Zvýšený cholesterol lze snížit i přírodní cestou

Fotolia_41637222_XSZvýšená hladina cholesterolu je spojena se zvýšeným rizikem rozvoje aterosklerózy a ischemické choroby srdeční. Hladina cholesterolu by se měla kontrolovat pravidelně a to jedenkrát ročně a pokud jsou již informace o jejím zvýšení tak jedenkrát za půl roku.

Co je to cholesterol?

Cholesterol je organická látka lipidové povahy. Řadíme ji ke steroidům, je stavební složkou buněk a tkání v našem těle, je součástí buněčných membrán, zajišťuje jejich kompaktnost. Nejvyšší koncentrace cholesterolu jsou v mozku, v krevním séru, ve slezině a v nadledvinkách. Cholesterol se tvoří především v játrech a v trávicím ústrojí, do těla se však z velké své části dostává potravou. Pokud je příjem dlouhodobě zvýšený, pak tělo přebytečný cholesterol odbourává v játrech a následkem toho dochází ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi.

V lidském organismu se nachází 4 typy cholesterolu:

  • HDL (High Density Lipoproteins): tzv. „hodný cholesterol" zajišťuje transport cholesterolu do jater k dalšímu zpracování.
  • LDL (Low Density Lipoproteins): tzv. „špatný cholesterol", tento cholesterol je lipoprotein, přenáší se z jater do periferních tkání, při zvýšené hladině i do cévní stěny a tam se usazuje – vznikají tak příznivé podmínky pro vznik aterosklerózy.
  • VLDL (Very Low Density Lipoproteins): jedná se o lipoprotein, který přenáší tuky v krvi, zejména triglyceridy, jejich hladina nezávisí na příjmu tuků z potravy, jsou vytvářeny v játrech.
  • Chylomikrony: transport triglyceridů a cholesterolu, do těla se dostávají z potravy.

Zvýšená hladina cholesterolu a rizika

Onemocnění, která v důsledku ukládání tukových látek hrozí, jsou ateroskleróza a infarkt myokardu. V případě aterosklerózy jde o onemocnění, kdy se do stěny cévy ukládají tukové látky (LDL cholesterol). Při vzniku obecnění hrají roli i dědičná zátěž, vysoký krevní tlak a diabetes. Infarkt myokardu je typickou komplikací, na jejímž počátku stojí ateroskleróza a poté rozvinutá ateroskleróza. Jedná se o náhlé nedokrvení srdečního svalu, vznikajícího v důsledku částečného či úplného uzavření přívodné cévy. V případě špatného okysličení dochází k odumírání místních buněk.

V dlouhodobém horizontu je zvýšená hladina cholesterolu nepříjemnou komplikací, která může způsobit různě závažné zdravotní problémy. Zároveň však existuje spousta metod, jak snížit cholesterol na přijatelnou úroveň plně přírodní cestou.

Změna životosprávy

Pokud chceme pracovat na snížení našeho cholesterolu, pak základ tkví v našem jídelníčku. Nejedná se o nic radikálního a zvládnout to může každý. Strava s nízkým obsahem cholesterolu a osvědčené přírodní prostředky jsou tím nejlepším, co pro své zdraví můžeme udělat.

Přírodní pomocníci v boji se zvýšeným cholesterolem

Lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi by měli do svého jídelníčku zařadit mořské ryby. Významnou roli při snižování cholesterolu hraje také česnek. Pektiny, obsažené v jablku, jsou schopné se ve střevech vázat na některé kyseliny, pro jejichž tvorbu potřebují játra cholesterol, který odebírají krvi. Snižovat množství cholesterolu dokáže ale i cibule. Z ní si můžete připravit cibulový nápoj: smícháte čerstvě připravenou šťávu z 300 gramů cibule s půl litrem bílého vína a 100 gramy medu. Sklenku tohoto nápoje si dopřejeme každý večer a budeme tak přispívat ke snížení hladiny našeho cholesterolu. K snižování obsahu cholesterolu v krvi se užívá také prášek ze semen speciálního druhu jitrocele. Jedná se o tzv. psyllium.

ryby

Léčebné oleje pro snížení cholesterolu v krvi

Užívání různých léčebných olejů dopomáhá k snížení cholesterolu v krvi. Doporučené dávkováni je třikrát denně jedna čajová lžička, nebo dvakrát denně jedna čajová lžička.

  • Sezamový olej: snižuje nejen hladinu cholesterolu v krvi, ale má i antidepresivní účinky, posiluje paměť a celkově je vynikajícím regeneračním prostředkem.
  • Bodlákový olej: získává se ze semen světlice barvířské, panenský bodlákový olej snižuje cholesterol v krvi.
  • Olej z pšeničných klíčků: zmírňuje neurologické potíže a snižuje hladinu cholesterolu v játrech.
  • Olej z vlašských ořechů: je bohatý na nenasycené mastné kyseliny a jeho účinky na snižování cholesterolu v krvi jsou rychlé.

Snížení tělesné váhy a pohyb

Ke snižování tělesné váhy je vhodnější a udržitelnější metoda malých kroků. Ideálně by nám vhodný postup měl poradit dietolog nebo dobrý výživový poradce. Připravte se, že se jedná o běh na dlouhou trať, který může trvat i několik měsíců. Váhu a úroveň cholesterolu sníží také jakýkoliv přirozený pohyb. Vhodné je začít každodenními malými procházkami a časem přidat i nějaký ten sport.

Detoxikace a očista krve

V našem těle se postupem času hromadí velké množství toxických látek, to nám může způsobit rozličné jaterní problémy. Větší množství škodlivin v našem organismu rovněž způsobuje vyšší unavitelnost, zhoršené trávení, potíže s ledvinami a močovou soustavou a podobně.

Základním krokem pro očištění našeho organismu je odstranit z našeho jídelníčku potraviny s vyšším obsahem cholesterolu, cukru, polotovary, tuky a vyhýbáme se smažení. Dopřejeme si dostatek zeleniny a zeleninových šťáv a dbáme na pitný režim. K vyčištění krve dopomáhá heřmánkový čaj.

Mezi tradiční domácí prostředky pročišťující krev patří i nápoj z droždí a cukru. Čtyřicet gramů (jednu klasickou kostku) rozdrobíme do nádoby a zasypeme dvěma a půl lžícemi přírodního cukru. Vše zalijeme jednou a čtvrt sklenicí převařené vody, zamícháme a odložíme na nějaké teplejší místo. Za půl hodiny směs znovu promícháme a odložíme na další tři hodiny. Pijeme vždy po hlavním jídle a po vypití hodinu nic nejíme a nepijeme. Čištění provádíme jednou denně po dobu pěti dnů a poté si uděláme pauzu na deset dnů. Pak přijde další pětidenní cyklus, pauza a ještě jeden poslední. Kůra by měla nejen "očistit krev," ale navíc prospívá pleti, uklidňuje naší psychiku a zvyšuje imunitu. Během léčby bychom měli omezit přísun potravinových doplňků obsahujících vitamín B, protože droždí patří mezi jeho přirozené zdroje.

Mezi další tradiční kúry patří pití odvaru z bobkových listů – pět gramů zalijeme půl druhou sklenkou vody a povaříme čtyři minuty. Nádobu přikryjeme, odložíme na pět hodin a poté ho podáváme jednu až dvě lžičky každou půl hodinu (nesmí se vypít najednou). Kúra by měla trvat tři dny a během té doby se doporučuje omezit konzumaci bílkovin. Jenže s touto očistou pozor, měli bychom ji probrat předem s odborníkem. Mohou se při ní objevit různé menší zdravotní problémy, jako vyrážky, malá příměs krve v moči, bolesti kloubů, kostí a celého těla. Léčba má pročistit nejen krev, ale také zbavit naše klouby od nánosů soli. Očistu krve můžeme provést i o něco šetrněji a pravděpodobně i bez nějakých negativních efektů (i když zde je vždy lepší se zeptat lékaře, aby posoudil léčbu z hlediska našeho organismu, který může být citlivější i na přírodní látky). Doporučuje se pampeliškový čaj (1 lžíce na sklenici vody), zázvorový čaj (čtvrt lžíce na sklenici) nebo i směs zeleného čaje s odvarem ze zázvoru a pampelišky.

Někomu se snad může zdát paradoxní, že by olej mohl pomáhat s hubnutím či snižováním cholesterolu v krvi, ale je to tak. Dokonce nás chrání před řadou potíží a posiluje naše nervy a mozek.

Slunečnicový olej je jedním z nejpoužívanějších olejů na světě, především v naší západní kultuře. Používá se např. k přípravě margarínů, majonéz, ke konzervaci jiných potravin, do salátových zálivek či k tepelným úpravám pokrmů. Málokdo se však vážně zajímá o jeho účinky na naše zdraví, které jsou nám při jeho střídmém a uvědomělém dávkování v mnohém přínosné.

Slunečnice pro vaše pevné nervy

Slunečnicová semena a olej jsou bohaté na vitaminy skupiny B, především thiamin (B1), niacin (B3 nebo také vitamin PP) a pyridoxin (B6). Thiamin a niacin jsou nezbytnými vitaminy pro pevné nervy a správou funkci mozku, při jejich nedostatku můžeme trpět nespavostí, depresemi, nesoustředěností, nechutenstvím a zdánlivě bezdůvodnou nervozitou. Pyridoxin je stejně tak potřebný pro naše nervy a imunitu, zároveň pomáhá např. při léčbě akné a chudokrevnosti.

olej

Slunečnicové semeno pro snižování cholesterolu a zdravé cévy

Olej ze slunečnicových semen je také prostředkem pro přirozené snižování tzv. škodlivého cholesterolu v krvi. Obsahuje fytosteroly, které se podílejí na udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Je zároveň jedním z rostlinných olejů s nejnižším obsahem nežádoucího cholesterolu, proto by ho měli upřednostňovat lidé trpící vysokým krevním tlakem a potížemi kardiovaskulárního systému.
Slunečnicová semena navíc obsahují poměrně vysokou dávku vitaminu E, který je velice účinným antioxidantem. Chrání naše tělo před degenerativními procesy a mimo mnoha jiných příznivých účinků také pomáhá snižovat krevní tlak a nadměrnou srážlivost krve, je tak prevencí např. infarktu a mozkové mrtvice.

Vitamin F pomáhá v boji s přebytečnými kilogramy

Slunečnicový olej je jedním z těch, které nám usnadní likvidaci přebytečných tuků. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které stimulují odbourávání nasycených mastných kyselin. Toto je velmi důležitý proces, zabraňující nadměrnému ukládání tuků v těle.

Ony prospěšné nenasycené mastné kyseliny jsou také základem vitaminu F, jenž zvyšuje spalování tuků v krvi a zbavuje naše cévy usazených povlaků cholesterolu, zlepšuje elasticitu cévních stěn a vyrovnává krevní tlak.

Pochopitelně si nemůžeme myslet, že čím více slunečnicového oleje zkonzumujeme, tím více si pomůžeme s hubnutím. Pokud máme nějaké ty kilogramy navíc, tuky by se na našem talíři měly všeobecně objevovat v redukovaném množství. Jsou pro naše zdraví bezesporu nezbytné, vytěsnit je ze stravy úplně by nám velice ublížilo, s jejich konzumací to ale v žádném případě nepřeháníme a sledujeme, aby rostlinné tuky byly s živočišnými alespoň v poměru 1:1.

Určitě je pro nás prospěšnější, pokud budeme konzumovat slunečnicový olej za studena (např. přidávat do zeleninových salátů). Přepalováním se jeho prospěšné látky ničí, ba naopak se přeměňují na zdraví škodlivé. Úplně nejlepší je slunečnicový olej lisovaný za studena, ten je však dražší než onen běžný rafinovaný olej. Pro léčebné účely však doporučujeme utratit o něco víc ve specializované prodejně zdravé výživy.

Slunečnicová semena, stejně jako jiná semena a ořechy, by se v našem jídelníčku měla objevovat co nejpravidelněji, v porovnání s olejem jsou pro nás ještě prospěšnější. Můžeme je jíst buď samotná (2-3 polévkové lžíce denně nám prospějí), najdeme je také např. v celozrnném pečivu, v müsli apod.


Zvýšený cholesterol není žádná legrace a pravidelné prohlídky u lékaře jsou nezbytné, stejně jako výběr spolehlivé zdravotní pojišťovny. Díky stabilními partnerovi za zády získáte spoustu výhod, které vám vrátí kvalitu života.


 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 30670x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Mohu potvrdit, co píše Bergenia.
Dřív jsem jedla maso, škvarky, sádlo, salámy, prostě vše a dost jsem se tím cpala, ale bohužel přišli problémy s trávením. Zjistila jsem, že když vypustím z jídelníčku maso, pak se trávení zlepší. Už víc, jak rok maso nejím, pouze rybí. No a Před tím jsem měla cholesterol v pořádku a teď, poté, co jsem přestala jíst… celý příspěvek

Také se mi za posled.rok rapidně zvýšil cholesterol, i když je ho dosud měla v pořádku a jím stále stejně, dietně, spíše vegetariánsky.Myslím, že u žen je to také věkem a nedostatkem žens.hormonů, jinak si to nelze vysvětlit.

Vysoký cholesterol nemusí být vždy špatný, což už Vám dnes naštěstí řeknou i někteří lékaři a nezačnou Vám na něj okamžitě nutit léky na snížení cholesterolu, které bohužel - aniž se to pacientům říká - prokazatelně zdraví škodlivé jsou a opravdu při dlouhodobém podávání zabíjejí (poškozují svalové buňky, především srdce).
Cholesterol je přirozená obrana těla proti poškození cévních stěn agresivními látkami v krvi, které jsou ve velkém množství přítomny např.u špatně kompenzovaných diabetiků. Vysoké hodnoty cholesterolu jsou běžné u lidí s neléčenou (nebo nedostatečně kompenzovanou) hypofunkcí (sníženou funkcí) štítné žlázy. V těchto případech Vám cholesterol žádné úpravy jídelníčku a přírodní prostředky výrazně nesníží, protože tělo vysoký… celý příspěvek