Rybízová marmeláda i marmeláda z černého rybízu chutnají všem. Využijete je nejen na linecké

Marmeláda z rybízu (2)Marmeládu z rybízu nemusíte mazat jen na cukroví.

Ať už ho máte rádi nebo ne, rybíz patří mezi nejpěstovanější ovoce na českých zahrádkách. Keříky obsypané bílými, červenými nebo černými bobulkami můžete v létě spatřit u většiny českých pěstitelů.

Připravili jsme proto pro vás recepty na dvě skvělé marmelády - z černého i červeného rybízu. Díky nim si uchováte pořádnou porci vitaminu C po celou zimu!

7 zajímavostí o rybízu

Červený rybíz

  • 40 bobulí červeného rybízu pokryje váš denní příjem vitamínu C.
  • Rybíz můžete zpracovat na sladkokyselé ovocné placky, které si děti zamilují!
  • Na 100 gramů červeného rybízu připadá 13 gramů hořčíku. Konzumujte ho na bolest svalů.
  • Štiplavou chuť mu dodávají třísloviny.

Černý rybíz

  • Černý rybíz obsahuje až 3x víc vitamínu C než červený rybíz. Před ním už je jen šípek a rakytník.
  • Černý rybíz konzumujte nejlépe syrový. Zachováte si tak maximum vitamínů.
  • Patří mezi málo sladké ovoce. Na 100 gramů obsahuje 8 g cukru, oproti tomu banán má ve 100 gramech 17 gramů cukrů-

Rybízová marmeláda - recept

Rybízová marmeláda je taková česká klasika. Používá se do křehkého lineckého koláče, maže se na linecké cukroví o Vánocích nebo se používá jen tak na palačinky. Přestože je rybízová marmeláda kyselá, děti ji milují.

Ingredience

Postup

  1. Nejprve budete muset rybíz zbavit stopiček a otravných zrníček. Nejlépe to jde na klasickém mlýnku. Zkuste si ho opatřit - u našich babiček takový mlýnek patřil k “povinné” výbavě domácnosti.
  2. Na 1 litr rybízové šťávy nyní připadne 900 g cukru. Rybízovou šťávu si nalijte do hrnce, zahřejte a rozmíchejte v ní cukr. Sbírejte pěnu.
  3. Nyní směs povařte do zhoustnutí - bude to trvat zhruba 10 minut a rybízová marmeláda by se měla vařit jen na nízkém plamenu.
  4. Že je rybízová marmeláda hotová poznáte pomocí testu s talířkem. Kápněte marmeládu na talířek, pokud se bude příliš roztékat, je příliš tekutá.
  5. Hotovou marmeládu plňte do čistých sklenic a ihned otočte dnem vzhůru.

Marmeláda z rybízu (1)Marmeláda z rybízu má příjemně sladkokyselou chuť.

Marmeláda z černého rybízu - recept

Marmeláda z černého rybízu se vám vydaří z trojkombinace ovoce + cukr + citrónová šťáva. Marmeládu nebudete muset dohušťovat pektinem, černý rybíz už totiž přirozeně pektin obsahuje. Na ovonění můžete přidat koření nebo různé bylinky.

Ingredience

  • 1 kg černého rybízu
  • 400 g cukru
  • 1 bio citrón (bez chemicky upravené kůry)
  • 4 hřebíčky
  • 1 badyán
  • 1 celá skořice

Postup

Kuličky černého rybízu omyjte a spolu s dvěma deci vody povařte zhruba 5 minut, aby černý rybíz trošku pustil šťávu. Poté marmeládu rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte šťávu i nastrouhanou kůru z bio citrónu, koření a na mírném stupni vařte 20 minut. Pořád míchejte, ať se vám marmeláda z černého rybízu nepřipálí.

Mezitím si dezinfikujte sklenice včetně víček a ještě horkou marmeládu do nich plňte. Okraje otřete hadříkem namočeným v alkoholu a uzavřené sklenice otočte dnem vzhůru. Následně můžete pro jistotu ještě sklenice zavařit na 80 stupňů 20 minut.

Marmeláda z rybízu (3)Marmeláda z černého rybízu je v létě osvěžující.


Stáhnout v PDF
array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Dětská BIO zubní pasta JACK N´JILL

BIO dětská zubní pasta Jack N' Jill, různé příchutě Čistě přírodní…

Cena: 169 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte