Vykouzlete si podzimní vitamínovou bombu - salát z červené řepy 3x jinak

 Salát z červené řepy 3x jinak2Salát z červené řepy je zdravý a chutný!

Červená řepa je skvělá sezónní zelenina. Obsahuje velké množství kyseliny listové, podporuje regeneraci organismu a je známá svými protirakovinovými účinky. Ohromí vás také vysokým obsahem železa a mědi. Do jídelníčku by ji tedy měli zařadit všichni, kteří trpí na poruchy krvetvorby. 

V kuchyni můžete vykouzlit desítky skvělých receptů s řepou. Od polévek, pomazánek, smoothie až po hlavní chody s červenou řepu. My se ale dnes zaměříme na salát z červené řepy. Připravíme si ho 3x jinak tak, aby si vybral každý. 

Teplý salát z červené řepy se sladkými bramborami 

Tento salát z červené řepy se senzačně hodí do podzimního a zimního období. Jakmile venku začně být pošmourno a nevlídno, měli bychom změnit jídelníček z "letního" na "zimní". Naše tělo si totiž v zimě žádá o prohřátí a regeneraci. Zatímco v létě oceníte studený šopský salát, tento teplý salát z červené řepy si připravte právě v podzimním nebo zimním období. Budete nadšení!

(pro 2 osoby)

Ingredience na salát z červené řepy 

  • 250 g červené řepy
  • 250 g sladkých brambor
  • 150 g růžičkové kapusty
  • 200 g kadeřávku
  • olivový olej
  • 1 lžička sušeného drceného chilli 

Dresink

Postup

  1. Sladké brambory si oloupejte a nakrájejte na malé kousky (velikosti sousta).
  2. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
  3. Sladké brambory dejte na pečicí papír na plechu, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte 15 minut.
  4. Mezitím si oloupejte řepu a nakrájejte ji na stejně velké kousky. Pokud nechcete mít červené ruce, použijte rukavice.
  5. Růžičkové kapustičky si překrojte na půl.
  6. Po 15 minutách, kdy se pekly sladké brambory, si řepu a růžičkovou kapustu přidejte na plech do trouby.
  7. Zeleninu zakápněte ještě troškou olivového oleje, přidejte sůl, pepř a chilli vločky.
  8. Pečte dalších 30 minut na 180 stupňů.
  9. Mezitím si v misce připravte dresink z oleje, tahini a jablečného octa. 
  10. Nakonec si připravte kadeřávek. Omyjte ho, nakrájejte na kousky a orestujte na velké pánvi 3 až 5 minut dozlatova. 
  11. Do stejné pánve poté přidejte veškerou pečenou zeleninu. 
  12. Salát z červené řepy podávejte s dresinkem.  

Salát z červené řepy s dýní, modrým sýrem a zakysanou smetanou

Pokud milujete červenou řepu, pak jste si určitě oblíbili i dýně. Kupříkladu dýně hokaido je zdravá, nemusí se loupat, na podzim ji koupíte na každém rohu a má spoustu vitaminů. Pokud jste na dýňový recept dostali chuť, připravte si tento salát z červené řepy s dýní. Je snadný na přípravu a určitě vám zachutná!

(pro 2 osoby)

Ingredience

  • 175 g dýně Hokaido
  • 100 g červené řepy
  • 80 g baby špenátu
  • 80 g modrého sýru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 3 lžíce balzamika
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana k podávání

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů.
  2. Dýni si očistěte a nakrájejte na malé kostky (velikosti sousta).
  3. Stejně tak si nakrájejte červenou řepu - na měsíčky. Pokud nechcete mít červené ruce, použijte rukavice.
  4. Na plech položte pečicí papír a na něj umístěte nakrájenou dýni a řepu.
  5. Osolte, opepřete, zalijte olivovým olejem, balzamikem, posypte knínem a dejte péct. 
  6. Pečte 20 až 30 minut, dokud nebude dýně zlatá a řepa měkká.
  7. V posledních 2 minutách pečení, přidejte na plech slunečnicová semínka, aby byla křupavá. 
  8. Připravte si velkou mísu. Na její dno dejte špenát a na něj položte ještě horkou pečenou řepu a dýni.
  9. Přidejte nakrájený modrý sýr, osolte, opepřete a podávejte se zakysanou smetanou.
  10. Salát z červené řepy s dýní a modrým sýrem je nejlepší podávat hned zatepla.  

Salát z červené řepy 3x jinak1Salát z červené řepy s dýní, modrým sýrem a zakysanou smetanou 

Salát z čerstvé červené řepy 

Tento salát z červené řepy je vhodný pro všechny fitness nadšence a zastánce zdravé výživy. Díky tomu, že není tepelně upravený, si totiž přirozeně zachovává velké množství vitaminů.  

Ingredience

  • 2 velké červené řepy
  • 1 pomeranč
  • 1 lžička jablečného octu
  • 1 lžička olivového oleje
  • vlašské ořechy
  • sůl, pepř
  • čerstvý koriandr

Postup

  1. Čerstvou červenou řepu si oloupeme. Pokud nechceme mít špinavé ruce, použijeme rukavice.
  2. Poté si řepu nastrouháme nahrubo tak, jak to vidíte na obrázku.
  3. Z pomeranče si vymačkáme šťávu, smícháme se solí, pepřem, jablečným octem a smícháme s řepou.
  4. Nakonec posypeme ořechy a čerstvými koriandrovými lístky. Podáváme.  

Salát z červené řepy 3x jinak3Salát z čerstvé červené řepy  

Který recept na salát z červené řepy vás zaujal nejvíc? A máte nějaký svůj oblíbený recept? 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1706x

array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte