Boršč je velmi zdravá ruská polévka, která obsahuje řepu, zelí, brambory a leckdy i kořenovou zeleninu.

Světové menu na talíři, díl 2.: Ruská jídla u vás doma

Ruská jídla vás mohou oslovit, pokud rádi konzumujete zeleninu typu kapusta, okurky, brambory nebo cibule. Této gastronomii ovšem vévodí i různé druhy aromatických bylinek. Jednou z nich je například Rusy oblíbený čerstvý kopr.

Dá se říct, že ruská jídla jsou velmi rozmanitá a též chutná. Každý si zcela určitě vybere svého favorita. Přinášíme vám opět malou inspiraci ze světové kuchyně v podobě snadných receptů. Při virtuální návštěvě Ruska tedy můžete ochutnat třeba bliny s kaviárem, boršč, pelmeně s mletým masem nebo kisel.

Ruská jídla v praxi: Předkrm v podobě blinů s kaviárem

Pokud vám chutnají klasické palačinky, jistě si oblíbíte i bliny, které patří mezi tradiční ruská jídla nebo respektive předkrmy. Nejčastěji se podávají s kvalitním kaviárem a zakysanou smetanou. Kaviár pak lze nahradit i uzeným lososem. Tento lahodný pokrm si zamilujete!

Čtěte také:

Světové menu na talíři, díl 1.: Francouzská jídla u vás doma

Potřebné ingredience na bliny s kaviárem (cca 20 ks)

  • roztavené máslo: 25 gramů

  • kypřící prášek do pečiva: 2 lžičky

  • krupicový cukr: 1 lžíce

  • sůl: 1 špetka

  • vajíčko: 1 kus

  • hladká mouka: 125 gramů

  • polotučné mléko: 160 mililitrů

  • kvalitní kaviár: 1 balení

  • zakysaná smetana: 1 kelímek

  • rostlinný olej: dle potřeby k smažení blinů

Recept na ruské bliny s kaviárem

Do větší mísy vlijte mléko a vyšlehejte v něm vajíčko. Poté do tekuté směsi vsypávejte přes sítko hladkou mouku a promíchejte. Také přidejte kypřící prášek do pečiva, špetku soli, cukr, rozpuštěné máslo a vypracujte polotekuté těstíčko. To přikryjte potravinovou fólií a dejte na cca 20 minut do lednice. Dále si rozpalte nepřilnavou pánev a mírně pokapejte olejem. Až bude horká, lejte na ni malé hromádky těsta pomocí lžíce. Tím vlastně usmažíte z obou stran jakési mini palačinky (bliny). Závěr je pak velmi snadný. Hotové bliny potřete zakysanou smetanou a na vrch navrstvěte trochu kaviáru. Tento skvělý předkrm patřící mezi tradiční ruská jídla, podávejte s oblíbeným alkoholickým nápojem. Hodit se bude jak víno, tak i pivo. Dobré chutnání!

Ruská jídla v praxi: Polévka zvaná boršč

Ruská jídla obsahují též mnoho zdravé zeleniny. Dokonalým příkladem je boršč, jehož součástí je zejména červená řepa. Uvařte si společně s námi tuto sytou i chutnou polévku pro každou příležitost.

Potřebné ingredience na boršč (pro cca 4 osoby):

  • brambory: ¼ kilogramu

  • předvařená červená řepa (lze i samostatně uvařit čerstvou): 200 gramů

  • zralá rajčata: 200 gramů

  • hlávkové zelí (bílé): 200 gramů

  • mrkev, petržel, celer (v přibližně stejném poměru): 300 gramů

  • cibule: 1 kus

  • celý bobkový list: 1 kus

  • kuličky nového koření: 3 kusy

  • kuličky černého pepře: 4 kusy

  • mletá sladká paprika: 1 lžička

  • hladká mouka: 1 lžíce

  • šťáva z citronu: 15 mililitrů

  • jemně nasekaná petrželka: 1 lžíce

  • libovější slanina: 300 gramů

  • sůl: 20 gramů nebo dle chuti

  • krystalový cukr: 10 gramů nebo dle chuti

  • klasický ocet: 2 lžíce

  • smetana určená k vaření: 150 mililitrů

  • vepřové maso (kýta, krkovice, či jiný kus dle obliby): 200 gramů

  • hovězí maso (např. zadní): 350 gramů

Recept na ruský boršč

Začnete tím, že si do velkého hrnce vložíte větší kusy vepřového a hovězího masa. K tomu přidejte ještě koření v podobě celého pepře, nového koření, bobkového listu a soli. Taktéž vložte do hrnce k masu loupanou cibuli. Vše přelijte studenou vodou, přiklopte poklicí a dejte vařit na minimálně 120 minut při středním plamenu. Až tato doba uplyne, vyjměte z hrnce maso a vývar přeceďte přes jemné sítko. Pak pokračujte ve vaření vývaru spolu s octem, loupanou a na kostky pokrájenou kořenovou zeleninou, bramborami, zelím a rajčaty. Nechte vše projít varem zhruba 5 až 10 minut. Mezitím si osmahněte nadrobno nasekanou slaninu spolu s mletou paprikou a tuto směs následně vsypte do vývaru se zeleninou. V předposlední fázi je potřeba rozmíchat hladkou mouku ve smetaně a zahustit polévku. Doba varu se tentorkát odhaduje na čtvrt hodiny. V poslední fázi je potřeba přidat do boršče i červenou řepu (na kostky porkájenou), pokrájené vepřové a hovězí maso, petržel, citronovou štávu, cukr a je hotovo! Vše důkladně promíchejte a podávejte. Ruská jídla se někdy mohou zdát na přípravu složitá, ale výsledek stojí za to! Dobrou chuť!

Ruské pelmeně jsou velmi syté a podávat je můžete i se zakysanou smetanou.

Ruská jídla v praxi: Hlavní chod v podobě pelmení s mletým masem

Pelmeně se řadí taktéž mezi typická ruská jídla a mají co nabídnout! Až je ochutnáte, zamilujete si je. Plnit se je můžete nejen mletým masem, ale i šťouchanými bramborami se slaninou nebo povidly.

Potřebné ingredience na pelmeně s mletým masem:

Těsto připravíte z těchto surovin:

  • polohrubá mouka: 165 gramů

  • hladká mouka: 165 gramů

  • studená voda: 120 mililitrů

  • vajíčko: 2 kusy

  • sůl: ½ lžičky nebo dle chuti

Na náplň potřebujete:

  • mix vepřového a hovězího mletého masa: 400 gramů

  • menší cibule či šalotka: 1 kus

  • mletý pepř: dle chuti

  • sůl: dle chuti

  • voda: cca 30 mililitrů

K podávání se hodí:

  • rozpuštěné máslo

  • klasický ocet

  • mletý pepř

Recept na pelmeně s mletým masem

Nejprve si připravte nelepivé polotuhé těsto z prosáté hladké i polohrubé mouky, jednoho vejce, vody a soli. To pak zabalte do potravinové fólie a dejte asi na dvacet minut do lednice. Mezitím si připravte náplň do pelmení. Mleté maso smíchejte s jemně nasekanou cibulkou, přilijte vodu, ochuťte solí, pepřem a máte hotovo. Po dvaceti minutách vyjměte těsto z chladničky a vyválejte jej na plát tenký asi 2 až 4 mm. Ten nezapomeňte potřít vyšlehaným vejcem po celé ploše. Poté z plátu vykrajujte pomocí hrnku kolečka a ta plňte masovou směsí uprostřed. Pelmeně přehněte a okraje dobře slepte prsty (možné je pořídit i speciální formu na pelmeně v prodejnách). Kapsičky z těsta nakonec uvařte ve vroucí a mírně osolené vodě do měkka (bude trvat asi 10 minut). Ruská jídla mají velice rozmanité chutě, které můžete vyzkoušet právě konzumací pelmení s trochou octa, mletým pepřem a s rozpuštěným máslem. Budete se oblizovat!

Ruská jídla v praxi: Dezert zvaný kisel

Už jste slyšeli o dezertu zvaném kisel? Ten také patří mezi typická ruská jídla sladké chuti. Jeho příprava je velice jednoduchá. V receptu v podstatě zužitkujete zdravé sezónní ovoce.

Potřebné ingredience na kisel (pro 4 osoby):

  • čerstvé či zamražené maliny: 200 gramů

  • čerstvý či zamražený rybíz: 300 gramů

  • čerstvé či zamražené višně: 200 gramů

  • kukuřičný škrob: 30 gramů + trochu vody

  • krupicový či krystalový cukr: 50 gramů (lze nahradir zdravější variantou)

Recept na kisel

Do středně velkého hrnce vsypte maliny, višně i rybíz, posypte cukrem, přelijte asi hrníčkem vody a nechte ovoce zcela rozvařit při průběžném míchání (cca 10 minut). Nakonec pyré zahustěte směsí kukuřičného škrobu s malým množstvím studené vody a ještě krátce provařte (asi 2 až 3 minuty). Hotovou směs odstavte z plotny, nechte zchladnout a pochutnejte si na ní třeba s vanilkovou zmrzlinou. Ruská jídla dost často obsahují bílý cukr. Pokud tedy chcete zdravější variaci, můžete dosladit ovoce cukrem třtinovým anebo medem. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 20. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 22. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 05. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 05. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 05. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Barvy aury a jejich význam

Možná jsem vídala auru i dříve, ale chvíle, kdy jsem si uvědomila, že to co vidím je aura, u mne nastala někdy...

Venkovní bouda pro kočku krok za krokem: dopřejte kočce teplý pelíšek i v zimě

chtělo by to nějakej plánek,nákres nebo něco,jinak je to k ničemu,prý krok za krokem

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Je to životní láska? Těchto pět indicií vám napoví!

Přemýšleli jste někdy nad tím, o čemže vlastně je ona životní láska? Je to snad naprosté spříznění duší, bezmezná důvěra anebo vzájemná podpora v časech dobrých i zlých? A co vlastně odlišuje věčnou lásku od vz...

Více než jen hra: Proč je společná hra s dětmi tak důležitá

"Kdo si hraje nezlobí," praví staré přísloví, které v sobě skrývá hlubší pravdu než se zdá na první pohled. Společenské hry nejen sbližují a učí, ale také podporují propojení rodinných vztahů. Hra není pouze zá...

Kocovinová úzkost: Zaručené tipy, jak se jí zbavit

Po včerejším popíjení jste se ráno probudili ne ve zcela optimálním stavu. Není vám dobře a navíc máte pocit úzkosti až depresí. Možná cítíte i vinu, hanbu a do toho je vám stále špatně. Tak přesně toto je takz...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Šerm: Historie snoubená se sportem i uměním. Chcete se naučit šermovat?

V šermu je ukryto kus historie a rozhodně má své kouzlo. Jde ale především o sport, při kterém se zapojí do práce celé tělo i naše mysl. Šerm rozvíjí koordinaci, hbitost, rovnováhu, flexibilitu, sílu a podporuj...

Umíte správně dýchat? Hluboké dýchání může vyřešit mnohé zdravotní problémy

Správný jídelníček, snížení nadváhy, cvičení, popíjení bylinek nebo meditace. To všechno jsou metody, které naše zdraví mohou prokazatelně zlepšovat. Pro pevné zdraví je však nezbytné i systematické snižování č...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.