Najdeme vám tu správnou firmu.

Volejte 720 952 910

Hlavička

Co s bohatou úrodou rybízu? Zachutná vám snadná rybízová šťáva, kterou připravíte za studena

9. 8. 2018

K typické stálici českých zahrádek nepochybně patří rybíz. Jeho červené a černé kuličky dozrávají v červenci a srpnu, kdy se sklízí. A co s rybízem pak? Vyzkoušejte třeba lahodný rybízový sirup. Rybízová šťáva vám určitě zachutná.

Nenáročný a oblíbený rybíz

Rybíz je velmi oblíbené ovoce, nenáročné na pěstování. Rybízový keř se tak nachází téměř v každé zahrádce. Není potřeba se o něj příliš starat, a přesto bývá v létě obsypán drobnými kuličkami. Ty jsou nejen dobré, ale i zdravé. Obsahují řadu vitamínů a minerálů. Jsou zejména zdrojem draslíku, který náš organismus potřebuje ke správnému fungování oběhového a nervového systému. Dále se v rybízy nachází užitečné kyseliny a další pro lidské tělo potřebné látky.

Věděli jste, že rybíz se k nám dostal už v 16. století z klášterních zahrad a paláců? Přečtěte si o rybízu víc

Zdravá rybízová šťáva

Rybíz můžete samozřejmě jíst čerstvý hned z keře, ale úroda je obvykle tak hojná, že je nemožné všechny kuličky rovnou sníst. Pak přichází na řadu i různé další způsoby a recepty, jak rybíz zpracovat a uchovat na pozdější použití. Z rybízu lze připravit nespočet domácích buchet a koláčů nebo marmeláda. Chutná je nejen marmeláda z černého rybízu, ale také z marmeláda červeného rybízu. Připravte si rybízovou marmeládu podle našeho receptu! 

Velmi chutná je také rybízová šťáva nebo rybízový sirup. Díky cukru, který se do ní během přípravy přidává, bude chutnat i těm, na které bývá čerstvý rybíz příliš kyselý.

Rybízová šťáva za studena

Rybízová šťáva je snadná na přípravu, takže se do ní můžete pustit třeba teď hned. Základní varianta je rybízová šťáva připravovaná za studena

Ingredience

  • rybíz
  • cukr (v poměru 1:1 nebo dle chuti)
  • kyselinu citronovou
  • vodu
  • můžete přidat citron

Rybízová šťáva za studena – recept

  1. Rybíz omyjeme (můžeme jej nechat se stopkami, není potřeba kuličky obírat z trsů) a v hrnci zalijeme horkou vodou.
  2. Přidáme lžičku kyseliny citronové proti – používá se jako konzervant pro delší trvanlivost.
  3. Necháme 24 hodin louhovat přikryté utěrkou. Někdo k rybízu přidává ještě plátky citronu.
  4. Poté tekutinu scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. Slijeme opravdu jen šťávu a nesnažíme se pasírovat dužinu.
  5. Do šťávy přidáme cukr a necháme dalších 24 hodin odležet.
  6. Druhý den šťávu promícháme, aby se rozpustil všechen cukr, a přelijeme ji do vymytých lahví.
  7. Rybízová šťáva potřebuje pro uchování chlad a tmu. 

Rybízová šťáva - za studena1Červený rybíz má plno vitamínu C.

Recept na rybízový sirup

Vyzkoušet můžete i jiný recept. Suroviny zůstávají stejné.

  1. Tentokrát ale rybíz odstopkujeme, opláchneme a rozmačkáme. Zalijeme vodou, přikryjeme čistou utěrkou a do druhého dne necháme odstát, občas můžeme směs promíchat.
  2. Druhý den scedíme přes jemné sítko, plátýnko nebo gázu. Můžeme i lehce vymačkat a propasírovat dužinu.
  3. Tekutinu začneme na plotně ohřívat, přidáme do ní cukr a kyselinu citronovou.
  4. Při ohřívání šťávu mícháme a lžičkou sbíráme tvořící se pěnu. Povaříme zhruba 20 minut.
  5. Ještě horký sirup přelijeme do vymytých lahví, pevně uzavřeme a necháme vychladnout.
  6. Rybízový sirup uchováváme v chladu a podáváme naředěné vodou dle chuti.

Tipy, aby se rybízová šťáva povedla

  • K uchování rybízové šťávy i sirupu používejte skleněné lahve. V plastových vám může šťáva začít kvasit.
  • Sklenice můžete po vymytí také vypláchnout kapkou alkoholu – třeba rumem nebo pálenkou, abyste je pořádně vydezinfikovali a zabránili kažení šťávy.
  • Dobré konzervační účinky má rovněž kyselina citronová, která se proto do šťávy přidává.

Připravte si domácí šťávy i z jiného ovoce

Podobně jako rybíz můžete zpracovat i další ovoce, jako jahody, třešně, maliny nebo ostružiny. Do letního parna se domácí ovocné šťávy hodí jako chutné a také zdravé osvěžení. Vyzkoušejte například domácí malinovou limonádu, po které už si malinovku nikdy nedáte v hospodě.

Rybízová šťáva se vám díky vysokému obsahu vitamínu C bude hodit jako prevence proti zánětům a dobrá je také pro správné fungování ledvin. Navíc budete mít jistotu, že vy i vaši blízcí a děti pijí poctivou šťávu bez chemie, ze skutečného ovoce. 


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

AMALAKI sušené 200g FUDCO

Sušené plody ovoce amalaki, slazené Plod Amalaki je v ajurvédské medicíně…

Cena: 58 Kč  89 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Agrodružstvo Klas – živočišná a rostlinná výroba

Agrodružstvo Klas se sídlem v obci Křičeň se zabývá chovem skotu, prasat a produkcí mléka....

Bílovská zemědělská a.s. produkuje kvalitní pšenici i mléčný skot

Máte zájem o koupi většího množství kvalitní krmné pšenice? Nakupujete...

Petr Rubeš - Prodej brambor a jahod v Lysé nad Labem

V dnešní době je velmi populární nakupování surovin od domácích pěstitelů. Patří mezi ně i Petr...

Zemědělské družstvo Lipová

Zemědělské družstvo Lipová je klasický zemědělský podnik s mnohaletou tradicí. V rámci svého působení a provozované...

Včelařské etikety: rodinný internetový obchod Metapis

Rodinný internetový obchod Metapis vám již přes dvacet let nabízí barevné včelařské etikety...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte