasti Peru a Ekvádoru, tedy v horských oblastech u rovníku. Odtud se rozšířili do celého světa. Nyní jsou rajčata nejpěstovanějším druhem zeleniny, ročně se jich ve světě vypěstuje okolo 56 mil.tun.

Čtěte také:

Velká úroda rajčat nebo cuket? Poradíme vám, jak na zpracování zeleniny i ovoce chytře a snadno

Živiny v rajčatech

Výživově jsou rajčata velmi hodnotným druhem zeleniny. Čerstvé plody obsahují až 94 % vody a jsou velmi dietní. Obsahují až 5 % lehce stravitelných cukrů, málo vlákniny, bílkovin a tuků, jsou však bohatá na vitaminy. Rajčata obsahují 2-8 mg% karotenu, 20-100 mg% vitaminu C, vitaminy celé skupiny B, vitaminy K, H, a E, jsou zdrojem železa, chromu, draslíku, hořčíku a fosforu.

Zdravotní účinky rajčat

Rajčata posilují imunitu, díky močopudným účinkům posilují funkci ledvin a pročišťují krev, působí blahodárně na problémy s prostatou. Rajčata jsou vhodná pro osoby s nemocemi srdce, krevního oběhu a látkové výměny. Lykopen, dodávající rajčatům typické zbarvení, působí jako výrazný antioxidant. Pravidelná konzumace rajčat chrání před rakovinným bujením. Rajčata však také patří k častým potravinovým alergenům, takže alergici pozor!

Výsadba a pěstování rajčat

Pěstování rajčat není nijak složité. Pro to, abyste měli chutná a aromatická rajčata je však nutné zajistit jim slunné stanoviště, kompost, půdní kryt, vydatnou zálivku a doplňkové hnojení. V nabídce najdete množství druhů, základní dělení je podle vzrůstnosti na vysoká (tyčková – vyžadují oporu) a nízká (keříčková – nevyžadují oporu). Prodávají se semena i předpěstované sazenice. Různé zajímavé odrůdy rajčat však jako předpěstované v zahradnictví nekoupíte.

Semena rajčat vysejte začátkem dubna do malých květináčků po 2-3 kusech. Květináče umístěte na teplý okenní parapet nebo do skleníku a zeminu v nich udržujte stále vlhkou. Jakmile sazeničky trochu vyrostou, vyberte z nich tu nejsilnější, ostatní vytrhněte. Rajčata potřebují dostatek světla a místa, aby byly silné a zdravé. Jakmile rostlinky prokoření květináčky, přesaďte je do větších nádob. Na začátku května rajčata přesuňte do pařeniště nebo na chráněné místo u domu, aby se začala otužovat. Během chladných nocí však rostliny chraňte fólií nebo skleněnou tabulí.

Vysazování rajčat na záhon

Na záhon se rajčata přesazují po 20. květnu, jakmile pomine nebezpečí ranních mrazíků. Nejlépe se jim bude dařit na velmi slunném stanovišti. Rajčata zasaďte do půdy hodně hluboko, až k prvnímu řapíku. Můžete je vysadit i trochu našikmo, rostliny si tak vytvoří přídavné kořeny, díky nimž budou moci přijímat více vody a jsou pak silnější a výnosnější. Rajčata po vysazení vydatně zalijte. K rostlinkách zapíchněte silné a dlouhé tyčky, k nimž je budete přivazovat. Vhodnými sousedy rajčat jsou všechny druhy košťálové zeleniny, celer, pórek, špenát, lichořeřišnice, petržel a listový salát.

Ochrana rajčatových keříků

Rajčata plodí od července do září. Aby však keříky byly silné a nesly zdravou úrodu, potřebují naši péči. Kromě tepla vyžadují rajčata dostatek vody a živin. Při chladných a deštivých dnech je vhodné rajčata přikrýt ochrannou fólií na lehké konstrukci. Budou tak chráněná před chladem a deštěm. Nadměrná vlhkost může přispět k rozvoji houbových infekcí, ke kterým jsou rajčata náchylná. Tato průhledná střecha také zesílí dopad slunečního záření na keříky a rajčata budou dozrávat i později na podzim.

Mulčování rajčat

Pravidelné mulčování rajčatového záhonu udrží v půdě vláhu a dodá jí živiny. K tomu dobře poslouží posekaná tráva, nastříhaný plevel, kopřivové a kostivalové natě, odpadlé a ulámané větvičky a listy z rajčatových keříků. Ty se dají výborně využít také jako hnojivo pro rajčata, pokud z nich připravíte rajčatovou jíchu. Jíchu připravíme tak, že dvě hrsti rostlinného materiálu z rajčat vložíme do 2 litrů vody a necháme 14 dní stát. Potom roztok zředíme v poměru 1:10 s vodou a rajčata jím lehce postříkáme a zalijeme. Po násadě prvních plodů už nestříkáme, jenom zaléváme. Stejně dobře poslouží také kopřivová jícha. Výsledky poznáte na rajčatech už během pár dní, listy se jim zbarví do tmavě zelena.

Vyvazování a vyštipování rajčat

K pravidelné péči o rajčata patří také jejich vyvazování k tyčkám a vylamování přebytečných výhonů, vyrážejících z paždí listů. Narůstající tyčková rajčata se pěstují na jeden, výjimečně na dva výhony do výšky, ostatní postranní výhony je třeba co nejdříve vyštipovat. Na konci léta odstraňte rajčatům poslední kvetoucí výhony, plody by již nestihly dozrát a zbytečně by ubírali rostlině sílu. Keříčkové odrůdy rajčat se nezaštipují.

Choroby a škůdci na rajčatech

Kromě obecných chorob napadá rajčata nejčastěji plíseň bramborová, z tohoto důvodu není ani vhodné vysazovat rajčata do blízkosti brambor. Houbové onemocnění, nazývané septorióza rajčat, se projevuje žlutými skvrnami na spodních listech, později celé listy opadají. K obávaných chorobám patří také virové mozaiky rajčete, kdy se střídají tmavá a světlá místa na listech a objevují se skvrny na plodech. Jako prevence chorob je dobré vybírat odolné odrůdy, střídat pěstební místa a  napadené  rostliny ihned zlikvidovat spálením nebo zakopáním hluboko do země.

RAJČATA V KUCHYNI

Rajčatové tipy a triky

  • Zelená rajčata rychleji dozrají, když k nim přibalíme do papírového sáčku jablko
  • Příliš měkké a přezrálé plody rajčat ponoříme na 10 minut do vody s několika kostkami ledu. Pak je nakrájíme bez problémů.
  • Pro snadné odstranění slupky rajče opatrně na slupce nařízneme, přelijeme vařící a následně studenou vodou. Pak buď oloupeme nožíkem nebo promneme v bavlněné utěrce.
  • Plody s nevýraznou chutí používáme spíš k přípravě omáček a pyré

RAJČATA - RECEPTY

Rajčata plněná zeleninou a sýrem

Suroviny: 8 rajčat (na porci podáváme 2 rajčata)

Náplň: 1 vařený brambor, 1 vařená mrkev, 2 lžíce čerstvého strouhaného celeru, citrónová šťáva, 1 malé jablko, 1 sterilovaná okurka, 2 lžíce strouhaného sýra, sůl, pepř, 3 lžíce majonézy smíchané se 2 lžícemi jogurtu nebo zakysané smetany, 1 lžíce nasekané pažitky, strouhaný sýr na ozdobu.

Příprava: Z rajčat seřízneme vršky, ostrou lžičkou vydlabeme vnitřky a naplníme je zeleninovým salátem. Ten připravíme smícháním strouhaného celeru pokapaného citrónem a s drobnými kostičkami brambor, mrkve, jablka, okurky, se strouhaným sýrem a vnitřky rajčat. Osolíme, opepříme a smícháme s majonézou, zjemněnou jogurtem nebo zakysanou smetanou. Povrch plněného rajčete posypeme jemně nasekanou pažitkou a nastrouhaným sýrem. Můžeme ještě zakápnou majonézou.

Rajčata se smetanovým sýrem

Suroviny: 4 rajčata, 1 smetanový sýr žervé, 1 cibulka, sůl, pepř, 1 červená paprika, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce sekané pažitky, citron, trochu mléka na zředění

Příprava: Cibulku a papriku nakrájíme nadrobno, přidáme kečup, petrželku a pažitku a vše smícháme se sýrem žervé, který jsme zředili mlékem. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Touto směsí plníme rajčata, kterým jsme seřízli vršky a vydlabali vnitřky.

Plněná rajčata se šunkou

Suroviny: 4 velká rajčata, 50 g šunky, 50 g tvrdého sýra, 2 cibule, 1 vejce, sůl, pepř

Příprava: Rajčatům odkrojíme vršky, vnitřky vydlabeme lžičkou. Nakrájíme na kostičky  šunku a sýr, cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Vše smícháme, přidáme vajíčko, ochutíme solí a pepřem. Směsí naplníme rajčata a vložíme do pekáčku. Pečeme ve vyhřáté troubě, dokud se sýr na povrchu neroztaví. Pokrm podáváme teplý.

Rajčata v peřince

Suroviny: 4 velká rajčata, lžička čerstvé nebo sušené bazalky, 8 lžic strouhanky, 8 lžic oleje, 2 lžíce strouhaného parmezánu

Příprava: Strouhanku nasypeme do misky, smícháme s olejem a bazalkou. Rajčata omyjeme a rozkrojíme na půlky. Směs naneseme a rozkrojená rajčata a vložíme do pekáčku. Osolíme, posypeme parmezánem a pečeme v předehřáté troubě 10 – 15 minut.

Rajčata pečená s cuketou

Suroviny: 1 kg rajčat, 1 malá cuketa, 1 lilek, česnek, bazalka, sůl, pepř, olivový olej

Příprava: Lilek a cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky a posolíme. Necháme asi půl hodiny odležet. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Zeleninu střídavě pokládáme na vymaštěný plech. Zakapeme olivovým olejem, do kterého jsme přidali prolisovaný česnek a bazalku. Pečeme  či grilujeme v troubě cca půl h, dokud zelenina nezačne hnědnout. Poté směs nanášíme na tousty nebo topinky a konzumujeme. Směs je výborná i vychlazená

Rajská omáčka

Suroviny: 2 lžíce másla, 3 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, ½ lžičky tymiánu, ½ lžičky bazalky, špetka skořice, špetka papriky, 3 lžíce kořenové zeleniny (i zmrazené), ¾ l vývaru, 500 g rajčat nebo šálek kečupu či rajského protlaku, 1 lžíce cukru, sůl, 1 lžíce másla

Příprava: Na másle a žíci oleje osmahneme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Přidáme koření, kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, nakrájená rajčata (nebo ke konci varu protlak či kečup), promícháme a zalijeme vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme půl hodiny na mírném ohni. Pak omáčku propasírujeme, dochutíme cukrem a solí, necháme projít varem a zjemníme máslem.

Rajčatová omáčka se smetanou

Suroviny: 500 g rajčat nebo 1 konzerva rajského protlaku, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1 cibule, vývar, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián,. Cukr, ocet, sůl, ¼ l smetany.

Příprava: Na másle zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme ji studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do omáčky vložíme očištěná a pokrájená rajčata (nebo protlak) a rozvaříme je. Propasírujeme, přisladíme, okyselíme a osolíme. Pak přilijeme smetanu, prohřejeme, ale už nevaříme.

Rajčatová omáčka k těstovinám

Suroviny: 1 kg rajčat, 3 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžička cukru, tymián, bazalka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř

Příprava: Rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Dužinu nakrájíme nadrobno. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajčata a osolíme. Dusíme pod pokličkou 10 minut, pak vaříme odkryté. Nakonec přidáme cukr, česnek, koření a ještě chvíli povaříme.

Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě

Příprava: Rajčata opereme, nakrájíme na čtvrtky a natlačíme do sklenic tak, aby uvolněná šťáva vytěsnila vzduch. Sklenice naplníme 10-15 cm pod okraj a uzavřeme. Sterilujeme 30 minut na mírném ohni. Polotovar je vhodný na omáčku i na šťávu.

Rajčatové čatní

Suroviny: 1,5 kg zelených rajčat, 250 g jablek, 300 g cibule, 150 g švestek, 180 g cukru, 150 g hořčičného semínka, 1ůžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření, 1 dl octa

Příprava: Umytá rajčata, oloupaná jablka a cibuli pokrájíme a umeleme na masovém strojku. Zasypeme cukrem a kořením a necháme v chladu stát do druhého dne. Druhý den vaříme na mírném ohni za občasného míchání do zhoustnutí. Před dokončením přilijeme ocet a ještě chvíli povaříme. Horké plníme do skleniček a uzavřeme.

Rajčatová marmeláda

Suroviny: 2,5 kg zralých rajčat, 1 kg cukru, 1 sáček Gelfixu, 1 vanilkový cukr, 1 lžička kyseliny citronové, 1 sklenka rumu.

Příprava: Rajčata omyjeme, pokrájíme a rozvaříme. Pak je rozmixujeme a propasírujeme. Šťávu vaříme asi 30 minut, až se zčásti odpaří. Vmícháme cukr. Gelfix rozmícháme s vanilkovým cukrem a vmícháme do marmelády. Přidáme kyselinu citronovou, necháme ji rozpustit a přilijeme rum. Stáhneme z ohně a ještě horkou marmeládu plníme do sklenic. Uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tuto marmeládu lze připravit i v kombinaci s jablky, hruškami a švestkami nebo jenom s jablky, s variantou s rumem i bez rumu.

Rajčatový kečup

Suroviny: 3 kg vyzrálých rajčat, 100 g cukru, 0,2  octa, 30 g soli, 4 hřebíčky, 10 zrnek pepře, 10 zrnek nového koření

Příprava: Rajčata omyjeme a pokrájíme, přisypeme sůl, koření a dusíme do rozvaření. Propasírujeme přes síto a šťávu vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Přidáme cukr, ocet, ještě krátce povaříme a horké plníme do nahřátých sklenic, které omotáme vlhkou utěrkou, aby nepraskly. Sterilujeme 25 minut při 85 st.C. Potom sklenice ochladíme.

Rajská šťáva a protlak

Suroviny: 1,5 kg vyzrálých rajčat, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru, špetka pepře

Příprava: Rajčata omyjeme, rozpůlíme a dáme vařit. Pokud je třeba, podlijeme trochou vody. Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto, vrátíme do hrnce, slupky a semínka vyhodíme. Šťávu ochutíme solí, cukrem a pepřem, necháme projít varem, vlijeme do sklenic a 10 minut sterilujeme při 90 st.C. Stejně připravíme i protlak, jen šťávu vaříme více do zhoustnutí.

Rajčatový džus

Omytá rajčata podlijeme vodou a rozvaříme. Rozmixujeme, přecedíme přes síto, kde se zachytí slupky a jadérka. Protlak znovu umixujeme a na 1 l přidáme 800 ml vody, 45 g cukru a 15 g soli. Mícháme, dokud se vše nerozpustí a plníme do lahví. Sterilujeme.

Rajčatový životabudič

Suroviny: 6 dl čerstvé rajčatové šťávy, 3 lžičky cukru, 2 lžičky citronové šťávy, několik kapek worcesterské omáčky, 1 lžička nasekané cibule, mletý bílý pepř, sůl, lístky meduňky nebo máty na ozdobu.

Příprava: Rajčatovou šťávu smícháme s cukrem, citronovou šťávou worcesterem, cibulí a ochutíme pepřem a solí. Nápoj dáme do chladna a necháme 2 hodiny uležet. Potom přecedíme do sklenic a ozdobíme lístky meduňky nebo máty.

Ochutnejte také vynikající a zdravé recepty z dýně hokaido nebo recepty z cukety.



Diskuse k článku

  • Pavel

    15:06 16. 9. 2012 +1
    Zdravím, ten recept na rajčatový kečup vypadá dobře. Nedávno jsem měl možnost ochutnat domácí kečup z rajčat ze skleníku a nedá se to vůbec s tím kupovaným srovnat.

Lunární kalendář

NEDĚLE 12. 10. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…
Jiří Vyskočil: autoškola a autobusová doprava, Sokolov
Společnost Autobusy Vyskočil s.r.o.

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

mimo téma avšak důležité –'dejte vědět svým známým,....
Pomozte Šarlotě v boji s nádorem mozku
https://donio...

Kávový peeling

Skvělý impuls, právě se chystám na peelingové mýdlo s mletou kávou. Domácí výroba mýdel (ale od základu, žádná...

Ředkev proti kašli

Je třeba rozlišovat druh ředkve. Ta na obrázku je chutná, ale na kašel a rozpouštění hlenů (též na žlučníkové ...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabízíme půjčky s konkurenceschopnými úrokovými sazbami. Jednoduché a rychlé osobn�...

Zkušenosti s brýlemi z Grandoptical

Mám od nich brýle a s kvalitou mám dobrou zkušenost. I obsluha je milá a vstřícná.

Získejte zde svou legitimní půjčku

Nabízím půjčky vážným lidem Hledáte půjčku na zahájení podnikání, ať už na re...
Zobrazit všechna témata

Masáž, která přijede za vámi – kdykoli a kamkoli

Bolí vás záda, jste ve stresu a chcete si na chvíli odpočinout od každodenního shonu? Zajděte si na masáž. Pokud vám to zdraví nedovoluje, nemáte času nazbyt nebo si jen chcete užít masáž v pohodlí svého domova...

Hádka není konec světa: 5 tipů, jak ji zvládnout s nadhledem

Hádka je v každém vztahu nevyhnutelná, ale rozhodně nemusí znamenat konec světa ani vztahové krize. Správný přístup k hádce dokáže zabránit zbytečnému vyostření a proměnit ji v nástroj lepší komunikace a porozu...

Říjnová sadba muchovníku: Proč je nyní ten správný čas?

Říjen je ideální čas pro sadbu muchovníku, méně známé, ale mimořádně odolné ovocné dřeviny s vysokou výživovou hodnotou. Sadba muchovníku na podzim dává rostlině dostatek času k zakořenění před zimou, což zvyšu...

Jak nejlépe vybrat autosedačku pro dítě?

Správný výběr autosedačky je pro bezpečné cestování našich dětí zcela zásadní. Podle aktuální legislativy musí všechny děti do výšky 150 cm nebo hmotnosti 36 kg používat schválenou autosedačku odpovídající jeji...

Zapomenuté klenoty Česka: Podzimní výlety do míst, která nejsou příliš známá

Česká příroda na podzim umí překvapit. I když je většina oblíbených míst stále ještě plná turistů, přesto je možné najít místa, kde budete téměř sami. Pokud máte chuť vyrazit na podzimní výlet, ale vyhnout se d...

Zapomeňte na kupované směsi. Namíchejte si vlastní podzimní koření

Cítíte to? Podzim voní tak nějak jinak. Ve vzduchu se mísí sušené listí, skořice, jablka a hřejivá atmosféra domova. Tu umí dokreslit i mnoho druhů koření. Obchodníci se předhánějí, kdo nabídne lepší podzimní s...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Trendy na podzim: Jak si vyrobit originální šperky z přírodních materiálů?

Podzim je ideálním obdobím pro tvoření. Příroda nabízí nepřeberné množství inspirace i materiálů: barevné listy, větvičky, plody, kamínky či dřevo. Pokud toužíte po jedinečných doplňcích, zkuste si vyrobit vlas...

Přírodní anabolika jako Bezpečná cesta k růstu svalů a regeneraci

Přírodní anabolika představují stále oblíbenější alternativu ke syntetickým anabolickým steroidům. Nabízejí možnost podpořit růst svalové hmoty, regeneraci a celkovou výkonnost, aniž by zatěžovala organismus ch...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Hořčík v hlavní roli: Která forma hořčíku nejlepší?

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro správnou funkci svalů, nervového systému i metabolismu. Správná forma hořčíku může zásadně ovlivnit jeho vstřebatelnost a účinnost v těle. Existuje několik druhů...

Jak nepodlehnout na podzim nachlazení? Pomohou babské rady na posílení imunity

S přicházejícím sychravým podzimem jistě uplatníte osvědčené babské rady na posílení imunity. Je to totiž právě podzimní období, které nás ohrožuje daleko více virózami, nachlazeními nebo chřipkami. Zjistěte, c...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.